Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AMBULANS EKİPMANLARI & YENİ EKİPMANLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AMBULANS EKİPMANLARI & YENİ EKİPMANLAR"— Sunum transkripti:

1 AMBULANS EKİPMANLARI & YENİ EKİPMANLAR
Prm. Tarık BALCI İstanbul 112

2 YÖNETMELİK 10 Nisan 2012 SALI Resmî Gazete YÖNETMELİK
Sayı : 28260 YÖNETMELİK Sağlık Bakanlığından: AMBULANSLAR VE ACİL SAĞLIK ARAÇLARI İLE AMBULANS HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

3 TIBBİ CİHAZ, ARAÇ- GEREÇ VE MALZEMELERİN ADI BULUNMASI GEREKEN SAYI
SIRA No. TIBBİ CİHAZ, ARAÇ- GEREÇ VE MALZEMELERİN ADI AMBULANS TİPİNE GÖRE BULUNMASI GEREKEN SAYI HASTA NAKİL ACİL YARDIM YOĞUN BAKIM 1 Ana sedye 2 Kombinasyon sedye 3 Vakum sedye 4 Faraş sedye - 5 Sırt tahtası (Baş sabitleyici ile birlikte) 6 Traksiyon atel seti 7 Asgari 6 değişik parçalı şişme atel veya vakum atel seti 8 Boyunluk seti 9 KED kurtarma yeleği 10 Sabit oksijen tüpü ve prizi 11 Portatif oksijen tüpü* 12 Transport ventilatör cihazı (erişkin ve pediatrik kullanımına uygun basınca [10-50 cmH2O] ayarlanabilir, PEEP valfli) 13 Mekanik ventilatör cihazı 14 Sabit vakum aspiratörü 15 Portatif aspiratör* 16 Sabit tansiyon aleti (Steteskoplu) 17 Portatif tansiyon aleti (Steteskoplu) 18 Oksimetre* 19 Termometre 20 Diagnostik set (otoskop,oftalmoskop,rinoskop) 21 Serum askısı 22 Enjektör pompası 23 Defibrilatör (Monitörlü) 24 Otomatik eksternal defibrilatör 25 Kalp monitörü * 26 Canlandırma ünitesi (Balon valf maske seti, laringoskop seti, portatif oksijen tüpü, entübasyon tüpleri, havayolu tüpü, oro/nazofaringeal kanüller, kolorimetrik cihaz) 27 Isı izolasyonlu kap 28 Oksijen maskesi (rezervuarlı) ve nazal kateterler (set) 29 Aspirasyon kateterleri (3 farklı boyda) 30 Muhtelif boyda idrar sondası ve torbası 31 Muhtelif ölçüde enjektör 32 Toraks drenaj kiti 33 Basınçlı infüzyon cihazı 34 Perikardiyal delme kiti 35 Merkezi (santral) ven sondası (kateteri) 36 Harici kalp atışı düzenleyici (eksternal pace maker) özelliği olan defibrilatör* 37 Acil doğum seti 38 Kan şekeri ölçüm cihazı 39 Kapnometri* 1** 40 Yanık seti (Alüminyum veya jel esaslı yanık örtüsü, yanık sargısı ve kompresler)  41 Temel tıbbi malzeme çantası (yüzük kesme makası, turnike, steril spanç, kompres, kanama durdurucu materyal, sargı bezi, elastik bandaj ve plaster içermeli) 42 Serum seti ve kelebek set ile intraketler 43 Personel görev kıyafeti (Yansıtıcılı) 44 Cenaze torbası

4 AMBULANS EKİPMANLARI                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Kapatmak için resmin üzerine tıklayınız

5 AMBULANS EKİPMANLARI Müdahale Ekipmanları Acil Çantası (Full Donanım)
Pansuman (Tıbbı Donanım) Çantası Aspiratör Ünitesi Sabit ve Portable Oksijen Ünitesi

6 AMBULANS EKİPMANLARI Müdahale Ekipmanları Defibilatör aleti (SPO2)
Ventilatör aleti Enjektör Pompası Kapnometri İntraosseöz Kitler Krikotomi Setleri Kan Durdurucular

7 SEDYELER Tespit Sedyeleri Vakum Sedye Uzun Omurga Tahtası Kaşık Sedye
Transport Sedyeleri Ana Sedye Vakum Sedye Sandalye Sedye Uzun Omurga Tahtası

8 AMBULANS EKİPMANLARI Tespit Ekipmanları Boyunluk (Ayarlı) Şişme Atel
Sert Atel Vakum Atel KED Vertebra Yeleği Traksiyon Ateli Kafa Yastığı Pelvis Sabitleyicileri Yanık Kitleri Doğum Kiti

9 Müdahale Ekipmanları Acil Çantası

10 Müdahale Ekipmanları Acil Çantası, Hasta/Yaralılara müdahale etmek için gerekli donanıma sahip olan bir çanta türüdür. İçinde hasta ve yaralılar için gerekli olan tüm sarf malzemeyi içermelidir. Çanta hem acil ilaçları içermeli hemde gerekli müdahale kitlerinin bulunacağı bir yapıda olmalıdır.

11 Müdahale Ekipmanları Acil Çantası İçeriği Demirbaşlar;
-Balon Valf Maske Yetişkin -Balon Valf Maske Pediatrik -Tansiyon Aleti -Steteskop -Glikometre -Derece Termal -Künt Uçlu Makas -Larengeskop -Magil Pens -İO kitler -Işık Kaynağı

12 Müdahale Ekipmanları Acil Çantası İçeriği İlaçlar;
-Adrenalin (10 Ampül) -Atropin (5 Ampül) -Aritmal (%2-10 luk 3 Ampül) -Avil (3 Ampül) -Beloc (1 Amp) -Buscopan (1 Amp) -Diazem (3 Ampül) -Dekort (2 Ampül) -Dopamin (1 Ampül) -İsordil Tab. -Nitrolingual Sprey.

13 Müdahale Ekipmanları Acil Çantası İçeriği İlaçlar; İsoptin (1 Ampül)
Largaktil (1 Ampül) Lasix (3 Ampül) Metpamit (1 Ampül) Morphine (1 Ampül) Norodol (1 Ampül) Novalgin (1 Ampül) Prednol ( er Ampül) Sodyum bi Karbonat (5 Ampül) Kaptopril 50 mg tb. Aspirin tb.

14 Müdahale Ekipmanları Acil Çantası İçeriği Serumlar
- İzotonik 250 cc Mdf. - İzotonik 500 cc Mdf. - % 5 Dekstroz 250 cc Mdf. - %20 Dekstroz 500 cc Mdf. - Teobag 150 cc Mdf. - İsolayt 500 cc Mdf. - Laktatlı Ringer 500 cc Mdf. - Manitol 150 cc Mdf. - Serum Seti

15 Müdahale Ekipmanları Acil Çantası İçeriği Sarf Malzeme
- Airway No: (5,4,3,2,1,0) - Anjiocat No: (22,20,18 ve 24) - Aspiratör Ucu (18,16,12) - E.T.T No: (8.5,8,7,5,3) - Enjektör No: (2,5,10,50) Flaster İpek ve Kağıt

16 Müdahale Ekipmanları Acil Çantası İçeriği Sarf Malzeme
Gazlı Bez,Sargı Bezi N.S Eldiven 10 çift Elektrot 12 Adet Batikon

17 DEFİBRİLATÖRLER -*Artık Monofazik defibrilatörlerin yerini Bifazik defibrilatörler almaktadır. -*Ekstremite derivasyonları haricinde artık 12 derivasyon EKG çeken, pace özelliği olan, tansiyon ölçen, CO2 dedektörü olan bir nevi hasta başı monitörlerin taşınabilir hale geldiği defibrilatörler bulunmaktadır..

18 TRANSPORT VENTİLATÖRÜ
-*Transport Ventilatörleri, fiziki olarak büyük ve çok mod lu özelliklerden uzaklaşarak taşınması kolay, kullanımı basit, erişkin ve pediatrik vakalarda kullanılabilen ventilatörlere dönüştüler. Dijital ve Manuel olmak üzere 2 farklı sınıf oluştu.. Disposeble kullanılan ürünler bulunmaktadır.

19 İNTRA OSSEÖZ KİTLER -*Özelikle 2005 ve 2010 yılında çıkan uluslararası kılavuzlarda üzerinde çok duruldu ve çok önerildi. İntraosseoz yol iv yol bulunamadığı durumlarda endike ve çok önerilen bir tıbbi girişim oldu. Özellikle şok tablosunda bulunan hastaya maksimum yarar sağlamaktadır.

20 KRİKOTRAKEATOMİ KİTLERİ
-*Son 2 yılda ambulanslarda yerini alan çok önemli bir ekipman, larenks ödeminde paramediklerin en fazla ihtiyaç duyduğu ekipman..

21 KANAMA DURDURUCU AJANLAR
-*Kanama durdurma özelliği olan hemostatik ajanlar, gazlı bezler, sargı bezleri, toz maddeler yada ampül formları ile çeşitli markalarda karşımıza çıkmaktadır.. Özellikle Arter yaralanmalarında hayat kurtarıcı bir ekipmandır.

22 ANA SEDYE -*ANA SEDYE VE AMBULANS RAMPASI: Şu an ambulanslarda bulunan sedyeler çift katmanlı ve kontrolü ayak kısmında olan sedyelerdir.. Yakın gelecekte ana sedyeler her yükseklikte duran kontrolleri ön ve arka bölümünde yapılabilen ambulansa bir rampa ile sağlık personeline risk oluşturmadan bindirilen sedyeler olmalıdır.

23 KAŞIK SCOOP SEDYE -*Kaşık sedye ambulansta tespit sedyesi olarak kullanılan, hasta ve yaralıların hareket ettirilmeden tespitini sağlayan önemli bir sedyedir.. Kuşkusuz açılma ihtimali olduğu için ambulansta en az tercih edilen sedyelerden bir tanesidir. Günümüzde bir çok ülkede kaşık sedye dizaynı ve kilit mekanizması ile açılma ihtimali çok düşük seviyelere inmiş önemli bir sedyedir...

24 OMURGA TAHTASI (SPİNE BOARD)
-*Ülkemizde ambulanslarda omurga tahtası 2 farklı boyutta yetişkin ve pediatrik olarak bulunmaktadır. Hala hazırda her iki sedyenin iç içe olduğu ve çok ergonomik olan yer kaplamayan sedyeler mevcuttur. Scoop sedye yerine kullanılabilen ve açılma ihtimali çok çok az olan ve omurga tahtası olarak ta kullanılan sedyeler yine yakın gelecekte ambulanslarda olacaktır..

25 SANDALYE SEDYE -*SANDALYE (Kombinasyon ) SEDYE: Sandalye sedye günümüzde 2 kişi ile kullanma gereksinimi olan merdivenlerden indirirken kaldırılması gerekli olan sedyeler ambulanslarda bulunmaktadır. Yakın gelecekte bilinci açık ve kapalı hastaları taşıyacak tek kişi ile kullanılabilecek sedyeler ambulanslarda bulunacaktır.

26 TRAKSİYON ATELİ -*Eski tip traksiyon atellerinin traksiyon için yaptığı basınç bilinmediği için radyolojik bir görüntüleme yapılmadan hastane öncesi acil bakımda kulanımı çok önerilmemektedir. Mevcut pozisyonu bozmadan sabitlemek en iyi kriterdir. Bu uygulama için yeni bir çok ürün bulunmaktadır.

27 CPR ÖLÇÜM CİHAZLARI -*CPR GÖĞÜS KOMPRASYONU ÖLÇÜM CİHAZLARI: Son yıllarda arrest hastalarda Göğüs Kompresyonun etkinliği çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.. Bir çok marka göğüs kompresyonun etkinliğini artırmak için pratik cihazlar çıkarmıştır..

28 KAPNOGRAFİ CİHAZLARI -*CPR etkinliğinin ölçülmesi, ventilasyon yeterliğinin ölçümü,başarılı entübasyonun takibi gibi konularda yardımcı olur. Dijital ve Renk uyumlu modelleri vardır. Özellikle dijital olanlar yakın gelecekte ambulanslarda yerlerini alacaktır..

29 GSM:


"AMBULANS EKİPMANLARI & YENİ EKİPMANLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları