Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Defterler 2. sınıf bir tüccar, VUK’un 177. Md belirtilen ölçütleri %20 aşarsa veya arka arkaya iki dönem %20’ye kadar bir fazlalık gösterirse, 1.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Defterler 2. sınıf bir tüccar, VUK’un 177. Md belirtilen ölçütleri %20 aşarsa veya arka arkaya iki dönem %20’ye kadar bir fazlalık gösterirse, 1."— Sunum transkripti:

1 Defterler 2. sınıf bir tüccar, VUK’un 177. Md belirtilen ölçütleri %20 aşarsa veya arka arkaya iki dönem %20’ye kadar bir fazlalık gösterirse, 1. sınıf tüccarlığa geçebilir. 1. sınıf bir tüccar ise,177.md belirtilen ölçüleri %20’yi aşan bir oranda gerçekleştirirse veya arka arkaya üç dönem %20’ye kadar bir düşüklük gösterirse, 2. sınıf tüccarlığa geçebilir.

2 Defterler İkinci Sınıf Tüccar İşletme Defteri Sınıf Tüccar
Bilanço Esası Yevmiye Defteri Defter-i Kebir Envanter Defteri İkinci Sınıf Tüccar İşletme Defteri

3 Yevmiye Defteri Kayda geçirilmesi gereken işlemlerin maddeler halinde, tarih sırasıyla ve bir usul dahilinde yazıldığı defterdir. Yevmiye defteri genellikle ciltli ve sayfaları birbirini takip eden sıra numaralıdır. Artık günümüzde kayıtların bilgisayar ortamında kayıt eden işletmeler bilgisayardan aldıkları çıktıları defter olarak tasdik ettirler.

4 Yevmiye Defteri Örneği
1 2 3 4 5 6 7 8 Yevmiye Madde numaralarının yazıldığı sütundur. Bu ise defteri kebir ile bağlantı sütunu olup hesapların, defteri kebirin kaç numaralı Sayfasında yazılı olduğunu gösterir. Borçlu hesapların başlangıç hizalama çizgisidir. Alacaklı hesapların başlangıç hizalama çizgisidir. Bu sütuna yardımcı hesapların tutarları yazılır. Borçlu hesabın tutarı, Alacaklı hesabın tutarı yazılır.

5 Defter-i Kebir Yevmiye defterine geçirilmiş işlemlerin usulüne uygun olarak oradan alınıp gruplandırıldığı defterdir. Yevmiye defterinde işletmelerin faaliyetleri tarih sırasıyla yer alırken, defter-i kebirde işlemler olayı açıklayan hesap isimleri altında gruplandırılmıştır. Defter-i Kebir ciltli bir defter şeklinde olabileceği gibi, ayrı sayfalar halinde veya kartlar şeklinde de kullanılabilir.

6 Defter-i Kebir Örneği  1 2 3 4 5 6 7 8 9

7 Defter-i Kebir Defter-i Kebir’de Hesap İsimleri İşlem Tarihi
İşlemin Yevmiye Madde Numarası İşlemin Açıklaması Hesabın Borçlu ve Alacaklı Rakamları ile Borçlu ve Alacaklı Rakamların Toplamı, Yer alır.

8 Defter-i Kebir 1 Numara: Hesabın İsminin Yazıldığı Kısımdır.
2. ve 3. Numara: Tarih Sütunudur. 2’ye ay, 2’e ise gün yazılır. 4 numara: Hesabın, hangi hesaptan borçlanıp alacaklandığını açıklar. 5 numara: yevmiye bağlantı sütunu olup, yevmiye madde numarası yazılır. 6 numara: borç sutunu, 7 numaralı sütun borçlu rakamların ay sonlarında toplandığı borç toplam sütunudur. 8 nuramalı sütun ise alacak sütunu, 9 no’lu sütun ise alacaklı rakamların ay sonlarında toplandığı alacak toplam sütunudur.

9 Asıl Defterlerle İlgili Kayıt Esasları
Vuk’a göre bu asıl defterler, Türkçe olarak tutulmak zorundadır.(Para İle Ölçülme Esası) Defterler elle veya bilgisayarlar tutulabilmektedir. Yevmiye defterindeki yanlış kayıtlar, muhasebe kaidelerine göre, düzeltme maddesi yazılarak düzeltilir. Diğer defterlerdeki yanlış rakam ya da yazıların üstü okunacak şekilde çizilir, yanına veya üstüne doğrusu yazılarak hatalar düzeltilir. Defterlere kayıtlar 10 gün içinde yapılmalıdır.

10 Defterlerin Tasdiki Vuk’a göre, 1. ve 2. sınıf tüccarların tutmak zorunda olduğu, yevmiye, envanter, işletme defterlerinin tasdiki zorunludur. Defter-i kebir için bir zorunluluk yoktur. Fakat, Ticari Davalar? Öteden beri işe devam edenler, hesap döneminden önceki son ayda(aralık), yeni işe başlayanlar, sınıf değiştirenler; bu değişikliğin olmasından önceki ay, tasdik yaptırırlar. Tasdik edilmiş defterin dolması veya başka bir sebeple yeni bir defter kullanılmaya başlanılması durumunda, yeni defteri kullanmaya başlamadan önce tasdik ettirilirler. Tasdik işlemi noter tarafında, Defterin ilk sayfasına, Bilgisayarla kayıt yapanlar, çıktı alarak.

11 Defterlerin Tasdiki Adı : ............................................
Adı : Soyadı Defter Sahibinin Ünvanı İşin nev'i Adresi Defterin Nev'i Defterin kaç sayfadan ibaret olduğu Defterin kullanılacağı dönem Vergi dairesi Sicil numarası Tasdik tarihi Tasdik numarası Tasdiki yapan noterin mührü ve imza

12 Muhasebe Belgeleri Vuk’a göre, işletmeler işlemlerle ilgili kayıtların kaynağını ispat etmek zorundadır. (Belgelendirme İlkesi) Fatura, Perakende satış fişi Serbest meslek makbuzları, Ücret bordrosu, Taşıma ve sevk irsaliyesi, Yolcu listeleri, Dekontlar, Sosyal sigorta prim bildirgeleri, Muhtasar beyanname, Katma Değer Vergisi Beyannamesi,

13 Muhasebe Fişleri İşletmeler, işlemleri ile ilgili olan kayıtları esas defter olan yevmiye defterine geçirmeden önce, muhasebe fişlerine geçirebilirler. Bu fişlerin işletmede kullanılması, muhasebede düzenliliği, kayıda geçirilmeden önce kontrolü sağlar. Bu fişler; Kasa ödeme fişi, Kasa tahsil fişi, Mahsup fişi’dir.

14 Kasa Ödeme (Tediye) Fişi
Kasa ödeme fişinin diğer adı, kasa tediye fişidir. Kasadan para çıkışlarına sebep olan belgelerin kayıt edildiği fiştir. Fişler birbirini takip eden sıra numaraları ile düzenlenir. Fişi düzenleyen işletmenin adı, ünvanı,düzenlenme tarihi, numarası, borçlu hesap, işlemin açıklaması ve tutarı, fişi düzenleyen ve kontrol edenin imzası bulunur.

15 Kasa Tahsil Fişi Kasa tahsil fişi de, kasaya para girişine sebep olan işlemlerle ilgili belgelerin kayıt edildiği fiştir. Fişler birbirini takip eden sıra numarası ile düzenlenir. Fişi düzenleyen işletmenin adı, ünvanı, fişin düzenlenme tarihi, numarası, alacaklı hesap, işlemin açıklaması ve tutarı, fişleri düzenleyenin imzası yer alır.

16 Mahsup Fişi Mahsup fişi ise, kasa ile ilgili olmayan işlemlere ait belgelerin kaydedildiği fiştir. Mahsup fişleri birbirini takip eden sıra ile düzenlenirler. Fişi düzenleyen işletmenin adı, ünvanı, fişin düzenlenme tarihi ve numarası, borçlu ve alacaklı hesaplar ve bunların tutarları, işlemin açıklaması, fişi düzenleyenin ve kontrol edenin imzaları yer alır.

17 Dönem İçi Muhasebe İşlemleri
Muhasebe bölümünün bir muhasebe döneminde yapması gereken işlemler şunlardır: Muhasebe işlemleri ve muhasebe belgeleri toplanır, sıraya konur ve dosyalanır. Muhasebe belgeleri muhasebe fişlerine kayıt edilir. Yevmiye defterleri yazılır. Defter-i Kebir ve diğer yardımcı defterler işlenir. Ay sonlarında mizan düzenlenir. Böylece hesapların aylık kontrolü gerçekleşir. Aralık ayı sonunda düzenlenen mizanın adı ise ‘Genel Geçici Mizan’ dır. 31 Aralık tarihinde, alacak ve borçların dönemsonu sayım ve değerlemesi olan envanter işlemi yapılır. Böylece mevcutların fiili tutarları tespit edilir. Defter kayıtları ile fiili neticeler arasındaki farkların sebepleri araştırılarak düzeltme kayıtları yapılır. Düzeltme yapıldıktan sonra yine 31 Aralık tarihinde ‘Genel Kesin Mizan’ düzenlenir. Gelir ve Gider hesaplarının ana sonuç hesabı olan KAR ve ZARAR HESABI’na devrini ifade eden devir kayıtları ile bilanço hesaplarının kapanışını ifade eden kapanış kayıtları yapılır. Gelir Tablosu ile Bilanço düzenlenir. Mizan borç ve alacak toplamının bir cedvele yazılmasıdır. Bizim dersimiz hangi konular ile ilgilenmektedir sizce?

18 Dönem İçi Muhasebe İşlemleri
Bilanço Gelir.Tab. Kapanış Kayıt Kesin Mizan Düzeltme Kayıtları Fiili Kayıt ve Defter Kayıt Karşılartır Envanter Mizan Defter-i Kebir Yevmiye Fişlere Kayıt Belgeler MUHASEBECİ

19 Temel Muhasebe Eşitliği
Çift taraflı kayıt sistem olarak ifade edilen eşitlik, Temel Muhasebe Eşitliği’dir. Bilanço’nun yazı ile ifadesidir. İşletme’nin ilk kurulduğu zaman işletmenin mal varlığı, kurucuların işletmeye vermiş oldukları varlıklardır. Bu varlıkların kaynağı da sermayedir. Her varlığın bir kaynağı vardır. İşletme ilk kurulduğu zaman, mevcut varlığı işletmenin kurucularının verdikleri kaynaklardır. Yani: Varlıklar (Aktif) ÖzSermaye (Pasif) =


"Defterler 2. sınıf bir tüccar, VUK’un 177. Md belirtilen ölçütleri %20 aşarsa veya arka arkaya iki dönem %20’ye kadar bir fazlalık gösterirse, 1." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları