Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM ( İLKE, STRATEJİ, HEDEF VE DEĞERLER )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM ( İLKE, STRATEJİ, HEDEF VE DEĞERLER )"— Sunum transkripti:

1 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM ( İLKE, STRATEJİ, HEDEF VE DEĞERLER )
UYGULAMA MODELİ ( İLKE, STRATEJİ, HEDEF VE DEĞERLER )

2 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
Eğitim, insanlığın var olduğu andan itibaren sürekli güncelleşen kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.

3 Eğitim, ilkel toplumlarda sistemli ve planlı değildi.
Bireyin yetişmesi ve eğitilmesinde toplumsal normlar ve töreler etkili olmuş, bu da yerleşik kültürün öğrenilmesi ile sınırlı kalmıştır.

4 Eğitim; Antik Çağlarda; soylulara özgü olmuş, Feodal Toplumlarda ; kilisenin denetiminde kalmış, Kapitalist Toplumlarda; kitlesel nitelik kazanmış, bunun uzantısı olarak profesyonel anlamda okul ve öğretmen kavramları ortaya çıkmıştır

5 Kitlesel olarak yapılan geleneksel eğitim uygulamalarında bireyin bağımsızlığı ve kişisel farklılıkları unutulmuş, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaktan hızla uzaklaşılmıştır. Bunun sonucu olarak okullar birer fabrika görünümüne bürünmüştür.

6 Eğitim Bilimci ve Düşünürlere Göre Eğitim
* Kişinin davranış örüntülerini değiştirme süreci, (Tyler 1950). * Kişinin toplumsal ve kişisel yeteneklerinin geliştirilmesi için seçilmiş ve denetlenmiş bir çevreyi kapsayan toplumsal süreç, (Good 1959). * Belli bilgi, beceri ve görüşleri okullar gibi kurumlar yoluyla kuşaktan kuşağa aktarma, (Kneller 1966).

7 *Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla istendik ve kasıtlı olarak değişme meydana getirme süreci, (Ertürk 1972).

8 *Kişinin davranışında, kendi yaşantısı yoluyla istendik yönde ve bir dereceye kadar kalıcı değişmeler meydana getirme süreci, (Özçelik 1981).

9 *Oluşan biyo-kimyasal değişmelere dikkat çeken Sönmez (1989) eğitim, çevre ayarlaması yoluyla kişinin beyninde istendik biyo-kimyasal değişmeler oluşturma süreci.

10 *Eğitim, bireyin kendi olanaklarının, yeteneklerinin sınırları içinde gelişmesini sağlayacak amaçlı, bilinçli ve planlı bir yaşantıdır Ercan (1995).

11 Felsefi Görüşlere Göre Eğitim
*İdealizm’e göre, insanın bilinçli ve özgürce Tanrı’ya ulaşmak için sürdürdüğü çabalar, *Realizm’e göre, yeni kuşağa kültürel mirası aktararak,onları topluma uyuma hazırlama süreci, *Pragmatizm’e göre, kişi yaşantılarını inşa yoluyla yeniden yetiştirme süreci, (Butler 1957)

12 Marxizm’e göre, insanı çok yönlü eğitme, doğayı denetleyerek onu değiştirecek ve üretimde bulunacak biçimde yetiştirme süreci, Kişinin doğal olgunlaşmasını artırma ve onun bu özelliğini göstermesini sağlama işi, (Sönmez, Eğitim Felsefesi 1994)

13 Eğitim ve okul kavramlarının ortaya çıkışı, radikal eleştirileri de birlikte getirmiştir (William Godwin, Francisco Ferrer, İvan Illich). Bu konuda ki eleştirilerin ortak noktası; “ Eğitimin hükümetlerin emirleri doğrultusunda şekillendiği ve söylenen her şeyi itirazsız kabul eden vatandaşlar yetiştirmeyi hedeflediği yönündedir ”.

14 ........bunun dışında eğitim tanımlarındaki “kazandırma” sözcüğü de eleştirilerin hedefidir
John Dewey, öğrencinin ihtiyaçları üzerinde odaklanmış, öğrencilerin öğrenen bir takımın parçası olmalarına, kendi konularını kendilerinin seçmelerine ve yine kendi adımları ile ilerlemelerine izin verilmesini,

15 Sanayi devrimi ile Thomas Mann, öğrencileri yaşlarına göre sınıflandıran, aynı kitap ve materyallerden yararlanan, soru sormayan ve itaat eden tarzda öğrenme sisteminin kurulmasını savunmuştur.

16 1980’li yıllardan başlayarak her alandaki hızlı gelişmeler karşısında, eğitim sistemlerine yönelik giderek artan eleştiriler başlatmıştır.

17 Ülkemizde, eğitimde yenileşme ve iyileştirme çalışmaları Tanzimat Dönemiyle başlamıştır.

18 Eğitimde olumlu değişiklikleri gerçekleştirebilmek pek çok açıdan karmaşık bir süreçtir. Eğitimde değişim, somut ürünlerin geliştirildiği, değerlendirildiği, izlendiği ve alana dağıtıldığı bir süreçtir.

19 Bu sürecin temel öğesi öğrencidir
Bu sürecin temel öğesi öğrencidir. Bu nedenle de sistemin diğer öğeleri Öğrenci merkezli olarak yürütülmelidir.

20 Gerekçe : *Milli Eğitimin Genel ve Özel Amaçları,
*Milli Eğitim Temel Kanunu *Yedi ve Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planları *Ulusal ve uluslar arası proje sonuçları *ÖBBS ve ÖSS sonuçları

21 Türk toplumunun 21.yüzyıl insan profili ;
“ düşünme, algılama ve problem çözme yeteneği gelişmiş, bilgiyi yaratıcı bir şekilde kullanabilen, bilgi çağı kimliğine uygun, bilim ve teknoloji üretimine yatkın, kendini tanımaktan ve açıklamaktan korkmayan bireyler ” şeklinde belirtilmiştir.

22 Ayrıca : İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi (1948)
Çocuk Hakları Bildirgesi (1959) Dünya Eğitim Bölge Konferansı ( ) Uluslar arası Çocuk Yılı (1976) Üçüncü Dünyada Kadın Konferansı (1985)

23 Ayrıca : Herkes İçin Eğitim Dünya Konferansı (1990) E-9 Eğitim Zirvesi
Dünya Toplumsal Kalkınma Zirvesi (1995) Uluslar arası Çocuk İşçiliği Konferansı (1997)

24 “AB eğitim politikası”
Ayrıca : “AB eğitim politikası” Bilgi, beceri ve yeterliliği geliştirmek amacıyla bir süreç içinde İhtiyaç duyan tüm bireylerin eğitim potansiyellerini kullanmasıdır. “Yaşam Boyu Öğrenme “

25 Tüm bu konferans, forum, sözleşme ve bildirilerin ortak noktası:
* Eğitim her çocuğun hakkıdır, *Herkesin eğitim hakkı güvence altına alınmalıdır, * Kadınlara eğitimde eşit haklar tanınmalıdır, *Temel eğitim çok geniş bir vizyonla ele alınmalıdır,

26 Tüm bu konferans, forum, sözleşme ve bildirilerin ortak noktası:
* Özürlü çocuklar, gençler ve yetişkinler için her düzeyde eşit eğitim fırsatı sağlanmalıdır, * Özel eğitim gereksinimleri ülkelerin eğitim stratejilerine dahil edilmelidir, * Herkese yüksek kaliteli, evrensel ve zorunlu eğitim verilmelidir...vb.

27 Tüm bu gelişmelere parelel olarak geliştirilen
“ Müfredat Laboratuvar Okulları Modeli’nde ” öğrenci profili ise ; “ ...bilimsel ve akılcı düşünme becerisine sahip, araştırmacı ve sorgulayıcı, bilgiyi ezberleyen değil bilgiye ulaşabilen, bu bilgiyi kullanıp paylaşabilen, iletişim kurma becerilerine sahip, teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilen,

28 Tüm bu gelişmelere paralel olarak geliştirilen
“ Müfredat Laboratuar Okulları Modeli’nde ” öğrenci profili ise ; kendini gerçekleştirmiş ve bunun yanı sıra insanlığın ortak değerlerini de sahiplenmiş, yaratıcı, üretken, takım çalışmasına yatkın, öğrenmeyi öğrenmiş ve yaşam boyu öğrenmeyi benimsemiş “ bireyler olarak belirlenmiştir.

29 ......bu kavramlar eğitime ve okula yeni anlamlar yüklemektedir.
Çağımız öğrencisinin gereksinim duyacağı değişim, öğrenciyi sistemin merkezine yerleştirme gerekliliğini ve bunun sonucunda;

30 “ Okul Merkezli Sistem ”
“ Öğrenci Merkezli Okul ” “ Öğrenci Merkezli Eğitim ” ve “ Okul Merkezli Sistem ” kavramları gündeme gelmektedir.

31 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM İÇİN DEĞİŞİM VE GELİŞİM SÜRECİ
Örgütsel değişim ve yenileşme (Schermarhorn-1980) 1. Düşünce yaratma 2. Başlangıç denemeleri 3. Yapılabilirliğin belirlenmesi 4. Son uygulama

32 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM İÇİN DEĞİŞİMVE GELİŞİM SÜRECİ
Planlı değişme çabaları (Kurt Lewin) 1. Donmuşluğu çözme 2. Değiştirme 3. Yeniden dondurma

33 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM İÇİN DEĞİŞİMVE GELİŞİM SÜRECİ
“ Müfredat Laboratuar Okulları Modeli” ile “ Planlı Okul Gelişim Modeli ” Schermarhorn ve Lewin’in Değişim ve yenileşme konusundaki öngörüleri ile örtüşmekte.

34 DEĞİŞİM İÇİN SÜREÇ PLANLAMASI
Değişim İhtiyacı Değişim İhtiyacını Farketme Değişimi Güdüleme Stratejileri Belirleme Stratejileri Kesinleştirme Eylem Planı

35 DEĞİŞİM İÇİN SÜREÇ PLANLAMASI
Uygulama İzleme Veri Toplama Gerekli Değişiklikleri Yapma Son Değerlendirme

36 DEĞİŞİM SÜRECİ A- SİSTEMİK DEĞİŞİM
1.Basamak : Çalışma ekibinin oluşturulması 2.Basamak : Program,öğretim ve değerlendirme arasındaki ilişkiyi kavrama 3.Basamak : Okulun vizyonunu geliştirme

37 DEĞİŞİM SÜRECİ A- SİSTEMİK DEĞİŞİM
4.Basamak : Yıllık eylem planını hazırlama 5.Basamak : Eylem planı alt basamaklara bölünür 6.Basamak : Süreç değerlendirmesi basamaklarında gerçekleşir.....

38 B- BİREYSEL DEĞİŞİM ..... ancak bireylerin ilgileri doğrultusunda ve bu İlgilerine uygun çalışma ortamları dikkate alındığı durumlarda değişim başarıya ulaşır. Bireysel değişim süreci sonucunda öğrenci, öğretmen, yönetici ile okulun yeri ve rolü de yeni yaklaşım doğrultusunda değişecektir.

39 ÖME OKUL VE AİLE İLİŞKİSİ
Okulun etkililiğini artırmak için, çocuğun okula başlayıncaya kadar ve okula devam ederken ailede verilen informal eğitiminin uyum içinde olması, dolayısıyla ailenin okula katılımının sağlanması gereklidir.

40 ÖME VE TOPLAM KALİTE Eğitimin niteliğini geliştirmek ve öğrenci başarısını artırmak için eğitim örgütlerinin, öğrencilerin ve toplumun beklentilerine cevap verecek alt yapının oluşturulması gerekir.

41 ÖME TOPLAM KALİTE Okulda paylaşımcı, işbirliğine dayalı bir çalışma sistematiğinin gerçekleştirilmesi “Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi” uygulamalarının başarılması ile mümkün olur.

42 ÖME OGYE VE ÇALIŞMASI Okulun ve çevresinin standartının yükseltilmesine yardım eden OGYE; Çalışma grupları vasıtasıyla okul, öğrenci, veli ve çevrenin bilgilendirilmesi çalışmalarını yapar.

43 ÖME’DE OGYE VE ÇALIŞMASI
Bilgilendirme çalışmalarının planlanması ve uygulanmasında kariyer günleri düzenlemek, mesleki bilgiler, okula uyum programları, öğretmeni takdir ve teşvik edici programların oluşturulmasını sağlar

44 Eğitim Felsefesi Dayandığı Felsefi Temel Eğitim Amacı Eğitimin Rolü
(Öğretmen) Eğitim Prg. Odak Nokta Daimicilik Realizm Rasyonel kişileri eğitmek Üstün zekalı kişiler yetiştirmek Sokratik yöntemi kullanır, Klasik konular Edebi çözümler Sabit program Esasicilik İdealizm Yetenekli kişileri yetiştirmek Geleneksel değerlerin yaygın şekilde kullanımı Temel beceriler ve temel konular İlerlemecilik Pragmatizm Demokratik ve sosyal yaşamı geliştirmek Problem çözme ve bilimsel araştırmalarda yol gösterici Hümanistlik eğitimi Radikal eğitim reformu Yeniden Kurmacılık Toplumu yeniden yapılandırmak ve geliştirmek Değişim ve sosyal reform için eğitim Değişim ve reformların temsilcisi Araştırma ve proje başkanı Eğitimde fırsat eşitliğinin yeniden işlevsel eştiril-mesi

45 1 Piaget Genetik Epistemolojik Kuramı-1926 2 Guthrie Bitişiklik Kuramı-1930 3 Skinner Operant Şartlanma Kuramı-1950 4 Miller Bilgi İşleme Kuramı-1956 5 Gagne Öğrenme Koşulları Kuramı-1962 6 Vygotsky Sosyal Gelişim Kuramı-1962 7 Bruner Yapıcı Kuramı-1966 8 De Bono Etraflı Düşünme Kuramı-1967 9 Rogers Deneyimsel Öğrenme Kuramı-1969 10 Paivio İkili Kodlama Kuramı-1971 11 Gardner Çoklu Zeka Kuramı 12 Lave Durumlu Öğrenme Kuramı-1988 13 Bransford Bağlaşık Öğrenme Kuramı-1990 14 Golemann Duygusal Zeka Kuramı-1998

46 Öğretmen Kılavuz Kitabı SİSTEME YAYGINLAŞTIRMA
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM UYGULAMA MODELİ İhtiyaç Belirleme Literatür Taraması E Ğ İ T M F L S ÖME UYGULAMA MODELİ (TASLAK) İlkeleri Öğretmen Kılavuz Kitabı (TASLAK) Stratejileri Hedefleri Pilot Uygulama Değerleri Değerlendirme Yaşam Becerileri Revizyon SİSTEME YAYGINLAŞTIRMA

47 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM UYGULAMA MODELİ İLKELERİ
Öğrenci merkezli okulun özelliklerini ve öğrenmeyi sağlayan çevresel koşullar açısından öğrenciyi ve öğrenme sürecini tanımlayan öğrenci merkezli eğitimin on iki ilkesi ortaya konmuştur.

48 ....ayrıca öğrenci merkezli eğitim psikolojisinin on altı ilkesi ile öğrenci merkezli eğitimin on iki ilkesindeki pek çok ifade iç içedir.

49 Öğrenci Merkezli Eğitimin On İki İlkesi:
İlke 1: Öğrenmeyi Öğrenmek Esastır Öğrenme sürecinin doğası olarak öğrenme, bireyin kendi algıları, düşünceleri ve duygularından süzerek edindiği bilgi ve deneyimlerden anlamı keşfetmesi ve yapılandırması sürecidir. Bu nedenle, öğrenci merkezli eğitimde öğrenmeyi öğrenmek esastır.

50 Öğrenci Merkezli Eğitimin On İki İlkesi:
İlke 2: Her Öğrenci Öğrenebilir Her öğrenci, elde ettiği verilerden bir anlam yaratmak, bunu gözden geçirmek ve diğerleri için anlaşılır hâle getirmek üzere çaba gösterir. Bu nedenle, öğrenci merkezli eğitimde her öğrenci öğrenebilir olarak kabul edilir.

51 Öğrenci Merkezli Eğitimin On İki İlkesi:
İlke 3: Her Öğrenci Öğrenirken Eski ve Yeni Bilgiler Arasında Özgün Bağlantılar Kurar Bilginin yapısı gereği her öğrenci daha derin bir anlama etkinliğini yapılandırmak için eski ve yeni bilgileri arasında özgün bağlantılar kurar. Bu nedenle, öğrenci merkezli eğitimde her öğrencinin yeni bilgi ile eski bilgileri arasında bağlantılar kurmasına önem verilir.

52 Öğrenci Merkezli Eğitimin On İki İlkesi:
İlke 4: Düşünmeyi Öğrenmek Sorgulayıcı ve Yaratıcı Düşünceyi Geliştirir Öğrenci, nasıl düşüneceğini plânlayıp, gözlemleyip, değerlendirerek, sorgulayıcı ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir. Bu nedenle, öğrenci merkezli eğitimde her öğrencinin düşünmeyi öğrenmesine öncelik verilir.

53 Öğrenci Merkezli Eğitimin On İki İlkesi:
İlke 5: Başarabilme Duygusu İçsel Güdülenmeyi Sağlar Öğrencinin kontrol düzeyi, sorumluluk duygusu, hedefleri, ilgi alanları, yeterlilikleri ve beklentileri başarma güdüsünü besleyen etmenlerdir ve güdüleme öğrenmeyi etkiler. Bu nedenle, öğrenci merkezli eğitimde her öğrencinin motivasyonuna önem verilir.

54 Öğrenci Merkezli Eğitimin On İki İlkesi:
İlke 6: Öğrenme Olumsuz Deneyimlerle Engellendiğinde Zorlaşır Her öğrenci doğal bir öğrenme eğilimine sahiptir. Bu eğilim olumsuz deneyimlerle engellendiğinde öğrenme zorlaşmaya başlar. Bu nedenle, öğrenci merkezli eğitimde her öğrencinin başarabilme deneyimini yaşaması için onların bireysel farklılıklarını dikkate alan fırsatlar yaratır.

55 Öğrenci Merkezli Eğitimin On İki İlkesi:
İlke 7: Merak Yaratıcılık ve Kompleks Düşünmeyi Harekete Geçiren Ödevler Öğrenciyi Daha Zorlarını Başarabilmeye Güdüler Merak, yaratıcılık ve kompleks düşünmeyi harekete geçiren, güdü artırıcı ve öğrenmeye öğrenmeyi geliştiren ödevler öğrenciyi giderek zorlaşan ödevler yapmaya güdüler. Bu nedenle, öğrenci merkezli eğitimde ödevler her öğrencinin başarabilme deneyimini yaşaması için yaratılacak fırsatlardan biri olarak görülür.

56 Öğrenci Merkezli Eğitimin On İki İlkesi:
İlke 8: Her Öğrenci Farklı Zamanda Farklı Türde ve Farklı Hızda İlerleyerek Gelişir Öğrenmenin gelişimsel doğasına bağlı olarak her öğrenci farklı zamanlarda, farklı gelişim adımları boyunca ilerleyerek gelişir. Bu nedenle, öğrenci merkezli eğitimde öğretim etkinliklerinin ve ortamlarının plânlanmasında farklı öğrenme türleri ve hızları dikkate alınır.

57 Öğrenci Merkezli Eğitimin On İki İlkesi:
İlke 9: Farklı Özelliklerdeki Öğrencilerin Birbirleri İle Etkileşimi Öğrenmeyi Kolaylaştırır Farklı özgeçmiş, ilgi ve değerlere sahip bireylerin birbirleri ile etkileşimi, öğrenmeyi kolaylaştırır. Bu nedenle, öğrenci merkezli eğitimde işbirliğine dayalı öğrenme gibi grup çalışmalarını ön plâna çıkaran öğretim stratejilerine ağırlık verilir.

58 Öğrenci Merkezli Eğitimin On İki İlkesi:
İlke 10: Öğrenciler Arasındaki Olumlu İlişkiler Öğrenmeyi Artırır Öğrencilerin birbirine destek olması, ilgi ve saygı göstermesi gibi olumlu ilişkiler öğrenmeyi artırır. Bu nedenle, öğrenci merkezli eğitimde grup çalışmaları ve sosyal etkinlikler öğrenciler arasında olumlu ilişkilerin geliştirilebilmesi için yaratılacak fırsatlar olarak görülür.

59 Öğrenci Merkezli Eğitimin On İki İlkesi:
İlke 11: Her Öğrenci Öğrenmeye Karşı Farklı Yetenek ve Eğilime Sahiptir Her öğrenci kalıtsal olarak taşıdığı genler ve çevresel etmenlerin bir araya gelmesi ile şekillenir ve bu nedenle öğrenciler öğrenmeye karşı farklı yetenek, tercih ve eğilimlere sahiptir. Bu nedenle, öğrenci merkezli eğitimde bu farklılıklar dikkate alınarak öğretim etkinlikleri çeşitlendirilir ve teknoloji ile desteklenir.

60 Öğrenci Merkezli Eğitimin On İki İlkesi:
İlke 12: Her Öğrenci Yeni Bilgileri Kendi Kalıplarına Göre Kavrayıp Benzersiz Bir Anlama Yaratır Her öğrenci yeni fikirleri inanç, anlama, yorumlama ve tutum süzgeçlerinden geçirerek işler ve benzersiz bir anlama yaratır. Bu nedenle, öğrenci merkezli eğitimde ölçme ve değerlendirme çalışmalarında her öğrencinin gelişiminde gösterdiği ilerleme dikkate alınır.

61 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
UYGULAMA MODELİ STRATEJİLERİ ÖMEUM- Müfredat Programları Yeniden Yapılandırılır ve Uygulanır 2.ÖMEUM-Öğrenci Merkezli Okul Kavramını Destekleyen Değerler Benimsenir ve Uygulanır 3.ÖMEUM-Öğrenci Merkezli Eğitimi Destekleyen Yaşam Becerileri ve Ders Dışı Etkinlikler Benimsenir ve Uygulanır

62 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
UYGULAMA MODELİ STRATEJİLERİ 4. ÖMEUM-Eğitim Teknolojisi Sistemli Bir Şekilde Yapılandırılır ve Uygulanır 5. ÖMEUM-Ölçme ve Değerlendirme Sistemi Yeniden Yapılandırılır ve Uygulanır

63 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
UYGULAMA MODELİ HEDEFLERİ Kendini tanır ve bireysel özelliklerini farkında olur, 2. Yetenek ve ilgi alanlarını farkında olarak bunları geliştirir, 3. Kişisel, bilişsel, sosyal ve devinsel gelişim için istekli olur, 4. Kendini gerçekleştirme bilincini yaşam biçimi haline getirir,

64 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
UYGULAMA MODELİ HEDEFLERİ 5. İşbirliği ile çalışma becerisi kazanır, 6. Grupla uyum içinde çalışır ve düşüncelerini rahatlıkla söyler, 7. Problem çözme ve karar verme becerisi kazanır, 8. Eleştirel düşünme beceri ve alışkanlığı kazanır,

65 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
UYGULAMA MODELİ HEDEFLERİ 9. Sorgulayan ve neden sonuç bağı kuran bir düşünce yapısına sahip olur, 10. Etkili iletişim becerilerini geliştirir, 11. Bilgi edinme yollarını öğrenir ve bilgiyi kullanır, 12. Kendine özgü öğrenme stillerini farkına varır ve bunları etkili şeklide kullanır,

66 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
UYGULAMA MODELİ HEDEFLERİ 13. Akademik bilgiler ile yaşam arasında bağ kurar, 14. Bilimsel düşünme becerisini yaşam biçimi haline getirir, 15. Teknoloji ürünlerini tanır ve bunları kullanma becerisi kazanır, 16. Gerçekle ilgili yordamalarda bulunur, olası problemlere çözüm önerileri getirir,

67 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
UYGULAMA MODELİ HEDEFLERİ 17. Anlamlı öğrenme için öğrenme stratejileri geliştirir, 18. “Yaşam Boyu Öğrenme” bilincini yaşam biçimi haline getirir, 19. Zamanını ve enerjisini verimli kullanır, 20. Yaratıcı düşünme becerilerini geliştirir,

68 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM UYGULAMA MODELİNDE BENİMSENEN DEĞERLER
Bütün Öğrenciler Öğrenmeye Karşı İstekli, Öğrenme Potansiyeline Sahip ve Birbirlerinden Farklıdırlar 2. Öğretmenler, Farklı Yöntemleri, Farklı Hızlarda Kullanarak Öğrencilerin Öğrenmelerini Kolaylaştırırlar

69 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM UYGULAMA MODELİNDE BENİMSENEN DEĞERLER
3. Öğretmenler Performanslarını Geliştirmeli ve Öz Değerlendirme Yapabilmelidir. 4. Öğretmenler Bütün Öğrencilerin Öğrenmesini Kolaylaştırmak İçin Gerekli Koşulları Yaratmalıdır

70 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM UYGULAMA MODELİNDE BENİMSENEN DEĞERLER
5. ÖME Yönetici, Öğretmen, Öğrenci, Aile, Okul Çalışanları ve Çevre Süreç İçerisinde Yer Alır 6.ÖME Değerlendirme Öğrencilerin Öğrenmelerini ve Gelişimlerini Destekler

71 ÖME UYGULAMA MODELİNDE BENİMSENEN YAKLAŞIMLAR
FELSEFELERDEN, PRAGMATİZM; Eğitimi yaşam olarak kabul etmesi Uygulamaya ağırlık vermesi Eğitimde doğal disiplini öngörmesi Sınama durumlarında ezberi benimsememesi

72 ÖME UYGULAMA MODELİNDE BENİMSENEN YAKLAŞIMLAR
EĞİTİM FELSEFELERİNDEN, İLERLEMECİLİK VE YENİDEN KURMACILIK Eğitim Amaçları Bölümünde Demokratik ve toplumsal yaşamı geliştirmek Toplumu yeniden yapılandırmak ve geliştirmek Değişim ve toplumsal reformu esas almak

73 ÖME MODELİNDE BENİMSENEN YAKLAŞIM
Eğitimde Öğretmen: Problem çözme ve bilimsel çalışmalarda yol gösterici Değişim ve reformların temsilcisi Araştırma yöneticisi ve proje başkanı Öğrencilerin problemlerinin farkına varmalarına yardımcı

74 ÖME MODELİNDE BENİMSENEN YAKLAŞIM
Eğitim Programlarındaki Odak Noktada, İlgili programlarda hümanistik eğitimi ama radikal eğitim reformunu benimsemesi Eğitimde fırsat eşitliğinin yeniden işlevselleştirilmesini temel alması

75 ÖĞRENME VE ÖĞRETME KURAMLARINDAN
Miller’ in Bilgi İşleme Kuramı Gagne’ nin Öğrenme Koşulları Kuramı Piaget’ nin Genetik Epistemolojik Kuramı Vygotsky’ nin Sosyal Gelişim Kuramı Bruner’ in Yapıcı Kuramı Gardner’ ın Çoklu Zeka Kuramı Guthrie’ nin Bitişiklik Kuramı Bu Modelde Esas Alınmıştır....

76

77 DEĞERLER

78 Bütün öğrenciler öğrenmeye karşı istekli, öğrenme potansiyeline sahiptir ve birbirlerinden farklıdır

79 Her öğrenci öğrenmek ister
Öğrenmek zevk verici bir deneyim olabilir Başarısız olmayı kimse istemez Başarısızlıklarla başa çıkılabilir

80 ÖĞRENCİLER ARASINDAKİ
FARKLILIKLARIN NEDENLERİ

81 Bilişsel giriş davranışları Duyuşsal giriş davranışları
A - HAZIR BULUNUŞLUK Bilişsel giriş davranışları Duyuşsal giriş davranışları Nedensellik, Duygu, İnanç, Beceriler, Deneyim, Bilgi, Fiziksel özellikler, Öğrenme yöntemi...

82 B. ZEKA C. ÖĞRENME TÜRLERİ Görerek öğrenenler İşiterek öğrenenler
Yaparak öğrenenler

83 ÖĞRENCİNİN HEDEFLERİNE ULAŞAMAMASININ NEDENLERİ
Yetersiz öğrenme stratejileri İlgisizlik Devamsızlık Makro beceri problemleri Bazı derslerde zorluk çekme Transfer zorluğu

84 ÖĞRENCİNİN HEDEFLERİNE ULAŞAMAMASININ NEDENLERİ
Hatalı öğrenme teknikleri Uygun olmayan hedefler Uygun olmayan materyal ve etkinlikler Kişisel sorunlar Bireysel farklılıkların dikkate alınmaması Sınıf ortamı

85 SONUÇ

86 Öğrencinin güdülenmişlik düzeyi, öğrenilecek konuya olan ilgi ve ihtiyacı, öğrenmeyi etkiler
Öğrencinin, öğrenmek için bir amacının ve öğrenebileceğine ilişkin özgüveninin olması önemlidir

87 Öğrencinin öğrendiklerini günlük yaşamı içinde, nerede ve
Öğrencinin öğrendiklerini günlük yaşamı içinde, nerede ve nasıl kullanacağını bilmesi, derse etkin katılımını sağlar Öğrencinin yaşı, gelişim düzeyi,genel sağlık durumu, genel yeteneği ve içinde yaşadığı toplumsal ve kültürel koşullar öğrenmesini etkiler

88 Öğrencinin öğrenecekleri ile ilgili ön öğrenmeleri, öğrenmeyi kolaylaştırır
Öğrencilerin öğrenme hızları birbirinden farklıdır

89 Öğretmenler bütün öğrencilerin öğrenmesini kolaylaştırmak için gerekli koşulları yaratmalıdır.

90 Zamanı iyi kullanmak Öğrencileri cesaretlendirmek Rahat, güvenli, ve sıcak bir ortam yaratmak Düzeni korumak

91 SONUÇ

92 Karşılıklı anlayış ve saygıya dayalı yetişkin ve öğrenci ilişkisi desteklenir ve böylece öğretmenlerle öğrenciler arasındaki gerilim, güvensizlik ortadan kaldırılır Yaratıcı düşünmeye ve işbirliğine dayalı toplumsal etkileşime uygundur Öğrenme ortamı rahattır

93 Sıcak, rahat ve destekleyicidir; Öğrencinin güvensizliğini ortadan kaldırır ve ait olma duygusu kazandırır Kültürel çeşitliliğe, gelişme farklılıklarına ve diğer bireysel farklılıklara saygı gösterirken, tüm öğrenciler için yüksek standartlar ve iyimser beklentiler geliştirir

94 Öğretmenler, farklı yöntemleri, farklı hızlarda kullanarak öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştırırlar

95 ÖME’DE ÖĞRENCİLER; Farklı yaş, kültür ve becerilerdeki diğer öğrencilerle birlikte çalışır Bireysel ve grup çalışmalarında etkin olarak yer alır

96 ÖME’DE ÖĞRENCİLER; Yeni bir şeyler öğrenmekten zevk alır
Bilgilerini kendilerine özgü bir şekilde ortaya koyar Çalışacakları projeleri kendileri seçer

97 ÖME’DE ÖĞRENCİLER; Kendi hızlarına uygun olarak çalışır
Öğrenme hedeflerinin, içeriğin, eğitim durumlarının ve değerlendirmenin düzenlenmesine katkıda bulunur

98 Öğrenci Merkezli Sınıflarda Kullanılan Yöntem Ve Stratejilerin Uygulanmasında Dikkat Edilecek Noktalar:

99 Zaman, öğrencinin gereksinimlerini karşılamak için esnek bırakılır
Öğrencilerin bireysel farklılıklarına uygun öğrenme etkinlikleri sunulur

100 Öğrencilere, öğrenme sürecinde sorumluluk verilir
Konular ve sorular öğrencilerin ezberlemelerini engelleyecek şekilde biçimlendirilir

101 Eleştirel düşünme becerileri kullanılarak; öğrencilerin bilgiyi anlamlandırmalarına, sorgulamalarına yardımcı olunur Öğrenciler, etkili öğrenme stratejilerini kullanmaları ve bunları geliştirmeleri için desteklenir

102 SONUÇ

103 Öğrencilere kendi yöntemleriyle çalışma, diğer öğrencilerle ve öğretmenlerle iletişim kurma şansı verilir Öğrencilerin, yeni öğrendikleri bilgileri önceden öğrenmiş olduklarının üzerine yapılandırmaları öğrenmeyi etkin kılar

104 Öğrenciler, düşünme becerilerini, bilgiyi sorgulamalarını ve anlamlandırmalarını kolaylaştıracak sorularla yönlendirilir Öğrencilere farklı öğrenme stratejileri sunulur ve bunları kullanmaları için uygun öğrenme durumları oluşturulur

105 Öğrencilerin bireysel farklılıkları dikkate alınır ve saygı gösterilir
Öğrencilerin farklı düzeylerde katılımını sağlayacak materyaller kullanılır ve öğrenme hızlarına uygun ödevler verilir

106 Öğrenci merkezli eğitimde yönetici, öğretmen, öğrenci, aile, okul çalışanları ve çevre süreç içerisinde yer alır.

107 Katılım demokrasiyi gerçekleştirmenin ilk koşuludur
Demokrasiler de üyelerin eşit haklarla yönetime katılması söz konusudur ve Katılım demokrasiyi gerçekleştirmenin ilk koşuludur

108 Eğitim ile ilgili sorunların çözümlenmesi için okul yöneticilerinin, öğretmenlerin, öğrencilerin, ailenin ve eğitimle ilgili sivil toplum kuruluşlarının OGYE içinde etkin bir biçimde görev alması gerekir

109 OGYE ÜYELERİ Okul yönetimi Öğretmen Rehber öğretmen Destek personeli
Veliler Öğrenciler Okul koruma derneği temsilcisi Okul aile birliği sınıflar temsilcisi Sivil toplum örgütlerinden katılımcılar Yerel yönetim (Muhtar) Sanayi/Ticaret odalarının temsilcileri

110 OGYE ve Okul Kültürünü Oluşturan Unsurların Sahip Olması Gereken Özellikler
Vizyon ve misyon sahibi olma İşbirliği yapabilme Yetkilendirebilme

111 Sorumluluk alabilme ve yükleyebilme
İhtiyaçlara uygun çalışabilme Çevresine değer katabilme Etkili iletişim kurabilme ve çevresini güdüleyebilme Yetenek ve yetkilerini kullanabilme

112 SONUÇ

113 Okul, sistemini öğrenci merkezli eğitime göre düzenler
Okulun hedefleri öğrencinin gelişimi ve varlığına yöneliktir Okulun fiziki yapısı ve donanımı öğrenci merkezli eğitime göre düzenlenir

114 Okuldan mezun olan öğrenciler kendini gerçekleştirmiş bireylerdir.
Okulda edinilen akademik beceriler, ders dışı etkinlikler ve ailenin katkısı ile yaşam becerilerine dönüştürülür

115 Öğrencilerin bilişsel, duyuşsal, toplumsal ve yaşam becerilerinin geliştirilmesinde yönetici, öğretmen, aile ve toplumun ilgili diğer birimlerinin sorumluluğu vardır Okulda kararlar OGYE tarafından alınır

116 Öğrenci merkezli eğitimde değerlendirme öğrencilerin öğrenmelerini ve gelişimlerini destekler

117 Öğrenci merkezli eğitimde değerlendirme, öğrenme ve öğretme sürecinin vazgeçilmez parçasıdır
Öğrencilerin katılımı ile düzenlenir Öğrenci merkezli eğitimde geleneksel yöntemlerin yanı sıra alternatif değerlendirme yöntemleri kullanılır

118 Öğrenci Merkezli Eğitimde önerilen alternatif değerlendirme araçları öğrenciye öz değerlendirme becerisini kazandırır. Öğrenci Merkezli Eğitimde değerlendirmenin temel amacı öğrencileri anlamlı öğrenmeye yöneltmektir.

119 SONUÇ

120 Mükemmellik standartları ve değerlendirme yöntemleri, yöneticiler, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve uzmanların katılımıyla düzenlenmelidir. Değerlendirme sonuçları açık, anlaşılır olmalı ve en kısa zamanda katılımcılara geri bildirim sağlanmalıdır

121 Ölçme ve değerlendirme dinsel, kültürel, ırksal ve cinsiyete dayalı ayrımcılığa yer vermeyecek biçimde yapılandırılmalıdır Öğrenciye, standartlara ulaştığını gösterecek farklı ürün türlerini seçme olanağı vermelidir

122 Değerlendirmenin, öğrenmenin devamını sağlamak için öğrenme süreci ile iç içe olduğu bilinmelidir
Değerlendirme, öğrenciyi diğer öğrencilerle kıyaslamaz, bunun yerine öğrencinin bireysel gelişimini, başarısını ölçer ve bireysel öğrenme hedeflerini destekler

123 Öğrencilerin gelişimini ölçerek, gelişimsel olarak uygun standartlarda en üst performansı göstermesine olanak sağlar; Standartlar her öğrencinin en az bir konu üzerinde başarılı olmasına olanak tanıyacak şekilde oluşturulmalıdır

124 Öğrencilere, kendi öğrenme süreçleri hakkında geribildirimde bulunularak, gelişimlerini yansıtmalarına destek olunmalıdır Değerlendirme, öğrencinin vereceği çok sayıda mantıklı cevaba göre hazırlanmalı ve hatalar gelişme amaçlı kullanılmalıdır

125 Değerlendirme, öğrencilerin bilişsel becerilerini ve kullandığı stratejilerini, bilgilerini ölçmenin yanı sıra onların program hakkındaki güdülenme düzeylerini, tutumlarını ve etkin tepkilerini de ölçmelidir, Öğrencilere kendilerini değerlendirme olanağı verilmelidir,

126 Değerlendirme, önceden belirlenen problem ve cevap anahtarları üzerine odaklanmak yerine, öğrencinin yaratıcılığını sergilemesine izin vermelidir

127 Öğretmenler öz değerlendirme yapmalı ve performans değerlendirme sonuçlarını kendi gelişimleri için kullanmalıdır

128 öğretmen çok önemlidir
Öğrenci Merkezli Eğitim öğrenciyi merkeze alır ve bu nedenle öğretmen çok önemlidir

129 Çünkü; öğretmen, bu büyük değişimi destekleyen en önemli kişidir

130 ÖME’ DE ÖĞRETMEN Açık fikirlidir Çağdaştır Yenilikleri takip eder
Öğrencileri için eğitim ortamını en iyi şekilde hazırlar Eğitim teknolojilerini etkin olarak kullanır Öğrencilerinin bireysel farklılıklarını dikkate alır ve onların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılar

131 nasıl yardımcı olunabilir ?
Öğretmenlere nasıl yardımcı olunabilir ?

132 Öğretmenlerin başarısını artırmak, destek olmak ve sürekli olarak kendilerini geliştirmelerine olanak sağlamak için,

133 Öğretmenlerin performansları değerlendirilmeli, bu değerlendirmenin sonuçları performans geliştirme amaçlı kullanılmalı ve hizmet içi eğitimlerle ihtiyaçları karşılanmalıdır

134 Öğretmenin değerlendirilmesi çok boyutlu olmak zorundadır, dolayısıyla uzun süreli ve zahmetli bir süreçtir

135 Öğretmen değerlendirilmesinde kullanılabilecek veri kaynakları;
Müfettiş değerlendirmesi Yönetici raporları Öğrenci görüşleri Veli görüşleri Öğretmen yeterlik testleri Meslektaş incelemesi Öğretmenin kendisini değerlendirmesi

136 Kesinlikle öğrenmek istemiyorlar
Bir tanesi var ki, sınıfa sadece sorun çıkarmak için geliyor Ne yaparsam yapayım, bu sınıfta işe yaramıyor Birkaç tanesi sınıfta gerçekten öğrenmek isteyen diğer öğrencilerin de öğrenmesini engelleyecek şekilde dersi bozuyor Derse ilgi duymuyorlar

137 Sadece sınav yaptığımda susuyorlar
Hep beraber tekrar etmelerini istiyorum ve böylece disiplini sağlayabiliyorum Grup çalışması yaptırdığımda gülüşüp, konuşarak gürültü yapıyorlar Onlara arkadaşça davrandığımda bunu kullanıyorlar

138 Öğretmenin Öğretmenlik Konusunda Bilmesi Gerekenler
Eğitimin amaçları ve değeri Bireyden, topluma uzanan eğitimsel yapı Öğrenciler Sınıf yönetimi ve düzenlenmesi Teoriyi uygulamaya dönüştürme

139 Öğretmenin Öğretmenlik Konusunda Bilmesi Gerekenler
Alan bilgisi Program ve uygun materyaller Öğrenme yaşantıları için kullanılan strateji ve yöntemler Tüm eğitim ve öğretim sürecinin objektif olarak ölçülmesi ve değerlendirilmesi

140 Öğretim becerileri Öğretmenler tarafından, öğrencilerin öğrenmelerini teşvik edecek farklı ve uyumlu etkinlikler olarak tanımlanabilir

141 Bilgi Karar verme Uygulama

142 SONUÇ

143 Hizmet içi eğitimlerle
Öğretmenlere öğrenci merkezli eğitimin ilkeleri konusunda, öğretmenliğe başlamadan önce ve öğretmenlikleri süresince eğitim olanakları sağlanmalıdır

144 Hizmet içi eğitimlerle
Öğretmenlere olumlu öğrenme ortamları yaratmak için stratejiler ve hem kendilerinin hem de öğrencilerinin öğrenme konusundaki olumsuz tavır ve düşüncelerini değiştirmelerine yardımcı olacak yöntemler sunulmalıdır

145 Hizmet içi eğitimlerle
Öğretmenlere, kendilerinin öğrenme ve öğretme konusundaki tavırlarının ve güdülenme düzeylerinin öğrenciyi nasıl etkilediğini görme şansı verilmelidir

146 Hizmet içi eğitimlerle
Öğretmenlere, öğrenmeyi etkileyen bilişsel, duyuşsal giriş davranışları ve güdülenmenin önemi hakkında bilgi tabanı sağlanmalıdır; böylece öğretmen öğrencilerini üst düzey düşünme ve öğrenme konusunda destekler

147 Hizmet içi eğitimlerle
Öğretmenlere, genel ve konuya özel üst bilişsel stratejiler ve bunların farklı becerilere ve ön öğrenmelere sahip öğrencilere en etkili şekilde nasıl kazandırılacağı konusunda bilgi verilmelidir

148 Hizmet içi eğitimlerle
Öğretmenlere, farklı gelişme düzeyindeki öğrencilerin entellektüel, duygusal, fiziksel, toplumsal, dilbilimsel ve kültürel özellikleri ile öğrenme becerisindeki gelişimsel ve entellektüel farklılıkları tanıma ve değerlendirme konusunda bilgi verilmelidir

149 Hizmet içi eğitimlerle
Öğrencileri etkin bir şekilde öğrenme sürecine katma, materyalleri ve çözümleri, onların yaratıcı düşünmelerini harekete geçirecek şekilde düzenleme ve öğrencilere bu konuda seçim yapma olanağı yaratma konusunda bilgi verilmelidir.

150 Hizmet içi eğitimlerle
Öğrencilerin öğrenmesine yardımcı olmak için aileler ile nasıl işbirliği içinde çalışılacağı konusunda gerekli stratejiler verilmelidir

151 Hizmet içi eğitimlerle
Öğretmenlere, diğer branş öğretmenleriyle ve daha deneyimli öğretmenlerle bir araya gelip, deneyimlerini paylaşma şansı verilmelidir

152 ÖME’ de Öğretmen Eğitim ile ilgili yeni yaklaşımları takip eder ve eğitim sürecine yansıtır Gelişen teknolojiyi takip eder ve kullanır Eğitim için uygun ortam hazırlığını ve öğrencinin derse etkin katılımını sağlayacak şekilde düzenler

153 ÖME’ de Öğretmen Eğitim sürecinde rehber ve yönlendirici konumundadır
Eğitim için uygun ortam hazırlığını, öğrencinin derse etkin katılımını sağlayacak şekilde düzenler Alternatif değerlendirme yöntemlerini kullanarak değerlendirmeyi sürece yayar

154 ÖME’ de Öğretmen Öğrencilerin, öğrendikleri ile gerçek yaşam arasında bağ kurmalarına yardımcı olur Öğrencilerin bireysel farklılıklarına dikkat eder, saygı duyar ve onların ön öğrenmelerine, zekalarına, öğrenme türlerine uygun seçenekler sunar

155 ÖME’ de Öğretmen Öğrencilerin, öğrenme süreci içinde yaptıkları hataları doğal karşılar ve bu hatalardan öğrencinin gelişimini hızlandırmak için yararlanır Kendi konuşma süresini azaltarak, öğrencilerin kendilerini ifade etmeleri için onlara daha fazla zaman verir

156 YAŞAM BECERİLERİ

157

158

159

160

161

162 Yaşam becerileri nedir?

163 1 “Yaşam becerileri, bireyin toplum içinde, çalışma ortamında mutlu,
üretken, kurallara uyan, ve erdemli vatandaş, çalışan ve aile üyesi olarak yer almasına yardımcı olur”.

164 2 “Yaşam becerilerini kazanmak çocukların ve gençlerin modern hayatın gereklerini yerine getirmelerine yardımcı olur”.

165 3 “Yaşam becerilerinin kazandırılması çocukların,
Sağlıklı bireyler olmalarına, Sorumluluk içinde davranmalarına,

166 3 Kapasitelerini en üst düzeyde kullanmalarına,
Yaşamda daha iyiye ulaşmalarına yardımcı olur”.

167 4 “Öz olarak, insan vücudunun kullanım kılavuzudur. Bu beceriler çocukların; Beden sağlıklarını korumalarına, Kendilerini gerçekleştirmelerine, İnsanlarla uyum içinde çalışmalarına,

168 4 Mantıklı kararlar vermelerine, Kendilerini korumalarına,
Yaşamdaki hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur”.

169 5 “Yaşam becerileri çocukların, kendilerini ve yaşam içerisindeki potansiyellerini anlamalarına yardımcı olur”.

170 6 “Yaşam becerilerinin bir bütün olarak geliştirilmesi, çocukların çevreleriyle çok daha etkili bir biçimde beraberlik kurmalarına ve sağlıklı, üretken davranışlar göstermelerine yardımcı olur”.

171 7 “Yaşam Becerileri, günümüzde her bireyin sahip olması gereken bir dizi beceri ve niteliktir”.

172 8 “Gencin gelişimi, onu toplum kurallarına ve geleneklerine uygun olarak üretken ve mutlu bir hayata hazırlayan zihinsel, fiziksel, toplumsal ve duygusal olgunlaşma sürecidir”.

173 9 “Beceri bir şeyi iyi bir şekilde yapmak için öğrenilmiş yetenektir. Yaşam becerileri insanların üretken ve mutluluk verici bir yaşam sürmeleri için öğrenmeleri gereken yeteneklerdir”.

174 10 “Öğrencilerin, yaşamda isteklerine ulaşmaları ve toplumun dokusunu güçlendirebilmeleri için yaşam becerilerinin hayati önemi olduğuna inanıyoruz”.

175 11 “Misyonumuz, öğrencinin aile, toplum, eğitim ve iş ortamına etkin katılımına yardımcı olacak öğrenme deneyimleri kazandırmaktır”.

176 “Yaşam becerilerinin kazanılmamış olması, bireyin kapasitesini tam olarak kullanmasını engeller. Yaşam becerilerini kazanmamış öğrenciler, bilgi ve becerilerini kullanmakta zorluk çekerler”.

177 “Eğitimciler, öğrencilerin çalışma ortamında ve toplum içinde
başarılı olmasını sağlayacak gerekli yaşam becerilerini kazanması için yeni stratejiler belirlemelidir”.

178 Gençler için program geliştiren uzmanlar, gençlerin ihtiyaç
duydukları bilgileri öğreneceği ve becerileri geliştireceği eğitim olanakları sağlamalıdır.

179 Yaşam becerileri eğitimi, insan yaşamının her devresinde farklı düzeyler ve etkinliklerle verilebilir. Ve yaşam becerilerini öğrenmenin anahtarı, öğrenci ile öğretmen ya da çocuk ile anne baba arasındaki etkileşimdir.

180 Uzmanlar, genel olarak yaşam becerilerinin deneyimle kazanıldığı konusunda fikir birliği içindedir. Bu nedenle, yaşam becerileri tam olarak kazanılana kadar tekrar edilmesi gerekmektedir.

181 “Gençlerin yaşamlarında başarıyı yakalamalarını garanti etmek için ihtiyaç duydukları özel becerilerle ya da istenen davranışlarla ilgili net bir sınıflama yapılamamaktadır”.

182 Bunun yerine gencin kendisinden beklenen toplumsal hedeflere ulaşamadığında ortaya çıkacak problemli davranışları belirlemek daha kolaydır.

183 Çok sayıda uzman tarafından önerilen modeller incelenerek bazı uygun yeterlilik sınıfları oluşturulmuştur. Bu sınıflamalar yaşam becerilerini geliştirmek için bir temel oluşturmada kullanılabilir.

184 Yaşam becerileri nelerdir?

185 1 “Duygularını etkili biçimde yönetebilmek,
Madde bağımlılığından kurtulmak, Ahlaki kararlar almak, Düşünme ve neden sonuç üretmek, Karmaşık sorunları çözebilmek, “ 

186 2 “Kaynaklara ulaşıp, etkili kullanmak,
Etkin bir aile, çalışma grubu katılımcısı olmak, İletişim becerileri, Karar verme, Eleştirel düşünme, Empati, Stresle başa çıkma.”

187 3 “İletişim ya da kişiler arası beceriler:Kendini ifade edebilme ve farklı kültürlerden ya da yapılardan insanlarla iletişim kurabilme becerisi. Çatışma yönetimi: Diğer insanlarla yaşanan çatışmaları gidermeye yardımcı olmak ve bireyin kendi olumsuz duygularını denetleyebilmesi”.

188 4 “Katılım: yer aldığınız gruba, topluma katkınız.
İşbirliği: Grup/Takım içinde çalışma, uzlaşma ve liderlik yapma becerisi. Yaratıcı düşünme: Problemlere ve durumlara, yaratıcı, yenilikçi çözümler üretme becerisi”.

189 4 Eleştirel düşünme: Soru sorma, bilgiyi, durumu ve otoriteyi irdeleme becerisi. Empati becerileri: Diğer insanlarla daha derin ilişki kurma becerisi. Duyguların yönetimi: Bireyin kendi duygularını denetleme ve duygularını ifade edebilme becerisi.

190 4 Kendine ve diğer insanlara saygı duyma
Sorumluluk: Bireyin kendi hayatını yönetme, diğer insanlara karşı sorumlu olma ve bir şeylerin ya da birilerinin sorumluluğunu alma becerisi. Öz güven: İyi tercihlerde bulunma, arkadaşların baskısına karşı koyabilme ve güçlü bir kişilik geliştirmek için gerekli olan nitelik.

191 5 Olumlu bir görüntü çizmek, Kişisel ve mesleki gelişme becerileri,
Kariyer seçeneklerini bilme, İletişim becerilerini geliştirme (Çatışma yönetimi ...)

192 5 Gerçek yaşam becerilerini geliştirme (bütçe planlama)
Finansal okur yazarlık vb.

193 ÖME ‘DE YAŞAM BECERİLERİ

194 Problem Çözme

195 Eleştirel Düşünme

196 Karar Verme

197 Yaratıcı Düşünme

198 Hedef belirleme ve başarma
Cesaret Siz ve değerleriniz Kötü alışkanlıklarla mücadele

199 Kariyer planlama (Kendine uygun)
Hayır diyebilme Öfke, düş kırıklığı ile başa çıkma Ön yargı Şiddet

200 Arkadaşlık Aile ile ilişkiler İş birliği Liderlik

201 Baskılarla başa çıkma Vatandaşlık bilinci Yardım isteyebilme Anlaşmazlıkları belirleme ve başa çıkma

202 Güvenilir olma Saygı (kendine ve başkasına) Sorumluluk Sorumlu olma

203 Doğru olanı yapma Duyarlılık İyi ahlak Dürüstlük

204 Dinleme Konuşma Okuma Yazma İletişim kaynaklarını doğru kullanma

205 Zamanı ve kaynakları etkili kullanma
Bütçe planlama İletişim araçlarını etkili ve doğru kullanma Öğrenmeyi öğrenme Öz değerlendirme

206 NASIL ?

207 İşbirliği

208 Sahip olduklarınızı PAYLAŞIN.
NASIL PAYLAŞIMCI BİR İNSAN OLUNUR ? İnsanları dikkatle DİNLEYİN ve söylediklerini anladığınızdan emin olun. Sahip olduklarınızı PAYLAŞIN. Bir şeyi kimse yapmak istemiyorsa ya da aynı şeyi birden fazla kişi yapmak istiyorsa, SIRAYLA yapın.

209 Önemli çatışmalar yaşandığında UZLAŞIN.
NASIL PAYLAŞIMCI BİR İNSAN OLUNUR ? Önemli çatışmalar yaşandığında UZLAŞIN. KENDİNİZE AİT OLAN BÖLÜMÜ en iyi şekilde yapmaya çalışın. Diğerlerini de aynı şekilde yapmaları için teşvik etmiş olursunuz.

210 İnsanların katkılarını TAKDİR edin.
NASIL PAYLAŞIMCI BİR İNSAN OLUNUR ? İnsanların katkılarını TAKDİR edin. Ellerinden gelenin en iyisini yapmaları için insanları CESARETLENDİRİN.

211 NASIL PAYLAŞIMCI BİR İNSAN OLUNUR ?
İNSANLARA GEREKLİ OLDUKLARINI HİSSETTİRİN. Böylece birlikte çalışmak çok daha eğlenceli olacaktır. KİMSEYİ DIŞLAMAYIN. Herkesin verebileceği bir şeyler vardır ve kimse dışlanmaktan hoşlanmaz.

212 EĞİTİM HEDEFLERİ Öğrenciler grup içinde uyumlu bir şekilde çalışmak için işbirliğinin temel bir beceri olduğunu öğrenirler. Öğrenciler paylaşımcı bir insan olmanın yararlarını öğrenirler. Öğrenciler paylaşımcı insanların birbirlerine ne şekilde davrandığını öğrenirler.

213 VİDEO (HİKAYE) Ahmet popüler okul orkestrasının baş şarkıcısıdır. Grubun çalışmak istediği bir şarkıda kendisine vokal yapma görevi verilince grubuyla çalışmaktan vazgeçer. Bu tavrıyla sadece grup üyelerini üzmekle kalmaz, kendisi de çok sevdiği bir işi yapamaz. Ahmet keşke biraz daha paylaşımcı olabilseydi!

214 TARTIŞMA SORULARI 1. Grup halinde çalışmanın eğlenceli yanları nelerdir? Neler grup halinde çalışmayı eğlenceli olmaktan çıkarır? 2. İşbirliği” sözcüğünün anlamı nedir? 3. Evde ya da okulda işbirliği ile yaptığınız işlere birkaç örnek veriniz.

215 TARTIŞMA SORULARI 4. Ahmet arkadaşları ile işbirliği yapmakta neden bu kadar zorluk çekti? 5 Grup arkadaşlarında ayrılmaya karar verdiğinde Ahmet ve arkadaşları sizce neler hissettiler?

216 6.      Paylaşımcı bir insan olmak için (sayfanın başında verilenlerin dışında) neler yapılmalıdır.
7.      Grubun önemli bir üyesi olduğunuzu hissetmenize ne/neler neden olur?.    

217 8. İşbirliği ile sadece bir grup içinde yer almak arasındaki fark nedir?
9. Bu hikaye/ videodan neler öğrendiniz?

218 ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ 1. Öğrencileri küçük gruplara ayırın (her bir grup için beş öğrenci olabilir). Görevleri yeni bir hayvan keşfetmektir. Bu hayvana bir isim bulup resmini çizmelerini, nerede ve nasıl yaşadığına karar vermelerini isteyin. Her grup yarattığı hayvanı ve nasıl işbirliği yaparak çalıştıklarını sınıfa anlatsın.

219 ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERİ 2. “Nasıl işbirliği yapılır” posteri düzenleyin. İşbirliği davranışlarını listeleyin ve duvarda bir süre sergileyin. 3. İşbirliği içinde olmanın yararları nelerdir? Yararlarını listeleyin.

220 YAZMA ÖDEVİ 1.      Grup halinde yaşadığınız iyi bir deneyimi düşünün. Bu çalışmayı iyi yapan neydi? Kötü bir deneyimi düşünün. Bu çalışmayı kötü yapan neydi? Kıyaslama yapın ve bu kıyaslamadan ne öğreniyorsunuz?

221 YAZMA ÖDEVİ 2. İşbirliğine uygun biri misiniz? Yukarıda verilen özelliklere göre kendinize not verin (1= çok kötü ve 5= müthiş). Her bir özellikle ilgili olarak neden başarılı ya da başarısız olduğunuzu ve geliştirmek için neler yapabileceğinizi belirtin.

222 YAZMA ÖDEVİ 3. İşbirliği yapmakta zorlandığınız bir zamanı anlatın. Durumu zorlaştıran neydi? Siz bu durum karşısında ne yaptınız? Bu durumu kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bir şey var mıydı?

223 YAZMA ÖDEVİ 4. Bir sabah yataktan çok olumsuz bir ruh haliyle kalktığınızı düşünün. Gün boyunca hiç kimse ile hiçbir şekilde işbirliği yapmamaya kararlısınız. Arkadaşlarınız ve öğretmeniniz size bakıp, bugün sana ne oldu diyecek kadar tutumunuzun belirgin olması gerekiyor. Nasıl davranışlar göstereceğinizi yazın.

224 YAZMA ÖDEVİ 5. Herhangi birinin, bir sınıf arkadaşınızın sizinle işbirliği yapmadığı bir anı düşünün ve bu kişiye bir mektup yazın. Mektubunuzda o kişinin davranışlarını, kendinizi nasıl hissettiğinizi ve bu kişiden gelecekteki beklentilerinizi belirtin.

225 YAZMA ÖDEVİ 6. Dünyada, insanların işbirliği yaparak çözebilecekleri bir problemi yazın. Neden bu konuda işbirliği yapılmıyor? Nasıl işbirliği yapılabilir?

226 EV ÖDEVLERİ Ailenin katılımını sağlamak için “Aile İçin” formunu öğrenci ile birlikte eve yollayın Öğrencilere hikayeyi/videoyu aileleri ile tartışmalarını söyleyin.

227 EV ÖDEVLERİ 1. Aile içinde işbirliğini tartışın. Ne şekilde işbirliği yapıyorsunuz ve bunun eğlenceli tarafı ne? Hangi konularda yeteri kadar işbirliği yapmıyorsunuz ve bu işleri nasıl zorlaştırıyor ya da hoş olmayan hale getiriyor? “Aile İşbirliği” panosu hazırlayın ve aile içerisinde işbirliğini artırmak için neler yapılabileceğini düşünün.

228 EV ÖDEVLERİ 2. Bir hafta süreyle evde, okulda ve herhangi başka bir yerde işbirliği yapmanızı gerektiren işlerin listesini çıkarın. Haftanın sonunda ne kadar işbirliği yaptığınız konusunda kendinize not verin.

229 EV ÖDEVLERİ 3. Ailenizle birlikte bir televizyon programı seçip, izleyin. Bu programdaki insanların davranışlarını işbirliği açısından değerlendirin (olumlu ve olumsuz örnekleri). Bir liste çıkarın ve bunu sınıf içinde yazılı ya da sözlü olarak sunun.

230 AİLE İÇİN Sayın Veli, Çocuğunuz işbirliğini geliştirme konusunda çalışma yapmaktadır. Evde, sizlerle yapması gereken bazı çalışmalar var. Sizin bu konuda yapacağınız yardımlar programımızın başarısını artıracaktır. Bu konuyla ilgili olarak sınıfta bir video izledik/ bir hikaye okuduk, tartışma yaptık.

231 AİLE İÇİN Çocuğunuza konuyla ilgili olarak neler yaptığımızı ve neler öğrendiğini sorun. İşbirliğinin önemli bir yaşam becerisi olduğunu vurgulamak için yapabileceğiniz bazı etkinlikler aşağıda verilmektedir.

232 AİLE İÇİN Tüm ailenin işbirliği içerisinde gerçekleştireceği bir etkinlik planlayın. Tüm ailenin birlikte bir iş yapmasını sağlayın (bahçe ile uğraşmak, bulmaca çözmek, yemek hazırlamak)

233 AİLE İÇİN Çocuğunuzu gözleyin, işbirliği yaptığı ya da yapmaya yeltendiği bir anı “YAKALAYIN” ve sözel olarak bunun ne kadar hoş olduğunu ifade edin. Maddi ödül vermenize gerek yok.

234

235 ÖME VE EĞİTİM PROGRAM

236 BİLGİ GELENEKSEL ÇAĞDAŞ

237 GELENEKSEL *Bilgi kesindir *Ansiklopedik bilgi kazandırır
*Bilgi gelecekte kullanılmak için öğrenciye aktarılır *Sadece sayısal ve sözel zekayı geliştirir

238 ÇAĞDAŞ *Bilgi geçicidir *Konuları derinliğine anlamak için edinilir
*Yeni bilgiler üretmek için edinilir *Bilgilenme, öğrenci ve bilim dallarının etkileşimi ile gerçekleşir *Çok yönlü zeka gelişimini sağlar

239 EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME YAKLAŞIMLARI
Süreç Model Yaklaşımı; Önceden saptanmamış hedefleri de gerçekleştirme amacı güder. Bu model, öğretmeni ve program hazırlayıcısını bilgi, beceri ve tutumların davranışlara dönüştürülmesi gibi zorlayıcı ve felsefi yönden şüphe ile karşılanan durumlardan kurtarır. Bir programın ortaya çıkaracağı olası bütün ürünleri dikkate alır.

240 Sistem Yaklaşımı; Sistemin tüm öğeleri bütüncül yaklaşımla geliştirilebilir. Bir öğesinde meydana gelen değişim veya problem sistemin diğer öğelerini de aynı doğrultuda etkileyecektir. Üç aşamada ele alınır : Problemin tanımlanması Problem geliştirme boyutu Değerlendirme ve dönüt sistemi

241 MODÜLER PROGRAMLAMA Kendi içinde bütünlüğü olan ama birbirlerini
işlevsel şekilde tamamlayacak olan bağımsız öğrenme elemanları şeklinde etkinliklerin düzenlenmesidir.

242 Dört temel kriteri vardır:
Öğretim durumları dizisi Davranışsal amaçlara yönelik olan kesin fonksiyonu Öğrenci ve öğretmene kılavuzluk eden ölçme araçları Öğrenme ve öğretme ortamlarına uyabilme özelliği

243 PROGRAM TASARIM VE MODELLERİ
Bir eğitim programı tasarlanırken şu sorulara cevap aranır : -Öğrenci hangi özellikleri kazanmalı? -Konu alanı neleri içermeli? -Hangi öğrenme yaşantıları düzenlenmeli? -Değerlendirme için hangi yöntem ve araçlar kullanılmalı

244 PROGRAM TASARIMI Konu Merkezli Program Tasarımı
Sorun Merkezli Program Tasarımı Disipline Dayalı Program Tasarımı Öğrenci Merkezli Program Tasarımı

245 Konu Merkezli Program Tasarımı
Eğitim programı hazırlanırken merkeze konu alınır. Geleneksel bir tasarımdır ve günümüzde hala kullanılmaktadır. Ancak ihtiyaçlara yeterli gelmemektedir.

246 Dezavantajları: -Bilgi, öğrenciye sunulmak üzere parçalanır ve bölünür İçeriğin ezberlenmesine ve çok çabuk unutulmasına neden olur, İşlevsel değildir,

247 Dezavantajları: -Güncel problemler ve olaylar programa dahil edilememekte, Öğrenci yeterlilikleri, ilgi alanları ve deneyimleri yetersiz şekilde ele alınmakta, -Öğrencinin içeriğe uyum sağlamasını ve motivasyonunu azaltır,

248 Disipline Dayalı Program Tasarımı
Bilgi alanı, disiplinin temel yapısını oluşturacak şekilde düzenlenmiştir. Bu görüşe göre her disiplin bilgiden oluşur. Bilgi türleri kendi aralarında verimli bir etkileşim halindedir ve yeni bilgilerin meydana gelmesini sağlar.

249 Sorun Merkezli Program Tasarımı
Toplumun karşılanmamış ihtiyaçları, güçlendirilmesi gereken değerleri ve geleneklerinden yola çıkarak oluşturulur. Hayatın gerçek planları ön planda tutulur.

250 Öğrenci Merkezli Program Tasarımı
-En önemli öğe öğrencidir, -İlgileri, ihtiyaçları ve beklentileri programın öğelerini belirlemede yönlendiricidir, -Programın her aşaması öğrencilerle çalışılır ve ona danışılır,

251 Öğrenci Merkezli Program Tasarımı
-Öğrenme süreci, öğrencinin etkin katılımını sağlayacak şekilde düzenlenir, -Problem çözme ve diğer süreçler temel noktalardır,

252 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM PROGRAMI
-Toplumun beklentileri, bilgi çağının özellikleri, öğrenci özellik ve ilgileri, ihtiyaçları programın geliştirilmesinde esastır. -Program öğeleri bu esasa göre düzenlenir, -Düzenlemeye öğrenci katılımı sağlanır,

253 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM PROGRAMI İÇİN KURAMSAL TEMELLER
Kendi deneyimlerini daha ileri derecede bir öğrenme için değerlendiren ve değer gören bireyler daha iyi öğrenecektir. Bireyler, bilgi süreçlendirme alma ve yoğunlaşma konusunda nerede olduğunu bilmelidir.

254 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM PROGRAMI İÇİN KURAMSAL TEMELLER
Birey, deneyimi aldığı şekilde tepki verir, öğretmenin sunduğu şekilde değil Bireyler, başkalarının kendileri için koyduğu standartlara uymaktansa kendi idealine göre değişip değişmedikleri ile daha çok ilgilidirler.

255 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM PROGRAMI İÇİN KURAMSAL TEMELLER
Bireyler, öğrenme sürecinde örgütlü bir dizi duygu ve tariflerle öğrenme aktivitesinin içine girerler. Bireyler, kendilerine daha çok yüklenildiğinde veya çok stres ve sıkıntıyla karşı karşıya kaldığında öğrenemezler.

256 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM PROGRAMI İÇİN KURAMSAL TEMELLER
Değişik kanallar aracılığıyla bilgiye ulaşabilen ve öğrenmeyi öğrenen bireyler yaratıcı olurlar. Bireyler, içerik, geçmiş deneyimler veya şu andaki ilgi alanlarına uyuyorsa ve öğrenme süreci yaşam deneyimleri ile ilişkili ise en iyi şekilde öğrenirler

257 Öğrenci Merkezli Program Tasarımı
Program önceden belirlenmiş içerik değildir, Yaşam boyu öğrenme ve yaşam becerileri kazanmak için anlamlı öğrenme temel alınır, Başarı için program öğelerinin değerlendirilmesi farklı şekilde yapılır,

258 Öğrenci Merkezli Program Tasarımı
Öğrencinin hedefleri öğrenme sürecini yönetmek için kullanılır, Öğrenciler içsel olarak motive edilir, Vurgu, bireysel potansiyeller ve ilgi alanları üzerinedir,

259 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİMDE ÖĞRETMEN VE PROGRAM PROGRAM MERKEZLİ SINIF
ÖĞRENCİ MERKEZİ SINIF Öğretmen merkezlidir Öğrenci merkezlidir Standartlara bağlıdır Yapısalcılığa bağlıdır Geleneksel İlerlemeci Fabrika modeli Bilgi çağı modeli Normlara dayalı Kriterlere dayalı Yüzeysellik Derinlik

260 Öğrenci merkezli ile program merkezli sınıflar arasındaki fark felsefededir. Felsefe davranışı ortaya koyar. Öğrenme türü ve inanç sisteminin iyi bir şekilde anlaşılması önemlidir. Öğrenme görüşü öğrencilerin rolleri nasıl öğretileceğine ilişkin yöntemi belirler. Ortaya konulan aktivite türleri öğretmenin felsefesini yansıtır.

261 Program Geliştirmede Yeni Yaklaşımlar
Geleneksel eğitim programları yerini çağdaş yaklaşım ve kuramlara bırakmıştır. Öğrenci merkezli eğitim, yaşam boyu öğrenme, her yerde eğitim vb. yönelik eğitim yaşantıları yeni yaklaşımlara göre düzenlenmiştir. İşbirliğine dayalı öğrenme, eleştirel düşünme, proje yönetimi ile öğrenme, problem çözme bunlardan birkaçıdır.

262 Yaşam Boyu Öğrenme Birey var olduğu sürece öğrenmesi devam eder. Okul yaşam için gerekli tüm öğrenmelerin gerçekleştiği yer değil, fakat öğrenme için temel becerilerinin kazanıldığı yerdir.

263 Yaşam Boyu Öğrenme Yaşamsal becerilerin bir bölümü toplum içerisinde gerçekleşir. Okul ve toplum eğitimi bütünleyici ve süreklilik taşıyan bir yaklaşımla ele alınırsa, bireyin yaşam becerileri kazanmalarını kolaylaşır.

264 Yaşam Boyu Öğrenme Yaşam boyu öğrenme ilkesinden hareketle dört
öğrenci türüne hizmet verilmektedir. Tümevarım ya da buluş yoluyla öğrenme, Kendi öğrenimlerini kendileri düzenlemek isteyenler, Rehberliğe ihtiyaç duyanlar, Grup içinde öğrenmek isteyenler,

265 YAPILANDIRMACILIK Yapılandırmacılık, öğrencinin en iyi nasıl öğreneceği ve bu amaçla öğrenme yaşantılarının en iyi nasıl düzenleneceği üzerinde durmaktadır. Günümüzde öğrenme ile ilgili yeni değerleri temel alan bu yaklaşım, eğitim programlarının tüm öğelerinde yapılandırmayı getirir.

266 Yapılandırmacılığın Temel Aldığı İlkeler
Öğrenenleri konuya ilgi uyandıran problemlere yöneltme, Öğrenmeyi temel kavramlar etrafında yapılandırma, Öğrenenlerin bakış açılarını ortaya çıkarma ve bu görüşlere değer verme,

267 Yapılandırmacılığın Temel Aldığı İlkeler
Eğitim programlarını öğrenen görüşlerine göre değiştirme, Öğrenme bağlamında öğrenmeleri değerlendirme,

268 Yapılandırmacılığın Amaçları
Öğrenenler, öğrenmelerine etkin olarak katıldıklarında bilgi kalıcı olur, Öğrenenler, bilgiyi araştırıp keşfederek, yaratarak ve yorumlayarak çevre ile etkileşim kurarak bireysel bilgilerini yapılandırırlar,

269 Yapılandırmacılığın Amaçları
3. Öğrenme, etkin olarak eleştirel düşünme ve problem çözmeye dayanır, 4. Etkin öğrenme ile öğrenenler içerik ve süreci aynı anda öğrenirler

270 Yapılandırmacılıkta Hedef Belirleme
Eğitim ortamında hedef, öğrenenin bilgiyi temelden kurmasıdır, 2. Programın öğelerinden biri olan hedefler eğitim felsefelerine dayalı olarak belirlenir, 3. Hedef belirlemede öğrencinin bakış açıları ve geçmiş yaşantıları rol oynar, 4. Hedeflerin belirlenmesinde süreç yaklaşımı benimsenir,

271 Yapılandırmacılıkta Hedef Belirleme
5. Hedefler, öğrenenlerin günlük yaşamıyla ilgili yapacağı çalışmaya uygun olmasına dikkat edilir, 6. Hedefler, ölçüt olmamalıdır, 7. Hedefler, bireylerin geçmiş yaşantılarına ön öğrenmelerine uygun olarak düzenlenir ve etkin öğrenme sağlar,

272 DAVRANIŞCILIK YAPILANDIRMACILIK
Tek doğru ya da gerçek vardır Bir çok anlam ve bakış açısı vardır Daimicilik ve Esasicilik felsefesi akımlarına dayanır İlerlemecilik ve yeniden kurmacılık felsefi akımlarına dayanır Hedeflerin davranışsal tanımı yapılır Genel bir hedef belirlenir Şart koşulana göre davranış değişikliği olmalıdır Bilginin iç yüzünü anlamaya dayalı kişisel keşfetme Davranış gözlenmeli Zihinde etkinlik önemli Hedefler aşamalı sınıflandırılır Hedeflerde sınıflama yok Hedef cümleler belirli kalıplardadır Esnek hedef cümleler yazılır Bilgi davranışta gösterilir Gerçek ve bilgi öğrenenler tarafından görüş ve deneyimlere dayalı yapılanır

273 DAVRANIŞCILIK YAPILANDIRMACILIK
Öğrenme ürününü dile getirmeli Hedefler öğrenme sürecine dönük olmalı Hangi konu alanıyla ilgili olarak gerçekleştirileceği belirtilir Öğrenilmek istenilenlere sınırlar konmaz Karmaşık davranışlar uyarıcı tepki birimlerine göre incelenir Karmaşık düşünceleri oluşturan birimler içe bakış yöntemleri ile inceler Hedefler önceden öğrenenler için belirlenir Hedefler öğretmen ve öğrencinin ortak kararı ile belirlenir Öğrenenlerin ne öğreneceği üzerinde durulur Öğrenenin nasıl öğreneceği üzerinde durulur

274 ÖME Modelinin Önerdiği Program;
Akademik beceriler, yaşam becerileri ve ders dışı etkinliklerle kaynaşmış şekilde düzenlenmekte, benimsenen değerler ve ilkeler doğrultusunda uygulama önerileri getirilmiştir.

275 ÖME Modelinin Önerdiği Program;
ÖME için program önerisi, eğitim durumu ve ölçme değerlendirme alanlarında verilmiş, ÖME için bireyin varlığı etrafında yoğunlaşan yapılandırmacılık ve ilerlemecilik felsefesinden yola çıkılmıştır.

276 ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİMDE EĞİTİM
PROGRAMI ÖGELERİ HEDEF Hedefler, eğitim süreci sonunda “nasıl bireylere gereksinim duyulmaktadır?” sorusuna verilecek cevabı içerir. Eğitim süreci sonunda öğrencinin kazanacağı davranışlar birey tarafından içselleştirilmiş olmalıdır. Hedefler program tasarlanırken oluşturulan ilk aşamadır.

277 ÖME Hedefler Nasıl Belirlenir?
* Eğitim programının hedeflerinin oluşturulması aşamasında öğrenci katılımı sağlanır, * Önceden belirlenen hedef kavramı reddedilir, * Hedefler, okulun felsefesi ve temel öğrenme ilkeleri ile uyumludur

278 -Öğrencinin hazırbulunuşluk düzeyi dikkate alınır
-Öğrencinin ihtiyaç ve ilgisi temel alınır -Kalıcı öğrenme çıktılarına yansıtır -Gelecekteki öğrenmeye katkı sağlar yöntem ve düşünme şekillerini içerir

279 Hedeflere Duyulan Gereksinim :
Eğitim sürecinin planlanması İçeriğin belirlenmesi için hedeflerin belirlenmesi Öğrencileri yönlendirmek ve motive etmek Öğrenciye öğrenmede rehberlik yapmak Hedeflerden öğrenciye dönüt sağlamak Öğrencinin süreci daha iyi anlaması Değerlendirmede kullanmak

280 ÖME İçin Belirlenen Hedeflerin Özellikleri
Hedefler öğretmen ve öğrenci işbirliği ile belirlenir Öğrenilmek istenilenlere sınır konulmaz, Hedefler öğrenme ürününe değil öğrenme sürecine dönüktür, Gerçek bilgi öğrenenler tarafından görüş ve deneyimlere dayalı olarak yapılandırılır,

281 ÖME İçin Belirlenen Hedeflerin Özellikleri
5. Hedef cümleleri esnek yazılır, 6. Hedeflerde sınırlama yoktur, 7. Zihinsel etkinlikler önemlidir, 8. Bilginin iç yüzünü anlamaya yönelik kişisel keşif önemlidir,

282 ÖME İçin Belirlenen Hedeflerin Özellikleri
9. Genel hedefler vardır, özel hedefler öğrenci özelliklerine göre yapılandırılır, 10. ÖME hedefleri yeniden kurmacılık felsefi akımına dayanır, 11. Tek doğru yoktur. Birçok anlam ve bakış açısı vardır.

283 İÇERİK Hedeflere ulaşmak için kullanılan konu alanıdır. İçerik bazı durumlarda hedefin kendisi bazı durumlarda ise hedefe ulaşmak için kullanılan bir araçtır. İçerik, öğrenci seviyesine göre düzenlenmelidir. İçerikte en önemli nokta öğretim programında yer alan hedeflerle tutarlık boyutudur.

284 İÇERİK Kendi kendine yeterlilik, Anlamlılık, Geçerlilik, İlgililik,
Yararlılık, Öğrenebilirlilik, Ekonomik olma boyutlarında ele alınmalıdır.

285 İÇERİK İçerik seçiminde çağdaş yaklaşımlardan hareket edilmelidir,
Hedeflerle tutarlı olmalı, dolayısıyla hedefler de doğru seçilmeli, Yakın zamandan uzağa, yakın çevreden uzak çevreye, kolaydan zora, bilinenden bilinmeyene ve somuttan soyuta doğru sıralanmalı,

286 İÇERİK İçerik bilgi deposundan çok, gerekli temel bilgileri içermeli, gereksiz tekrarlar olmamalı, İçerdiği bilgi öğrencinin seviyesine uygun ve ilginç olmalı,

287 EĞİTİM DURUMU Eğitim Yaşantıları: Öğretmen nitelikleri
Öğrencinin analizi Hazırlık ve planlama Öğrenme ortamının uygunluğu Materyallerin geliştirilmesi

288 EĞİTİM DURUMU 6. Sınıf yönetimi 7. Güdüleme, iletişim ve etkileşim
8. Öğrenme yaşantılarının gerçekleştirilmesi 9. Öğretim hizmetinin niteliği 10. Öğrenme (Kuramları, yaklaşımları, stratejileri, yöntem ve teknikleri)

289 Öğretmen Nitelikleri 21 yüzyılda görev yapacak öğretmenlerin nitelikleri: a. Alan hakimiyeti b. Öğrenme ve öğretme sürecini yönetme c. Öğrenci kişilik hizmetleri d. Kişisel mesleki özellikler

290 Öğretmen Nitelikleri Öğretmenin mesleki nitelikleri a. Planlama
b. Öğretim yöntemi ve tekniklerden yararlanma c. Etkili iletişim d. Öğrenmeleri değerlendirme ve rehberlik yapma

291 Öğrenmeyi sağlama Disiplin sağlama Anne baba yerine geçme
Öğretmen rollerini öğrencilere ilişkilendirerek Öğrenci Merkezli Roller olarak şu şekilde belirtilmiştir Öğrenmeyi sağlama Disiplin sağlama Anne baba yerine geçme Değerlendirme Güven verme Mesleksel ustalık Topluluk liderliği

292 Öğrenci Analizi Öğrenci Merkezli Eğitimde öğrenci tüm planlama ve eylemlerin merkezinde olacağından özellikleri ve okula hangi düzeyde geldiği bilinmelidir.

293 Öğrenci Analizi Her birey farklıdır ve kendine özgü gelişim özellikleri göstermektedir. Bu durumda öğretmenin tek bir programla ve sınırlı yöntemlerle dersi işlemesi, yalnızca bazı öğrencilerin dikkatini çekeceğinden sınıf başarısını ve öğrenci performansını düşürür.

294 Motivasyon, İletişim ve Etkileşim
Öğrencinin derse ilgisini çekmek , öğrenme isteğini uyandırmak ve etkin hale getirmek için motivasyonu gerekir.

295 Motivasyon, İletişim ve Etkileşim
Motivasyon, derse ilgiyi artırdığı gibi öğrenci başarısını olumlu yönde etkiler. Öğrenmenin anlamlı olması için sunulan uyarıcıların da öğrenci için anlamlı ve önemli olması gerekir.

296 İletişim ve Etkileşim İletişim duyguların, tutumların, düşüncelerin, tavırların, haber ve mesajların bir kişi, grup ya da kurum tarafından; kişi, grup ya da kuruma karşılıklı iletilmesidir.

297 İletişim ve Etkileşim Etkileşim birbirini karşılıklı etkileme sürecidir. Sınıf içi etkileşim süreci öğrenme yaşantılarının kazanılmasında ve öğretim hizmetinin niteliğinin arttırılmasında önemli faktörlerden birisidir.

298 Öğrenmeyi sağlayıcı bir sınıf ortamının sağlanması,
Sınıf Yönetimi Öğrenmeyi sağlayıcı bir sınıf ortamının sağlanması, Sınıfta öğrenme için olumlu bir havanın sağlanması, öğretmenin alan bilgisine çok iyi hakim olması ve mesleki deneyime sahip olmasıyla sağlanabileceği vurgulanmakta.

299 Öğrenme Yaşantıları ve Eğitim Durumu
Öğrencilere hedeflerin kazandırılması için öğrenme yaşantılarının planlı bir şekilde işe koşulması gerekir. Ayrıca istenen verimin alınabilmesi için öğretmenin çok iyi hazırlık yapması gerekir.

300 Öğrenme Yaşantıları ve Eğitim Durumu
Öğrenci Merkezli Eğitimde, eğitim yaşantıları yalnız sınıf ve Laboratuvarlarla sınırlı değildir. Okul dışında ve okul zamanı ile sınırlanmayan bir anlayışla sürdürülür.

301 Hazırlık ve Planlama Hazırlık ve planlama tüm dönem için genel, bir ders için daha kapsamlı düzenlenir. Öğrencinin; Hedef İçerik Eğitim yaşantıları Ölçme ve değerlendirme öğelerinde görüşlerini belirtmesi motivasyonu arttırır.

302 Öğretmenin konular ile yaşantıları bağdaştırarak, öğrencinin o konuları yaşamasını sağlayarak ve yeni bilgileri onun kullanabileceği şekilde vermelidir. Mevcut programlarda her konu için işleniş verilmemiş veya öğretmenin sınıf özelliklerine uymayabilir.

303 Bu durumda öğretmen eğitim durumu değişkenlerini işe koşmalıdır
Bunlar: 1. İpucu 2. Pekiştireç 3. Dönüt 4. Motivasyon 5. Düzeltme

304 Anlamlı Öğrenme Anlamlı öğrenmenin gerçekleşebilmesi için
öğretmen tarafından yapılması gereken işlemler: Öğrenilecek konu analiz edilmeli, öğrenilecek kavramlar ve beceriler seçilmeli, 2. Önkoşul ilkesi içinde sıraya konulmalı, 3. Öğrencinin ön bilgisi bilinmeli,

305 Anlamlı öğrenmenin gerçekleşebilmesi için
öğretmen tarafından yapılması gereken işlemler: 4. ÜDÖ seçilmeli, 5. ÜDÖ sunu biçimi kararlaştırılmalı, 6. Sununun yapılması, 7. ÜDÖ edinilen bilgilerden hareketle, yeni öğrenme faaliyetleri doğrultusunda aktive edilmeli,

306 Anlamlı öğrenmenin gerçekleşebilmesi için
öğretmen tarafından yapılması gereken işlemler: 8. Öğrencilere önceden hazırlanan kavramlar sunularak, öğrencinin bu kavramları ilişkilendirmesi ve genellemeler yapması sağlanmalı 9. Öğrencinin öğrenmesi için seçilen ilke ve kavramların yeni durumlara uygulanması ve transfer yapması sağlanmalı,

307 Anlamlı öğrenmenin gerçekleşebilmesi için
öğretmen tarafından yapılması gereken işlemler: 10. Öğrenmenin kalıcılığını ölçmek amacıyla, öğrencinin erişi düzeyini değerlendirmek için ölçme aracı hazırlanır.

308 Amaçsal Öğrenme Öğretim ortamında, bireyin kendi amacına ulaşmak için çaba gösterirken öğrenmesidir. Birey ulaşılacak hedefleri kendisi düzenlediği zaman öğrenmeye motive olur; o hedeflere ulaşmak için daha çok çaba harcar ve öğrenme daha verimli olur.

309 Bilmemizi ve öğrenmemizi sağlayan sekiz tür zekâ vardır
Bedensel/Devinduyusal Zekâ Sözel/Dilsel Zekâ Görsel/Uzamsal Zekâ Matematiksel/Mantıksal Zekâ Müziksel/Ritmik Zekâ Kişiler arası Zekâ İçsel Zekâ Doğa Zekası

310 Bedensel/Devinduyusal Zekâ
Vücudunu kullanarak (dans ve vücut dili), oyun oynayarak (spor yapmak) ya da yeni bir ürün yaratarak (icat yapmak) duygularını ifade etme yeteneğidir.

311 Sözel/Dilsel Zekâ Soyut ve simgesel düşünme ile, kavram oluşturma, dilbilgisi, şiir, hikaye yazma anlatma ve mizah gibi karmaşık olguları içeren dilsel yetenektir.

312 Görsel/Uzamsal Zekâ Görme duyusu ve buna bağlı olarak şekiller tasarlama ve zihinde resimler yaratma yeteneğidir.

313 Matematiksel/Mantıksal Zekâ
Bilimsel düşünme, objektif gözlem yapma, elde edilen verilerden sonuç çıkarma, yargıya varma ve hipotez kurma yetenekleridir.

314 Müzik/Ritmik Zekâ Tonal ve ritmik kavramları tanıma ve kullanma; çevresel seslere, insan sesi ve müzik aletlerine karşı duyarlılık yetenekleridir.

315 Kişilerarası Zekâ Diğer insanlarla sözlü ve sözsüz iletişim kurma, grup içinde işbirliği içerisinde çalışma yetenekleridir.

316 İçsel Zekâ İnsanın kendi duygularını, duygusal tepkilerinin derecesini, kendi biliş bilgisi sürecini tanıma, kendi öz benliğini anlama ve başkalarına ifade etme yeteneğidir. Gardner, bu zekâ türünün çok özel olduğunu ve diğer zekâ türlerinin tümünü kapsadığını savunmaktadır.

317 Doğa Zekâsı Doğayı ve doğada olup bitenleri
gözlemleyebilme, kendisinin bu dünyanın bir parçası olduğunu farkına varma yeteneğidir. Özellikle fauna ve floraya karşı çok hassas yaklaşımlara sahiptirler

318 Gardner’a göre; “ bütün çocuklar bu zekâ türlerine çeşitli düzeylerde sahip olarak doğarlar, bu zekâ türlerinden bazılarına daha çok eğilimleri olabilir ve herkes bu zekâ türlerinde sahip oldukları potansiyellerini geliştirebilir.” Zekâ türleri çeşitli yöntemlerle geliştirilebilir.

319 Çoklu Zekanın Öğretmenler ve Öğrenciler İçin
Sonuçları Her birey sekiz zeka türünü de kullanmaktadır, Bütün zekalar eşit derecede değer görmelidir, Bütün zekalar öğretilebilir, geliştirilebilir ve güçlendirilebilir, 4. Okullar sadece dil ve mantık zekası üzerine yoğunlaşmamalıdır,

320 Çoklu Zekanın Öğretmenler ve Öğrenciler İçin
Sonuçları 5. Her birey farklı nedenlerle, farklı şekilde öğrenir, 6. Gelişmiş yada güçlü zekalar zayıf olanlardan daha çabuk fark edilir, 7. Gelişmiş bir zeka türü farklı biçimlerde ortaya çıkabilir, 8. Değerlendirme ne kadar yeteneklisin değil yeteneklerin nasıl olmalı şeklinde ifade edilmeli,

321 Triarşik zekanın üç alt teorisi bulunmaktadır:
TRİARŞİK ZEKA TEORİSİ Triarşik zekanın üç alt teorisi bulunmaktadır: Bir bütünü oluşturmaya yönelik, Deneysel alt teori, Bağlamsal teori Triarşik Zeka Bütünsel Deneysel Bağlamsal Metabileşenler Performans Kazanım Yenilik Otomosyon Adaptasyon Seçim Şekillendirme

322 Tam Öğrenme Kuramı Modeli
Tam öğrenmenin ana değişkenleri öğrenci nitelikleri, öğretim hizmetinin niteliği ve öğrenme ürünleri olarak belirlenmiştir. Öğrenci nitelikleri olarak ele alınan giriş davranışları ve duyuşsal giriş özelliklerini kapsamaktadır.

323 Tam Öğrenme Kuramı Modeli
Tam öğrenme modelinin ana değişkenlerinden biri diğeri de öğretim hizmetinin niteliğidir. Bu hizmeti dört öğe belirler. Bunlar: ipuçları, pekiştirme, öğrenci katılımı, dönüt,

324 Tam Öğrenme Stratejisi
Tam öğrenme modelinin ana değişkenleri öğrenci nitelikleri, öğretim hizmetinin niteliği ve öğrenme ürünleridir. Tam öğrenme modelinin ana değişkenlerinden biriside öğretim hizmetinin niteliğidir.

325 Tam Öğrenme Stratejisi
Öğrencinin bilişsel giriş davranışları, duyuşsal giriş özellikleri ve öğretim hizmetinin niteliği, onun yeni öğrenme ünitesi ya da ünitelerdeki öğrenme düzeyini, öğrenme hızını ve duyuşsal özelliklerini belirlemektir.

326 Gagne’ nin Öğrenme Modeli
Öğrenme gözlenebilen davranışlardan dolaylı olarak anlaşılır ve öğrenme beyinde gerçekleşir. Öğrenme yalnız pekiştirme, bitişiklik ve tekrar gibi dış etkilerle değil iç faktörlerinde etkisi vardır. Öğrenme işinin düzenlenmesinde planlama öğrenecek birey için yapılmalıdır.

327 Gagne’ nin Öğrenme Modeli
Eğitim etkinlikleri, sistemli olarak düzenlenmeli ve bu düzenlemeler bilimsel verilere dayalı olmak zorundadır. Bu modele göre eğitimin düzenlenmesinde şu adımlar izlenir.

328 Dikkati sağlama Öğrenciyi hedeften haberdar etme Yeni öğrenme ile ilgili önceden öğrenilmiş bilgileri hatırlama 4. Uyarıcı materyalleri sunma 5. Öğrenciye rehberlik etme 6. Davranışı ortaya çıkarma 7. Dönüt verme 8. Değerlendirme 9. Kalıcılığı sağlama

329 Anlamlı Öğrenme (Ausubel)
Sunuş yolu ile öğretimin etkili olduğu, örgütleyiciler yardımıyla basitten karmaşığa doğru düzenlenmiş bir içeriğin ön öğrenmeler ile öğrenilecek malzeme arasında bağ kurulmasına olanak tanıyacağı, benzerlik ve farklılıkların daha iyi kavranacağı, dolayısıyla ders kitaplarının örgütleyiciler kullanılarak düzenlenmesinin anlamlı öğrenmeyi sağlayacağı vurgulanmaktadır.

330 Temel Öğrenme Modeli ( Glaser)
Öğretme süreci, öğretme hedefleri, giriş davranışları, öğretme yolları ve değerlendirme yolları olmak üzere dört öğeden oluşur.

331 Temel Öğrenme Modeli ( Glaser)
Öğretme, hedeflerin saptanması ve davranış olarak ifade edilmesi ile başlar. İkinci aşamada, öğrenme işi için gerekli giriş davranışlarının ortaya konması gerekir. Üçüncü öğesi, öğretim yöntemlerinin seçimi ve öğretim ortamının düzenlenmesi ile ilgilidir. Modelin son öğesi ise öğrenme sürecinin sonunda öğrenmenin ne dereceye kadar gerçekleştiğini anlamak için yapılan işlemdir.

332 Öğretme Stratejileri Ders içi ve ders dışı etkinliklerin genel olarak nasıl yapılacağını öğrencinin bu etkinlikteki yerini ve öğrenme boyunca bu stratejiye uygun hangi yöntem ve teknikleri kullanacağını planlar.

333 Bruner, Ausubel, Gagne üç temel öğretme stratejisi
Öğretme Stratejileri Bruner, Ausubel, Gagne üç temel öğretme stratejisi üzerinde durmuştur. Sunuş yolu ile öğretim stratejisi Buluş yolu ile öğretim stratejisi Araştırma inceleme yolu ile öğretim stratejisi

334 1. Sunuş Yolu İle Öğretim Stratejisi
Açıklayıcı, yorumlayıcı bir yaklaşımla kavram ve genellemelerin öğretildiği bir yoldur. Sunuş yolu ile öğrenme çok dikkatli bir şekilde düzenlenmiş ve öğrenciler tarafından alınmaya hazır bir durumda verilmesi sürecidir.

335 1. Sunuş Yolu İle Öğretim Stratejisi
Dört temel özelliğe sahiptir. Bu özellikler : Öğretmen ve öğrenciler arasında yoğun bir etkileşim gerektirir, Bol örnek vermeyi gerektirir, Genelden özele doğru hiyerarşik bir sıra izlenir, Öğretim adım adım ilerler,

336 2. Buluş Yolu İle Öğretim Stratejisi
Öğrenci sadece uyaranlara cevap veren değil, içsel tepkilerle etkin biçimde araştırarak öğrenen kişi olduğundan, öğrenmenin etkili ve kalıcı olduğu görüşü kabul edilmektedir. Ancak öğrenme için fazla zaman gerekmektedir.

337 2. Buluş Yolu İle Öğretim Stratejisi
Öğrencinin merakı ile harekete geçer, Gelişme dil, düşünme ve hareket bütünlüğündedir, Başarılı içsel pekiştirecin devamını sağlar, Normlara dayalı ölçütler saptamalı ve bunlara nasıl ulaşılacağı açıklanmalı 5. Biliş yoluyla öğrenme kuramı bilgisini kazanmış olmalı

338 Buluş Yolu İle Öğrenmede Aşamalar
Ön Hazırlık: Öğrenci seçenekleri keşfetme eğilimindedir. 2. Öğrenme Malzemesinin Yapısallaştırılması: Öğretim malzemesi analiz edilmeli, temel kavram ve ilkeler esas alınmalı,

339 Buluş Yolu İle Öğrenmede Aşamalar
3. Öğrenme Malzemesinin Sıralanması : Öğrenme malzemesi anlamlı bir sıraya konulmalı.

340 Buluş Yolu İle Öğrenmede Aşamalar
4. Uygulama Sırasında Pekiştireç Kullanma: Öğrenci problem çözmek için denenceler geliştirir ve Uygular.Dışsal pekiştireç içşel pekiştireçe doğru kaymalı.

341 3. Araştırma Yolu İle Öğretim Stratejisi
Öğrencilerin sınıf içi etkinliklerine dayalı problemlerin çözümü için uygulanan bir tür problem çözme yaklaşımıdır.

342 3. Araştırma Yolu İle Öğretim Stratejisi
Bu yaklaşımda öğrenci problemi tanımlar, çözümü için geçici çözüm yolları kurar, veri toplar ve verileri değerlendirerek sonuca ulaşır. Bu yolla sadece o problemin değil ileride karşılaşacağı problemlerinde çözümünü öğrenir.

343 Öğrenci İçin Öğrenme Stratejileri
Öğrenme stratejileri, öğrenenin kodlama sürecini etkilemek üzere tasarlanmıştır. Böylece hem stratejinin amacı, öğrenenin güdüsel ve duyuşsal durumunu ya da yeni bilgiyi seçme, kazanma, organize etme ya da bütünleştirme yolunu etkiler.

344 Öğrenci İçin Öğrenme Stratejileri
Anlamlandırma, Örgütleme, Tekrar Stratejileri, Öğrencilerin öğrenme hedefine ulaşabilmesi için bilişsel stratejilerin yanında öğrenmede güdüsel ve duygusal engelleri kaldırmayı duyuşsal stratejiler Sağlar.

345 Anlamlandırma Stratejisi
Öğrencinin yeni gelen bilgileri belleğindeki eski bilgileriyle ilişkilendirerek uzun süreli belleğe kodlamasıdır.

346 Anlamlandırma Stratejisi
Bu ilişkilendirme, zihinsel imgeler oluşturma, anahtar sözcükler ve bellek destekleyiciler kullanma, kendi sözcükleriyle özetleme, benzerlik kurma, soruları yanıtlama ve kendi düşünceleri ile not alma şeklinde olabilir.

347 Anlamlandırma Stratejisi
Ezbersiz eğitimde anlamlandırma stratejisinin önemi büyüktür. Bu stratejinin temelinde öğrencinin karşılaştığı bilgiyi olduğu gibi alması değil, önceden öğrenmiş olduğu bilgilerle karşılaştırıp bütünleştirerek yeni anlamlar oluşturması ve zihne yerleştirmesidir. Öğrenilen bilgilerin kalıcı olması için bilgilerin ezberlemeden, anlamlı bir şekilde öğrenilmesi gerekir.

348 Örgütleme Stratejisi Öğrencinin yeni bilgileri, ön bilgilerini kullanarak kendisi için daha anlamlı olacak biçimde yeniden yapılandırmasıdır. Örgütleme stratejisinin en temel özelliği madde ya da olguların taksonomik olarak sınıflandırılmasıdır. Çalışan belleğe bilgilerin gruplanması bu stratejinin bir işlevi olmakla birlikte çok iyi oluşturulmuş organizasyon ve bağlantılar uzun süreli bellekte kalıcı öğrenmeyi sağlar.

349 Tekrar Stratejisi Bir metin ya da anlatımdaki belirli ifadeleri tekrar etme, yazılı bir metinden konu cümlelerini ve ayrıntılı detayları tanımlama, okuma sözel ya da içten bir cümleyi başka bir cümleyle bir araya getirme gibi süreçleri içerir. Tekrar stratejisi uygulanırken bilgiyi anlamlı hale getirecek etkinliklerin yapılması gerekir.

350 Öğrenme Stratejisi Öğrenme İlişkisi
Öğrenme; (iki temel yaklaşımla açıklanmakta) Öğrenmeyi uyarıcı ile davranım arasında bağ kurma ve dıştan pekiştirme yoluyla elde edilen sonuç, 2. Öğrenmeyi insan beyninde ve sinir sisteminde oluşan bir süreç,

351 Öğrenme Stratejisi Öğrenme İlişkisi
İki yaklaşımın temel sayıltıları: 1.Öğrenme sürecine öğrenci aktif olarak katılmak zorundadır, 2.Ön bilgiler ve bilişsel beceriler öğrenmeyi etkiler,

352 Bilgi İşleme Kuramına Göre Öğrenme Süreci
Uyarıcılar dış kaynaklardan duyular aracılığı ile alınır, 2. Duyusal kayıtta seçilerek belli formlara dönüştürülür, 3. Kısa süreli bellekte işlenir, 4. Uzun süreli bellekteki ilişkili bilgi çalışan belleğe geri getirerek yeni bilgilerle bütünleştirilir, 5. Kodlanan bilgi uzun süreli bellekte toplanır,

353 Bilgi İşleme Kuramına Göre Öğrenme Süreci
Zihinsel süreçte bilgi akışı dört temel süreçten geçer: Kazanılacak bilgiyi seçme, İşleme, Depolama, İhtiyaç duyulduğunda geri getirme

354 İçsel Süreçlere Göre Öğrenme Stratejileri
Dikkat Stratejileri Kısa süreli Bellekte Depolamayı Artıran Stratejiler 3. Anlamlandırmayı Güçlendirici Stratejiler 4. Eklemleme Stratejileri 5. Özetleme Stratejileri 6. Uygunluğu artırmaya yardım eden duyuşsal Stratejiler 7. Güveni artırmaya yönelik duyuşsal stratejiler 8. Doyumu artırmaya yönelik duyuşsal stratejiler

355 Öğrenme Stratejilerinin Öğretimi
1. Doğrudan Öğretim Öğrencinin konu ile ilgili ön öğrenmelerini kullanıma hazır hale Getirmesini önceki davranışının açıklamasını, göstermesini daha sonra öğrencinin bu davranışı göstermesi için fırsat vermesini kapsar.

356 Öğrenme Stratejilerinin Öğretimi
2. Karşılıklı Öğretim Öğrenme stratejilerinin nasıl kullanıldığını sesli biçimde düşünerek gösterir. Bu dört basamakta gerçekleşir.

357 ÖĞRENME TÜRLERİ Öğrenme tüm bireyler için aynı değildir. Öğrenmeyi yönlendiren fiziksel yapılar her birey için değişebilen süreçlerin oluşmasına yol açmaktadır.

358 ÖĞRENME TÜRLERİ Dewey “...kişi, bir konu, bir birey, düşünen, arzu ve beklentileri olan kendi başına bir bütündür. Bu bağlamda, psikolojik tür ve stiller değişmez kişilik özelliği değil sadece kalıcı durumlar olarak düşünülmelidir” demekte.

359 ÖĞRENME TÜRLERİ Bireyin farklı öğrenme biçimlerini bir arada kullanabilmesi, kişinin etrafındaki olayları gözlemlemesi, bunları kuramlarla bütünleştirmesi, hipotezler kurup test etmesi ve yeni yaşantılar seçmesine yol açmaktadır.

360 ÖĞRENME TÜRLERİ Bu bakış açısına paralel olarak KOLB dört öğrenme biçimi tanımlamıştır. Somut yaşantı Yansıtıcı gözlem Soyut kavramsallaştırma Etkin yaşantı

361 Somut Yaşantı Bu öğrenme biçiminde yaşantı ve problemlerle kişisel olarak ilgilenmek ve hissetmek, düşünmekten daha önemli görülmekte, kuram ve genellemeler yerine o anki gerçeğin tekliği ve karmaşıklığı; problemlerin çözümünde sistematik ve bilimsel bir yaklaşım yerine sezgilere dayalı bir yaklaşım tercih edilmeli.

362 Yansıtıcı Gözlem Bu öğrenme biçimi düşünce ve olayları dikkatlice gözlemleyerek farklı görüş açılarından değerlendirme süreci üzerinde odaklaşmıştır.

363 Yansıtıcı Gözlem Bu öğrenme biçimini benimseyen kişilerin pratik uygulamalar yerine olayın özünü kavrama; doğru nedir, nasıl oluşur gibi sorulara yanıt aramaya çalışma; düşünce ve olayları sezgi yoluyla anlatma; fikirlerin oluşmasında kendi düşünce ve duygularına güvenme, sabırlı, tarafsız ve dikkatli düşünerek karar verme konularında başarılıdırlar.

364 Soyut Kavramsallaştırma
Mantık kavramaları ve düşünceler duygulardan daha önemlidir. Genel kuramlar geliştirme ve problemin çözümünde bilimsel yaklaşım önem kazanmaktadır.

365 Soyut Kavramsallaştırma
Bu öğrenme biçimine sahip bireylen sistematik planlar yapma konusunda başarılı; düşünce ve olayların mantıksal analizini yaptıktan sonra harekete geçmede etkinlerdir.

366 Etkin Yaşantı Bireyler çevrelerini etkileme ve durumlarını değiştirme özelliğine sahiptir. Bu öğrenme biçiminde izlemekten çok pratik uygulamalar yapma, mutlak gerçek yerine işe yarayanı benimseyip diğerlerini reddetme söz konusudur. Birey başladığı işi tamamlama ve hedeflerine ulaşmak için risk alma konusunda duyarlı ve başarılıdır.

367 ÖZDENETİMLİ ÖĞRENME Özdenetim, öğrenme ihtiyaçlarını belirlemek, hedefleri oluşturmak, öğrenim kaynaklarını saptamak, öğrenme stratejilerini seçmek ve uygulamak, öğrenme sonuçlarını değerlendirmek için başkalarının yardımıyla veya yardımsız bireylerin inisiyatifindeki süreçtir. (Yetişkin eğitiminin % 70’inin özdenetimli öğrenme olduğu tahmin edilmekte)

368 Nasıl Daha İyi Öğrenilir?
Bilgiyi kendi kelimeleri ile yeniden ifadelendirildiğinde, Örneklendirmeyle, Çeşitli biçimlerin ve durumların neler olduğunu ayırt ederek, Bilgi ile diğer faktörler ve fikirler arasında bağlantı kurmak, Bilgiyi çeşitli biçimlerde kullanmak, Bazı sonuçları önceden görebilmek, Bilginin karşıtını veya tersini ifadelendirmek,

369 Anlatım Yöntemi Sürekli Kullanıldığında........
Öğrenci dikkatleri sürekli azalmakta, Sadece dinleyene hitap edilmekte, Ezbere öğrenmeyi desteklemekte, Öğrencilerin sıkılmasına neden olmakta

370 İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME
İşbirliğine dayalı öğrenme kökleri Aristo dönemine kadar uzanan bir yöntemdir. İşbirliğine dayalı öğrenme ortamında, öğrencilerin öğrenme amaçları ortak olup, grup üyelerinin birinin amaçlarının gerçekleşmesi, gruptaki diğer bireylerin amaçlarının gerçekleşmesine bağlıdır.

371 İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENMENİN ESASLARI
Pozitif Bağımlılık : Öğrencinin başarısı grupdaki diğer arkadaşlarının başarısına bağlıdır. 2. Yüz Yüze İletişim : Öğrenciler birbirlerine yardımcı olurken, grup içinde problemlere çözüm üretirken ve yeni fikirler ortaya koyarken birbirleri ile iletişim içinde çalışırlar.

372 İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENMENİN ESASLARI
3. Bireysel Sorumluluk : Her öğrenci hem kendisi hem de grupdaki arkadaşlarına karşı üstüne düşen çalışmaları yerine getirmekle yükümlüdür. 4. Sosyalleşme : Öğrenciler grup içinde karşılıklı iletişim ortamı içinde öğrenme sürecine katıldıkları için konu üzerinde fikirlerini yazılı ve sözlü olarak ifade etme becerileri kazanırlar

373 İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENMENİN ESASLARI
5. Hedeflere Yönelme: Öğrenciler grup olarak amaçladıkları hedeflere en etkin biçimde nasıl ulaşacaklarını ortaya koymaları gerektiği ve bu hedeflere ulaşmada ortak sorumluluk alacakları için bir yandan da gruptaki arkadaşlarının gelişimlerini düzenli olarak takip eder.

374 İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME METODU
İşbirliğine dayalı öğrenme “ortak öğrenme amaçlarını maksimum düzeyde gerçekleştirmek üzere öğrencilerin küçük grupları halinde iş birliği içerisinde birlikte çalışması esasına dayalı interaktif bir öğrenme yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Johnson ve Johnson işbirliğine dayalı dört çeşit öğrenme grubu tespit edilmiştir.Bunlar :

375 YAPAY ÖĞRENME GRUBU Grup üyelerinin ilgi ve istekleri göz önünde bulundurulmaksızın birlikte çalışmak üzere oluşturulması ve en başarılıdan başarısıza doğru sıralanarak bireysel olarak değerlendirileceklerine inanmalarıdır

376 GELENEKSEL ÖĞRENME GRUBU
Grup üyelerinin kendi istekleri doğrultusunda birlikte çalışmak üzere oluşturulması ve başarının grup üyeleri doğrultusunda birlikte çalışmak üzere oluşturulması ve başarının grup üyeleri olarak değil bireysel olarak değerlendirilmesi ve ödüllendirilmesidir

377 İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME GRUBU
Grup üyelerine iş birliğine dayalı öğrenmenin tüm yararlarını sağlayan grup yapısıdır. Diğerlerinden üstün yapan en belirgin özellik, grup üyelerinin birlikte çalışma ve üretme isteğinin ve birbirine olan bağlılıklarının üst düzeyde olmasıdır.

378 YÜKSEK PERFORMANSLI İŞ BİRLİĞİNE DAYALI
ÖĞRENME GRUBU Grubu, performansa ve iş birliğine dayalı öğrenme metodlarının en verimli sonucun alındığı grupdur. Grup üyelerine iş birliğine dayalı öğrenmenin tüm yararlarını sağlayan grup yapısıdır. Grup birbirine bağlıdır ve üretme isteği üst düzeydedir.

379 Yüksek performanslı İş Birliğine Dayalı Öğrenme
Metodunun Başarısı Pozitif dayanışma Bireysel sorumluluk Yüzyüze etkileşim Sosyal beceriler Grubun kendini değerlendirmesi

380 DÜŞÜNMEYİ ÖĞRENME Düşünme, mevcut bilgilerden başka birşeye
ulaşma ve eldeki bilgilerin ötesine gitme. Düşünme şekilleri: 1. Eleştirel düşünme 2. Problem çözme 3. Bilimsel düşünme 4. Analitik düşünme 5. İlişkisel düşünme 6. Hüküm çıkarmaya yönelik düşünme

381 Öğrencilere kazandırılması gereken diğer bir düşünce türü de sistem düşüncesidir.
Bizi ayrıntılar arasında boğulmaktan kurtarır. Bakış açımızı zenginleştirir. Fikir, beceri ve deneyimleri birleştirme ve harmanlamanın buluşculuğu etkililiği ve performansı iyileştirir.

382 Sistem düşüncesinin bir sonucu da ‘Toplam Kalitedir’
Sistem düşüncesine insanlar çaresiz tepkiciler değil, kendi gerçeklerine şekil veren aktif katılımcılardır.

383 YARATICI DÜŞÜNME Öğrenci merkezli eğitimde öğrencilere
kazandırılacak hedeflerin başında gelmektedir Yaratıcılık,esneklik, çok yönlü düşünme, çevreye ve insanlara karşı duyarlılık, karşılaşılan yeni durumlara karşı duyarlı, uyanık ve ilgili olma, akılcılık, rahat, çabuk ve bağımsızca düşünebilme ve hareket edebilme, orjinallik, farklı ve değişik sonuçlara varabilme gibi özellikleri içerir

384 Yaratıcılık Nelerle İlişkilidir?
Kelime akıcılığı : söz dizimi Çağrışım akıcılığı : kelimenin eş anlamlısını bulma İfade akıcılığı : anlamsal yetenek, söz öbekleri Fikirsel akıcılık : düşünme üretme yeteneği Eleştirel düşünme ile yaratıcı düşünme ; yaratıcı yetenekler problem çözme yeteneği olarak genelleştirilebilir. Bu noktada eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme örtüşür. Yaratıcı düşünen kişi iyi bir problem çözücüdür.

385 Yaratıcı Problem Çözme Şunları gerektirir :
Kişinin düşüncelerinde özgürce gezerek kendiliğinden esneklik yapması Uyarlayıcı esneklik Yeniden tanımlama Yaratıcılığın engelleyicileri a. Algısal engeller b. Duygusal engeller 5. Yaratıcı düşünceyi kolaylaştıran ve zorlaştıran öğretmen özellikleri 6. Yaratıcı düşüncenin okulda geliştirilmesi

386 Eğitim Sisteminde Yaratıcı Düşünme
“....eğitim sistemi tutucu, kalıplaşmış, bağımsız düşünen, yaratıcı ve özgün olmaktan çok eğitimini tamamlamış bireyler yetiştirmekte.” Yaratıcı olmak, diğer bireyler için kestirilmez bir durumdur ve aynı zamanda onlar için de rahatsız edicidir. Yaratıcı bireyler olayları kestirirler.

387 Eğitimin amacı: ...diğer kuşakların yineleyen değil yeni şeyler yapabilme yeteneği olan insanlar yaratmaktır. Piaget’e yaratıcı, buluşcu, keşifci insanlar denetleyici bir kafaya sahip olan ve kendilerine sunulan her şeyi olduğu gibi kabul etmeyen insanlardır.

388 ELEŞTİREL DÜŞÜNME “...öğrencilere daha önceden bildikleri her şeyi
“...gözlem ve bilgiye dayanarak sonuçlara ulaşmak. (Richard Paul)” “...öğrencilere daha önceden bildikleri her şeyi uygulamalarına ve kendi düşüncelerine değer biçip onu değiştirmeleri. (Norris)”

389 *** Eleştirel düşünme temelde bilgiyi etkili bir biçimde elde etme , değerlendirme ve kullanma yeteneği ve eğilimidir.

390 Eleştirel Düşünmenin Beş Ana Kuralı
Tutarlılık : Düşüncedeki tezatları ortadan kaldırabilme, 2. Birleştirme : Düşüncenin tüm boyutlarını alabilme, 3. Uygulanabilme : Anlayabildiklerini de ekleyerek anladıklarını bir modelde uygulayabilme, 4. Yeterlilik : Deneyimlerini ve sonuçlarını sağlam bir şekilde oturtabilme, 5. İletişim kurabilme : Düşündüklerini birleştirerek anladıklarını çevresine anlaşılır şekilde iletebilme,

391 Eleştirel Düşünce Becerileri
Duyuşsal Beceriler 1. Bağımsız düşünme 2. Ben merkezli anlayışı fark etme 3. Adil düşünme 4. Duygu ve düşünceleri arasında ilişkileri açıklama 5. Peşin hükümlü olmama 6. Sorgulama cesareti geliştirme 7. Düşünme becerisine güven duyma

392 Bilişsel Beceriler Geçerli ve geçersiz genellemeleri kabul etme Öğrendiklerini transfer etme Görüş geliştirme Açık düşünme Eleştirel okuma Disiplinler arası ilişki Mantıklı yorum yapma Tutarsızlıları fark etme Sonuç çıkarma ve değerlendirme

393 ETKİN ÖĞRENME Etkin öğrenme bireyin öğrenme sürecine etkin olarak katılımı sağlama yaklaşımıdır. Bu yaklaşımda öğrenciler pasif alıcılar olmaktan kurtulur ve kendileri öğrenerek yaşamlarını şekillendirirler. Bu yolla öğrenciler öğrenmeyi öğrenme olanağına kavuşurlar.

394 Etkin Öğrenmenin Yararları
Yavaş öğrenen ve üstün yetenekli öğrencilere daha çok zaman ayırma 2. Öğrencilerin öz denetim geliştirme yollarını iyileştirme 3. Farklı öğrenme stilleri için farklı programlar oluşturma 4. Sınıf yönetimine yardımcı olma 5. Yaşam boyu öğrenmeyi sağlama

395 Etkin Öğrenmenin Özellikleri
Araştırma çalışmalarında kaynaklara kendi ulaşma, Elde ettiği bilgiyi yapılandırma ve sunma imkanı sağlar, Bireysel veya grup projelerinde sorumluluk alma ve bunları paylaşma, Bilgi paylaşımı, etkileşiminde bulunma ve ortak bilgi üretimi için işbirliği yapma,

396 Etkin Öğrenmenin Kullanıldığı Sınıfın Özellikleri
Güven Özdenetim Gruba ait olma Duyarlı olma

397 Etkin Öğrenme Sürecinde Öğretmen
1.Öğrencilerin dikkatli olmalarını sağlamalı, 2.Gözlemlerini yazılı ya da sözlü olarak ifade etmeli, 3.Okuma kitapları ile sosyal gelişimine katkı sağlamalı, 4.Bilimsel araştırma ve deneyi destekleyen öğrenme yaşantılarını hazırlamalı, 5.Çocukların yaşam ve dünya hakkındaki merak ve sorularını cevaplamaya kendini hazırlamalı, 6.Yenilikçi, yaratıcı ve deneysel bir kişi olmalı,

398 ETKİN ÖĞRENME VE PROGRAM GELİŞTİRME
Etkin öğrenme özellikle eğitim durumları ve değerlendirme öğelerini etkilemektedir. Öğrenci merkezli eğitimde , öğretmenin aktif olduğu ortamdan, öğrencinin okuduğu, yazdığı, tartıştığı, öğrendiği ve bunları günlük yaşamında kullandığı bir öğrenme ortamına geçiş söz konusudur.

399 ...etkin öğrenme, öğrenmeyi öğrenme ve yaşam boyu öğrenme kavramlarında beraberinde getirmektedir. Bireyin kendi öğrenmesinde karar verme sürecine katılan, kendi öğrenmesini yönlendiren ve değerlendirebilen öğrenci, öğrenmesini yönettiği gibi öğrenmeyi okul bittikten sonrada uzun yıllar devam ettirebilmektedir.

400 etkin öğrenmede ev ödevleri de değişiklik göstermektedir
...etkin öğrenmede ev ödevleri de değişiklik göstermektedir. Geleneksel sınıfda olduğu gibi her öğrenci aynı tür ve miktarda ödev yapmak zorunda değildir. ...etkin öğrenmede öğretmen ve öğrencinin rolü farklılaştığı gibi değerlendirme ögeside etkin öğrenme kavramından etkilenmektedir.

401 ...etkin öğrenme her düzey ve konuda uygulanabilecek pratik stratejiler içermektedir.
Kalabalık sınıf mevcutlarına sahip öğretmenler, öğrenmeyi anlamlı hale getirmek ve öğrenilenlerin yaşam boyu devam ettirilmesini sağlayabilirler.

402 Öğrenme Nasıl Etkin Olacak ?
Öğrenme etkin olduğunda; işin çoğunu öğrenciler yapar, fikirler üretir ve düşünürler, problemleri çözerler, öğrendiklerini uygularlar. Etkin öğrenme; hızlıdır, eğlencelidir, destekleyicidir ve çekicidir,

403

404 EĞİTİM TEKNOLOJİSİ

405 EĞİTİM TEKNOLOJİ VE GEREĞİ
...çağdaş insan teknolojiyi yaşamının en etkin bir öğesi olarak hissetmektedir. Bilim ve teknoloji çağdaş kültürün en belirgin niteliğidir.

406 Böyle bir değişim ve dönüşüm ortamında, eğitime de bilimsel ve teknolojik bir nitelik kazandırma gereği ortadadır. Çağdaş eğitim politikası, plan ve programları, örgütsel yapısı ile bilimsel esaslara dayanmadığı, uygulamalarda teknolojik olanaklardan yararlanılmadığı sürece, toplumsal ve bireysel gereksinimlere yanıt veremez.

407 .....yüksek kalitede eğitim sağlamak,
Bireysel farklılıkları ve toplumun taleplerini karşılamak, Eğitimde sosyal adalet, demokrasi ve fırsat eşitliğini yükseltmek,

408 eğitim teknolojisinin vazgeçilmezliğinin kanıtıdır.
Eğitimin maliyetini düşürmek, Var olan olanaklardan en iyi ve yaratıcı biçimde yararlanmak, eğitim teknolojisinin vazgeçilmezliğinin kanıtıdır.

409 ÖME’de Eğitim Teknolojisi Kullanımının Sistematik Planlaması
Öğrenci Niteliklerinin Belirlenmesi Hedeflere Uygunluk ÖME’de Eğitim Teknolojisi Kullanımının Sistematik Planlaması Değerlendirme ve Düzeltme Eğitim Teknolojisi Ekipmanlarının Seçimi Öğrenci Katılımını Sağlama Ekipmanların İncelenmesi

410 I. ÖĞRENCİ NİTELİKLERİNİN BELİRLENMESİ
Eğitim teknolojisinin etkin olarak kullanılabilmesi için, öğretim yöntemleri, ekipmanlar ve materyaller bir bütün olarak değerlendirilir.

411 Sağlıklı karar alabilme ve uygun yöntemleri
belirlemek amacıyla; genel özellikler belirli giriş yeterlilikleri ve öğrenme stilleri üzerinde çözümlemeler yapılmalıdır.

412 Genel Özellikler; *Yaş *Hazırbulunuşluk Düzeyi *İş *Konum *Kültürel ve Sosyoekonomik faktörler gibi tanımlayıcılar Özel Giriş Yeterlilikleri; *Öğrencilerin sahip olduğu ve olmadığı bilgi ve beceriler

413 Öğrenme Stillerini Belirleyen Öğeler;
Algılanan Tercihler Bilgi Sürecinin Yapılandırılması Güdüsel Öğeler Psikolojik Öğeler Öğrenme Stilleri; Bir bireyin algılaması, ilişkileri ve öğrenme çevresine olan duygusal tepkisinin nasıl belirleneceğini ifade eden psikolojik özellikler

414 II. HEDEFLERE UYGUNLUK İhtiyaç analizi çalışmasından sonra hedefler belirlenir. Hedeflerin belirlenmesi için öğrencinin; *Bilişsel *Duyuşsal *Psikomotor *Sosyal Düzey *İlgi ve Beklentilerinin belirlenmesi gerekir.

415 Böylece programın öğeleri olan içerik ve eğitim durumunu düzenleme, ölçme ve değerlendirme araç ve yöntemlerinin belirlenmesi planlanır.

416 Hedefler net olarak bilindiğinde, öğrenme süreci hedef merkezli olur.
Hedef belirlemek; *Materyal geliştirmek için, *Yöntem ve eğitim teknolojisi ekipmanlarının uygun seçimini yapabilmek için, *Öğrenme etkinliklerini belirlemek için, *Öğrenme ortamlarının yaratılması için, *Değerlendirme ölçütlerinin öğrenci tarafından belirlenmesini sağlamak için Hedefler net olarak bilindiğinde, öğrenme süreci hedef merkezli olur.

417 III. EKİPMANLARIN SEÇİMİ
Bu sürecin üç aşaması vardır: En uygun öğrenme yöntemine karar verme, Yöntemleri uygulayabilmek için uygun ekipman seçimi, Duruma göre özel materyal seçme, gerekli değişikliği yapma ve yeni materyaller üretme.

418 Ekipman Seçimi Mesajın en iyi ulaştırılabileceği ekipmanın fiziksel koşullarını içermeli. Ekipman seçiminde, eğitim durumu, öğrencinin öğrenme türü ve hedef göz önüne alınmalıdır. ....ayrıca öğretmenin uygun ekipmanları seçmede kendi sistemini oluşturması çok önemlidir.

419 Uygun Materyal Sağlama
Uygun materyal elde etmenin üç yolu vardır. Bunlar: İşlevsel materyal seçme, Varolan materyallerden yararlanma, Yeni materyal üretme,

420 Materyal Seçim Ölçütleri
*Programa uygunluk *Anlaşılırlık ve akıcılık *Dilde sadelik *Motivasyona uygunluk *Öğrenci katılımını sağlamadaki etkinliği *Teknik kalite *Alanda uygulama sonuçlarına göre verimlilik *Nesnellik *Kullanım kılavuzuna sahip olma

421 Öğretim Materyallerinin Tasarlanması
Tasarım : ...anlamlı sıralama için bilinçli bir şekilde harcanan çaba,(Diamond 1977). ...eğitim amaçlarına ulaşmada öğretim hedeflerinin, stratejilerinin, görsel ve İşitsel unsurların belirlenmesi süreci,(Gentry 1994).

422 Tasarım : ...geçerli ve önceden kestirilebilen bir öğretim için,hem materyallerin hem de görsel ve işitsel unsurların öğretim hedefine yönelik olarak seçimi,üretimi, kullanımı ve bunlardan etkili şekilde yararlanılması,(Satterthwaite 1990).

423 Malzemelerin listelenmesi,
Planlanan öğretim etkinliklerini destekleyebilmek için ekipmanlar ve materyaller hazırlanmalıdır. Bunun için: Malzemelerin listelenmesi, Gereksinim duyulan materyal ve malzemenin belirlenmesi, Nasıl kullanılacağının belirlenmesi, Öğrencilerin rolünün belirlenmesi, ...bir öğretim materyali; tasarım ilkeleri dikkate alınarak geliştirilmelidir.

424 Öğretim Materyali Tasarım İlkeleri

425 1- Yapısal/Biçimsel Elemanların Kullanım İlkeleri
*Boşluk *Çizgi *Şekil-form *Doku *Renk 2- Yerleşim Elemanlarının Kullanım İlkeleri *Oran-ölçek *Denge *Bütünlük *Ritim *Vurgu *Ahenk

426 1- Yapısal/Biçimsel Elemanların Kullanım İlkeleri
*Boşluk Boşluk, belirlenmiş bir çerçeve içerisindeki kullanım alanı dışında kalan yerlerdir. Öğretim materyaline genel olarak bakıldığında görülen/hissedilen doluluk veya boşluktur.

427 %41 %25 %14 %20

428 1- Yapısal/Biçimsel Elemanların Kullanım İlkeleri
*Çizgi Çizgilerin yatay, dikey veya eğik olarak kullanımı algılama üzerinde etkilidir. Yatay çizgiler sabitlik ve durağanlık etkisi, dikey çizgiler güçlülük etkisi ve eğik çizgiler ise hareket etkisi verir.

429 Sabitlik ve Durağanlık etkisi
Güçlülük etkisi Hareket etkisi Sabitlik ve Durağanlık etkisi

430 1- Yapısal/Biçimsel Elemanların Kullanım İlkeleri
*Çizgi Öğretim materyalleri üzerinde oluşturulacak kontrast/zıtlık daima dikkati çekecektir.

431

432 1- Yapısal/Biçimsel Elemanların Kullanım İlkeleri
*Şekil-form Şekil bir yüzey üzerinde oluşturulan iki boyutlu biçimlerdir. Form ise kullanılan biçimlerin birbirine göre yerleşimidir.

433 1- Yapısal/Biçimsel Elemanların Kullanım İlkeleri
*Doku Öğretim materyalinin hazırlanmasında kullanılacak malzemenin özelliğine bağlı olarak değişiklik göstereceği için tasarımda en az değişkenlik gösteren eleman dokudur.

434 1- Yapısal/Biçimsel Elemanların Kullanım İlkeleri
*Renk Renkler, iyi tasarlanmış bir öğretim materyalinde anahtar rol oynar. Renklerin iyi seçilmesi ve çizgilerle birlikte iyi tasarlanması sonucu en etkili öğretim materyalleri gerçekleştirilir.

435 *Renk *Doku *Şekil-form

436 Renkler algılama üzerinde etki yaratırlar.
Doğal renkler ile nesneler renklendirildiğinde görüntünün gerçekliğini artırır. Benzerliklerin ve farklılıkların ortaya konuşuna yardımcı olur. Önemli noktalar ve bilgiler üzerinde dikkati toplar. Coşku, durgunluk, tek düzelik, canlılık gibi duyguların algılanmasına yardımcı olur.

437 Öğretim Materyallerinin Tasarımında Renklerin Kullanımı
Renkler, fiziksel özellikleri nedeniyle algılama üzerinde etkilidir. Işık, Prizmadan geçtiğinde uzun ve kısa dalga boyları şeklinde kırılarak farklı renklere ayrılır. En uzun dalga boyu kırmızı, en kısa dalga boyu mor renklidir.

438 Öğretim Materyallerinin Tasarımında Renklerin Kullanımı
Renklerin seçiminde farklı cinsiyetlerin de dikkate alınması gerekir. Erkekler: Mavi, yeşil, bordo ve bunların canlı tonlarını seçerken Bayanlar: Sarı, mavi, pembe gibi renklerin pastel tonlarını daha çok seçmektedirler.

439 Öğretim Materyallerinin Tasarımında Renklerin Kullanımı
Renklerin kullanımında yaş gruplarının da dikkate alınması gereklidir. Çok parlak renkleri küçük yaş grupları için, daha ileri yaş grupları için de pastel tonları kullanmakta yarar vardır. Her iki yaş grubu için kontrast oluşturulmak istenildiğinde parlak renklerin kullanılması etkili olacaktır.

440 Öğretim Materyallerinin Tasarımında Renklerin Kullanımı
Etnik özellik ve çevre koşulları da renklerin algılanmasında etkilidir. Yeşil ve mavi gibi renkler bozkır bölgelerinde yaşayanlar üzerinde etkili olurken, Sıcak renkler ormanlık bölgelerde yaşayanlar üzerinde daha etkili olmaktadır.

441 Öğretim Materyallerinin Tasarımında Renklerin Kullanımı
Farklı renkler kullanılarak farklı bölümlerin algılanması kolaylaştırılabilir. 10 20 30

442 Zemin ve Şekiller Açısından Etkili Renk Bileşimleri
Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl! Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl! Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet; Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl: Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.

443 Öğretim Materyallerinin Tasarımında Harflerin Kullanımı
Yazı, öğretim materyallerinin çoğunluğunda kullanılan bir öğretim elemanıdır. Diğer öğretim elemanları ile birlikte uyumlu bir şekilde kullanılmalıdır.

444 Öğretim Materyallerinin Tasarımında Harflerin Kullanımı
Dekoratif amaçlı süslü yazı yerine düz ve sade biçimde yazılmış yazılar kullanılmalıdır. Küçük harflerle yazılan yazılar daha kolay okunabilir. TAMAMIYLA BÜYÜK HARFLERLE YAZILAN YAZILARIN OKUNMASI ZORDUR.

445 Öğretim Materyallerinin Tasarımında Harflerin Kullanımı
Eşit olmayan insanlara eşit davranmaktan daha büyük eşitsizlik olamaz. Thomas Jeferson Eşit olmayan insanlara eşit davranmaktan daha büyük eşitsizlik olamaz Thomas Jeferson EŞİT OLMAYAN İNSANLARA EŞİT DAVRANMAKTAN DAHA BÜYÜK EŞİTSİZLİK OLAMAZ. THOMAS JEFERSON

446 Öğretim Materyallerinin Tasarımında Harflerin Kullanımı
Satırlar çok sıkışık olduğunda metnin okunması güçleşir. Satırlar çok seyrek olduğunda metinde kopukluk duygusu verir. Satır aralıkları ortalama harf yüksekliğinin 1½ si kadar olduğunda metin çok okunaklı olur. Satırlar çok sıkışık olduğunda metnin okunması güçleşir. Satırlar çok seyrek olduğunda metinde kopukluk duygusu verir. Satır aralıkları ortalama harf yüksekliğinin 1½ si kadar olduğunda metin çok okunaklı olur. Satırlar çok sıkışık olduğunda metnin okunması güçleşir. Satırlar çok seyrek olduğunda metinde kopukluk duygusu verir.

447 2- Yerleşim Elemanlarının Kullanım İlkeleri
*Oran-ölçek *Denge *Ritim *Bütünlük *Vurgu *Ahenk

448 2- Yerleşim Elemanlarının Kullanım İlkeleri
*Oran-ölçek Objelerin büyüklüğü ile bağlantılıdır. Bir objenin diğer objeler ve bütün ile arasındaki ilişkiye göre objenin büyük, orta, küçük, ağır, hafif olduğu gibi duygular yaratabilir.

449

450 Objelerin büyüklüğünün doğru olarak algılanabilmesi için tanıdık başka bir obje ile ölçeklendirilmesi gerekir.

451 2- Yerleşim Elemanlarının Kullanım İlkeleri
*Denge Denge, objenin göz tarafından algılanan ağırlığı ile ilgilidir. Öğretim materyalleri üzerinde denge, yatay ve dikey eksenin her iki tarafına objelerin eşit olarak dağıtılması ile oluşturulur. İstenilen amaca yönelik olarak objelerin bütününe yerleşimi ile denge veya dengesizlik etkisi yaratılabilir.

452 Ekosistemde enerji akışı
Üreticiler Üçüncül tüketiciler Birincil tüketiciler İkincil tüketiciler Ekosistemde enerji akışı Ayrıştırıcılar

453 2- Yerleşim Elemanlarının Kullanım İlkeleri
*Bütünlük Görsel elemanlar ve bunların fonksiyonları arasındaki ilişki bütünlüğü oluşturur. Her bir görsel unsur, bir mesaj iletmedeki fonksiyonu göz önüne alınarak yerleştirilmelidir.

454

455 2- Yerleşim Elemanlarının Kullanım İlkeleri
*Ritim Kompozisyonda gözün bir objeden diğerine rahatça kayabilmesidir. Soyut bir kavram olmasına rağmen çizgi, şekil, form, yapı ve renk kullanımı ile sağlanabilir.

456 GÜNEŞ TUTULMASI

457 2- Yerleşim Elemanlarının Kullanım İlkeleri
*Vurgu Vurgunun bütüne baskın olması gereklidir. Öğretim materyalinin can alıcı noktasıdır. Dikkat çekmek istediğiniz nokta olarak tasarlanmalıdır. En ilgi çekici nokta olarak tasarlanıp en önemli unsurlar yerleştirilebilir.

458 ELEKTRİK AKIMI

459 2- Yerleşim Elemanlarının Kullanım İlkeleri
*Ahenk Kompozisyonun bütünü ile bağlantılıdır. Parçalar bir araya geldiğinde ortaya çıkacak bütünlük duygusudur. Ahenk, bir bakıma bütünü oluşturan parçaların birbiri ile olan ilişkisine bağlı olarak ortaya çıkan uyumdur.

460 ORMAN EKOSİSTEMİ Bitkiler Otçul Hayvanlar Ayrıştırıcılar
Etçil Hayvanlar Ayrıştırıcılar

461 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri

462 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
1-Anlamlılık İlkesi Bir malzeme ne kadar anlamlı ise öğrenilmesi de o kadar kolaydır.

463 “tin, nit, mel, yaz, şez, zed”
Anlamlı sözcüklerin öğrenilmesinin anlamsız hecelerin öğrenilmesine oranla daha kolay olması. “tin, nit, mel, yaz, şez, zed”

464 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
2-Bilinenden Başlama İlkesi En iyi öğretim somuttan soyuta, basitten karmaşığa ve bilinenden bilinmeyene doğru gidendir. ELMA

465 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
3-Çok Örnek İlkesi Bir kavramın genişliğini göstermek için çok sayıda örnekler sunmak gerekir.

466 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
4-Görelik İlkesi Nesnelerin özellikleri birbirlerine göre algılanır. Resim ve şekilleri herkes başka şekilde algılamamalı, birbirinden ayırt edebilmelidir.

467 c b a

468 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
5-Seçicilik İlkesi Algılama seçicidir. İnsanın duyu organları uyarılmayı beklemezler, aksine belirli bir anda, anlatılamayacak kadar çok sayıda uyarıcıyla bombardıman edilirler. Öğretim materyalindeki önemli elemanları dikkati en çok çekecek şekilde yerleştirmek gerekir.

469 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
6-Tamamlama İlkesi Bir olayın ya da eşyanın tümüne ilişkin çizgileri vermek yerine bir kısmını vermek yeterli olabilir.

470

471 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
7-Fonun Anlamlılığı İlkesi Görsel yada işitsel olsun, öğretim materyali düzenlerken iletilmek istenen mesaja uygun olarak, figüre anlam katacak fonlara yer verilmesi gereklidir.

472 Kırmızı Mavi Siyah Mavi Yeşil Kırmızı

473 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
8-Kapalılık İlkesi Şekiller belirgin olmalı, açık ve yarım bırakılmamalı. Özellikle iki boyutlu figürler için şekil tam yapılmalıdır.

474

475 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
9-Birleştiricilik İlkesi Algılama birleştirici ve bütünleyicidir; birbiriyle benzerliği ve yakınlığı olan nesne ve olaylar ilişkili olarak algılanır ve daha iyi hatırlanır.

476

477 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
10-Değişmezlik İlkesi Daha önceden bildiğimiz tanımış olduğumuz nesnelerin algılama işleminde çoğu özelliklerini sürdürmesi algısal değişmezliktir.

478

479 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
11-Derinlik İlkesi Doğadaki varlıklar bize yakınsa gerçek ölçüleri ve renkleriyle görünürler. Aynı varlıklar bizden uzaklaştıkça, küçülür ve renkleri de soluyor hissini verir.

480

481 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
12-Yenilik İlkesi Dikkat özellikle geçirilegelen ve yarın geçmişteki yaşantılara zıt olan durumlara ve yeniye çekilir.”Yenilik” izlenmekte olan görüntüdeki elemanlara yeni bir eleman eklenmesi anlamına gelmektedir.

482 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
13-Basitlik İlkesi Dikkat yöneltilirken bilinenle yenilik, basitlikle karışıklık, belirginlikle belirginsizlik, arasında bir denge aranır.

483 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
14-Hedef Davranış İlkesi Kullanılacak aracın öğrenciyi dersin hedeflerine ulaştırabilecek nitelikte olması gereklidir.

484 Öğretim Materyali Hazırlama İlkeleri
15-Öğrenciye Uygunluk İlkesi Kullanılacak araç, öğrencilerin özelliklerine (yaş, zeka ve geçmiş yaşantıların düzenine) uygun olmalıdır.

485 ÖME göre öğretim materyallerinin tasarımı

486 Görsel ekipmanların sadece sözlü mesaj iletmek için kullanılması çok sık karşılaşılan bir durumdur
Sayın Halil GÖKTÜRK Aksu sok.No:2 Şişli/İstanbul Gön: Mehmethan EJDER Tuğ Sok. No:38/3 Keçiören/ANKARA

487 Renkli bir fotoğraf anlatılmak istenen nesnenin gerçekliğini oldukça yüksek düzeyde anlatır.

488 Sağlıklı Beslenme Sağlıklı Beslenme
*Vitamin ve minerallere de *Diğer besinlerden *Bazı besinler gereksinim duyarız yeterince alınmalı sınırlı tüketilmeli *Her gün egzersiz yapılmalı Tahıllar Proteinler Şeker ve Yağ Sebzeler Meyveler Sıvılar Tahıllar Proteinler Şeker ve Yağ Sebzeler Meyveler Sıvılar Sağlıklı Beslenme Vitamin ve minerallere de gereksinim duyarız Diğer besinlerden yeterince alınmalı Her gün ekzersiz yapılmalı Bazı besinler sınırlı tüketilmeli Karmaşık bir süreç birleştirilerek daha kolay, anlaşılır ve hatırlanır hale getirilir.

489 İyi tasarlanmış bir görsel materyal ile dil ve kültür sınırları aşılarak iletişim kurulur.

490 Okumak, basılı okuryazarlıkta “kod çözme” etkinliğidir

491 Yazmak basılı okuryazarlıkta “kodlama” etkinliğidir.

492 Bir video programını hazırlamak görsel okuryazarlıkta “ kodlama” etkinliğidir.

493 Bir video programını yorumlamak görsel okur yazarlıkta “kod çözme” etkinliğidir.

494 Bir fotoğrafın düşündürdükleri her yaş grubuna göre farklılıklar gösterir.

495 Hareket duruşu (pozu) hareket kavramını, hız çizgisi gibi geleneksel uygulamadan daha güvenilir olarak iletir

496 Fotoğraflar, resimler, çizimler ve sözcükler somuttan soyuta doğru süreklilik gösterir
At

497 Görseller çok somut ya da çok soyut uçlara yaklaştıkça öğretimsel açıdan daha az yararlı olma eğilimindedir. Soyut Somut Orta Derece Soyut Düşük Yüksek Öğrenme Oranı Gerçeklik Düzeyi

498 Atomun yapısını anlamak için güneş sistemi ile kıyaslama çok sıkça kullanılmaktadır

499 Ekosistemde enerji akışı
İkincil tüketiciler Ayrıştırıcılar Üçüncül tüketiciler Birincil tüketiciler Üreticiler Sergileme alanı üzerinde yer alan öğeler belirgin geometrik yapılar, örneğin bir daire üzerine yerleştirilmesi kod çözme sürecini kolaylaştırır.

500 “Z” harfi şeklinde düzenleme resme bakan kişinin gözlerinin sol üstten sağ alta doğru bir yol izlemesini sağlar YUMURTA..

501 IV. EKİPMANLARIN İNCELENMESİ
Öğrenci merkezli eğitimde esas olan, tüm materyallerin öğrenciler tarafından kullanılmasıdır. Materyallerin önceden incelenmesi, Çevrenin hazırlanması, Öğrencilerin hazırlanması, Öğrenme deneyiminin uygulanması,

502 V. ÖĞRENCİ KATILIMINI SAĞLAMA
.... her türlü hedefte etkin öğrenmeyi sağlayan birçok koşul vardır (Gagne) ...en etkin öğrenme durumları. Öğrencilerin hedefe yönelik etkinlikleri sergiledikleri durumlardır. ....katılım şekli, yeni kelimeler türetme, harfleri sayma, matematik problemlerini çözme, bir takımın antrenmanına katılma, orijinal ürün tasarımı, bir dönem ödevi, proje hazırlama vb.

503 Sınıfta Sunum Becerileri
Etkili bir sunum, öğretmenliğin en heyecan verici yönlerinden biridir. Çeşitli öğrenme yöntemlerini kullanarak dinamik bir sunumla öğrencilerin ilgisini canlı tutabilen bir öğretmen, öğrencilerini hedeflere ulaştırmada daha başarılı olur.

504 Etkili Bir Sunum: Güçlü bir girişle başlayan,
Ana konuya yumuşak bir geçişle devam eden, Öğretmenin planındaki sıralamaya göre işlenen, Çeşitli görsel ve işitsel araçların kullanıldığı, Öğrencilerin etkin katılımını sağlayan sınıf içi etkileşimler içeren, Etkili bir özetle biten, bir sunumdur.

505 Öğretmen çeşitlilik sağlamak ve öğrencilerin dersin konusuna odaklanmalarını sağlamak için bir dizi teknikten istediğini seçebilir.

506 BUNLAR; Dersin amaç/amaçlarını gözden geçirmek
Konuya amaç/amaçların basit bir tekrarıyla girmek, öğrencilerin kendilerinden beklenileni anlamalarını sağlar

507 Hazırlanmış plan ve ders planını izlemek
Sunum sırasında heyecan ve korku hissedilmesi doğaldır Yavaş ve derin soluk alarak, heyecanı ve korkuyu azaltmak mümkündür.

508 Kişisel düzeyde iletişim kurulmalıdır
Eğitim süresince öğrencilerle iletişim kurulmaya çalışılmalı; bunun için, kısaltmalardan kaçınılmalı, herkesçe bilinen sözcükler ve ifadeler kullanılmalı, yeni kelimeler açıklanmalıdır.

509 Öğrencilerle göz teması kurulmalıdır
Öğretmen, öğrencilerle göz teması kurarak öğrencilerin konuyu ne kadar anladıklarını değerlendirebilir.

510 Sesinizi sınıfın arkasındakilerin de duyabileceği şekilde yüksek tutun
Öğrencilerin dikkatini uyanık tutmak için sesin tonu, perdesi, hacmi ve vurgusu iyi ayarlanmalıdır. Tekdüze bir ses kullanmak öğrencileri konudan uzaklaştırır.

511 Sürekli kullanılan ve rahatsız edici hale gelen tekrar sözcüklerden, deyimlerden veya jestlerden kaçınılmalıdır “Tamam, şimdi...” “Ne dediğimi anlıyor musunuz?”

512 Sunum sırasında coşku ve heves yansıtılmalıdır
Gülümseyerek, canlı hareket ederek, kıvrak kol ve beden hareketleri yaparak, katılımcılarla etkileşerek ve çeşitli yüz ifadeleri kullanarak ne kadar hevesli olduğunuzu gösterebilirsiniz.

513 Sınıfta dolaşılmalıdır
Uygun görsel ve işitsel araçlar kullanılmalıdır Çeşitli düzeylerde sorular sorulmalıdır Sunum sırasında öğrencilere olumlu geribildirimler verilmelidir

514 Olumlu yönde mizah kullanılmalıdır
Öğrencilere adlarıyla hitap edilmelidir Konular arasında yumuşak geçişler yapılmalıdır İyi örnek olun

515 Konunun, daha önceden işlenmiş konuyla bağlantısı kurulmalıdır
Bir konuyu işlemek için birden fazla ders yapılacaksa, her dersin bir öncekiyle bağlantısı kurulmalıdır. Bu şekilde öğrencinin konunun bütünlüğü ve sürekliliğini kavraması sağlanır.

516 Kişisel deneyimler paylaşılmalıdır
Konu gerçek yaşam deneyimlerine bağlanmalıdır Örnek olay çalışması veya problem çözme etkinlikleri kullanmak

517 Kışkırtıcı ifadeler kullanmak
Bir uzmandan yardım almak Oyun, dramalar veya taklit kullanmak

518 Bir Sunumu Özetleme Özet, bir sunumun içeriğini güçlendirmek ve ana noktaları tekrarlamak için yapılır. Bir özet; Kısa olmalı, Ana noktaları toparlamalı, Öğrencilerin etkin katılımını sağlamalıdır.

519 VI. DEĞERLENDİRME VE DÜZELTME
Öğrenim süreci boyunca değerlendirme devam eder. Değerlendirme; öğretim öncesi, öğretim süresince ve öğretim sonunda yapılmaktadır. öğretim öncesi, öğrenci özellikleri, becerileri ile yöntem ve materyaller arasındaki uyumun değerlendirilmesidir.

520 öğretim süresince, kazanılması istenilen becerinin
öğrenci tarafından uygulanıp uygulanmadığının değerlendirilmesidir. öğretim sonunda, bu öğretimin sonu değil, bir sonraki öğretim sürecinin başlangıç noktasıdır.

521 ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ÖME’DE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

522 GELENEKSEL YAKLAŞIMLAR
Sınav dayanaklı öğrenme, Sınanmayan konuları görmezden gelme, Yoğunlaştıkları alanlar açısından sınırlı olma, Öğrenmenin yalıtılmış bir an içindeki profilini yansıtma, Öğrencinin, neyi bildiğini ve neleri yapabileceğini göstermesinde yetersiz kalma, Araştırma yapma ve kaynaklara ulaşma olanağı tanımama, Öğrencileri, yaşamın kendisine değil testlere hazırlama,

523 GELENEKSEL YAKLAŞIMLAR
Üst düzey düşünme basamağını ölçmede yetersiz kalma ( eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, problem çözme vb.) Bireyi kendi içsel bütünlüğü içinde değerlendirmede yetersiz kalma Öğrenme ve değerlendirme süreçleri arasındaki ilişkiyi zayıflatma

524 GELENEKSEL YAKLAŞIMLAR
Makro becerilerin geliştirilmesi için mikro bilgilere gereksinim duyulur. Geleneksel yaklaşımlar içerikle ilgili bilgilerin ölçülmesi için çok uygundur.

525 EĞİTİM SİSTEMİNDE KULLANILAN TEST MADDESİ TÜRLERİ
TEST MADDELERİ NASIL TANIMLANMIŞTIR? Yanıtları Yapılandırılmış Maddeler Yanıtları Seçmeli Maddeler Sorular yazılmıştır. Öğrenci yanıt verir. Öğretmen yanıtları yapılandırır. Öğretmen bir puanlama sistemi geliştirir. Öğrenci seçenekler arasından seçim yapar. Öğretmen puanlama sistemini kullanır. Nesnel puanlama yapılır.

526 ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARININ TÜRLERİ VE ÖNERİLEN MADDE TÜRLERİ
Bilgi Çoktan Seçmeli, Essay Üst basamak Bilişsel Yetenek ya da Beceriler Çoktan Seçmeli, Performans Alt Basamak Bilişsel Yetenek ya da Beceriler Üst Basamak Psikomotor Beceri ya da yetenekler Performans Alt Basamak Psikomotor Beceri ya da yetenekler

527 TABLODA SÖZ EDİLEN DAVRANIŞ ALANLARININ TANIMLARI
Bilgi: Çoğu öğrencinin rutin olarak öğrendiği ya da eğitildiği şeyler olarak basitçe tanımlanabilir. Üst Basamak Bilişsel Yetenek Ya Da Beceriler: Daha karmaşık ve kolay gözlenemeyen davranışlardır. Alt Basamak Bilişsel Beceri Ya Da Yetenekleri: Basit ve kolay gözlenebilir daha üst bir düşünmeyi gerektiren davranışlardır.

528 TABLODA SÖZ EDİLEN DAVRANIŞ ALANLARININ TANIMLARI
Üst Basamak Fiziksel Beceri Ya Da Yetenekler: Karmaşık ve kolay gözlenemeyen davranışlardır. Kontrol listeleri, basit gözlem, ya da araç destekli gözlemle kaydedilip notlandırılabilirler. Alt Basamak Fiziksel Beceri Ya Da Beceriler: Basit, kolay gözlenebilen etkinliklerdir çok güçlü zihinsel bileşenler değil ama geniş fiziksel bileşenler gerektirirler.

529 MADDE TÜRLERİ CLOZE TEST: Öğrencilerin basılmış bir metin üzerinde, eksik bırakılmış sözcük ya da cümleleri yakalamalarını gerektiren bir madde türüdür. Kullanılması önerilmemektedir GÖSTERİ: Bu tür maddeler, öğrencilerin fiziksel beceri ya da yeteneklerini göstermelerini gerektirir. Dereceleme ölçekleri ve kontrol listeleri kullanılarak değerlendirilmeleri mümkündür. Sınıfta öğrenilen yöntemleri kullanarak, bulaşık makinesine bulaşıkların nasıl yerleştirileceğini gösteriniz.

530 TARTIŞMA: Eleştirel düşünme için en uygun madde türüdür
TARTIŞMA: Eleştirel düşünme için en uygun madde türüdür. Öğrenci, her hangi bir konuyu değerlendirme ya da yordama boyutlarında sözlü ya da yazılı olarak tartışır.Tartışma türü, essay türüne benzer özellikler taşır. Bu maddeler için önceden saptanmış kesin bir doğru yanıt olmayabilir bu durum, puanlamada sorun olabilir.

531 İnternet kullanımının yaygınlaşmasının getirdiği yararları ve olumsuzlukları ölçütler belirleyerek tartışınız. ( Değerlendirme)  Tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanılması gelecekte ne gibi sorunlara yol açabilir? ( Yordama) 

532 ESSAY: Essay türü sorular iki grupta incelenebilir.
İlki bilgiyi ölçen çoktan seçmeli madde türüne benzer Çevre kirliliğine yol açan etmenler nelerdir? (Essay) Çevre kirliliğine yol açan etmenler nelerdir? (Ç.S) Çarpık kentleşme Çürümüş bitkiler Aşırı avlanma

533 Essay Türü Sorularda Bulunan Anahtar Sözcükler
Çözümleme: Ana düşünceleri bulup aralarındaki ilişkileri çözümleme ve niçin önemli olduklarını belirtme Açımlama: Tartışma , eleştiri ya da anlamını bütünlük içinde açıklama

534 Essay Türü Sorularda Bulunan Anahtar Sözcükler
Karşılaştırma: Benzerlikleri ya da farklılıkları gösterme   Eleştiri: bir konu üzerinde yargıya varma ve bu yargının dayandığı nedenleri ortaya koyma Tartışma: konunun verilen ayrıntılarına göre olumlu ve olumsuz yanlarını açıklama

535 Essay Türü Sorularda Bulunan Anahtar Sözcükler
Diyagram: Konuyla ilintili tablo, grafik, yapıp gerektiğinde bunları açıklama Numaralama: Temel düşünceleri sıralayıp birer birer numaralama Değerlendirme: Tartışılan kavramın doğruluğu ya da yanlışlığı üzerine kendi düşünceleri ve uzman görüşlerini aktarma avantaj ve dezavantajları ortaya koyma

536 Essay Türü Sorularda Bulunan Anahtar Sözcükler
Örnek verme: Somut örnekler vererek, düşünceyi açıklama, herkesin anlayabileceği hale getirme kıyaslama ya da benzeşimleri irdeleme Yorumlama: Örnekler ve kişisel yorumlarla konuyu açıklama Kanıtlama: Konu ya da kavram hakkında neden böyle düşündüğünü nedenleriyle açıklama ve çıkarımda bulunma. Kavram ya da olayı doğrulayan mantıksal bir tartışma yapma

537 Essay Türü Sorularda Bulunan Anahtar Sözcükler
Ana Hatlarını Belirleme: Genel bir özet verme, bu özetin içinde temel düşünceler ve bunları destekleyen ikincil düşünceler de yer almalıdır. Düşüncelerin nasıl organize edildiği gösterilmelidir. İlişki kurma: Olaylar ya da kavramlar arasında nasıl ilişkiler olduğunu ortaya koyma, neden sonuç ilişkisini irdeleme. Saptama: Konunun tarihçesini ya da gelişim sürecini gösterme

538 Essay Türü Maddelerin Olumlu Özellikleri
Tüm düzeylerdeki bilişsel becerilerin ölçülmesi için kullanılabilir. Problem çözme, ve karar verme becerileri de bu tür maddelerle ölçülebilir. Şans başarısı faktörünü ortadan kaldırır Öğrencinin kendi yaratıcılığını ortaya koymasına izin verir Öğrencinin düşüncelerini organize etmesine olanak sağlar Hazırlanması çoktan seçmeli soru hazırlanmasından daha kolay ve az zaman alıcıdır

539 Essay türü maddelerin sınırlılıkları
Puanlamada nesnelliğin sağlanması güçtür. Kapsam geçerliğini sağlamak güçtür. Öğrencinin yanıtlaması için uzun zaman gerektirir. Sınav kağıtlarının değerlendirilmesi uzun zaman alır. Öğrencilerin bir bölümü sınav zamanının çoğunu düşünmeye değil yazmaya ayırır. Yazma becerileri daha gelişmiş olan öğrencilere avantaj sağlar. Öğrenciler soruları yanlış yorumlayabilirler.

540 19. ve 20. YY’larda Balkan Milliyetçiliği’ni ve sonuçlarını tartışınız
Orta Doğu’ da yayılan milliyetçilik akımlarının, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü üzerindeki etkilerini tartışınız

541 Essay türü sınavlar ne zaman gereklidir?
Öğrencilerinizin sentez, analiz ya da değerlendirme basamağındaki becerilerini ölçmek istediğinizde essay türü sınavları hazırlayabilirsiniz .

542 Essay türü bir sınav nasıl hazırlanabilir?
Sorularınız konuya tam olarak odaklanmış olsun, karmaşık cümle yapılarından sakının. Öğrencilerinize yanıtlarında ne gibi noktaları açıklamalarını beklediğinizi ne tür ayrıntılara inmeleri gerektiğini net bir biçimde ifade ediniz. Her soru için gereken yanıtlama süreleri, zaman sınırlamaları konusunda onları uyarınız. 

543 Sorularınızda öğrenciyi yeterince uyaracak sözcükler kullanın
Sınav için koyduğunuz uygulama süresinin yeterli olup olmadığını, kendiniz deneyerek kontrol ediniz. hazırladığınız maddeleri meslektaşlarınızla tartışınız

544 Essay türü maddeler nasıl değerlendirilebilir?
Her soru için değerlendirme ölçütleri belirleyiniz. Yanıt anahtarınızda ayrıntılı puantaj cetvelini yapılandırın. Yanıtın hangi bölümlerine kaçar puan vereceğinizi saptayın. Önce her öğrencinin 1. yanıtını okuyarak değerlendirin tüm öğrencilerin 1. yanıtlarını değerlendirdikten sonra, 2. soruların yanıtlarına geçiniz.

545 Essay türü sınavlarda başarılı olabilmeleri için öğrencilere nasıl yardım edilebilir?
Derslerinizde, öğrencilerinizin benzer düşünme yöntemlerini kullanabilecekleri tarzda sorular sorunuz. Alıştırma sınavları yapınız. Onlara başarılı olarak yanıtlanmış sınav kağıtlarından örnekler gösteriniz.

546 SERGİLEME: Öğrencinin eser seçkilerini sergileyebileceği performansa ya da yaratıcı sanatlar için çok uygun bir madde türüdür. Bu eserleri, oluşturulan jüri dereceleme ölçekleri ve kontrol listeleri kullanarak değerlendirebilir. DENEY: Bu tür maddeler öğrencilerin deneyi hazırlayıp tamamlamalarını ve gözlemlerini raporlaştırmalarını isterler. Deney sonunda öğrenciler, bir takım çıkarımlarda bulunmalıdırlar.

547 MÜLAKAT: Çok sık kullanılan bir yöntem değildir
MÜLAKAT: Çok sık kullanılan bir yöntem değildir. Mülakatlar yapılandırılmış olursa tüm öğrenciler için eşit koşullar sağlanmış olur. ARAÇ DESTEKLİ GÖZLEM: Özellikle fen sınıfları için uygundur. Burada hız önemli, zamanlama ise yaşamsal bir nitelik taşır. 5 dakika içinde 6 kişilik bir sofranın bulaşıklarını makineye yerleştiriniz. Kırılan her tabak ya da bardak için süreden bir dakika indirilecektir.Zamanlama kol saatiyle kontrol edilecektir. 

548 İNTERAKTİF VİDEO: Bu yöntem oldukça yüksek bir teknoloji gerektirir
İNTERAKTİF VİDEO: Bu yöntem oldukça yüksek bir teknoloji gerektirir. Video, bilgisayar, CD-Rom gibi araçlar kullanılabilir, hazırlanan video klipler üzerinde maddeler yapılandırılabilir. Çoklu ortam araçlarının kullanımı, testlerin hazırlanması, çoğaltılması, puanlanması ve yeni test maddelerinin yapılandırılması konusunda bizlere pek çok olanaklar sağlamaktadır.

549 Bu teknolojinin sağladığı yararlar arasında şunlar sayılabilir:
Kişiler testi tek başlarına alabilirler Yeni test formatlarına hareketli bir görsellik kazandırılabilir Kişilerin kendilerini otomatik olarak puanlamaları kolaylığını getirir Bu yöntemle, oyunlar ve görsel efektler, animasyonlar kullanılarak test maddeleri zenginleştirilebilir. Grafikler, animasyonlar, resimler konusunda internet iyi bir kaynak olabilir.

550 SÖZLÜ SUNUM SINAVLARI:
Dil sanatları, konuşma, gibi çeşitli alanlar için kullanılabilir. Sunumlar ya da sözlü sınavlar, öğrencinin eleştirel düşünme becerilerini yoklamak için iyi bir araçtır.

551 SÖZLÜ SUNUM SINAVLARI Öğretmen kontrol listeleri, dereceleme ölçekleri kullanarak değerlendirme yapabilir. Sözlü sınavlar, öğrencinin hitabet, hatırlama ve kavrama düzeyleri hakkında bilgi edinmek için yaşamsal nitelik taşıyan araçlardır. Bu madde türüyle problem çözme becerileri de yoklanabilir.

552 Motosiklet sürücülerinin kask takmalarını zorunlu kılan yasa hakkında bir rapor hazırlayınız. Yasayla ilgili olumlu ya da olumsuz görüşlerinizi özetleyiniz. raporunuzu 3 dakikayı geçmeyecek ve dinleyicilerinizin ilgisini çekecek biçimde sununuz. 

553 PROJELER Projeler olmaksızın yapılandırılmış bir eğitimi düşünmek oldukça güçtür. Projeler öğrenciye bireysel olarak ya da grupla birlikte önemli işler çıkarma olanağı sağlar. Projeler ayrıntılı yönergeler ve puanlama standartları gerektirirler. 

554 Evinize yeni bir bulaşık makinesi alıp kurma konusunda değerlendirileceksiniz. Bu görev için 450 milyon liralık bir bütçeye sahipsiniz. Ve bu paranın satın alabileceği en iyi ürüne sahip olmak istiyorsunuz. Yapacağınız ön değerlendirme için tüketici raporlarını kullanabilirsiniz. Ürünü alacağınız mağazayı seçin, eve teslim hizmetlerinin olup olmadığını öğrenin. Makinayı evinizde uygun bir yere kurun, gürültüsüz ve sarsıntısız biçimde çalıştırın.

555 ARAŞTIRMA RAPORU: Eğitimde ilk kademeden üniversiteye dek kullanılabilen bir madde türüdür. Performans değerlendirme için uygun bir araçtır.  Aşağıdaki konulardan birisini seçerek bir araştırma raporu yazınız. 19. Ve 20. YY’larda Balkan Milliyetçiliği ve Osmanlı Devleti üzerindeki etkileri 19. Ve 20. YY’larda Orta Doğu’da milliyetçilik ve sonuçları 19. YY – 21. YY arasındaki dönemde Balkan Milliyetçiliği’ nin değişen yüzü 19 ve 20. YY’ larda Pancermenizm ve Panislavizm çatışmalarının dünya üzerindeki sonuçları  

556 Yukarıdaki içeriğe uygun daha farklı bir araştırma yapmak istiyorsanız öğretmeninizle görüşerek karar verebilirsiniz. Araştırmanız sözcükle sınırlandırılmıştır. Raporunuz yazım ve noktalama kurallarına uygun olarak iyi bir biçimde düzenlenmeli ve açık bir ifadeyle yazılmış olmalıdır.

557 Kullandığınız kaynakça, raporun sonunda yer almalıdır
Kullandığınız kaynakça, raporun sonunda yer almalıdır. Kaynakçada kullanılan sözcükler 5000 sözcüğün içinde değerlendirilecektir. Gereken bilgileri nereden sağlayacağınız konusunda bir strateji geliştirebilirsiniz.

558 Raporunuzu yazmak için röportajlar yapabilir, kütüphane görevlisi, sınıf arkadaşlarınız ya da öğretmeninize danışabilirsiniz. Resimler, tablolar, grafikler, çizimler kullanarak raporunuzu ilginç bir hale getiriniz. Öğretmeninizin de yardımıyla son düzeltmelerinizi yaparak basılmaya hazır hale getiriniz

559 GÖZDEN GEÇİRME / ELEŞTİRİ:
Eleştirel düşünme, değerlendirme ve yordamada bulunabilmeyi gerektirir. Öğrencilere eleştirel düşünme alanında sınamanın en etkin yollarından biri de onlara olayları, eylemleri, politikaları, yasaları, nasıl eleştirip , gözden geçirebileceklerini öğretmektir.

560 Bunun için öğrencilerinizin bir oyunu, filmi, kitabı, şiiri, öyküyü, yeni yapılan bir bina ya da parkı, TV programlarını, eğilimleri, toplumsal sorunları, yeni bir ürünü analiz edip değerlendirdikten sonra yazmalarını isteyebilirsiniz.

561 Öğrenci böyle bir çalışmayı yapılandırırken hem eleştirel bir biçimde düşünecek, hem de düşüncelerini açık ve ikna edici bir biçimde yazacaktır. Öğretmenler çalışmanın değerlendirilmesi için, dereceleme ölçekleri, kontrol listeleri, kullanabilirler.

562   Çevre sorunlarının yoğunlaşması konusunda toplumsal bilinç düzeyini artırmaya çalışan sivil toplum örgütlerinin çalışmaları hakkında bir eleştiri yazınız.Yazınızda örgütleri; Kullandıkları yöntemler Yöntemlerin etkililiği Ulaşılan sonuçlar açısından irdeleyiniz.

563 GRUP DEĞERLENDİRMESİ / ÖZDEĞERLENDİRME
Bu madde türü pek yaygın olarak kullanılmamaktadır. Öğrencilerden kendileri ya da akranlarını değerlendirmelerini istemek başlangıçta korkutucu bir deneyim olabilir.

564 Bu tür değerlendirmede yanlılığın önlenmesi de önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Öz-değerlendirme öğrencilerin okulda yaptıkları çalışmaları değerlendirmelerini gerektirir, olumlu özellikleri kadar sınırlılıkları da vardır.

565 Öğrencilerin kendi öğrenmelerinde başarılı ve başarısız oldukları alanları yansıtmaları için günlükler tutmaları istenmektedir. Bu tür etkinlikler öğrencinin kendi çalışmalarını düzenleyip yürütmelerini destekler. Öğrencinin performansı hakkında bilgi edinmek için çok uygun bir yöntemdir, ancak yanlılık sorunu göz ardı edilmemelidir.

566 KISA CEVAP (TAMAMLAMA): Bu madde türü salt bilgi basamağını ölçmek için uygundur. Çoktan seçmeli testlerin yerine kullanılabilir. Barış antlaşması ve ateşkes anlaşması arasındaki farkları tanımlayınız.( 6 puan)  GÖZLEM: Çok basit bir biçimde öğrencinin ödevlerinin kontrol edilmesi, ya da herhangi bir işin tamamlanıp tamamlanmadığının gözlenmesi bu kategoride değerlendirilebilir.

567 YAZMA ÖDEVLERİ: Bu madde türü öğrencinin yazma yeteneğini ölçmek amacıyla kullanılır. Performans testlerinin başat maddelerinden biridir. Öğrenciler bilgilendirici, ikna edici, ya da söyleve yönelik bir paragraf ya da daha fazla uzunlukta metinler yazmaları istenebilir. Bu metinlerde yazım kurallarına uyulması,noktalama, hece bölme, büyük harflerin yerinde ve doğru olarak kullanılmaları gerekir.

568 Okuduğunuz, duyduğunuz ya da TV' de izlediğiniz en çok sevdiğiniz bir öyküyü ilginç ayrıntıları ve düşünceleriyle anlatınız.

569 ÇOKTAN SEÇMELİ Çoktan seçmeli madde türlerini yaratıcılık ya da yazma becerilerini ölçme amacıyla kullanamayız. Fakat problem çözme ve eleştirel düşünme basamağını ölçmek amacıyla çoktan seçmeli maddelerin bazı türleri kullanılabilir.

570 ÇOKTAN SEÇMELİ SORU BİÇİMLERİ
Geleneksel çoktan seçmeli Üç parçadan oluşur. 1. Madde kökü 2. Anahtar yanıt 3. Birkaç çeldirici  Kel Aliço kimdir? Kök Mafya babası Çeldirici Yağlı güreşçi* An.yanıt Roman kahramanı Çeldirici

571 Alternatif seçenek: Yalnızca iki seçeneği olan tiptir.
  Öğrencileri güdülemenin en iyi yolu nedir? A) Ceza B) *Övgü

572 Doğru- yanlış: İnformal testler için daha uygun ama nadiren de olsa standardize test programlarında da kullanılır.  Eşleme formatı  Her madde için yandaki seçeneklerden uygun olanını seçiniz. Malatya Bir çok gölü vardır Kayseri Osmanlı başkentlerinden biridir Isparta Pastırması ünlüdür Edirne Doğu Anadolu’da yer alır.

573 Karmaşık çoktan seçmeli: Sorunun birden fazla doğru yanıtı vardır.
Test skorlarının güvenirliğini hangisi etkiler? A)* 1- 2 Testin uzunluğu B) 2- 3 Teste alınan grubun homojenliği C) 1- 3 Madde uzunluğu D)

574 Çoklu doğru yanlış ( X-Tipi) :
Cevap kağıdınızda her madde için doğruysa A, yanlışsa B’ yi işaretleyiniz. Test skorlarının güvenirliğini hangisi etkiler? Test uzunluğu (A) Varyansın homojenliği (A) Madde uzunluğu (B)

575 Madde seti Madde setlerinin ölçmek istenilen bilişsel etkinliğe göre belirlenen türleri vardır. Güneş sistemimiz dokuz gezegen, gezegenlerin ayları ve güneşten oluşur. Bu dokuz gezegen, güneşin etrafında dönerler. Bizim gezegenimizin güneş etrafındaki bir dolanımı, bir gün alır. Aylar, gezegenlerin etrafında dolanan, daha küçük oluşumlardır. Bizim dünyamızın bir ayı var, diğer gezegenlerin belki hiç ayı yok, ya da belki birkaç ayları olabilir. Biz, gezegenlerin etrafında dönen bu oluşumlara uydu diyoruz. Her oluşum, diğerini çekme gücüne sahiptir, bu duruma yerçekimi denir.

576 1. Hangisi uyduya bir örnektir?
Dünya Ay Hem A hem B Hiçbiri 2. Aşağıdakilerden hangisi, yerçekimini kanıtlar? Güneşle dünya arasındaki çekim Dünya ve dünyanın üzerindeki okyanusların çekimi Dünyaya düşen herhangi bir şey Bir yörüngesi olan ve dönen her şey

577 Güneşin etrafında dönen yeni bir şey bulunsa, aşağıdaki terimlerden hangisi onu en iyi tanımlardı?
Uydu *Gezegen Ay Yerçekimsel oluşum

578 ÖĞRENCİ DAVRANIŞININ TÜRÜ
MADDE KÖKÜ ÖRNEĞİ Hatırlama Açelyanın tipik büyüme oranı nedir? Kavrama Açelyanın,aynı mevsimde açan çiçeklerden ayrılan özellikleri nelerdir? Kritik düşünme ( Kestirimde bulunma) Açelyaya, yüksek oranda alkalin ve düşük oranda asit içeren gübre verilirse ne olur? ( Değerlendirme) Yüksek asidik yapılı toprakta ve yıllık yağış miktarının 40 kg olduğu bir ortamda açelya için en etkili bitkisel besin ne olur? Problem çözme Açelyanız, evinizin saçak altına dikilmiş; yaprakları sararmakta ve iki yıl içinde çok az büyümüş. Bu sorunun en iyi çözümü ne olur?

579 Çoktan Seçmeli Soru Kullanılmasının Nedenleri
Alan içeriğini daha iyi örnekleme olanağı sağlar Daha yüksek bir güvenirlik Daha büyük kullanışlılık Nesnellik Ölçülebilirlik Mekanik puanlama

580 Çoktan Seçmeli Maddelerin Sınırlılıkları
Sınırlı öğretim sınırlı soru Bazı amaçlar için uygun olmama Öğrenciye yazma olanağı tanımama.

581 M A D E Ç R V S İ Anlama Kritik düşünme (Değerlendirme)
yı hangisi en iyi tanımlar? Hangisi ’nın karakteristik özelliğidir? Hangisi için verilmiş bir örnektir? Kritik düşünme (Değerlendirme) için en etkin olanı nedir? Hangisi daha doğru ya da yanlıştır? için en etkin yöntem nedir? için bu konuda atılacak en önemli adım hangisidir? Kritik Düşünme ( Kestirim)   olursa, bunun sonucunda ne olur? olduğunda ne yapmalısınız? durumunu temel alarak ne yapmalısınız? Verilen ’nın en birincil nedeni nedir? Problem Çözme ( Kurgusal bir durum üzerinde) Bu sorunun özü nedir? Bu sorunun olası çözümü nedir? Bu sorunu çözmek için, neye gereksiniminiz var? Hangisi, bu sorunun çözümüdür? Hangisi en etkin çözümdür? niçin en etkin çözümdür? M A D E Ç R V S İ

582 Çoktan seçmeli madde geliştirme şablonu
Öğrenci ürününün türünü seçin Bilgi Zihinsel beceri Zihinsel yetenek Hangi kapsamı öğretiyorsunuz / ölçüyorsunuz? Olgu Kavram İlke Yöntem Ne tür davranış geliştiriyorsunuz? Hatırlama Anlama Eleştirel düşünme Problem çözme

583 Hangi türü kullanacaksınız?
Klasik ÇS Sıralı seçenekler Eşleştirme Çoklu D/ Y Madde Kökü: Doğru Yanıt: Çeldiriciler: 1. 2. 3.

584 Madde Seti Şablonu Öğrencinin sınanacak ürünlerini seçin
Bilgi Zihinsel Beceri Zihinsel Yetenek Ne tür bir kapsamı öğretiyor / ölçüyorsunuz?   Olgu Kavram İlkeler Süreç

585 Madde Seti Şablonu Ne tür bir zihinsel davranış geliştiriyorsunuz?
Hatırlama Kavrama Eleştirel düşünme Problem çözme Kurgu: ( Uyarıcı) Okuma parçası, görüntülü uyarıcı ( resim, şema vb.), nesne Soruların, genellikle çoktan seçmeli olması tercih edilir, ama açık uçlu da olabilirler.

586 Çoktan Seçmeli Madde Yazımı İçin Kurallar
İçerikle ilgili: Her maddeyi öğrenci için önemli olan kazanımlar üzerine temellendirin, gereksiz bilgiler üzerine değil.  Ferhat Paşa Antlaşması ne zaman imzalandı? Suç ve Ceza’ yı kim yazdı? Zambiya’nın başkenti neresidir? İlk, grup zeka testi nerede uygulandı?

587 Çoktan Seçmeli Madde Yazımı İçin Kurallar
Üst düzey düşünmeyi vurgulayın: Biz öğretmenler, geçmişte üst düzey düşünme üzerine yoğunlaşmak yerine, hatırlama basamağına yönelik testler yaptık. Oysa; kavrama, eleştirel düşünme, problem çözme ve yaratıcılık gerektiren sorular hazırlamak, bir atılımdır.

588 Çoktan Seçmeli Madde Yazımı İçin Kurallar
Çok ayrıntıya kaçan ya da çok genel nitelikli sorulardan kaçının: Oldukça hurda ayrıntılara ya da çok genele yakın bilgiler iletişimde güçlük çıkarırlar. Soyuttan somuta giden aralıkta sürekliliği belirgin hale getirirler. Dünyadaki en ciddi sorun nedir? A. Eğitim B) Açlık C) Hastalıklar D) Politik ideolojiler

589 Çoktan Seçmeli Madde Yazımı İçin Kurallar
Her maddede, karmaşık davranış zincirleri yerine, yalnızca bir tek zihinsel davranış üzerine odaklanın. Öğrenciyi diğer soruda doğru yanıta yönlendirecek maddelerden kaçının 1. Haşlanmış kuru fasulyeyi iğrenç yapan nedir? Tadı* Besleyiciliği Adı 2.Çocuklar genellikle haşlanmış kuru fasulyeyi severler mi? Evet Hayır

590 Çoktan Seçmeli Madde Yazımı İçin Kurallar
Kişisel düşüncelere dayalı sorulardan kaçının. Geçmiş on yılın sinema filmlerinde, en iyi oyuncu performansını sergileyen kimdir? A) Türkan Şoray B) Sumru Yavrucuk C) Lale Mansur

591 Hileli sorulardan kaçının.
Dizlerdeki eklem ağrılarını tedavi etmenin en iyi yolu nedir?  Egzersiz İlaç tedavisini takip eden fizik tedavi * İlaç tedavisi Evlilik, aşağıdakilerden hangileri arasında yapılan bir sözleşmedir? Din ve devlet * Kadın ve erkek Kadın , erkek ve akrabalar Kadın, erkek ve devlet

592 Formatla ilgili Tamamlama formatı yerine soru formatını kullanın
Tamamlama formatı yerine soru formatını kullanın Soru formatı Çoktan seçmeli sorular için, hangi format önerilir?  * Soru Tamamlama Karmaşık çoktan seçmeli Çok boyutlu seçenekler

593 Tamamlama formatı Çoktan seçmeli sınav için, şu kullanılmalıdır.
* Soru formatı Tamamlama formatı Karmaşık çoktan seçmeli format Çok boyutlu seçenek formatı

594 Bu formatın kullanılmaması gereken yerlere birkaç örnek
çoktan seçmeli madde yazmanın en iyi formatıdır. Tamamlama * Soru Karmaşık çoktan seçmeli Çok boyutlu seçenek

595 Çocuk istismarı ........ şiddet,ırkçılık ise .........şiddet örneğidir.
 Yapısal, saldırgan Fiziksel, yapısal *Fiziksel, psikolojik Psikolojik, yapısal

596 Olabildiğince en uygun seçenek formatını kullanın.
Doğru-yanlış ya da karmaşık çoktan seçmeli formatından kaçının. Maddeleri düşey ya da yatay olarak biçimlendirin Değerlendirme basamağını ölçmek için, en iyi test formatı hangisidir? Doğru- yanlış Testler Çoklu doğru- yanlış *En iyi yanıt

597 Bu madde, yatay olarak da yazılabilir.
Değerlendirme basamağını ölçmek için, en iyi test formatı aşağıdakilerden hangisidir?  A) Doğru- yanlış B) Testler C) Çoklu doğru- yanlış D) *En iyi yanıt

598 Tarzla ilgili Tüm maddeleri gözden geçirin ve aldığınız çıktılar üzerinde gereken düzeltmeleri yapın. Testin sözcük dağarcığını, testi alan öğrencilerin düzeyiyle tutarlı hale getirin. Dilbilgisi, noktalama, büyük harfleri yerinde kullanma ve hece bölme konularına dikkat edin. Testi alanların, okuma için harcayacakları zamanı en aza indirmeye çalışın

599 Aşağıdakilerden hangisi, Yargıtay’a göre müstehcenliğin tanımıdır? 
*Toplumsal değerlere verilen önemin eksik olma durumu Ahlaki standartlara yönelmiş tehdit durumu Cinsel suçlar işlemeye katkıda bulunma durumu Cinsel sapıklığa yol açan durum

600 Madde Kökünü Yazma Kökteki yönergenin, çok açık ve net olmasını sağlayın. Öğrenci, kendine ne sorulduğunu tam anlamıyla anlamalıdır. Problem madde kökünde açık bir biçimde ifade edilmelidir. Uçmak  Bir fizik prensibidir Yerçekimine karşı koymaktır Kaygısızca muhabbet etmektir

601 Ana düşünce ve konunun önemli vurgu noktalarını köke alın
Mersin, Hava kirliliği sorunu yaşamaktadır Taşkın sırasında sular altında kalmıştır Yetersiz polis koruması vardır *Daha çok yangınla mücadele aracına gereksinim vardır. Mersin kentinin en önemli sorunu nedir?  Bütçe Yangınla mücadele aracı yetersizliği * Polis kuvvetlerinin yetersizliği.

602 Çok yaygın bir hata da, seçeneklerde sözcük tekrarları yapılmasıdır.
Sağ koroner atardamarın bir pıhtı ile tıkanması, büyük bir olasılıkla şuna neden olabilir  Sağ karıncık ve kulakçığın yan duvarının enfarktüsü Yan sol karıncığın enfarktüsü Ön sol karıncığın enfarktüsü Ön septumun enfarktüsü

603 Aşırı laf kalabalığından kaçının.
Gece açık ve berraktı, yapraklar yuvarlanarak yere düşüyorlardı. Sarsak Salim'i kim vurdu?  *Hakkı Sarsak Salim Kız arkadaşı Kumarbaz

604 Madde kökünü yazarken, olumlu ifadeleri tercih edin ; olumsuz ifadeler kullanmaktan kaçının: Bu tür bir ifade kullanılacaksa ifadeleri altı çizili, bold ya da büyük harflerle belirginleştirmek gerekir. Yüz sinirinin üst çene kolu, aşağıdakilerden HANGİSİ DIŞINDAKİLERİ gevşetir?

605 Seçenekleri Yazma Mümkün olduğunca çok, nitelikli seçenek yazmaya çalışın. Genelde yazabileceğimiz nitelikli seçenek sayısı yaklaşık olarak 3’tür Seçeneklerden yalnızca birinin doğru yanıt olmasına dikkat edin. Doğru yanıtların test içindeki seçeneklere dağılımını iyi ayarlayın.

606 Seçenekleri mantıksal ya da sayısal sıraya göre yazın.
 YANLIŞ TL‘ sına satılan bir üründe % 25’lik bir indirim yapılırsa, fiyatı ne olur? DOĞRU

607 Binişik seçenekler yazmayın: Eğer seçenekler binişikse doğru olmayacaklardır; binişik seçenekler doğruysa, madde net olmayacak ve iki doğru yanıt ortaya çıkabilecektir. Aşağıda bu durumu yansıtan matematiksel bir örnek verilmiştir. Hangi yaş aralığı, fiziksel yaşamın doruk noktasıdır?  11- 15 13- 19 18- 25 *24- 32 32’nin üstü

608 Seçeneklerin, içeriğe homojen bir biçimde dağılımını sağlayın.
Hangisi, Sonoran çölünde aniden fırtına çıkmasında en az etkindir? İki hava cephesinin çarpışması Yerel ısınma *Batıdan gelen kıyı havasının yarattığı karışıklık Meksiko ve Kaliforniya körfezinden gelen tropikal fırtınalar

609 Seçeneklerin uzunluklarını eşit tutun
Hangi bulaşık yıkama yöntemi, bardaklar üzerinde sabun artığı kalmasını önler? Elle yıkama Sıvı bulaşık deterjanı Toz bulaşık deterjanı *Bardakları önce kireç çözeltisi içinde durulayarak başlayın, sonra yıkayın, tekrar kireç çözeltisi içinde durulayın, sonra suyla durulayın ve sıcak hava vererek kurutun.

610 ‘ Bilmiyorum’ seçeneğini kullanmaktan kaçının.
‘Aşağıdakilerden hiçbiri’ ya da ‘aşağıdakilerin tümü’ gibi seçenekler yazmaktan kaçının: Çünkü bir test maddesinin amacı, bilgiyi sınamaktır. ‘Aşağıdakilerin tümü seçeneğini kullanmak, doğrudan bilgiyi ölçmek yerine, öğrencinin test alma stratejilerini bilip bilmediğini ölçmek anlamına gelebilir, bu nedenle, böyle bir seçeneğin kullanılması önerilmemektedir . ‘ Bilmiyorum’ seçeneğini kullanmaktan kaçının.

611 Seçenekleri olumsuz biçimde ifade etmekten kaçının, olumlu ifadeleri tercih edin.
Hangisi, kötü bir tada örnektir? Çocuklar Duymasın’ ı izleyememek Haşlanmış kuru fasulye Operaya gidememek

612 Öğrenciyi anahtar yanıta yönlendirecek seçeneklerden kaçının.
‘Muhteşem Yedililer’ kimlerdir?  Profesyonel bir basketbol takımı *Yedi kişiden oluşan bir grup kurmaca savaş kahramanı Çevreci bir grup Bir rock grubu

613 ATV Haber bölümünün sorumlusu kimdir?
A) Küçük Emrah B) Ali Kırca C) Tarkan Tevetoğlu Hangisi, sürüngenlere bir örnektir? A) Ayı B) Tilki C) Kurt D) * Dinozor

614 Akla yakın çeldiriciler yazın.
Taci, ev ödevini yapmakta niçin başarılı olamadı? Basketbol antrenmanındaydı* Onu yaratıklar çaldı Onu köpeği yedi

615 Çeldiricileri yazarken, öğrencilerin belli başlı hatalarından yararlanın:
Eğer öğrenciye tamamlamalı bir madde ya da açık uçlu soru verildiyse, onların kağıtları size hem doğru hem de akla yatkın yanlış yanıtları yansıtacaktır. En çok tekrarlanan yanlış yanıt, en uygun çeldirici olabilir. Madde yazımında en iyi çeldiriciler, bu kaynaktan belirlenebilirler

616 Çeldiriciler için doğru, ama konuyla ilgisi olmayan durumları tercih edin
Hangi meyve, en iyi potasyum kaynağıdır? A) Portakal B) *Muz C) Elma D) Greyfurt

617 Mizahi ifadelerden kaçının.
Mizah içeren maddeler, mantığa uygun çeldiricilerin sayısını azaltabilir ve maddenin yapay bir biçimde kolaymış gibi algılanmasına yol açabilirler. Hatta, testi alanların olayı ciddiye almamalarına bile neden olabilirler.

618 99. Kural : Bu kurallar, uzmanların üzerinde ittifakla uzlaştıkları kurallar değildir, istediğinizde herhangi birini bozabilirsiniz!

619 ÇAĞDAŞ DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMLARI
 ÖĞRENCİ MERKEZLİ BİR SINIFTA NASIL DEĞERLENDİRME YAPABİLİRİZ?

620 1.ÜRÜN SEÇKİ DOSYALARI (PORTFOLYOLAR)
Ürün seçki dosyası Nedir? Öğrencinin, bir ya da birkaç alandaki çalışmalarını, harcadığı çabayı, geçirdiği evreleri ve başarılarını yansıttığı koleksiyonudur. Bu koleksiyonun içeriğinin belirlenmesinde öğrenci de etkin olmalıdır

621 Ürün Seçki Dosyası Kullanmamızın Nedenleri
Eğitimle Ölçme Arasında Kopukluk Olmasını Önler Tasarımı Oldukça Kolaydır Yeni Öğretme Becerilerinin Gelişmesini Destekler. Doğrudan Gözlenebilir. Destekler

622 Ürün Seçki Dosyası Kullanmamızın Nedenleri
Tüm Öğretilenlerin Belgelerini İçerir Öğretmen, Öğrenci ve Aile Arasındaki İletişimi Artırır Gelişimsel Bir Bakış Açısı Sağlar Öğrencinin Çaba Göstermeye Değer Öğrenme Çıktılarını Destekler

623 Ürün Seçki Dosyası Kullanmamızın Nedenleri
Hedefleri aydınlatır, öğrencinin yeteneklerinin profilini verir. Öğrencinin gelişme için gösterdiği çabayı yansıtır. Çeşitli beceri alanlarını kapsar Öğrencinin kendi öğrenmesinin farkında olmasını sağlar Farklı niteliklere sahip öğrencilerden oluşan bir sınıfta, bireyselliğin yitip gitmesini önler.

624 Ürün Seçki Dosyası Kullanmamızın Nedenleri
Etkin ve bağımsız öğrenciler geliştirir Öğrenciler ürün seçki dosyası seçeneklerini belirlemeli ve kanıtlamalı, öğrenme hedeflerini saptamalıdır. Öğrenme ve başarı için gerekli güdülenmeyi sağlayabilir.

625 Ürün Seçki Dosyası Kullanmamızın Nedenleri
Güdülenme sonunda öğrencilere, başarılarını kanıtlama gücü ve yetkisi verir. Öğretmen ve öğrenci iletişiminin gelişmesine fırsat verir Öğretmene, her öğrencisini tanıma fırsatı verir. Öğrenme hedeflerinin birlikte saptanması, ilişkiyi geliştirir.

626 ÜRÜN SEÇKİ DOSYALARININ SINIRLILIKLARI
Ürün seçki dosyasında yer alan işleri kimin yaptığı sorunu Dürüstlük sorunu: Amerika’da yapılan bir araştırmada, öğrencilerin % 78’i kopya çektiklerini, ve % 93’ ü hiç yakalanmadıklarını söylemişlerdir. Öğretmen için de, acaba öğrencisinin işlerini ne denli dürüstçe sunacak sorusu gündeme getirilebilir. Öğretmenler de test sonuçlarını yanlış kullanabilirler. Öğrencilerin kayıtlarını saklayacak yer sorunu.

627 ÜRÜN SEÇKİ DOSYALARININ SINIRLILIKLARI
Nesnellik sorunu: Eğer iki farklı uygulamacı test skorlarını değerlendirdikten sonra aynı sonuçlara ulaşıyorlarsa nesnellikten söz edilebilir. Güvenirlik: Güvenirlik, nesnel puanlama, puanlanan madde sayısı, sonuçların geçerliği, maddeler arasındaki ilişkiler gibi pek çok değişkene bağlı bir kavramdır. Alınan notlar ürün seçki dosyasını değerlendirene göre değişebilir.

628 Ürün seçki dosyası dört ana bölümden oluşur.
Özgeçmiş: Bu bölüm, önemli projelerin ya da elde edilen ürünlerin gelişimsel tarihini yansıtır. Bu bölümün hazırlanış amacı; okuyucuya, ‘öğrenci başlangıçta neredeydi’ ve ‘bu aşamaya nasıl geldi’ sorularının yanıtlarını vermektir. Ürünler dizini: Ürün seçki dosyası da yer alan her türlü çalışmayı kapsar. Buna bir anlamda içindekiler bölümü diyebiliriz.

629 Yansıtma: Öğrenci, çalışmalarının eleştirilmesini ya da onların, performansını nasıl geliştirdiğini, neler öğrendiğini, nelerin iyileştirmeye açık alanları olduğunu yansıtmak isteyebilir. Örneğin Bundan ne öğrendim? Neyi iyi yaptım? Niçin bu maddeyi seçtim? Bu maddede neyi geliştirmek istedim Yeterliğim hakkında ne hissediyorum Problemli olduğum alanlar nelerdi?

630 Giriş-Kayıt formları : Öğrencinin alması zorunlu maddeler
Giriş-Kayıt formları : Öğrencinin alması zorunlu maddeler. Temel ögeler her öğrenciden istenecek ve değerlendirme bunun üzerinde yapılandırılacaktır. Seçimlik maddeler, öğrencinin biricikliğini göstermesi için dosyaya alınabilirler. Öğrenci hem çıkardığı ürünlerin en iyilerini, hem de yapmakta zorlandığı ya da daha az başarılı olduklarını, neden böyle olduklarını da açıklayarak dosyasının kapsamı içine alabilir

631 Ürün seçki dosyaların içeriğinde neler yer alabilir?
Ev ödevleri Öğretmen yapımı küçük sınavlar ve testler Çiftli değerlendirme Grup çalışmaları (El işleri ve resimler) Öğrenme raporları Problem çözme raporları Öğrenci günlükleri Toplumsal projeler Yazılı çalışmalar

632 Ürün seçki dosyaların içeriğinde neler yer alabilir?
Süreci gösteren ham yazılı çalışmalar Grafik düzenleyicileri Konferans için sorular Düşünceleri sorgulama Konuşma kasetleri, okuma, şarkı söyleme, soru sorma teknikleri Diğer öğrencilerle mülakat Gözlem kayıt listeleri Bilişsel etkinlikler Öz değerlendirmeler

633 Ürün seçki dosyaların içeriğinde neler yer alabilir?
Ürün seçki dosyasının içeriği hakkında öğretmen ve veliye yazılan mektuplar Gelecek için belirlenen hedefler Serbest derleme ( herhangi bir ölçüt yok) Söyleşiler ya da oyunlardaki performansı yansıtan resimler Bireysel projeler ya da grup projelerinin resimleri Tartışma raporları Bilgisayar programları Laboratuar deneyleri Performans görüntüleri ( Video)

634 ÜRÜN SEÇKİ DOSYASI DEĞERLENDİRMESİNİN AŞAMALARI 
Hedefleriniz Belirleyin: Ürün seçki dosyası değerlendirmesinin ilk ve en önemli bölümü, öğretim hedeflerinin neler olacağına karara vermektir.  En iyisi, hedefleri öğretmen ve öğrencilerin birlikte belirlemeleridir.

635 Hedefleriniz Belirleyin:
Öğrencilerinize, neyi öğrenmek istediklerini ya da neyi öğrenmeye gereksinim duyduklarını sorabilirsiniz. Öğrencilerinize hedeflerin listesini verip, bunları önceliklerine göre sıralamalarını isteyip, sonuçları, değerlendirme ölçütlerini belirlemede kullanabilirsiniz.

636 Ürün seçki dosyası düşüncesini sınıfınıza tanıtın
Ürün seçki dosyalarında nelerin bulunması gerektiğini söyleyin. ( Testlerinden biri ya da birkaçı, küçük sınavlar, projeler gibi )  Ürün seçki dosyasına fazladan maddeler koyarak, öğrencilerinizin cesaretini kırmayın. Unutmayın, önemli olan nicelik değil niteliktir. Ürün seçki dosyasının can damarı, öğrenme kanıtlarının mantıklı bir biçimde seçilmesidir.

637 Ürün seçki dosyasının içeriğini açıklayın
Ürün seçki dosyasının, neyi ne kadar kapsaması gerektiğini açıklayın. Hem zorunlu hem de seçimlik alanları belirtin, seçimlik olanlar kişinin kendini yansıtmasını ve bağımsızlık duygusunu yaşamasını sağlar.

638 Ürün seçki dosyasının içeriğini açıklayın
Her aşamanın nasıl değerlendirileceğini açıklayın. Öğrenci, puanlamadan ve değerlendirme ölçeğinden haberdar edilmelidir. Ürün seçki dosyası girdileri çeşitli biçimlerde olabilir; yazılı, işitsel ve görsel video kayıtları, resimler, çizimler, mülakatlar gibi...

639 Ürün seçki dosyası sunumu için açık ve ayrıntılı bir rehber verin
Aşağıdakilerin niçin gerektiğini söyleyin: Açık ve çekici bir sunu Tarihlendirilmiş çalışma taslakları İliştirilmiş görüş bildirme kartları Ürün seçki dosyasının nasıl geliştirileceğini ve ne zamana hazır olması gerektiğini dönem ortası ve yıl sonu tarihleriyle açıklayın

640 Diğer ilgilileri de konu hakkında bilgilendirin
Okul yönetimini, yeni değerlendirme yönteminiz hakkında bilgilendirin. Bu konuyu velilerinizle görüşüp, onların yorumlarıyla katkı sağlamalarına olanak tanımanız da, hoş bir girişim olur.

641 Ürün seçki dosyası hazırlama
Hazırlama dönemi Ürün seçki dosyası hazırlama Yansıtma ve öz değerlendirme alanlarında hazırlıklar yapmak için öğretmen öğrenci görüşmelerine zaman ayırın Yansıtma ve öz değerlendirme, insanlara kendiliğinden, doğal yollarla geliveren bir yeti değildir, biraz çaba ve eğitim gerektirir.

642 Ürün seçki dosyası hazırlama
Örneğin: Öğrencilerinizi kendilerine şu soruları sormaları için yüreklendirin: Bu etkinlikten ne öğrendim? Benim en iyi yönüm ne? Bunun daha da gelişmesini nasıl sağlarım?

643 Ürün seçki dosyası hazırlama
Bu, tüm sınıfın katıldığı bir beyin fırtınası yöntemiyle gerçekleştirilebileceği gibi ,birbirilerinin ürün seçki dosyaları için eser seçmede yardımcı olan, yazılı görüşleriyle katkıda bulunan ürün seçki dosyası eşlerinin katılımıyla da olabilir. Bu aynı zamanda bir yaşam becerisidir üzerinde zaman ve emek harcamaya değer.

644 Rehberlik edici geri bildirimde bulunun
Rehberlik edici geri bildirimde bulunun. Bir ürün seçki dosyası, belki de dönem sonunda hazır olacaktır, ama arada bazı zaman dilimleri belirleyerek, ürün seçki dosyasına konmuş bazı eserleri, taslakları gözden geçirmek, hem öğrenci hem de öğretmen için yararlı bir deneyim olacak, öğrenci, doğru yolda olup olmadığını bilme şansı bulacaktır.

645 Rehberlik edici geri bildirimde bulunun.
Ya da bir başka seçeneğiniz daha olabilir, örneğin; yalnız bir ünite için ürün seçki dosyası oluşturulmasını isteyebilirsiniz. Böylece hem öğretmen hem de öğrenci kısa bir dönemde bir ürün seçki dosyası değerlendirmesi deneyimini paylaşmış olurlar.

646 ÜRÜN SEÇKİ DOSYASININ DEĞERLENDİRİLMESİ
Bu konuda kullanabileceğiniz pek çok ölçme aracı vardır. Değerlendirme ölçekleri, farklı beceriler için kontrol listeleri gibi. Bunlardan amaçlarınıza en uygun olanları kullanabilir ya da gereksinimlerinize göre uyarlamalar yapabilirsiniz. Öz değerlendirme ya da çiftli değerlendirme formatif değerlendirme amacıyla kullanılabilir.

647 Öğretmen- öğrenci görüşmesine zaman ayırın.
Öğretmen etkin bir değerlendirme için, her bir öğrenciyle, gelişme sürecinin tartışıldığı ve gelecek için hedeflerin saptandığı, kısa bireysel toplantılar yapmalıdır

648 ÖRNEK: DİL BECERİLERİNİN ÜRÜN SEÇKİ DOSYASI YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ
Aşağıda, sınıfta belli bir etkinlik alanında, performans değerlendirmesinin nasıl geliştirilebileceği gösterilmiştir. Amaç (Ölçüt ) Örnek Bir Sınıf Etkinliği Ürün seçki dosyasında Yer Alacak Kanıtlar Değerlendirme Araçları Basit yönergeler ve bilgiler verin Harita üzerinde yön belirtme ve izleme İkili çalışma ve kasetleri Bitirilmiş ödevler Üzerinde çalışılmış olan haritalar Kontrol listeleri kullanılarak öz-değerlendirme ya da ikili değerlendirme. Öğretmenin kullandığı değerlendirme ölçeği

649 Bu noktada sizlere sunulan Model Kitabında Ürün seçki dosyaları bölümünde yer alan ölçekleri inceleyeceğiz.

650 PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ NEDİR?
Performans değerlendirmesi, öğrencilere bilgi, beceri ve zeka alışkanlıklarını uygulayabilecekleri, anlayışlarını gösterebilecekleri durum ve ödevler olarak tanımlanabilir. Bu değerlendirmeler, süreç içine yayılmışlardır, gözlenebilen bir performans veya somut bir ürünle sonuçlanmaktadırlar.

651 PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ NEDİR?
Performans değerlendirmesinde öğrenciler; kendi kendini değerlendirme, sınav saatleriyle sınırlandırılmaksızın daha geniş bir zaman diliminde çalışma ve tekrar yapma, oluşturulan ölçütlere göre yeterlilik derecelerini ortaya koyma olanaklarına sahip olurlar. Öğrenciler işbirliği kurarak çalışmaya teşvik edilirler.

652 Standartların rolü Standartlara bağlı eğitim, hızla gelişen bir harekettir, Standartlara bağlı eğitim öğrencilerin ne bilmesi ve yapması gerektiğinin açık olarak tanımlanmasını içerir. Standartlara dayalı eğitim hareketi ,öğrencilerin belirli bilgi ve becerileri kazanmasının tek yolunun bu düzeye uygun performans düzeyinde öğrenme ortamları yaratma olduğu düşüncesinden ortaya çıkmıştır.

653 İçerik standartlarına karşı yaşam boyu öğrenme standartları
İçerik standartları belirli bir alana bağlı olan bilgi ve becerileri ifade etmektedir. Örneğin,"sayılardaki temel ilkeleri anlar ve uygular" gibi bir standart, içerik standardıdır çünkü sadece matematik ile ilgilidir.

654 PERFORMANS NASIL DEĞERLENDİRİRİLİR?
Performans ödevlerini, tamamlamak için uzun bir süre gereklidir. Araştırma ve teori, en derin öğrenmenin öğrenciler, içeriğin daha derinlemesine anlatım ve araştırma basamaklarına katıldıklarında ortaya çıktığını söylemektedir..

655 PERFORMANS NASIL DEĞERLENDİRİRİLİR?
Her basamak yeni görüş ve öğrenmeleri ortaya çıkarmaktadır. Öğrenciler ,böyle ödevlerde iki, üç veya dört hafta süre ile çalışırlar. Sonuç olarak, etkin performans ödevi için ölçütlerden biri, öğrencilerin bu ödevler üzerinde belirli bir süre ile çalışmalarıdır

656 Performans ödevi nasıl yapılandırılır
Performans ödevleri, öğrencilere düzenli sınıf öğretiminin bir parçası olarak sunulmaktadır. Belirli standartları karşılamak için öğrencilerin yeteneğini değerlendirmede ödevleri kullanmanın anahtarı , seçilen standartları içerecek ödevleri yapılandırmada yatar. Bunun için:

657 Ödeve dahil edilecek bir içerik standardı tanımlayın
Performans ödevinin hangi zihinsel süreci kapsayacağına karar verin. Örneğin; sorun çözme, karşılaştırma, hata analizi, araştırma, karar alma gibi...

658 Aşağıda, tarih dersi için, farklı zihinsel boyutlarda yapılandırılması gereken performans ödevleri örnek olarak verilmiştir. Karşılaştırma Osmanlı devlet adamlarının, 1. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı’na karşı sergiledikleri tutumları karşılaştırınız.

659 Hata analizi Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’nın başlangıç aşamasından itibaren aldığı hatalı kararları tanımlayın. Karar alma: 19. Yüzyıl Osmanlı politikacıları, dış ilişkilerde ne gibi alternatif politikalar uygulayabilirlerdi? Araştırma Osmanlı Devleti yöneticileri niçin kapitülasyonları yaygınlaştırma gereğini duymuşlardır?

660 Problem çözme 19. Yüzyıl sonlarında, Osmanlı Devleti’nin maliye bakanı olsaydınız, ekonomik sorunları çözmek için ne gibi önlemler alırdınız? Bir performans ödevi geliştirirken alınacak en önemli karar, tanımlanan içeriği en iyi şekilde temsil edecek olan muhakeme sürecini seçmektir.

661 Performans ödevinin bir taslağını çıkarın
Performans ödevinin bir taslağını çıkarın. Etkili bir performans ödevi yapılandırma, iyi yazılmış bir kompozisyonu oluşturmaya benzer. Yazar, mükemmelliğe ulaşmak için, belli sayıdaki taslaklar arasından ödev tanımını seçmelidir

662 Ödevi yapılandırmak için gereken kaynaklara, bilgilere ulaşma ve bunları değerlendirmeyle ilgili standartlarınızı belirleyin. Netleştirmek için ödevi gözden geçirin.

663 Ödeve dahil etmek için işbirliği kategorisi ve zeka alışkanlıkları kategorisinden standartlar belirleyin. Etkin iletişim kategorisinden standartlar belirleyin ve onları ödevinizde birleştirin. Kesin olarak her performans bir ürün veya iletişim türü olan etkin iletişim kategorisi standartları ile sonuçlanır.

664 Performans puanlamaya ilişkin kuramlar
Günlük yaşama ait ödevlerde olduğu gibi, performansa ilişkin ödevlerde de tek bir yanıt yoktur. Ödevi tamamlamak için değişik yollar bulunmaktadır. Bu nedenle öğrencilerin ödevlerinde gösterdikleri performans bir makine ile puanlanamaz ama iyi tanımlanmış bir ölçüt ile bir ya da daha fazla kişi tarafından değerlendirilebilir. Bu yaklaşım, Jimnastik veya sürücü sınavlarındaki değerlendirmeye benzer.

665 Öncelikle ödevin içereceği standartlar belirlenir
Daha sonra öğretmen, ödeve ilişkin belirlediği standartları öğrencilerle paylaşarak, bunları öğrencilere sunar. Böylece öğrenciler, hangi standartlara göre değerlendirilecekleri ve öğretmen tarafından beklenen performans düzeyi hakkında bilgi sahibi olurlar.

666 Öncelikle ödevin içereceği standartlar belirlenir
Performans ödevinin tamamlanmasından sonra, öğretmen ödeve uygun geliştirdiği standartlara göre öğrencilere puan vereceği ölçütleri kullanır.

667 Öğrenci tarafından yerine getirilen
performans ödevleri Öğrenciler de performans ödevi yapılandırmaya teşvik edilebilirler. John Baron’a göre öğrenci tarafından yapılandırılan performans değerlendirmesinin beş temel niteliği olmalıdır. Bunlar: Ödev,hem öğretmenler hem de öğrencileri için anlamlıdır. Ödev,öğrenci tarafından belirlenir.

668 Öğrenci tarafından yerine getirilen
performans ödevleri Ödev,öğrencinin bilgiyi çözümleyip, sonuç çıkarmasını gerektirir. Ödev, öğrencilerin sonuçlar konusunda iletişim kurmasını gerektirir. Ödevin en az bir bölümünde öğrencilerin beraber çalışmasını gerektirir.

669 Öğretmenler bu konuda öğrencilerine yardımcı olmak için aşağıda verilen yolları izleyebilirler:
1. Öğrencilerin, ünitenin ilgilendikleri bir bölümüyle ilgili bir soru belirlemelerini sağlayın. Öğrenciler kendi performans ödevlerini yapılandırırlarken, kendilerini ilgilendiren bir soru belirleyerek işe başlarlar

670 Öğretmenler, soru ya da sorun saptama konusuna yönelik sorularla öğrencilerin sağlıklı seçimler yapmalarına yardımcı olabilirler. Bu sorular , öğrencilere kendi performans ödevlerini yapılandırmada rehberlik edebilirler. Bu sorulardan bazıları aşağıda verilmiştir.

671 Sorular Muhakeme süreci
Nesneler olaylar ya da olgular arasındaki benzerlik ya da farklılıkları bulmak ister misiniz? Karşılaştırma Grup oluşturmak için gereken kural ya da özellikleri belirlemek, grupları örgütlemek ister misiniz? Sınıflama Muhakeme ederken tanımlamak istediğiniz yanlışlar var mı? Süreçte yapılmış hatalar var mı? Hata analizi Konuyla ilgili alınacak önemli bir karar var mı? Karar alma Geçmişte üzerinde çalışılması gereken bir şey oldu mu? Tarihsel araştırma Bazı engellerin üstesinden nasıl gelineceğini tanımlamak ister misiniz? Deneysel merak Kimsenin fark etmediği bir ilişki görüyor musunuz? İlişkinin odak noktasında bulunan soyut yapı ya da konu nedir? Soyutlama İyileştirmek ya da yaratmak istediğiniz bir şey var mı? Keşif

672 Muhakeme süreçlerinden bir veya daha fazlasını belirginleştiren ödevin ilk taslağının hazırlanmasında öğrencilere yardımcı olun.

673 Öğrencilerin aşağıdaki kategorilerden standartlar belirlemesine yardımcı olun:
Bilgi yapılandırma Etkin iletişim Zeka alışkanlıkları İşbirliği. Öğrencinin performans ödevi ile birleştireceği diğer yaşam boyu standartları

674 Öğrencilerin ödevi tekrar yazmasına yardımcı olun.
Öğrencilerin ödeve dahil olan standartlar için ölçütler yazmalarına yardımcı olun. Öğretmen öğrencilere, standartlara göre performanslarını değerlendirmede kullanılacak ölçütleri yazmalarında yardımcı olur.

675 DEĞERLENDİRME İÇİN BİLGİ TOPLAMANIN
DİĞER YOLLARI Performans ödevleri, öğrencilerin içerik standartları ve yaşam boyu standartlarına ulaşmasında onların yetenekleri hakkında bilgi toplamanın tek yolu değildir. Diğer üç yol da faydalı bilgi sağlar, öğrencinin kendi kendini değerlendirmesi, doğal gözlem ve öğretmenin oluşturduğu testler. 

676 PERFORMANS DEĞERLENDİRME ÖLÇMENİN YEDİ ANA ÖLÇÜTÜYLE EN İYİ BİR BİÇİMDE NASIL ÖRTÜŞEBİLİR?
Önemli öğrenme çıktılarını ölçün: Performans değerlendirme ödevleri önemi, gerçek dünyadan alınmış, günlük yaşamla bağlantılandırılmış, çevrenin koşulları ve olanakları düşünülerek planlanmış, gerçekçi bir yaklaşımla tasarlanmış olmalıdır

677 Öğrencinin performansı hakkında eğitim etkinlikleriyle bağlantılı olarak açık bir bilgi sağlayın: Öğretmenler öğrencinin yetenekleri, kullandığı problem çözme stratejileri hakkında bir resim oluşturup onları daha iyi tanıyabilirler. Bu biraz da, öğretmenin öğrenci yeterliklerini tanıma konusundaki bağlıdır. Diğer ilgililerle görüşmeler, gözlemler yapılarak bu beceri geliştirilebilir.

678 PERFORMANS ÖDEVLERİNE İLİŞKİN ÖRNEKLER
Burada değişik içerik alanları ve sınıf düzeylerini temsil eden performans ödevlerinden örnekler verilmiştir. İki ödev, üçüncüve dördüncü boyutlardaki kompleks muhakeme süreçlerini sınamaya yöneliktir. Bu süreçler aşağıda verilmişlerdir:

679 Boyut 1 Muhakeme süreci Karşılaştırma Sınıflandırma Tümevarım Tümdengelim Hata analizi Destek sağlama Soyutlama Bakış açılarının çözümlenmesi (analizi)

680 Boyut 2 Muhakeme süreci Karar alma Tanımsal araştırma Tarihsel araştırma Yansıtıcı araştırma Problem çözme Deneysel araştırma Buluş

681 Her ödev için aşağıdaki bilgiler dikkate alınmalıdır:
1. Ödevlerde kullanılabilecek sınıf düzeylerinin sıralaması. Bu bölümde sunulan ödevler belirli bir sınıf düzeyinde kullanıldığında tekrar yazılmak zorundadır.

682 Örneğin, ilkokul düzeyindeki bir ödev birinci sınıf için yapılandırılmak istendiğinde, daha basit bir hale getirilmelidir, ödev altıncı sınıf için düşünüldüğünde, daha çok boyut eklenebilir. Öğretmenler öğrenci için uygun olan dili seçmelidirler.

683 2. Ödevin değerlendirmesi için tasarlanan içerik standardı.
3- Yaşam boyu öğrenme standartları. Sonuç olarak, tüm ödevler, 3 ve 4. boyutta belirtilen değişik kompleks muhakeme süreçlerini içermektedir.

684 Karşılaştırma ödevi- Lise
Yerel kütüphanedeki okuryazarlık programına yardımcı olmak için gönüllü oldunuz. Okuldan sonra, haftada bir gün insanlara okumayı öğretiyorsunuz. Öğrencilerin öğrenmesini teşvik etmek için, onlara önceden okumuş olduğunuz edebi eserlerden söz edebilirsiniz. Bunlar; şiirler, biyografiler, öyküler, fabllar veya tarihi öyküler olabilir.

685 Üç edebi tür seçin ve öğrencilerin benzerlik ve farlılıkları görmelerine yardımcı olacak, edebiyatın genel özelliklerini kullanın. Karşılaştırmayı görsel olarak ortaya koymak için hazır olun. Aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirileceksiniz:

686 İçerik standartları Dil sanatları: Edebiyatın genel özelliklerin anlayışınız Seçilen üç edebi tür hakkındaki bilginiz. Yaşam boyu standartları Karmaşık düşünme: Karşılaştırma, karşılaştırılacak uygun öğe veya maddeleri belirleme yeteneğiniz. Etkin iletişim: Değişik yollarla iletişim kurma yeteneğiniz.

687 Sınıflandırma ödevi- İlköğretim
İkili gruplar halinde çalışarak, mümkün olduğu kadar çok böcek sıralayın. Böceklerin anahtar özelliklerine göre bir sınıflandırma sistemi oluşturun ve böcekleri uygun kategorilere yerleştirin. Aynı sınıflandırmayı bir kez de aşağıdaki bakış açılarını kullanarak yapmayı deneyin:

688 * Yok edici (örnek kategoriler,evlerde bulunan böcekler, genellikle mutfakta bulunan böcekler, karanlık zeminleri tercih eden böcekler) * Kurbağa (örnek kategoriler,su üzerinde uçan böcekler,yüzebilen böcekler)

689 Böcekleri tam olarak sınıflandırmak için gerekli bilgiye ulaşmak amacıyla birçok kaynağı araştırmak zorunda kalacaksınız. Kullandığınız kaynakları belirtin ve bir paragraf içerisinde hangisini çok hangisini az kullandığınızı anlatın. Bu sınıflandırmaları yaparken, keşfettiğiniz ilginç şeyleri sınıfla paylaşın. Aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirileceksiniz

690 İçerik standardı Fen Bilgisi: Böceklerin özelliklerini anlayışınız. Yaşam boyu öğrenme standartları Karmaşık düşünme:sınıflandırma Sınıfların önemli belirleyici özelliklerini tanımlayabilme yeteneğiniz. Belirlenmiş öğeler veya maddeleri belli sınıflara yerleştirme yeteneğiniz. Etkin iletişim: Çeşitli bilgi toplama teknikleri ve bilgi kaynaklarını kullanma yeteneğiniz.

691 Sınıflandırma ödevi- Lise, İlköğretim
Birikmiş atık maddeler dünya çapında bir problemdir. Atık maddeler, toksik, toksik olmayan, kurtulması zor olan, çok kokan, vb olabilir. Dört kişilik bir grup oluşturduğunuzu varsayalım. Bu grup farklı atık maddeleri sınıflandırma ve gerekli yerlerde kullanma konusunda hükümeti zorlayan bir güç olsun.

692 Derslerden ve diğer bilgi kaynaklarından elde ettiğimiz bilgiye dayanarak, atık maddeleri sınıflandırmaya çalışın. Daha sonra bir grup atık maddeyi seçin ve bununla ilgili bir plan yapın. Planınız hükümete sunulan bir rapor şeklinde olmalı ve aşağıdaki öğeleri içermelidir.

693 1- Atık maddeleri sınıflandırma şekliniz ve sınıfları nasıl belirlediğiniz.
2- Seçtiğiniz atık maddenin çevre üzerindeki etkisi. 3- Atık madde üzerine yaptığınız plan. Bu plan, kullandığınız bilgi kaynakları ve uygun olan yerlerde grafiklerle tabloları içermelidir. 4- Planınızın beklenen etkisi. yeteneğiniz.

694 Aşağıdakilere göre değerlendirileceksiniz:
İçerik Standartları Fen Bilgisi 1-Atık maddelerin çevre üzerindeki etkisini anlayışınız. 2- Bir araştırma raporu hazırlama beceriniz. Yaşam boyu öğrenme standartları Karmaşık düşünme: Sınıflandırma 1-Sınıflamalara uygun madde ve öğeleri yerleştirme beceriniz. 2-Sınıfların önemli tanımlayıcı özelliklerini belirleme

695 Tümevarım ödevi- İlköğretim
Süper marketler her hafta, reklamlara çok fazla para harcar ve tümü de en düşük fiyatla sattığını öne sürerler. Farklı süper marketlerdeki fiyatları inceleyin ve değişik reklamlar bulun. Herhangi bir süper marketin diğerlerinden daha düşük fiyatla satıp satmadığını saptayın ya da, bazı maddeleri ucuz bazılarını ise pahalı satıp satmadıklarını araştırın. Fiyatları, miktar ve ölçüleri de kaydedin.

696 Bu belirlemeleri yaptıktan sonra, reklamların nasıl göründüğüne ve gerçekten doğru olarak yansıtılıp yansıtılmadıklarına dikkat edin. Hangi özellikler belirtilmiş? Reklamlarda fiyatlar nasıl yansıtılmaktadır? Her süper market ürününün daha ucuz görünmesi için neler yapmaktadır?

697 Bu çözümlemelere dayanarak, süper marketler için reklam üreten insanlar ve insanların bu konuda ne düşünmesi gerektiği konusunda en az iki sonuca varın. Sonuçlarınız şu cümlelerle başlayabilir: * Süper marketler için reklam yapan insanlar ,insanların şöyle olduğunu düşünmelidir * Süper marketler için reklam yapan insanlar şöyle düşünmelidir

698 Sonuçlarınızı incelediğiniz reklamlardan aldığınız kanıtlarla destekleyin. İncelediğiniz miktar ve fiyatları da buna dahil etmelisiniz. Bulgularınızı küçük bir gruba sunacak, bilginizi paylaşacak ve bir televizyon kanalından gelen tüketici uzmanına sunulmak üzere bir rapor hazırlayacaksınız. Aşağıdakilere göre değerlendirileceksiniz:

699 İçerik standartları Matematik 1- Bir ödeve uygun olarak yaptığınız hesaplama becerisi. 2-Ortaya net hesaplamalar koyma beceriniz. 3-İşlem sonuçlarını yorumlama becerisi. Yaşam boyu öğrenme standartları Karmaşık düşünme: Tümevarım Bilgi ve gözlemlerden elde edilen sonuçları destekleme ve yorumlama becerisi. Etkin iletişim: Değişik yollarla etkin iletişim kurma beceriniz.

700 Tümevarım ödevi- İlköğretim
"Günde bir elma doktoru uzaklaştırır." Egzersiz yapın,yaşam veya nefes için gereklidir."Sağlık ve davranış arasındaki ilişkiyi belirten bu tip ifadeleri sık sık duyarız,fakat birçok insan bunları önemsemez.Yerel sağlık ocağı ,bu kuralları genç insanların uygulamasını sağlamak için bizden bir yol bulmamızı istedi. Kuralların nasıl uygulanacağına dair kesin örneklerle ortaya çıkmak zorundayız.

701 Verdiğim listeden bir kural veya ilke seçin ve kuralı hayata geçirebilecek örnekler verin. Daha sonra kliniğin genç insanlarla iletişim kurabileceği bir ürün yaratın, bu bağlantı genel sağlık kuralları ile özel davranışlar arasında olmalıdır. Ürününüz bir poster, radyo veya televizyon haberi yada genç insanlara ulaşabileceğinizi düşündüğünüz bir şey olabilir.

702 Ürün üzerinde çalışmaya başlamadan önce, ölçütünüzü belirtin
Ürün üzerinde çalışmaya başlamadan önce, ölçütünüzü belirtin. İyi bir ürün için sizin ölçütünüzü karşılayan çalışmaları ne şekilde yaptığınızı anlatmak için küçük gruplar halinde bir araya gelin. Fikirlerimizi kliniğe sunacağız. Aşağıdakilere göre değerlendirileceksiniz:

703 İçerik standardı Sağlık Bilgisi: Sağlık ve davranış arasındaki ilişkiyi anlayışınız. Yaşam boyu öğrenme standardınız Karmaşık düşünme: Genelleme veya kuramları net olarak yorumlayabilme yeteneğiniz. Etkin iletişim:Performans standartlarını oluşturma ve bunları karşılamadaki yeteneğiniz.

704 Hata analizi ödevi-Lise
Yerel gazete ve televizyonların haber konusu yaptıkları yeni bir felaket belirleyin. Ödeviniz, medyanın bilgiyi kamuya nasıl ilettiğini belirtmek amacıyla bir eş ile çalışmak ve bazı bilgilere açıklık kazandırmaktır. Farklı gazete, televizyon kanalları ve röportajlardan örnekler alabilirsiniz

705 Haberlerden dolayı ortaya çıkan belirsizlikleri ve bunların halk üzerindeki etkisini belirlemek için bazı örneklerden yararlanabilirsiniz. Medyanın bir üyesine bulgularınızı sunmak için bir yol belirleyin,bu kişinin yorumlarını kaydedin ve sınıfın diğer üyeleri ile paylaşın.

706 Aşağıdakilere göre değerlendirileceksiniz:
İçerik standardı Toplumsal Bilimler: Yerel medyayı ve bilginin böyle bir felakette topluma nasıl iletildiğini anlayışınız. Yaşam boyu öğrenme standartları Karmaşık düşünme: Hata analizi 1- Bilgi ve süreçlerde yanlışları belirleme yeteneğiniz. 2-Merkezlerine göre bilgi ve süreçlerdeki hataların etkilerini tanımlama yeteneği. Etkin iletişim:Bilgi toplama teknikleri ve bilgi toplama yollarını kullanma yeteneğiniz.

707 Destek ödevini yapılandırma- lise
Okulunuzun yanında boş bir arazi var ve buradan hayvanlar yararlanıyor. Fakat bir şirket burayı satın alıyor ve benzin istasyonu yapmaya karar veriyor‚ çevrede oturan insanlar da buna karşı çıkıyor.

708 Bu görüşe katılıp katılmadığınıza karar verip size katılan iki kişi daha bulun. Bu kişilerle birlikte, hangi hayvanların bu değişikliğe uyum sağlayabileceği ve bu yeteneği gösterebileceği hakkında bilgi toplayacaksınız. Durumunuzu sınıftaki kişilere ve okuldaki insanlara sunmalısınız. Ayrıca bir form hazırlayıp sizin görüşünüze katılanların isimlerini saptamalısınız. Bu formlar aylık toplantılarda şehir planlama komisyonuna sunulacaktır

709 Aşağıdakilere göre değerlendirileceksiniz:
İçerik standartları Fen Bilimleri: Uyum kavramını anlayışınız Yaşam boyu öğrenme standartları Karmaşık düşünme Destek oluşturma Olaya ilişkin yeterli ve uygun kanıt toplama yeteneğiniz. Etkin iletişim Farklı yollarda iletişim kurma yeteneğiniz

710 Tarihi araştırma ödevi-ilköğretim
Dinozorların neslinin niçin tükendiğine dair bir çok görüş vardır. Fakat teorilerin birçoğu, dinozorların çevreye uyum sağlamada zorluk çekmesi sebebine dayanmaktadır. Örneğin, bazıları "buz çağı" nın çevreyi değiştirdiğini öne sürmektedir. Bazıları ise bir göktaşının geldiğini ve çevreyi değiştirdiğini söylemektedir.Varolan tartışmaların geçerliliğini belirleyin ve hangisinin mantıklı olduğunu saptayın.

711 Sınıftan, ek kaynaklardan ve ders kitaplarından elde ettiğiniz bilgilerle şu soruyu cevaplayabilmek için bağımsız olarak çalışın, "Dinozorlara ne oldu?“ Farklı kaynaklardan aldığınız fikirlerin bir kombinasyonunu yaparak kendi teorinizi oluşturabilirsiniz. Ele aldığınız farklı teorileri tartışın ve bunu anlatın. Ayrıca dinozorların değişen çevreye uyum açısından niçin bu kadar zorluk çektiğinden de bahsedin.

712 Aşağıdakilere göre değerlendirileceksiniz:
İçerik standardı: Fen Bilgisi: Canlıların doğaya uyum süreçlerinin anlaşılması. Yaşam boyu öğrenme standartları Karmaşık düşünme: Tarihi araştırma Henüz geçerli bir açıklama getirilememiş geçmişteki olaylara bir açıklama getirebilme beceriniz. Kendi kendine öğrenme:Farklı görüş açıları arama ve harekete geçmeden önce seçenekleri göz önünde bulundurmanız.

713 Buluş Ödevi- İlköğretim
Hayvanların çevrelerine uyum göstermelerini sağlayan özellikler üzerinde çalışmaktayız. Ödeviniz için bildiğiniz bir hayvanı seçin ve bu hayvanın birkaç özelliğini iyileştirecek bir yol çizin. Hayvanınız böylece çevresine daha iyi uyum sağlayabilir. Yeni ve gelişmiş bu hayvanın resmini çizin ve yaptığınız değişikliklerin çevreye uyum sağlamada nasıl etkili olacağını sunmaya hazır olun.

714 Aşağıdakilere göre değerlendirileceksiniz:
İçerik standartları: Fen Bilgisi:Uyum kavramını anlayışınız. Yaşam boyu öğrenme standartları Karmaşık düşünme:Buluş Önemli standart veya ölçütleri belirleme yeteneğiniz Etkin iletişim:Fikirlerinizi net olarak ortaya koymak için gerekli beceri.

715 DERECELEME ÖLÇEKLERİ ( RUBRIC)
Heidi Goodrich dereceleme ölçeklerini şöyle tanımlamaktadır: Herhangi bir çalışmanın puanlanması için geliştirilmiş ölçütleri içeren bir araçtır. İyi bir ölçek ulaşılması beklenen niteliklerin kabul edilebilirle yetersiz nitelemeleri arasındaki derecelerini belirtir.

716 Niçin dereceleme ölçekleri kullanıyoruz?
Hem öğretmen hem de öğrenci için net bir kalite tanımı verir Öğrenciler dereceleme ölçeği kullanarak düzenli bir biçimde kendi çalışmalarını değerlendirmeye başladıklarında ürettikleri ürünlerin sorumluluğunu daha yoğun olarak duyarlar.

717 Dereceleme ölçekleri öğretmenlerin puanlama için harcadıkları zamanın azalmasına katkıda bulunurlar. Öğretmenlerin öğrencilere aldıkları puanın altında yatan faktörleri açıklamaları, neleri geliştirmeleri gerektiği hakkında geribildirimde bulunmalarını kolaylaştırır.

718 Çocuklarının çalışmalarına yardımcı olmak isteyen velilerin işlerini kolaylaştırır, çünkü onlar ölçeklerde belirtilen ölçütler yoluyla başarılı olmak için çocuklarının neleri yapmaya gereksinim duydukları hakkında da bilgilendirilmiş olurlar. Öğrencilerin çalışmalarına ışık tutmak için “mükemmel”, “ortalama” ve yetersiz çalışmaların nitelikleri ölçeklerde açıkça belirlenmiştir.

719 Ölçek geliştirme süreci, öğretmenin ne öğretmek istediğini ve öğrenci öğrenmeleriyle ilgili beklentilerini netleştirmesini sağlar. Ölçeğin ne amaçla geliştirileceğinin belirlenmesi: Öğrencilerinizin neyi ne kadar anladıklarını saptamak amacıyla mı, yoksa belli bir program geliştirme amacıyla mı ölçek geliştirilecek sorusu yanıtlanır.

720 Neyin değerlendirileceği açık bir biçimde saptanması
Neyin değerlendirileceği açık bir biçimde saptanması. Bunun iki önemli nedeni vardır; öğrenci için değerlendirme ölçütlerini, öğretmen için ise öğretim hedeflerinin netleştirilmesi. Hangi ölçeğin kullanılacağına karar verilmesi. Bütünsel mi, analitik mi, konu bazlı mı? Bu karar verilirken zamanlama ve kaynaklar konusunda gerçekçi olunmalıdır.

721 Kullanılacak ölçeğin taslağının hazırlanması.
Taslak üzerinde gerekli düzeltmelerin yapılması Ölçeğin yapısından kaynaklanan güçlüklerin, açık olmayan noktaların gözden geçirilmesi Ölçeğin öğrenci performansını değerlendirmek için kullanılması Sonuçların değerlendirilerek sonraki kullanımlar için gereken iyileştirmelerin yapılması

722 ÖLÇEK REHBERİ Öğrencilerinizden ölçek hazırlarken, değerlendirme ölçütlerini belirlemelerini isteyerek onları da sürece dahil edin Öğrenme çıktılarını belirleyin. Öğrencilerinizin neleri başarması gerektiği konusunda açık olunuz, yalnızca birkaç öğrenme çıktısı üzerine odaklanın.

723 ÖLÇEK REHBERİ Hazırladığınız ölçeğin kısa ve yalın olmasına özen gösteriniz. Bir ölçeğin içindeki madde sayısı arasında değişebilir ancak, hiçbir zaman 20 maddeyi aşmamalıdır Maddelerin yazımında, “öğretmen dili” değil, “öğrenci” dili kullanmaya özen gösterilmelidir Yalnızca ölçülebilen ölçütlerle değerlendirme yapın. Abartıdan kaçının

724 ÖLÇEK REHBERİ Değerlendirme ölçütlerinizi açık bir biçimde belirleyin. Bir ölçekte ”Mükemmel” “İyi”, “Henüz değil”, gibi betimsel değerlendirme sütunu ya da 1-5 arasında puanlama yapılan sayısal bir ölçek içermelidir. Diğer bir sütunda her maddenin kanıtlarını içerir. Ölçek, bir sayfadan uzun olmamalıdır.

725 ÖLÇEK REHBERİ Kullandığınız ölçeği yeniden gözden geçirin, acaba gerçekten iyi işledi mi? Proje bittikten sonra ölçeğin ne denli işlediğini ortaya koymanın bir yolu, öğrencilerden hangi becerileri kazandıklarını, hangi konular üzerinde çalıştıklarını, neler öğrenmiş olduklarını ve neleri hala bilmedikleri gibi noktaları listelemelerini istemektir.

726 Böyle bir çalışma sonunda, hem öğrenciler, hem de öğretmenler ölçeklerinin önemli noktaları yeterince kapsayıp kapsamadığını görebilirler

727 DERECELEME ÖLÇEKLERİ ÖRNEKLERİNİ MODEL KİTABINDAN HEP BİRLİKTE İNCELEYELİM

728 07-18 TEMMUZ 2003 YALOVA ESENKÖY HİE


"ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM ( İLKE, STRATEJİ, HEDEF VE DEĞERLER )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları