Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER VE ÖZEL EĞİTİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER VE ÖZEL EĞİTİM"— Sunum transkripti:

1 ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER VE ÖZEL EĞİTİM
SEZGİN KARTAL

2 ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Ortalama öğrenci özelliklerinden önemli ölçüde farklılaşan öğrencilere sağlanan, bireysel olarak planlanmış ve bireyin bağımsız yaşama olasılığını en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen eğitim hizmetlerinin bütünüdür.

3 ÖZÜR ? ENGEL? Özür: Bedenin belli bir bölümünün yada organının işlevlerini yeterince yerine getirememesi durumudur. Örneğin kişi göremeyebilir yada duyamayabilir. Bu durum bireyin sınırlılığıdır.

4 ÖZÜR? ENGEL? (devam..) Engel: Özürlü bireyin toplumsal yaşamın gereklerini yerine getirmede karşılaştığı sınırlılıklardır. Özürlü bir birey eğer eğitim ortamında, günlük yaşamda, iş yaşamında herhangi bir sınırlamayla karşı karşıya değilse bu birey engelli değildir.

5 ÖZÜRÜ ENGELE DÖNÜŞTÜRMEMEK.........
TEMEL AMAÇ ÖZÜRÜ ENGELE DÖNÜŞTÜRMEMEK

6 TEMEL İKİ NOKTA..... 1-Özel eğitim aracılığıyla özel gereksinimli bireylere bilgi ve beceri kazandırmak.Özel eğitimin amacı bireyin yaşam içinde bağımsız işlevde bulunma düzeyini arttırmaktır. 2-Yaşadığımız çevreyi özel gereksinimli bireylerin kullanabilecekleri hale getirmek.

7 ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL DAYANAKLARI NELERDİR?
Normal Çocuk Gelişimi: Normal çocuk gelişimini bilmek özel gereksinimli bireyle çalışırken hedefleri belirlemek ve ulaşılan hedefleri değerlendirmek için gereklidir

8 DAYANAKLAR (devam...) Çocuklarda görülen olumlu-olumsuz davranışlar anlam kazanır. Olumsuz davranışlar bazen çocuğun özrüne atfedilir.

9 DAYANAKLAR (devam...) Okul öncesi dönem Okul çağı
·        Özel gereksinimli bireyler de normal gelişim aşamalarını takip ederler. Her dönemin gelişim ve psikolojik problemlerini de yaşarlar. Okul öncesi dönem Okul çağı Meslek eğitimi dönemi

10 NORMAL ÇOCUK GELİŞİMİNDEN BİRKAÇ ÖRNEK:
Hareket Gelişimi: 3.ayın sonunda tutma hareketi 6.ayın sonunda iki eliyle nesne tutma 12.ayın sonunda nesne bırakma 15.ayda iki kule ile nesne yapma 2.yaşta 6 küple kule yapma, nesne atma* 3.yaşta bocukları tele dizme 4.yaşta kalemle +,V çizer, insan resmi çizer, makas kullanır.

11 NORMAL ÇOCUK GELİŞİMİ ( devam....)
Bilişsel Gelişim: 3.ayda bir nesneyi sağdan-sola , soldan sağa takip eder. 6.ayda bakışlarının bir nesneden diğerini yöneltir. 12. ayda saklanmış bir oyuncağı bulur. 2 yaşta eşleme yapar 3 yaşta karışık yap bozları yapar. 4. yaşta renkleri bilir. 5. yaşta insan vücuda çizer

12 NORMAL ÇOCUK GELİŞİMİ ( devam....)
Dil gelişimi 3. ayda ağlama dışında ses çıkarır 6. ayda ünlü ve ünsüzleri bir araya getirir. Ba, da. 9. ayda iki heceden oluşan sesler üretir. 12. ayda yüz hareketlerini taklit eder. 15. ayda sözcükleri taklit eder. sözcüğü iyi kullanır 2 yaşında 25 sözcük söyler 3 yaşında dilbilgisi kurallarını öğrenmeye başlar. ( Çoğullar, takılar v.b.) 4 yaşında soru sorar, altı sözcüklü bir cümleyi tekrarlar.

13 NORMAL ÇOCUK GELİŞİMİ ( devam....)
Sosyal Gelişim: 6.ayda başı bir örtüyle kapatıldığında güler. 9.ayda yabancılara tepki gösterir 12. ayda karşıdakine top atar 2. yaşta yaşıtlarıyla etkileşimde bulunur. 3. yaşta grup içinde 10 dk. ile dikkatini yöneltir. 4. yaşta başka çocuklarla sıra alarak oynar

14 NORMAL ÇOCUK GELİŞİMİ ( devam....)
Öz Bakım Gelişimi: 9.ayda yardımla bardaktan su içer 15. ayda çorap ve şapkasını çıkarır 2 yaşında dökmeden kaşıkla yemek yer 3 yaşında çatal kullanarak yemek yer, fermuar açar 4 yaşında bardağına su doldurur, tuvaletini yapar, dişlerini fırçalar.

15 DAYANAKLAR (devam...) 2. İşlevsellik
Öğretilecek bilgi ve becerilerin günlük yaşamda, evde, toplumda ve çevrede kullanılabilir ve işe yarar olmasıdır. İşlevsel becerilerin genellenmesi daha kolay olacaktır.

16 DAYANAKLAR (devam...) 3. Bireye bağımsız yaşam becerilerini kazandırmak. Hem genel eğitimin hem de özel eğitimin amacı bireyi bağımsız kılabilmektir.

17 Özel Eğitim Nerede Uygulanır? -Eğitim Ortamları-
Gelişmiş ülkelerde özel gereksinimli çocukların büyük bir olağan okullarda akranlarıyla birlikte en az kısıtlayıcı kaynaştırma ortamlarında öğretim görmektedir. Ülkemizde ise ağırlıklı olarak sadece hafif düzeyde yetersizliği olan çocuklar akranları ile birlikte eğitim görmektedir.

18 EĞİTİM ORTAMLARI Normal Sınıf
Öğrenciler eğitimlerinin çoğunu normal sınıflarda alırlar. Ancak zamanlarının % 21’ini destek özel hizmeti alarak geçirirler.

19 EĞİTİM ORTAMLARI Kaynak Oda
Öğrenciler okul zamanlarının en az %21’de en çok %60’da destek özel eğitim hizmeti alırlar. Zamanın geri kalan kısmında normal sınıfta eğitim görürler. Bu uygulamaya yarı zamanlı kaynaştırma denir.

20 EĞİTİM ORTAMLARI Ayrı Sınıf
Öğrenciler okuldaki zamanlarının %60’ından fazlasını kendileri için düzenlenmiş sınıflarda geçirirler. Öğrenciler boş zamanlarda normal sınıflarda ki arkadaşları ile kaynaşırlar.

21 EĞİTİM ORTAMLARI Ayrı Okul
Öğrenciler okuldaki zamanlarının tamamını özel gereksinimli çocuklarla birlikte geçirirler. Özel eğitim ve destek hizmet alırlar. Akranları ile ancak okul dışında birlikte olabilirler.

22 EĞİTİM ORTAMLARI Yatılı Okul
Öğrenciler tüm zamanlarının tamamını özel gereksinimli çocuklarla birlikte, yatılı olarak geçirirler.

23 EĞİTİM ORTAMLARI Ev/Hastane
Öğrenciler evlerde veya hastanelerde eğitim görürler.

24 ÖZEL EĞİTİMDE KİMLER ÇALIŞIR?
Özel eğitim öğretmenleri Konuşma terapistleri Fizyoterapistler Sosyal hizmet uzmanları Psikologlar Rehber öğretmenler Sınıf öğretmenleri İş ve uğraşı terapistleri Doktorlar ve diğer sağlık personeli

25 Özel Eğitim Kimlere Verilir?
Zeka Geriliği Olan Çocuklar Zihinsel Engelliler Hidrosefali Mikrosefali Sendromlar Down sendromu Williams sendromu Larsen Sendromu

26 Özel Eğitim Kimlere Verilir?
Yaygın Gelişimsel Bozukluklar Otizm Atipik otizm Asperger sendromu Rett sendromu Çocukluğun dizentegratif bozukluğu

27 Özel Eğitim Kimlere Verilir?
Ortopedik ve Hareket Bozukluğu Olanlar Serabral Palsy Spina Bifida Çocukluk Felci Multiple Skleroz(MS) Omurilik Zedelenmesi Kas Hastalığı Doğuştan Şekil Bozuklukları

28 Özel Eğitim Kimlere Verilir?
Görme Engelliler İşitme Engelliler Konuşma Bozukluğu Olanlar Üstün Zekalı/Yeteneği Olan Çocuklar Öğrenme Güçlüğü Olan Çocuklar Duygusal ve Davranış Bozukluğu Olan Çocuklar Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuklar


"ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREYLER VE ÖZEL EĞİTİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları