Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hipertansiyon, Diyabet ve Obezite, Diş Çürümesi Korgeneral Lütfü Akdemir İlkokulu Eskişehir "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hipertansiyon, Diyabet ve Obezite, Diş Çürümesi Korgeneral Lütfü Akdemir İlkokulu Eskişehir "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik."— Sunum transkripti:

1 Hipertansiyon, Diyabet ve Obezite, Diş Çürümesi Korgeneral Lütfü Akdemir İlkokulu Eskişehir "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca (Ulusal Ajans, http://www.ua.gov.tr) yürütülen Erasmus+ Okul Eğitimi Stratejik Okul Ortaklığı Projesi kapsamında ve Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibeyle gerçekleştirilmiştir. Ancak burada yer alan görüşlerden Ulusal Ajans veya Avrupa Komisyonu sorumlu tutulamaz.“ Project of "Building Potential of School in Areas of Healthy Lifestyle and Protecting Environment the Way of Balanced Student's Development.“

2 HİPERTANSİYON

3 HİPER TANSİYON 3

4 TANSİYON:Kalbin her atımında kanın Atardamar duvarlarına yaptığı basınca denir. Bu basınç alınan gıda, yapılan iş ve harcanan güçle bağlantılı olarak küçük değişiklikler gösterebilir. Kan basıncı ölçülürken 2 kan basıncın değerine bakılır.  Kalbin kasılması sırasında ölçülen kan basıncı büyük tansiyon (sistolik kan basıncı)  Kalbin gevşemesi esnasında ölçülen kan basıncı ise küçük tansiyondur. (diyastolik kan basıncı) dır.  Hem büyük tansiyon hem de küçük tansiyonun normalden fazla olmasına HİPERTANSİYON’ denir. 4

5 Normal kan basıncı değerleri kişiden kişiye değişkenlik göstermekle beraber. Ülke, zaman veya beslenme alışkanlığına göre de değişiklik gösterebilmektedir.kan basıncı Büyük Tansiyon (Sistolik) için en çok 130 mm GH, Küçük Tansiyon (Diyastolik) için ise en çok 85 mm GH olmalıdır. Bu değerlerin arası normal kan basıncı değerleri olarak kabul edilmektedir. 5

6 KAN BASINCI DEĞERLERİ 6

7 HİPER TANSİYON Ülkemizde hipertansiyon oldukça yaygın bir problemdir. Erişkin her 3 kişiden 1’inde hipertansiyon görülmektedir. Kadınlarda erkeklerden daha sıktır görülür. Türkiye’de yüksek tansiyonluların önemli bir kısmı (% 53), ekonomik olarak üretken çağ kabul edilen orta yaş (35-58) grubundadır. 7

8 HİPERTANSİYON Ülkemizde nüfus yapısının daha genç olduğu dikkate alındığında 30 yaş altında görülen hipertansiyon sıklığı (% 12) ihmal edilmeyecek düzeydedir. Altmış yaşın üzerinde hipertansiyon görülme sıklığı % 60-80’lere kadar yükselmektedir. 8

9 Tansiyonun doğru ölçülmesi için şu noktalara dikkat edilmesi gerekir: Ölçümden, kısa süre önce sigara veya kahve içilmemiş olmalı. Kişi dinlenmiş olmalı. Ölçüm sırasında manşon kalp seviyesinde tutulmalı. Ölçüm cihazının manşonu uygun boyutta olmalı. 9

10 Nedenleri Hipertansiyonun nedeni, % 90-95 hastada bilinmemektedir (esansiyel hipertansiyon) yani bilinen bir hastalığa bağlı olmayan. Yüzde 5-10 hastada ise hipertansiyon başka bir hastalığa bağlıdır. Hipertansiyona yol açan hastalıkların önemli kısmı böbrek kaynaklıdır. Endokrin (hormonal) sebepler ise önemli diğer bir grubu oluşturmaktadır. Bu hastalıkların önemli bir kısmının tedavi edilebilir nitelikte olması. 10

11 Yüksek Tansiyon Nelere Yol Açar? Yüksek tansiyon sinsi bir hastalıktır. Belirti vermeden ortaya çıkabilir. 11

12 HİPERTANSİYONUN BELİRTİLERİ Genellikle doktora başvurma nedenleri; Baş ağrısı, Ense ağrısı, Kafada sıcaklık hissi, Yüzde kızarma, ateş basması Göğüste basınç hissi Derin nefes alma ihtiyacı Çarpıntı hissi Göğüs ağrısı Kulakta uğultu Konsantrasyon(Dikkat) bozukluğu 12

13 Yüksek Tansiyonun Neden Olduğu Hastalıklar. Kalp hastalığı, İnme (Felç) Boyun ve bacak damarlarında tıkanma, Kalp yetmezliği, Böbrek hastalığı, Görme kaybı, Beyin kanaması,gibi 13

14 Yüksek Tansiyonda Risk Gurubunda olanlar kimlerdir? Ailesinde yüksek tansiyon olanlar, Yaşı 40’ın üzerinde olanlar, Şişmanlar, Sigara ve alkol kullananlar, Şeker hastası olanlar ile ailesinde şeker hastalığı bulunanlar, Hamileler, Tansiyonlarını sık aralıklarla ölçtürmeli. 14

15 Yüksek Tansiyonla Başa Çıkabilmek İçin Ne Yapmalı? Kişi sağlıklı olduğu kiloyu bilmeli ve o kiloda kalmalı. Tuz tüketimi kısıtlanmalı. Meyve ve sebze tüketimi artırılmalı, Doymuş ve total yağ tüketimi azaltılmalı. İlaçlar düzenli alınmalı. Sigara ve alkol kullanımına son verilmeli. Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz yapılmalıdır. 15

16 Egzersiz ve Yüksek Tansiyon Kan basıncı ilaçlar ile kontrol altına alındıktan sonra, egzersiz programına başlanabilir. Düzenli Egzersizin Faydası Kullanılan ilacın dozunu azaltabilir veya ilaca gereksinimi ortadan kaldırabilir. Kalp hastalığı ve diğer kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Kişiyi enerjik kılar; stresi azaltır. Kilo vermeye yardımcı olur. Kasları ve kemikleri güçlendirir. Yaşam kalitesini artırır. Düzenli egzersiz kan basıncını azaltır Kalbi besleyen yedek damarların açılmasını sağlar. 16

17 TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI: Tuzu kesmeniz veya azaltmanız gerekir. Potansiyel tuz içeren gıdalardan (turşu soda, hazır çorbalar, cipsler, füme etler, ketçap…vb.) uzak durmanız gerekir. Günde maksimum 5 gr. tuz alımı idealdir. 17

18 SIK SIK TANSİYONUNUZU ÖLCTÜRMEYİ İHMAL ETMEYİNİZ 18

19 TANSİYON İLAÇLARINIZI DÜZENLİ KULLANIN 19

20 TUZ TÜKETİMİNİ AZALTALIM 20

21 DÜZENLİ YÜRÜYÜŞ YAPALIM 21

22 ÇOCUKLUKTAN İHTİBAREN DÜZENLİ VE DENGELİ BESLENELİM 22

23 STRESDEN UZAK DURALIM 23

24 ŞEKER HASTALIĞI

25 İNSÜLİN HORMONUNUN SALGILANMASININ EKSİKLİĞİNE BAĞLI OLARAK KAN ŞEKERİNİN YÜKSELMESİNE NEDEN OLAN HORMONAL-METABOLİK BİR BOZUKLUKTUR 25

26 YAŞAM BOYU SÜREN BİR HASTALIKTIR HASTALIĞA BAĞLI OLUŞABİLECEK BAZI BOZUKLUKLAR ÖNLENEBİLİR BAZI BOZUKLUKLAR ÖNLENEBİLİR VEYA GECİKTİRİLEBİLİR VEYA GECİKTİRİLEBİLİR BULAŞICI BİR HASTALIK DEĞİLDİR 26 ŞEKER HASTALIĞI

27 ŞEKER HASTALIĞINA BAĞLI OLUŞABİLECEK BOZUKLUKLAR KOMA KALP DAMAR HASTALIKLARI KALP DAMAR HASTALIKLARI SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARI BÖBREK BOZUKLUKLARI BÖBREK BOZUKLUKLARI KATARAKT KATARAKT YARALARIN GEÇ İYİLEŞMESİ YARALARIN GEÇ İYİLEŞMESİ BÜYÜME GERİLİĞİ BÜYÜME GERİLİĞİ ÖLÜ VEYA DÜŞÜK DOĞUM ÖLÜ VEYA DÜŞÜK DOĞUM 27

28 İNSÜLİN  PANKREASTAN SALGILANAN BİR HORMONDUR  BESİNLERLE ALINAN GLİKOZUN HÜCREYE GİREREK KULLANILMASINI SAĞLAR  KAN ŞEKERİNİN NORMAL SINIRLARDA ( 80- 120 mg /dl ) KALMASINI SAĞLAR 28

29 ŞEKER HASTALIĞINDA YİYECEKLERLE ALINAN GLİKOZ HÜCRELER TARAFINDAN KULLANILMAMAKTA VE KANDAKİ ŞEKER MİKTARI ARTMAKTADIR. 29

30 KAN ŞEKERİ BELLİ DÜZEYİ ( 180 mg/ dl ) AŞINCA SIK İDRARA ÇIKMA,  SIK İDRARA ÇIKMA, ÇOK SU İÇME,  ÇOK SU İÇME, ÇOK YEMEK YEME  ÇOK YEMEK YEME İDRARDA ŞEKER GÖRÜLÜR.  İDRARDA ŞEKER GÖRÜLÜR. 30

31 ŞEKER HASTALARI İÇİN SAKINCALI OLAN YİYECEKLER  ŞEKER VE ŞEKERLİ YİYECEKLER ( BAL, REÇEL, ÇİKOLATA )  KURABİYE, KEK, PASTALAR  MEŞRUBATLAR ( GAZOZ, COLA, HAZIR MEYVA SULARI, ALKOLLÜ İÇECEKLER )  KATI YAĞLAR  SALAM, SOSİS, SUCUK, PASTIRMA  SAKATATLAR 31

32 HİÇ BİR YİYECEK ve İÇECEK KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMEZ. HALK ARASINDA ÖNERİLEN ÇOK ÇEŞİTLİ YİYECEKLERİN KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRDÜĞÜ SÖYLENTİLERİNE İNANMAYIN ! 32

33 ŞEKER HASTASI İÇİN TEHLİKELİ DURUMLAR 1- HİPOGLİSEMİ 1- HİPOGLİSEMİ   ÖĞÜN ATLAMALARINDA   YETERLİ KARBONHİDRAT ALINMAMASINDA   ÇOK FAZLA AKTİVİTEDE BULUNMADA   FAZLA İNSÜLİN ALIMINDA   FAZLA ANTİDİYABET İLAÇLARIN ALIMINDA OLUŞUR 33

34 ŞEKERİNİZ DÜŞTÜĞÜNDE HALSİZLİK BİRDEN BİRE TER BOŞANMASI ŞİDDETLİ ACIKMA HİSSİ TİTREME, SİNİRLİLİK BAŞ AĞRISI KALP ATIŞLARINDA HIZLANMA, ARTMA GÖRÜLÜR. 34

35 BU BELİRTİLERİ HİSSETTTİĞİNİZDE ; İLK ÖNLEM OLARAK ŞEKER ALMALISINIZ  MUTLAKA YANINIZDA AKİDE VEYA KESME ŞEKER BULUNDURUN 35

36 2. HİPERGLİSEMİ İHTİYAÇTAN FAZLA YİYECEK TÜKETİMİNDE, İNSÜLİNİN YETERSİZ ALIMINDA ANTİDİABETİK İLAÇLARIN YETERSİZ ALIMINDA ŞEKER, BAL, REÇEL GİBİ BESİNLERİN YENİLMESİNDE OLUŞUR. 36

37 ŞEKERİNİZ YÜKSELDİĞİNDE   SUSUZLUK  HALSİZLİK  UYKU HALİ  SIK İDRARA ÇIKMA  BAŞ DÖNMESİ  BİLİNÇ KAYBI 37

38 38 DİYETİNİZE DİKKAT ETMEDİĞİNİZDE KAN ŞEKERİNİZ ÇOK YÜKSELİR VEYA ÇOK DÜŞEBİLİR. KAN ŞEKERİNDEKİ BU ANİ DEĞİŞİKLİKLER KOMAYA NEDEN OLABİLİR.

39 DİYETİ UYGULARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR DİYETİNİZİ AYARLAYIN, ZAYIFSANIZ KİLO ALARAK ŞİŞMANSANIZ KİLO VEREREK İDEAL AĞIRLIĞINIZA ULAŞIN. ŞİŞMAN HASTALARDA AŞIRI KİLOYA BAĞLI OLARAK İNSÜLİN EKSİKLİĞİ ORTAYA ÇIKMAKTADIR. İDEAL KİLODA, İNSÜLİN VÜCUT İHTİYACINI KARŞILAYACAK VE KAN ŞEKERİ NORMALE İNECEKTİR. 39 1. KİLONUZU KORUYUN

40 UZUN ARALIKLARLA VEYA DÜZENSİZ YEMEK YEMENİZ HALİNDE İNSÜLİN YETERSİZLİĞİ ARTARAK KAN ŞEKERİNİN KAN ŞEKERİNİN YÜKSELMESİNE NEDEN OLUR UZUN SÜRELİ AÇLIKLARDAN KAÇININ ! 40 2. YEMEK SAATLERİNİZİ AKSATMAYIN 2. YEMEK SAATLERİNİZİ AKSATMAYIN

41 FAZLA YEMENİZ HALİNDE KAN ŞEKERİNİZ YÜKSELİR ŞEKERİNİZ YÜKSELİR AZ YEMENİZ HALİNDE KAN ŞEKERİNİZ AZ YEMENİZ HALİNDE KAN ŞEKERİNİZDÜŞER HER İKİ DURUM KAN ŞEKERİ KONTROLÜNÜ BOZAR 41 3. BESİNLERİNİZİ ÖNERİLEN MİKTARLARDA YİYİNİZ

42 4. DİYETİNİZDE POSALI BESİNLERİ YETERİNCE BULUNDURUN POSADAN ZENGİN YİYECEKLER ; KAN ŞEKERİNİN YÜKSELME HIZINI DÜŞÜRÜR, İNSÜLİN İHTİYAÇINI AZALTIR KİLO KAYBI VEYA İDEAL AĞIRLIĞININ KORUNMASINDA YARDIMCI OLUR BARSAK ÇALIŞMASINI DÜZENLER,KABIZLIĞI ÖNLER 42

43 DİYETİN POSA İÇERİĞİ NASIL ARTIRILIR ? BEYAZ EKMEK YERİNE KEPEKLİ EKMEĞİ TERCİH EDİN KABUĞUYLA YENİLEBİLEN MEYVELERİN KABUĞUNU SOYMAYIN KURUBAKLAGİLLERİ SIKLIKLA YİYİN SEBZE VE SALATA YEMEĞİ İHMAL ETMEYİN 43

44 5. YAĞ SEÇİMİNE DİKKAT EDİN SIVI YAĞLARI KULLANIN ! ETLİ YEMEKLERİNİZE YAĞ KOYMAYIN ! KIRMIZI ET YERİNE BEYAZ ETLERİ (BALIK,TAVUK ) TERCİH EDİN ! (BALIK,TAVUK ) TERCİH EDİN ! 44

45 6. SPOR YAPIN SPOR ;  KAN ŞEKERİNİZİN KONTROLUNU SAĞLAR,  KAN DOLAŞIMINI HIZLANDIRIR,  KİLONUN KONTROL EDİLMESİNE YARDIM EDER,  KAN YAĞLARININ DÜŞMESİNE YARDIMCI OLUR YÜRÜMEK MERDİVEN İNİP ÇIKMAK ÇARŞIDA DOLAŞMAK 45

46 SAĞLIKLI BESLENME & OBEZİTE

47 Az ye, az söyle, az incit. Mevlana

48 Çok yemek, hastalık mayasıdır. FERİDÜDDİN-İ ATTAR

49 Yaşamak için ye ve yemek için yaşama! Benjamın Franklın

50 Toksik olan dozdur Paracelsus

51 BESLENME: Büyüme Gelişme Sağlığın korunması - devam ettirilmesi Üremenin sürdürülmesi için, besin maddelerinin yeterli miktarda ve uygun zamanda alınmasıdır.

52 YETERSİZ VE DENGESİZ BESLENMEYE BAĞLI ORTAYA ÇIKAN HASTALIKLAR Obezite Zayıflık Diyabet hastalığı Kalp-damar hastalıkları Anemi Kanser

53 ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) NEDİR? Gıdalardan alınan ENERJİ ALIMI FAZLA Vücutta yaşamsal olaylar ve fiziksel aktivite için kullanılan ENERJİ HARCAMASI AZ SONUÇ: FAZLA YAĞ BİRİKİMİ OBEZİTE

54 ŞİŞMANLIĞIN SEBEPLERİ NELERDİR?  Öğün atlama  Porsiyonların büyümesi  Ev dışı beslenme  Ayak üstü beslenme  Fazla abur-cubur yeme  Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek besinlerin fazla tüketilmesi  Ketçap, mayonez, kızartma, cips, salam, sosis, meşrubat, meyveli soda gibi yiyecek-içecekler Yetersiz fiziksel aktivite Yanlış beslenme alışkanlıkları

55

56 Bunun için;  Yeterli-dengeli beslenmeliyiz  Spor yapmalıyız.  Hareketli bir yaşam sürmeliyiz. OBEZİTEDEN KORUNMAK İÇİN: Boyumuza uygun vücut ağırlığında olmalıyız

57 Vücut ağırlığının dengede tutulmasını sağlar Kas ve kemik yapısını güçlendirir Çocuklarda büyüme ve gelişme hızlanır Kalp-damar hastalıkları riskini azaltır Yaşam süresini uzatır Mutluluk verir DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTENİN ÖNEMİ

58 Sağlıklı beslenme programı ile birlikte fiziksel aktivitenin yapılması önemlidir. Haftada 5 gün en az 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalı. Her gün fiziksel olarak aktif olmak amaçlanmalıdır. DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTENİN ÖNEMİ Orta Şiddette Aktivite Örnekleri Bahçe İşleriBisiklet Kullanımı Ev İşleriHafif tempolu koşu Tempolu YürüyüşlerEşli danslar *BU AKTİVİTELERİ YAPARKEN KONUŞABİLİR FAKAT ŞARKI SÖYLEYEMEZSİNİZ

59 GÜNLÜK YAŞAMDA OLABİLDİĞİNCE HAREKETLİ OLALIM !...  Sevdiğiniz bir sporu yapın  Hareketli etkinlikler yapın (bisiklete binme, dans vb)  Asansör yerine merdiven kullanın  Yürünecek mesafeleri yürüyün  TV ve bilgisayarda fazla zaman geçirmeyin Ev ve bahçe işleri ile uğraşın (Araba temizlemek vb.)

60 YEMEK YEMEYE YÖNELİK ÖNERİLER 1 Öğün atlamayın. Ara öğün yapın. Kahvaltı yapın. Her öğünde her besin grubundan yeterli ve dengeli şekilde tüketmeye özen gösterin. Yağ, şeker, tuz içeriği yüksek olan besinlerden uzak durun veya tüketim sıklığını azaltın. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin. Az ama İyotlu tuz kullanın. Televizyon karşısında yemek yemeyin

61 YEMEK YEMEYE YÖNELİK ÖNERİLER 2 Kemik sağlığınız için günde en az 2-3 su bardağı süt-yoğurt tüketin. Haftada en az 2 kez kurubaklagil tüketin. Günde 5-8 porsiyon sebze-meyve tüketiniz. Çay ve kahveyi yemeklerden 30-45 dk önce/sonra tüketin. Şekerli içecek tüketimini azaltın. Günde 10-12 bardak su içiniz.

62 YEMEK YEMEYE YÖNELİK ÖNERİLER 3 Sofradaki tabakların boyutunu küçültün. Yemeği küçük lokmalar halinde uzun süre çiğneyerek tüketin. Doğal ve taze besinler tercih edin. Tam tahıl ürünlerini tercin edin. Hayvansal kaynaklı yağlar yerine bitkisel kaynaklı yağları tercih edin. Trans yağlardan uzak durun Yarım yağlı süt, ayran gibi içecekleri ve vitamin-mineral açısında zengin az miktarda taze meyve sularını tercih edin. Alkol tüketiminden kaçının.

63

64 BESİNLERİN SATIN ALINMASI VE HAZIRLANMASINA YÖNELİK ÖNERİLER Besin alışverişini tok karnına yapın, alışverişe liste yapıp çıkın. Ne yiyeceğinizi ve ne zaman yiyeceğinizi önceden planlayın. Besinleri satın alırken ambalajlarını kontrol ediniz Gıdaların etiketlerini okuyunuz. Ürünün son kullanma tarihi, içindekiler, ve kalori değerlerini gösteren tabloları kontrol edin Düşük yağ ve enerji içeriği olan besinleri tercih edin. Saflaştırılmamış ve işlem görmemiş tahıl ürünlerini tercih edin Kızartma yerine haşlama ve ızgara terci edin. Sebzelerin haşlama sularını dökmeyin

65 PLANLI OLMAYA YÖNELİK ÖNERİLER Vücut ağırlığınızı dengede tutun Öğünlerinizi 4 temel besin grubunu bulunduracak şekilde planlayın. Belli aralıklarla ağırlığınızı ölçtürün. Öğünleri planlayın ve öğün atlamayın Her gün ortalam 6-8 saat uyuyun

66 DİKKAT ! Medyada yer alan kilo vermeye yönelik diyetlere ve zayıflamaya yönelik gıda takviyeleri ile bu ürünleri pazarlayanlara itibar etmeyin. Bu eğitimde bilgiler herhangi bir (hormonal, diyabet, kalp ve böbrek hastalıkları gibi kronik hastalıklar)rahatsızlığı olmayan, beden kitle indeksi normal ve hafif kilolu bireylere yönelik önerilerdir.

67 Mutlu Gülüşler İçin Sağlıklı Dişler

68 Her gün dişlerimizi sabah ve akşam yemeklerden sonra fırçalamalıyız.

69 Dişlerimizi fırçalamazsak ağzımızdaki mikroplar yiyeceklerle beraber dişlerimize tutunarak çürüğe neden olurlar.

70 SÜT DİŞLERİNİN ERKEN KAYBI SÜT DİŞLERİNİN ERKEN KAYBI Dişlerimiz eksildiğinde; yiyecekleri çiğnemede ve ısırmada da zorluklar olabilir, konuşmada bazı sesleri çıkarabilmek zorlaşır, görünümümüzde önemli etkileri vardır.

71 ÇÜRÜK nasıl oluşur ? Şekerli gıdalar Mikroplar (bakteri) Bakteri plağı Asit Diş çürüğü

72 Vücuda girişleri açısından ağız ortamı, bakteriler için bulunmaz bir fırsattır…. Ağızdaki herhangi bir enfeksiyon (aft, diş apsesi..vs), bakteriyemi gibi tüm vücudu ilgilendiren yaygın enfeksiyonlara sebep olabilir… Orta kulak iltihabı, sinüzit gibi enfeksiyonlara geçiş yoludur.. Kalp böbrek ve romatizmal hastalıklara da neden olabilir. Ağız ve Diş Sağlığının Vücut sağlığına etkisi

73 BESİNLER

74 Ana öğünlerde tüketmeliyiz Ağızda tutmamalıyız Pipet (dişlere değmeden)ile içebiliriz

75 Tavsiyeler 1. Asitli gıda tüketimini azaltmalıyız. Aromasız maden suyu ve süt ürünleri ağızdaki asitli ortamı yok etmek için su ile ağzımızı çalkalamalı veya peynir yemeli ya da 2. Asitli gıda ile diş temas süresini azaltmak ve ağızdaki asitli ortamı yok etmek için su ile ağzımızı çalkalamalı veya peynir yemeli ya da sakız çiğnemeliyiz.(yemek sonrası refluyu azaltmak, tükürük akışını artırmak amacıyla) 4. Sert olmayan diş fırçası ve fazla aşındırıcı olmayan diş macunu ile dişlerimizi fırçalamalıyız.

76 DİŞLERİMİZE YARARLI OLAN YİYECEKLER Kereviz, havuç, fıstık, elma ve özellikle peynir diş sağlığımız için faydalıdır.

77 FLORİT ÇÜRÜK ÖNLEMEDE NASIL GÖREV YAPAR.?! ****Diş minesini güçlendirerek asit ataklarına karşı daha dirençli olmasını sağlar ****Aynı zamanda asit ataklarından zarar görmüş mineyi tamir edebilir

78 VERNİK UYGULAMALARI Özgün fırçası ile izolasyona gerek duyulmaksızın gerçekleştirilir. Aşırı tükürük- plağın uzaklaştırılması için gazlı bezle temizleme yeterlidir.

79 DİŞLERİMİZİ NASIL FIRÇALAMALIYIZ ? DİŞLERİMİZİ NASIL FIRÇALAMALIYIZ ?

80 Diş fırçasını 45 derece açıyla tutup dişetinden ağız boşluğuna doğru fırçalamalıyız.

81 Dişlerimizin iç yüzeylerini de aynı şekilde dişetinden dişe doğru fırçalamalıyız.

82 Ön dişlerimizin iç yüzeylerini fırçalarken fırçamızı dik tutmalıyız.

83 Arka dişlerimizin üst yüzeylerini fırçayı ileri geri hareket ettirerek fırçalamalıyız.

84 Fırçalamanın dışında dişlerimizin arasını diş ipliği ile temizlemeliyiz.

85 Dilinizi de fırçalayarak dilinizin üzerindeki bakterileri ve ağız kokusunu engelleyebilirsiniz.

86 Diş sağlığımız için; 6 ayda bir Diş Hekimine kontrol için muayene olmalıyız.

87

88

89 Teşekkürler "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca (Ulusal Ajans, http://www.ua.gov.tr) yürütülen Erasmus+ Okul Eğitimi Stratejik Okul Ortaklığı Projesi kapsamında ve Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibeyle gerçekleştirilmiştir. Ancak burada yer alan görüşlerden Ulusal Ajans veya Avrupa Komisyonu sorumlu tutulamaz."


"Hipertansiyon, Diyabet ve Obezite, Diş Çürümesi Korgeneral Lütfü Akdemir İlkokulu Eskişehir "Bu proje T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları