Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DUYU ORGANLARIMIZIN SAĞLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DUYU ORGANLARIMIZIN SAĞLIĞI"— Sunum transkripti:

1 DUYU ORGANLARIMIZIN SAĞLIĞI
1

2 Beş çeşit duyu organı vardır.
Göz Kulak Burun Dil Deri Şimdi bu organlarının sağlığını korumak için yapmamız gereken şeylerden bahsedeceğim.

3 GÖZ (GÖRME DUYUSU)

4 Göz sağlığını korumak için neler yapmalıyız ?
Çok uzun saatler oynanan bilgisayar oyunları gözde , alerji ve kuruluk yapabilir. Ayrıca uzak görme kusuru oluşmasını tetikleyebilir. Gözde sulanma, kaşıntı, ağrı, okurken zorlanma, yazıların birbirine karışması, göz ve baş ağrısı olması, başı eğik tutarak okuma, gözleri kısarak bakma, odaklanma problemleri göz hastalıkları belirtisidir. Özellikle renkli gözlü kişiler güneş ışığına daha hassas olurlar. Renkli gözlü kişilerde kızarıklık görülme oranı koyu renkli gözlülere göre daha fazladır. Bu nedenle renkli gözlü kişilerde güneş gözlüğü kullanımı daha önemlidir.

5 Bilgisayar başında çalışanlarda alerji, kuruluk, görülme sıklığı artar
Bilgisayar başında çalışanlarda alerji, kuruluk, görülme sıklığı artar. Aralıklı dinlenmeler ve göz kırpmak gereklidir. Gözünüze aldığınız ani bir darbe ya da gözünüze bir cisim kaçması durumda gözünüzü ovalamayınız. Var ise serum fizyoloji ile yok ise su ile bol yıkayarak göz hekimine başvurunuz. Başka birinin gözyaşını silmeyiniz. Eğer bu kişide gözde kızarıklık, aşırı sulanma ve kapak şişliği var ise bulaşıcı olabilir. Temas ettiyseniz elinizi sabun ile yıkayınız."

6 Gözlerimizi temiz tutmalıyız
Gözlerimizi temiz tutmalıyız. Başkalarına ait havlu ve gözlükleri kullanmamalıyız. Gözümüzü televizyondan çıkan zararlı ışınlardan korumalıyız. Televizyonu uzun süre ve yakından izlememeliyiz. Okuma sırasında gözlerimiz ile kitap arasındaki uzaklığın cm olmasına dikkat etmeliyiz. Gözlerimizi aşırı ışıktan korumalıyız. Göz doktorlarınca önerilmedikçe kesinlikle gözlük kullanılmamalıdır. Bazı mikroorganizmalar göz hastalıklarına neden olur. Bu nedenle vücut temizliğine dikkat etmeliyiz.

7 "Kayısı, havuç, mango, şeftali, yumurta ve ciğer, göz yüzeyinin nemli kalmasını sağlayarak, gözü; göze giren yabancı maddelerden arındırıyor. Göz kapaklarını besleyerek, göz kızarıklığını ve iltihaplanma riskini azaltıyor, güneş ışınlarına karşı korunma sağlıyor. Kiraz, üzüm, çilek, yeşil çay uzun çalışma saatleri nedeniyle oluşan gözlerdeki gerginliği azaltıyor. Gözdeki kan damarlarını besleyerek, gözlerin canlı ve parlak olmasını sağlıyor

8 muz, mandalina, portakal ve üzüm, içeriklerindeki maddeler aracılığı ile retinayı koruyor. Aynı zamanda göz etrafında oluşan ince çizgileri azaltıyor. Ayçiçeği, susam, avokado, fındık ve badem, göz kapaklarını besleyerek, gözlerin şiş veya kırmızı görünmesini engelliyor. Gözlere kan oturmasını önlemesinin yanı sıra, göz ağrılarını azaltıyor.

9 KULAK (DUYMA DUYUSU)

10 Kulak sağlığını korumak için neler yapmalıyız ?
Doğuştan ya da sonradan geçirilen hastalıklara bağlı olarak işitme bozuklukları oluşabilmektedir. Üst solunum yollarında görülen enfeksiyona bağlı hastalıklar orta kulakta tahribata yol açabilir. Dolayısıyla işitme bozukluklarına neden olur. Kulak sağlığını korumak için şunlara dikkat etmeliyiz : Kulağa herhangi bir cisim sokulmasından kesinlikle kaçınmalıyız, Kulaklarımızı soğuktan korumalıyız.

11 Kulak enfeksiyonlarının zamanında tedavi edilmesine özen göstermeliyiz,
Kulak temizliğine dikkat etmeli, özel kulak temizleyicileri kullanmalı ve kulağın sadece dış kısmını temizlemeliyiz, Çok yüksek ses ve sürekli gürültünün olduğu ortamlardan kaçınmalıyız

12 BURUN (KOKU ALMA DUYUSU)

13 Burun sağlığını korumak için neler yapmalıyız ? 
Burun temiz tutulmalıdır. Burun kılları kopartılmamalıdır. Burun tıkanmışsa temizlenmelidir. Burun karıştırılmamalıdır. (Mukozanın zarar görmemesi için).

14 Keskin ve yakıcı kokulu maddelerden (asit  amonyak ..)
uzak durulmalıdır. Burun kanamalarında burun kemikleri sıkılmalı ya da burun üzerine buz konulmalıdır. Nezle ve gribe karşı C vitamini içeren besinler alınmalıdır. Sinüzite yakalanmamak için burna bol su verilmelidir.

15 DİL (TAT ALMA DUYUSU)

16 Dil sağlığını korumak için neler yapmalıyız ? 
Ağız ve diş temizliğine önem verilmeli. Dişler günde en az iki kere fırçalanmalıdır. Çok sıcak ve çok soğuk gıdalar tüketilmemeli. Alkol ve sigara kullanılmamalı. Ne olduğunu bilinmeyen maddelerin tadına bakılmamalı.

17 DERİ-CİLT (DOKUNMA DUYUSU)

18 Deri (Cilt) sağlığını korumak için neler yapmalıyız ?
Güneş ışınlarında bulunan mor ötesi ışınlar cilt kanseri riskini arttırır. Bunu önlemek için güneşli günlerde ultraviyole filtreli güneş kremi kullanılmalıdır. Uzun kollu giysiler ve şemsiye kullanmak da işe yarar. Açık tenli insanlar için güneş ışığı daha zararlıdır. Cilt Temizliğine Dikkat Edin. Cildimizi temizliği düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Dengeli Beslenin. Portakal, mandalina, greyfurt, kivi gibi meyveler bol bol C vitamini içeriği sayesinde deri sağlık kazanır. Su Tüketin. Sağlık için diğer faydalarının yanında, yeteri kadar su içmek cildin nemli kalmasına  yardım ettiği için çok önemlidir.

19 Eldiven Kullanın. Derimizin kimyasal maddelerle temas ettirmesini önlemek amacıyla bilmediğimiz sıvılar ellenmemeli, dermatolojik testten geçmemiş kolonya, krem gibi maddeler kullanılmamalı, bulaşık yıkarken eldiven takılmalıdır. Doğru Kremi Kullanın. Cildimizin tipine uygun cilt kremlerini kullanmalıyız. Omega 3 ve Omega 6 Kullanın. Kullandığınız yağ veya vücut kremlerinde Omega 3 ve Omega 6 yağlarının bulunması cildinizin daha genç kalmasını sağlar.

20 Değerli arkadaşlarım, duyu organlarımızın sağlığını korumak için sunumumda belirttiğim konulara önem vermeli ve uygulamalıyız. Erken yatıp uykumuzu iyi almalı, tüm meyve ve sebzeleri ayırt etmeksizin yemeliyiz.

21 Beni dinlediğiniz için teşekkürler.
Emirhan ARSLANBEK


"DUYU ORGANLARIMIZIN SAĞLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları