Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin."— Sunum transkripti:

1 XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ

2 XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin kendi sistemlerini oluşturabilecekleri,daha rahat ve etkin programlama yapabilecekleri esnek ve kolay geliştirilebilir bir dildir. XML text tabanlı ve data alışverişinde kullanılan bir standarttır. Çok farklı tipteki verileri kendi formatlarını bozmadan tek bir havuzda tutabilmektedir.Bu özelliği ile ortamdan bağımsız olarak bilgiye erişme imkanı sağlamaktadır.

3 XML Yapısının Kullanımı Kalem MAVI 500 3

4 Önceleri… İnternet hayatımıza ilk girdiğinde sadece bilgi amaçlı kullanılıyordu. Son 3-4 yıldır E-Ticaret gelişti. Rezervasyon işlemleri yapılmaya başlandı.

5 XML Web Servisleri Kurumlar arası uygulamalar birbirleriyle entegre şekilde çalışmaya başladı. Zamandan tasarruf sağlandı. Kullanıcıların işini kolaylaştırdı.

6 XML Web Servisleri XML Web Servisleri oluşturulan kodu farklı bilgisayarlara farklı uygulamalara sunabilen ve program kodlarını çalıştırabilen bileşenlerdir. XML Web Servisleri farklı platformlar arasında bilgi geçişini sağlarlar. XML Web Servisleri birden çok istemci tarafından ulaşılan bir yapıdadır. XML Web Servisleri bir web sayfası yapım aracı değil sadece farklı platformlar arasında bilgi geçişini sağlayan bir yapıdır.

7 XML Web Servisleri Farklı bilgisayar ve farklı bir platformdan istemci olunabilir. Mesaj alışverişi için XML standardını kullanır. XML Web Servislerinin sunulabilmesi için IIS(İnternet İnformation Services) ve.NET Framework gerekmektedir.

8 XML Web Servislerinin İşleyişi Eğer kullanılacak olan XML Web Servisinin adresi bilinmiyorsa bir UDDI dizini yardımı ile bir XML Web Servisi bulunur. Discovery dosyasına (.disco) yapılan istek ile web servisinin tanımlama dosyasına yönlenilir. Web Servislerinin açıklama dosyası olan WSDL dosyasına istek yapılır.Servis biçimi öğrenilir. XML Web Servisinin metodları çalıştırılır.

9 XML Web Servislerine İstemci Olmak Add Web Reference ile Reference olarak projemize ekliyoruz. Adres çubuğuna kullanmak istediğiniz XML Web Servisinin adresini girin. Go butonu tıklararak Xml Web servisinin yardım sayfasına ulaşın. Aynı diyalog kutusu üzerindeki XML Web Servisi için Web Reference Name özelliğini ayarlayıp Add Reference düğmesine tıklayın.

10 XML Web Servislerinin Kullanımı Ekran çıktısı olarak gördüğümüz XML Web Servisinin metotlarını istediğimiz gibi kullanabiliriz.

11 XML Web Servisleri Web Reference adıyla sayfamıza eklediğimiz XML Web Servisimiz.

12 XML Web Servislerinin Kullanımı Xml Web Servisleriniz oluşturduktan ve yayınladıktan sonra XML Web Servisinin bulunduğu ağ ortamına erişimi olan her uygulama web servisine istemci olabilir. Web servisine referans vermek ve oluşan aracı sınıftan nesne türetip bu aracı nesne üzerinden xml web servisi ile alış verişi sağlayabiliriz.

13 Alternatif Standartlar XML’e diğer alternatif sistemler –JSON –SMEL –YAML

14 XML’in Dezavantajları Kullanılan kriterler; Dosya boyutu Veri ve etiket kullanım yüzdeleri Dosya oluşturma süreleri Dosya erişim süreleri Sıkıştırılabilirlik

15 Dezavantajları Dosya oluşun süreleri XML göre JSON ile %15, YAML ile %30 ve SMEL ile %63 oranında daha kısa sürelerde oluşmaktadır. Dosyaların sıkıştırılması ile oluşan yeni dosya boyutları arasında sırasıyla JSON %17’lik, YAML %28’lik, SMEL %54’lük kazanç sağlayarak daha küçük dosya boyutları elde etmişlerdir. Sırasıyla JSON %25’lik, YAML %41’lik, SMEL %56’lük kazanç sağlayarak daha küçük dosya boyutları elde etmişlerdir. Etiket kullanımı açısından ise %73 oranında etiket kullanan bir XML dosyasında JSON %64, YAML %54, SMEL ise %27 oranında etiket kullanmaktadır.

16 Sonuç XML bir standarttır. XML Web Servisleri uygulamalara yeni bir yaklaşım getirmiştir. Kurumlar arası entegrasyon ile işlemler hızlanmış ve kolay hale gelmiştir. En güzel özelliği platform bağımsızlığı. Eksi yönleri de göz önüne alınmalı.

17 Teşekkür Ederim.


"XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları