Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAYIN VELİLER, SAYIN VELİLER, 5/A SINIFI 5/A SINIFI VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ … VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ …

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAYIN VELİLER, SAYIN VELİLER, 5/A SINIFI 5/A SINIFI VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ … VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ …"— Sunum transkripti:

1 SAYIN VELİLER, SAYIN VELİLER, 5/A SINIFI 5/A SINIFI VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ … VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ …

2 10–11 YAŞ DÖNEMİ ÇOCUĞUNUN ÖZELLİKLERİ

3 Fiziki Gelişimi Fiziki Gelişimi  Erken ergenlik öncesi dönemi yaşanabilir.  Çocuğun uzaması ve ağırlığı, artmaya devam eder. Ortalama yılda 5 cm uzar ve 2.5 kg alır.  * Bu dönemde kız çocuklarında ani boy artışı ile birlikte vücutta tüylenme ve değişimler gözlenir.

4  Küçük kasların gelişimi sonucu el becerileri artar.  Diş değişimi tamamlanmıştır.  Spor dallarında yüksek performans gösterebilirler. Takım sporları ve tek kişilik sporlar için çalıştırılabilirler.  Psikomotor becerilerin, bu dönemde daha iyi geliştiği gözlenir.

5 Zihin Gelişimi Zihin Gelişimi  Bu dönemde sayı, uzay, zaman, ağırlık, boyut, hacim kavramları iyice yerleşmeye başlar.  Deyimleri anlamakta güçlük çekenler olabilir.  Mantıklı ve soyut düşünme yeteneğinde kuvvetli bir ilerleme olmuştur.  Kendi kendilerine öğrenme ve çalışma yapabilirler.

6  Matematiği kavrama özellikleri gelişmiştir.  Hesap yaparken, zekâ oyunları ve düşünme kabiliyetleri artar.  İmlâ kurallarına daha çok uyarlar.

7 Hareket (Psikomotor) Gelişimi  Bu dönemde hareket etkinlikleri için gerekli kuvvet sağlanmıştır.  Hareketleri belli bir hızla yapabilirler.  Bu dönemde vücut, harekete uygun bir şekilde, esneklik kazanmıştır.

8 Dil Gelişimi Dil Gelişimi  Okuması, büyük bir insanınki kadar akıcı olabilir.  Ansiklopedi ve diğer kaynaklardan yararlanabilirler.  Yazı ile kendilerini anlatabilirler.  Çocuğun kelime haznesi çok gelişmiştir. Kendi ana dilinin kalıplarını öğrenecek düzeye geldiğinden, yabancı dil eğitimine bu dönemde başlanması uygundur.

9 Ahlâki Gelişimi  Bu dönemdeki gençte, dürüst ve adil davranmaya karşı büyük duyarlılık vardır.  Din görüşü ve toplumsal bilgileri bakımından hala ailesinin etkisi altındadır.  Evde, okulda nezaket kurallarına uymayı, gerektiğinde duygularına hâkim olmayı öğrenirler.

10  Suç işleme eğilimi artar.  Bu dönemde yardım severlik ve acıma duygusu artar.  Bu yaştaki çocuklar bedensel ve ruhsal açıdan gelişmişlerdir. 9 yaşın gerginliği yerine uysallık, uyumluluk ve hoşgörü gelmiştir.

11 Duygusal Gelişimi  Bu dönemdeki çocukta, his ve heyecan hayatı dengelidir. Sevilmek, beğenilmek, başarılı olmak, kendini güven altında hissetmek, yeni tecrübeler kazanmak belli başlı ihtiyaçlardandır.  Duygularına hâkim olma özellikleri artar.  Erkek çocuklarda ana – babaya karşı açık sevgi belirtileri azalmıştır.  Başarısızlıktan, arkadaşsız kalmaktan, ölümden korkma hali devam eder.

12  Kendi kabuğuna çekilme, zulüm yapma, fazla hayal kurma durumları gözlenebilir.  Yaşam ve ölüme karşı korkular gelişir.  Halen yalnız kalmaktan, başaramamaktan korkmaktadırlar.  Bu dönemde çocukların korku, öfke, kıskançlık, neşe, sevgi gibi duygusal halleri çabuk değişir.  Kendilerini eleştirebilirler.  Bu yaş dönemindeki çocukların hayallerini bir sinema yıldızı, okuduğu romandaki karakter veya futbol yıldızı süslemeye başlar

13 Sosyal Gelişimi  Diğer insanlarla fikir alış verişine girme konusunda oldukça yeteneklidirler.  Bir takım veya kulübün başarı ya da başarısızlıklarıyla kendilerini özdeşleştirme yetenekleri artar.  Cinsler arası gruplaşmalar daha yoğunlaşır.  Öğrenci, bencil duygulardan sıyrılarak uyumlu ve işbirlikçi duruma gelir. Grup içindeki rolünü benimserler. Grubun vereceği sorumlulukları yüklenirler.

14  Grup psikolojisi baskı yaratır. Arkadaş baskısı altında, istemediği davranışları da gerçekleştirebilirler.  Toplumun onaylamayacağı, suç olarak kabul ettiği davranışlardan sakınırlar.  Çocuk, bu dönemde arkadaş edinmeyi bilir.  Duygularını sağlıklı olarak ifade edebilirler.  Yaşına uygun oyunlarla ilgilenirler.  Kızlar ve erkekler birbirlerini kızdırarak, birbirlerine yaklaşırlar.  Bu dönemde arkadaşlar büyük önem kazanır

15  Bildikleri yerlerde, tanıdık çocuklarla yalnız başlarına kalabilirler.  Alış verişlerini yalnız başlarına yapabilirler.  Kıyafetlerine kendileri karar verir (Kısmen öneri alır)  Karşı cinse duyulan ilgi artmaya başlar.  Erkekler bu çağda, daha fazla çocukla arkadaşlık; kızlar, daha sınırlı sayıda yakın dostluk kurarlar.  Erkek çocuklar okulda ve evde kızlara nazaran daha hareketli olurlar.

16  Daha önceki dönemde görülen gerginlik, yerini uysallık ve uyumluluğa bırakmıştır.  Açık sözlü, tarafsız, kolay anlaşılır ve çocuksudurlar.  Sorunlar üzerinde fazla durmazlar, benmerkezci değildirler

17 BU DÖNEMDE ÇOCUĞUNUZA KAZANDIRABİLECEĞİNİZ DAVRANIŞLAR BU DÖNEMDE ÇOCUĞUNUZA KAZANDIRABİLECEĞİNİZ DAVRANIŞLAR  Eşyalarını temiz ve düzenli kullanma.  Kıyafetlerini giyme ve çıkarttıklarını katlayıp yerine koyma.  Sabah temizliğine dikkat etme, dişlerini fırçalama.  Büyüklerine karşı saygılı olma.  Annesine, yapabileceği ev işlerinde yardımcı olma.

18  Eve gelen misafir çocuklarına iyi davranma.  Vaktinde yatma ve uyuma.  Verilen ödevi zamanında yapma. Problemlerini rahatlıkla söyleyebilme.  Temel insan ilişkilerinde nasıl davranacağını bilme. Milli ve manevi değerlere karşı olumlu bir tutum geliştirme. Türkçeyi doğru kullanma.

19  Zihinden hesaplar yapma.  Günlük işlerini yürütecek kuvvet, çeviklik ve dayanıklılık kazanma.  Oyunları kurallarına göre oynama.  Seviyeye uygun problem çözme.  Boş zamanlarını iyi değerlendirme.  Kıyafetlerini giyme ve çıkarttıklarını katlayıp yerine koyma.

20 HAZIRLAYAN: CAHİT ALTIN Cumhuriyet İlköğretim Okulu 5/A sınıf öğretmeni


"SAYIN VELİLER, SAYIN VELİLER, 5/A SINIFI 5/A SINIFI VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ … VELİ TOPLANTISINA HOŞGELDİNİZ …" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları