Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PRİM ALACAKLARININ 6736 SAYILI KANUN UYARINCA YAPILANDIRILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PRİM ALACAKLARININ 6736 SAYILI KANUN UYARINCA YAPILANDIRILMASI"— Sunum transkripti:

1 PRİM ALACAKLARININ 6736 SAYILI KANUN UYARINCA YAPILANDIRILMASI
PRİM ALACAKLARININ 6736 SAYILI KANUN UYARINCA YAPILANDIRILMASI İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI E. SGK MÜFETTİŞİ/E. İSTANBUL İL MÜDÜR YARD. BİLİRKİŞİ

2 GENEL AÇIKLAMA tarihli ve 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. tarihli ve 2016/18 sayılı Genelge yayınlanmıştır. 6736 sayılı Kanun hükümleri uyarınca; 2016 yılı Haziran ayı/dönemi ve önceki aylara ilişkin olup bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde bu Kanunun yayımlandığı   tarih itibarıyla ödenmemiş olan;

3 YAPILANDIRILACAK BORÇLAR
 tarih itibarıyla ödenmemiş olan; 2016/Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi ve sosyal güvenlik destek primi borçları, İsteğe bağlı prim ve topluluk sigortası prim borçları, SGK tarafından ilgili kanunlar gereği takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, Emeklilik sonrasında 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalı olup, 2016/Şubat ayı ve öncesine ait ödenmemiş sosyal güvenlik destek primi borçları, tarihine kadar bitirilmiş bina inşaatı ve ihale konusu işlere dair hesaplanmış ve işveren tebliğ edilmiş asgari işçilik prim borçları, Bina inşaatı ve ihale konusu işlerden  tarihine kadar bitirilmiş olmakla birlikte SGK tarafından henüz borç tahakkuk ettirilmeyen asgari işçilik borçları,

4 BAŞVURU SÜRESİ, YERİ, ŞEKLİ
SGK borçlarının yapılandırılması için son başvuru tarihi 31 Ekim 2016'dır.  6736 sayılı kanun kapsamında yapılandırma için; 1- doğrudan SGK müdürlüğüne gidilerek, 2- Başvuruların posta yolu ile yapılması halinde; taahhütlü, iadeli taahhütlü, APS veya PTT Kargo yoluyla yapılan gönderilerde, postaya verildiği tarih, adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, SGK evrak kayıtlarına giriş tarihi SGK’ya verildiği tarih 3- E-Sigorta kanalıyla başvuru;  / e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi, kullanıcı adı ve şifresi girilmek suretiyle

5 BAŞVURU İLE İLGİLİ DİĞER HUSUSLAR
SSK'li çalıştıran işverenlerce aynı veya farklı illerde birden fazla işyerinin bulunması halinde her bir işyeri için ayrı ayrı başvuruda bulunulması gerekiyor. Bu nedenle özel sektör işverenlerinin her bir iş yeri için ayrı ayrı başvuru formu düzenlemesi gerekiyor. SGK borçları için yapılandırma hakkından yararlanmak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin, dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekmektedir. Bu Kanundan önce 6183 sayılı Kanuna veya 6552 sayılı Kanuna göre borcunu taksitlendirmiş olanlar, kalan taksit tutarları için bu Kanuna göre yapılandırma talep edebilecektir. 

6 YAPILANDIRMA HESABI Alacak asıllarının yeniden yapılandırılması: prim borcunun anapara hariç gecikme zammı ve faizi gibi fer’ileri silinecek anapara borca TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE aylık değişim oranları aylık olarak uygulanacaktır. ÖRNEK: (A) Limited Şirketinin 5510 sayılı Kanunun 4/1-a maddesi kapsamında çalıştırmış olduğu sigortalılara ait 2010/Mayıs ayı APHB sigorta primi borç aslının 2.500,00 TL ve gecikme zammı ve faizinin 1.900,00TL olduğu varsayıldığında; 1.900,00TL borcun fer’isi silinecek ve 2.500,00TL anapara TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE aylık değişim oranları güncellenecektir. Bu şekilde yapılandırma matrahı bulunacaktır. Aslı ödenmiş fer’i alacaklar için hesaplama: 6736 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihten önce ödenmiş olmasına rağmen fer’ilerinin ödenmemiş olduğu durumlarda,% 40’ı yeniden yapılandırmaya esas alınacaktır. ÖRNEK: yukarıdaki örnekte anaparanın ödendiği ve fer’i borçtan 800,00TL kaldığı varsayıldığında kalan fer’i borcun %40’ı olan 320,00TL yapılandırılacaktır.

7 YAPILANDIRMA HESABI İdari Para Cezaları; 5510 SK 102. ve 6331 SK 26/1-e bendi (iş kazası ve meslek hastalığı bildirmeme) çerçevesindeki İPC’lerdir. tarihine kadar işlenen fiillerden dolayı SGK tarafından uygulanan idari para cezası asıllarının %50'si ile gecikme zammı ve gecikme cezasının tamam silinecektir. Geri kalan %50’si ise Yİ-ÜFE aylık değişim oranları ile güncellenecektir. ÖRNEK: D şahsın 2008/2 aya ait 1.010,00 idari para cezası asıl ve 1.485,00TL fer’i borcu bulunduğu varsayıldığında Yapılandırma kapsamında İPC’nin fer’i borcunun Tamamı silinecek, 1.010,00TL anapara borcun ise %50’si silinerek bulunan rakam Yİ-ÜFE ye göre güncellenecektir. Yİ-ÜFE’nin 250,00TL ise Bu durumda İPC’nin 505,00TL + 250,00TL = 575,00TL olarak hesaplanacaktır.

8 ÖDEME ŞEKLİ VE SÜRESİ PEŞİN ÖDEME: Hesaplanan Borcun, ’den önce tamamen ödenmesi halinde, fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar üzerinden ayrıca % 50 indirim yapılacaktır. ÖRNEK: (A) Limited Şirketinin tarihinde kapsama giren borçları için 6736 sayılı Kanun uyarınca peşin ödeme başvurusunda bulunduğu ve yapılandırılan tutarın; Alacak aslı : 7.512,00 TL Gecikme cezası ve gecikme zammı yerine hesaplanan TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE tutarının; 874,00 TL. olduğu varsayıldığında; 7.512, ,00 = 8.386,00 TL tutarındaki alacak yapılandırılacak tutarı göstermektedir. Bu tutarın tamamının ödenmesi halinde, Kanunun yürürlük tarihi ile ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için herhangi bir faiz alınmayacağı gibi 874,00 TL. tutarındaki TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE tutarından % 50 daha indirim yapılacak (874x50/100= 437,00 ) ve tahsilat 7.512,00+437,00= TL. olarak gerçekleştirilecektir.

9 ÖDEME ŞEKLİ VE SÜRESİ TAKSİTLE ÖDEME: Taksitle ödeme halinde ise borçlunun tercihine göre taksitle ödeme yapılacaktır. Taksitler 2 ayda bir ödenecektir. Peşin ödemede hesaplanan tutar 6 taksitte 1,045 katsayısıyla, 9 taksitte 1,083 katsayısıyla, 12 taksitte 1,105 katsayısıyla, 18 taksitte ise 1,15 katsayısı ile çarpılacaktır.  ÖRNEK: (B) Limited Şirketinin kapsama prim borçlarını dokuz eşit taksitte ödenmesi halinde, Sigorta primi alacak aslı   :   TL Yİ-ÜFE tutarı   :    5.000 TL Toplam                                        :   TL varsayıldığında; ödenecek toplam tutar; X1.083 = TL Borcun tamamının tercih edilen taksit sayısından daha kısa süre içinde ödenmek istenmesi halinde; öncelikle taksitlendirme farkının ilgili taksit sayısına ait katsayıya göre yeniden hesap edilmesi, ardından kalan taksit tutarları, ilgili katsayıya göre hesaplanan bakiye taksitlendirme farkı üzerinden tahsil edilmesi gerekmektedir.

10 EKSİK İŞÇİLİKTEN KAYNAKLANAN BORÇLAR
Eksik işçiliğin ’a kadar tebliğ edilmesi; Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilikten kaynaklanan prim borçlarının tarihine kadar işverene tebliğ edilmiş olması hainde peşin veya taksitle ödeme yoluna gidilecektir. Eksik işçiliğin ’dan sonra kadar tebliğ edilmesi; tarihine kadar bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilikten kaynaklanan prim borçları için tarihine kadar başvurulmuş olmasına rağmen, eksik işçilikten kaynaklanan prim borçlarının re’sen tahakkuk ettirilerek tarihine kadar işverene tebliğ edilememiş olması halinde, eksik işçilikten kaynaklanan prim alacağının asılları ile bu alacaklara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammının hesaplanan sürenin başlangıç tarihinden, Kanunun yayımı tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutarın ilk taksiti ilgililere tebliğ edildiği tarihi izleyen ikinci ayından başlamak üzere peşin veya taksitle ödeme yoluna gidilecektir.

11 YAPILANDIRMANIN FAYDALARI
Yapılandırma başvurusunda bulunulması halinde, başvuruda bulunulan tarihten itibaren, yapılandırma kapsamına girmeyen yasal ödeme süresi geçmiş başkaca borçların bulunmaması, yapılandırmaya ilişkin ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmesi kaydıyla, sigorta primi teşvik, indirim ve desteklerden yararlanılması mümkün olacaktır. Borç yapılandırılmış olması nedeniyle, devlet yardımı, teşvik ve desteklerden yararlanan, ihalelere katılan işverenlerin, ödeme yükümlülüklerini yerine getirmemeleri nedeniyle, borcu yoktur yazısı almaları mümkün olacaktır. Yapılandırma başvurusunda bulunulması halinde kapsama giren alacaklarla ilgili tatbik edilen hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak, söz konusu ödemelere isabet eden tutardaki teminatlar ise iade edilecektir. Şahsi borçları olan sigortalılar (Bağ-Kur, GSS, Ek-5 vs.) sağlıktan yararlanmaları mümkün olacaktır.

12 YAPILANDIRMANIN BOZULMASI
Taksitlerinin ilk ikisini süresinde ve tam olarak ödememesi, İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yılında 2’den fazla taksitini ödememesi, İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yılında en fazla iki taksit ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının yapılandırmanın son taksitini takip eden ay sonuna kadar gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51. maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödememesi, Çok zor durumda olma hali hariç olmak üzere taksitlerin ödenme süresince tahakkuk eden sigorta primlerinin de bir takvim yılında 2 aydan fazla ödenmemesi, halinde yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.

13 BAGKURLULAR ICIN SGK İLE ZİRAAT BANKASI ARASINDA KREDİ PROTOKOLÜ
Protokol ile 4B kapsamında olup, prim borcundan dolayı emekli olamayan kendi nam ve hesabına çalışan esnaf, sanatkar ve çiftçilere herhangi bir teminat göstermeden kredi kullanmak suretiyle emekli olma imkanı sağlandı. Bu imkandan yararlanmak isteyen sigortalılarımız prim yapılandırma başvurularını öncelikle Sosyal Güvenlik il/merkez müdürlüklerine yapacaklar, Kurumdan alacakları 'prim borcunu ödemesi halinde emekli olabilecek' yazısıyla Ziraat Bankası şubelerine müracaat edecekler. Geriye dönük borçlanma veya emeklilik hakkı elde etmemişler için bu hak yoktur.

14 GENEL SAĞLIK SİGORTASI İLE İLGİLİ YAPILANDIRMA
Prim borcunu yapılandıran sigortalılar, yapılandırılan borç dışında 60 günden fazla genel sağlık sigortası borçları bulunmaması ve borç taksitinin ilkini ödemeleri halinde, genel sağlık sigortasından yararlanabileceklerdir.  Genel sağlık sigortası kapsamında gelir testine başvurması gerekirken hiç başvurmamış olanlar, 31 Aralık 2016 tarihine kadar gelir testine başvurursa, test sonucunda belirlenen geliri daha düşük çıkması halinde, ilk tescil tarihinden itibaren borcu yeniden tahakkuk ettirilecektir.  Gelir testi yaptırdığı halde SGK tarafından 2016/Haziran ayı ve öncesine dair tahakkuk ettirilen genel sağlık sigortası prim borcunu ödememiş olanlar, borcun aslını peşin veya 12 taksitte öderlerse, gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanmayacaktır. Bu kapsamdaki borçluların 31 Ocak 2017 tarihine kadar başvurmaları gerekmektedir. 

15


"PRİM ALACAKLARININ 6736 SAYILI KANUN UYARINCA YAPILANDIRILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları