Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanTolga Gökbakar Değiştirilmiş 8 yıl önce
2
Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?
3
Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş cinsiyet ve aktiviteye göre gereken miktarda tüketilmesidir. Yeterli Ve Dengeli Beslenme
4
1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su Besin Öğeleri
5
Yetişkin bir insanın ortalama %16’sı proteinden oluşur. Büyüme, gelişme ve hücrelerin yenilenmesi için başta gelen besin öğesidir. Enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Savunma sisteminde rol oynar. Enzimlerin ve bazı hormonların esas yapılarıdır. 1 gram protein yandığında 4 kalori verir. 1.Proteinler
6
Büyüme ve gelişme yavaşlar. Kolay hasta oluruz. Hastalıklar daha uzun sürer. Saç,deri,tırnak gibi dokularımızın sağlığı bozulur. Organlarımızın çalışması aksar. Zeka gelişimi yavaşlar Yeterince Protein Almazsak Ne Olur?
7
Büyüme ve gelişmeyi baskılar. Karaciğer ve böbreklerin üre yapımını arttırır. Osteoporoz yani kemik erimesi riskini arttırır Aşırı Protein Alındığında
8
En çok enerji veren besin öğesidir. Deri altı yağ tabakası vücut ısısının kaybını önler. Yağlar midenin boşalmasını geciktirerek tokluk hissi verir. 2.Yağlar
9
İnsan vücudunun %18’i yağdır. Yağlar, en fazla enerji sağlayan besin öğesidir.Sıvı ve katı yağlar olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bir gram yağ yandığında 9 kalori vermektedir. Yağda eriyen vitaminlerin kullanımı ve bazı hormonların yapımı için elzemdir. Mideyi yavaş terkettiği için doygunluk verir. Deri altı yağı vücut ısısının kaybını önler. 2.Yağlar
10
Gereksiz yere fazladan enerji alındığından şişmanlığa neden olur. Vücudumuzda dolaşan kanın bileşimi bozulur. Özellikle katı yağlar kalp ve damarlarımız için sakıncalıdır Yağ içeriği yüksek besinler fazla miktarda yenirse ne olur?
11
Yetişkin insan vücudundaki toplam karbonhidrat miktarı %1’in altındadır. Vücut çalışması ve günlük hareketlerimizi yapabilmek için gerekli olan enerjinin büyük çoğunluğu karbonhidratlardan sağlanır. Bir gram karbonhidrat yandığında 4 kalori verir. 3.Karbonhidratlar
12
Minareller size kayaları çağrıştırabilir. Fakat minareler vücudunuzda yapıyı oluşturan ve birçok işlevi düzenleyen elzem besin ögelerinin bir grubudur. Minareller vücudunuzda gerçekleşen sayısız sürecin başlamasına veya düzenlenmesine yardımcıdır.Örneğin sıvı dengesini düzenlemede,kas kasılmasında ve sinir sisteminde uyarı iletiminde işlevleri vardır. 4.Minareller
13
Vücudumuzun %4 gibi çok küçük bir kısmını oluşturmalarına ragmen vücut yapısının oluşmasında yardımcıdırlar.Kemik ve dişlerin yanı sıra kaslar ve diğer dokularda da minarellar bulunur. Minarellar ısı veya besin işlemede kullanılan diğer elle yapılan işlemler sırasında kayba uğramazlar. 4.Minareller
14
Hastalıklardan korunabilmek ve vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için gereklidir. En çok vitamin sağlayan besinler, taze sebze ve meyvelerdir. 5.Vitaminler
15
İnsan vücudunun %60 ‘ı sudur. Besinlerin sindirimi,dokulara taşınması,hücrelerde kullanılması sonucu oluşan zararlı atıkların atılması ve vücut ısısının düzenlenmesi için gereklidir. Vücudumuzun düzenli çalışabilmesi için günlük 2-2,5 litre su gereklidir 6.Su
16
Sağlıklı bir kiloya sahip olmanın yolu öncelikli olarak dengeli ve yeterli beslenmektir. Besin piramidi bu konuda en iyi rehberdir. Önemli olan ihtiyaçlarımızı karşılayacak miktar (porsiyon) ve besinler seçmek ve yüksek miktarda yağ içeriği olan yiyeceklerden özenle kaçınmaktır. Besin Sağlık Dengesi
17
Sağlıklı Beslenme Pramidi
18
Asla süpermarkete aç gitmeyin. Eğer insanlar tok karnına alışverişe giderlerse, besin değeri daha yüksek yiyecekler alıyorlar. Aburcudur dan da uzak duruyorlar. Yediklerimizi Seçelim
19
Güne kahvaltınızı yaparak başlayın. Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabah kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza neden olur. Doğru Beslenmek İçin
20
Mümkünse yediklerinizi 3 ana öğün, 3 ara öğüne bölün az ve sık beslenin.Bol su için, yiyecekleri iyice çiğneyin. Her yemek yediğinizde midenin 1/3’ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına,erken yaşlanmaya neden olur. Doğru Beslenmek İçin
21
Midenizi katı gıdalarla doldurmayın.Katı gıdalarla dolu mide içeriğinin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır. Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar. Doğru Beslenmek İçin
22
Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir. Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur. Glikoz meyvelerde hazır halde bulunur. Diğer gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir. Bu nedenle meyveleri aç karnına yememeliyiz. Doğru Beslenmek İçin
23
Meyveler yemeklerden 30 dakika önce veya 3 saat sonra alınmalıdır. Mide doluyken alınan meyveler midede kalıp besin değeri kaybolup orada mayalanacağı için bütün sindirim sistemimizi yorar. Doğru Beslenmek İçin
24
Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenir. Düzensiz kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz. Doğru Beslenmek İçin
25
Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır. Bu nedenlerden dolayı düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz. Yenilenmek İçin Besinler Gerekli
26
Özellikle çocuklar, anemi yani kansızlık İyot yetersizliği hastalıkları, D vitamini eksikliğine bağlı Raşitizm denilen kemik hastalığı Diş çürükleri, Vitamin yetersizlikleri, Gıda kaynaklı hastalıklar Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları
27
Kalp damar hastalıkları, Şişmanlık, Özellikle Tip-II Diyabet, Kanser Osteoporoz(kemik erimesi) Hipertansiyon. Yetersiz, dengesiz ve sağlıksız beslenmeden kaynaklanan sağlık sorunları
28
büyüme ve gelişmemiz engellenir, sağlığımız bozulur, okul başarımız azalır, yorgun ve isteksiz oluruz. Yetersiz ve dengesiz beslendiğimizde;
29
*Yeterli-Dengeli beslenmek, *Spor yapmak, *Hareketli yaşamaktır. Normal vücut ağırlığını koruyabilmenin yolu;
30
6-11 yaş grubu büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu, yaşam boyu sürebilecek davranışların büyük ölçüde kazanıldığı bir dönemdir. En hızlı büyüme kızlarda 10-12, erkeklerde ise 11-14 yaşında başlar. Beslenme Gelişimde Anahtardır
31
1 Grup : Süt, Yoğurt, Peynir. 2. Grup : Et, Balık, Tavuk, Yumurta, Kuru Baklagiller Ve Fındık, Fıstık, Ceviz Vb. 3. Grup : Sebze Ve Meyveler. 4. Grup : Ekmek Ve Tahıllar. Her Gün Yememiz Gereken Besinler
32
Vücut ağırlığındaki artış yaklaşık 20 yaşına kadar devam eder. Boy uzunluğunda artış ise kızlarda 17 yaştan sonra genellikle durur, erkeklerde yavaş da olsa devam eder. Beslenme Gelişimde Anahtardır
33
Günde iki bardak süt içme alışkanlığı edininiz. Akşam Yemeği İle Sabah Arasında 12 Saatlik Süre Geçer. Sabah Kalktığımızda Kahvaltı Yapmazsak Beynimizde Yeterince Enerji Oluşmaz Açıkta satılan besinleri almayınız. Tabağınıza Yiyebileceğiniz Kadar Yemek Alınız. Öneriler
34
Günde üç öğün yemek yiyiniz. Öğün atlamayınız. Yemek Yerken Ayrı Çatal, Bıçak, Tabak Ve Bardak Kullanınız. Öğün Aralarında Şekerli Besinleri Tüketmeyiniz. Ağırlığınızın Boyunuza Uygun Olmasına Dikkat Ediniz. Öneriler
35
Sağlıklı Olmak İçin Spor Yapınız Çiğ Sebze Ve Meyveleri Bol Su İle Yıkadıktan Sonra Yiyiniz. Açıkta Satılan Besinleri Satın Almayınız. Yemeklerden Önce Ellerinizi Mutlaka Yıkayınız Kirli Eller Birçok Hastalık Mikrobu Taşır. Öneriler
36
http://www.saglik.gov.tr/sb/default.asp?sayfa =dokuman&id=113&kelime=&pagehttp://www.saglik.gov.tr/sb/default.asp?sayfa =dokuman&id=113&kelime=&page= http://www.bilkent.edu.tr/~bilheal/aykonu/Ay 2003/June03/sagliklibeslenme.html http://www.bitkisel- tedavi.com/baharat/beslenme.html http://www.diyetinfo.com/details.asp?page=su b&menuid=1&id=1 Kaynaklar
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.