Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt."— Sunum transkripti:

1 3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt Kütüphane Direktörü

2 2 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Açık erişim ve veri yönetimi politikaları Üniversitelerin entelektüel çıktılarını ve ürettikleri veriyi yönetmek için açık erişim politikalarını geliştirmeye, veri yönetim planlarını hazırlamaya ihtiyaçları var.

3 3 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA

4 4 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Kamu kaynaklarının verimli kullanımı Üniversiteler, kamu finansmanı ile yapılan araştırmalar sonucunda üretilen, yazarlarının üniversitelerinde öğretim üyesi olduğu ve ücretsiz yazarlık yaptıkları yayınlar için, yayıncılara kurumları aracılığıyla tekrar ücret ödememeliler.

5 5 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Açık erişim yayıncılık Açık erişim yayıncıları değişime zorladı. Açık erişim yayıncıların yanında, geleneksel yayıncılar karma yayıncılık modelleri ile karşımıza çıkıyor. Hem üniversite yayıncılığında bu modelleri izlemek hem de üniversite üyelerinin açık erişim yayın yapması için teşvik gerekiyor.

6 6 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA

7 7 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Kurumsal arşivler Üniversiteler üyeleri tarafından yapılan tüm yayınları kayıt altında tutmalı, bu yayınları uluslararası standartlarda, uzun dönemli saklayacak altyapılar geliştirmeli, tümünün tam metnine erişimi sağlamalı, hem kurumun hem de yazarlarının görünürlüğünü artırarak yayınların bilimsel etkisini yükseltmeli.

8 8 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA

9 9 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Telif haklarının yönetimi Kurumsal entelektüel hafızanın kayıt altında olması ve tam metin erişilebilirliği, yazarın eser sahibi olarak manevi ve maddi haklarının farkında olması, yayıncı ile olan iş anlaşmasında internetin kapasitesini yüksek düzeyde kullanabilmesi için gözetmesi gerekenler ve böylelikle yayınların yazar kopyalarının en azından bir kurumsal arşivde depolayabilmesi önem taşımaktadır.

10 10 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Telif haklarının yönetimi: Yayıncı politikaları yayıncıların 70%’i, dergilerin 90’ı arşivlemeye izin veriyor Yeşil30% Mavi33% Sarı8% Beyaz30

11 11 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Telif haklarının yönetimi: açık lisanslar İnternet ortamında açık erişime sunulan içeriklerin hem yayıncı anlaşmalarında hem de kişisel veya kurumsal dağıtım sırasında hangi şartlarla kullanıma açıldığını belirleyen Creative Commons lisansları gibi açık lisanslar konusunda farkındalık gerekiyor.

12 12 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Kütüphane bütçeleri Ulusal ve kurumsal, ürettiğimiz bilgiye erişebilmek elzem bir ihtiyaç. Kendi kurumlarının üyeleri tarafından üretilen bilgiye erişemeyen kütüphaneler gerçeğimizdir. Daralan üniversite ve kütüphane bütçelerine karşılık katlanarak artan yayın fiyatları göz önüne alındığında açık erişime olan ihtiyaç bir kez daha kendini gösterir.

13 13 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA

14 14 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Kaynakların konsolidasyonu Kamu araştırma fonları Ulusal lisanslar Kurumsal ödenekler (araştırma bütçeleri) Kütüphane yayım alım bütçeleri Makale işlem ücretleri

15 15 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Akademik değerlendirme kriterleri Açık erişim dergiler de geleneksel dergiler kadar atıf indekslerinde yüksek atıf etkisi ile yer alıyor. Açık erişim dergilerde yapılan yayınlar için ödüllendirmenin yanında kurumsal arşivlerde indekslenen yayınların da değerlendirme kriterleri arasına alınması gerekiyor. Makale düzeyinde metrikler (altmetrics) önem kazanıyor. Uluslararası atıf indekslerinin tek yükseltme ölçütü olması tüm dünyada sorgulanıyor.

16 16 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Yayın etkisi, araştırmanın tekrarı, işbirliği, inovasyon Açık erişim yayınların, olmayanlara göre kullanım ve atıf oranlarının konu alanlarına göre değişse de daha yüksek olduğu pek çok çalışmanın sonucunda ortaya konmuştur. Yayınların varlığından haberdar olmak araştırmaların tekrarını önlerken, intihal oranını da azaltmakta, mevcut çalışmalardan yeni yayınlar üretmek için fırsat yaratmaktadır. İlişkili alanlarda kimlerin hangi konularda çalıştığını görebilmek ulusal ve uluslararası bilimsel işbirliklerini artırmakta, yenilikçi projeler için ortam yaratmaktadır.

17 17 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Soru işaretleri; Tüm üniversiteler üyelerinin yayınlarını kurumsal arşivlere koyduğunda artık yayıncılara ücret ödemeyecek miyiz? Yayınların yazarları üniversiteler, o zaman kendi yayınımızı kendimiz yapalım. Açık erişim için makale işlem ücretini kim ödeyecek? Yayınımı kurumsal arşive koyarsam yayıncı ile anlaşma ihlali doğurur mu? Yayınlanmış bir makalemi açık lisans ile arşivleyebilir miyim?...

18 18 Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Son Söz Açık erişimin çıkış noktası bilimsel iletişim döngüsünün etik işleyişini sağlamak ve internetin olanaklarından tam kapasite ile faydalanmaktır. Bu nedenle bilimin üretildiği üniversitelerin, açık erişimin getirdiği ve şekillendirdiği dünyaya hazırlıklı olmaları bir yana buna liderlik etmesi beklenmektedir.

19 Holt, İlkay. (2014) “Açık Erişim Üniversitelerde Neleri Değiştirecek?” 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı. 20-21 Ekim. YÖK, Ankara. İlkay Holt Kütüphane Direktörü Özyeğin Üniversitesi ilkay.holt@ozyegin.edu.tr @ilkayholt


"3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? 20-21 Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları