Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ"— Sunum transkripti:

1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ
ÇSGB tarafından aşağıdaki şartlarla destek sağlanabilir: Kamu kurum ve kuruluşları hariç ondan az çalışanı bulunanlardan, çok tehlikeli ve tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri faydalanabilir. Ancak, Bakanlar Kurulu, ondan az çalışanı bulunanlardan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin de faydalanmasına karar verebilir. Giderler, iş kazası ve meslek hastalığı bakımından kısa vadeli sigorta kolları için toplanan primlerden kaynak aktarılmak suretiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finanse edilir. Uygulamada, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları esas alınır. Bu Kanun ve diğer mevzuat gereğince yapılan kontrol ve denetimlerde; istihdam ettiği kişilerin sigortalılık bildiriminde bulunmadığı tespit edilen işverenlerden, tespit tarihine kadar yapılan ödemeler yasal faizi ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumunca tahsil edilir ve bu durumdaki işverenler, sağlanan destekten üç yıl süreyle faydalanamaz. Uygulamaya ilişkin olarak ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Bakanlık yetkilidir.

2 İŞVERENCE SAĞLAMASI GEREKEN ŞARTLAR
Türkiye genelinde, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ondan az çalışanın bulunması gerekmektedir. Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içinde Kuruma verilmesi şarttır. Kuruma yasal süresi içerisinde ödenmemiş prim ve prime ilişkin borcun bulunmaması gerekmektedir.** Kayıt dışı sigortalı çalıştırılmaması gerekmektedir. İşyerinin, İSG-KATİP’e kayıtlı onaylanmış ve devam eden iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin verilmesine ilişkin, hizmet sunucusu ile yapılmış bir sözleşmesinin olması şarttır. Kurum adına tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri için yansıtma faturası düzenlenmesi gerekmektedir. ** Bu durumda, destek tutarı borca mahsup edilir.

3 DESTEKTEN YARARLANACAK İŞYERLERİNİN BELİRLENMESİ
Destekten Türkiye genelinde ondan az çalışanı bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinin işverenleri yararlanmaktadır. Aynı işverenin Türkiye genelinde birden fazla tescilli işyerinin bulunması halinde, aynı işveren tarafından 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında Türkiye genelinde tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalıştırılan toplam sigortalı sayısı esas alınır. Alt işverenlerce çalıştırılan sigortalılar toplam çalışan sayısına dahil edilir. İşyerinde çeşitli nedenlerle ay içinde çalışması bulunmayan ve ücret ödenmeyen sigortalılar toplam çalışan sayısına dahil edilir.(0 gün ve 0 kazançlı bildirimler) Ay içinde işe giren veya işten çıkan sigortalılar da sigortalı sayısına dahil edilir.

4 DESTEK TUTARININ HESAPLANMASI
Destek tutarı ; işyerinin tehlike sınıfı ve Kuruma bildirilen sigortalı sayısı ile sigortalıların çalıştıkları gün sayısı esas alınarak her bir işyeri için ayrı ayrı tespit edilir. Üçer aylık dönemler halinde hesaplanır ve takip eden ikinci ayın sonunda işverene ödenir. İş sağlığı ve güvenliği hizmet bedelinin sigortalı başına günlük miktarı, 16 yaşından büyük sigortalılar için belirlenen prime esas kazanç alt sınırının günlük tutarının; - Tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için %1,4’ü, - Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için %1,6’sıdır. 1 Sigortalı için 1 aylık destek tutarı; Tehlikeli işyeri ,25* X %1,4 = 0,83 TL x 30 = 24,90 TL Çok tehlikeli işyeri ,25 x % 1,6 = 0,95 TL x 30 = 28,50 TL * 2017 yılı günlük prime esas kazanç alt sınırıdır.

5 BAŞVURU Destekten yararlanmak için işyerlerinin tescil edildiği ünitelere müracaat edilmesi gerekmektedir. Aynı işverenin Türkiye genelinde birden fazla tescilli işyerinin bulunması halinde müracaat, işverenin merkez işyerinin tescilli olduğu üniteye yapılır. Destek ödemelerine ilişkin başvurular; a) Ocak, şubat ve mart ayları için nisan ayının, b) Nisan, mayıs ve haziran ayları için temmuz ayının, c) Temmuz, ağustos ve eylül ayları için ekim ayının, ç) Ekim, kasım ve aralık ayları için izleyen yılın ocak ayının, sonuna kadar yapılır.

6 ÖDEME * İşverenin çalıştırdığı sigortalılara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Kuruma verilmiş olması ve destek ödemesinin yapıldığı tarih itibariyle Kuruma Türkiye genelinde prim ve prime ilişkin borcun bulunmaması şartıyla; a) Birinci dönem destek ödemeleri ocak, şubat ve mart ayları için mayıs ayının sonunda, b) İkinci dönem destek ödemeleri nisan, mayıs ve haziran ayları için ağustos ayının sonunda, c) Üçüncü dönem destek ödemeleri temmuz, ağustos ve eylül ayları için kasım ayının sonunda, ç) Dördüncü dönem destek ödemeleri ekim, kasım ve aralık ayları için izleyen yılın şubat ayının sonunda, gerçekleştirilir.


"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN DESTEKLENMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları