Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLİNCİ (MTM 4672)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLİNCİ (MTM 4672)"— Sunum transkripti:

1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLİNCİ (MTM 4672)
Prof. Dr. Nazmiye YAHNİOĞLU

2 KAYNAKLAR M. Bakır, A. Şerbetçioğlu, E. Gümüş, D. Sağlam, İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yayını, Ankara, 2013. N. Yıldız, N. Bilir, İş Sağlığı ve Güvenliği, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Eskişehir, 2011 T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB-İSGÜM) yayınları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) yayınları Tezler ve makaleler

3 İÇERİK Temel kavramlar, İSG güvenlik kültürü İSG yasal mevzuat, Türkiye’de ve dünyada İSG İSG kurulları, İSG yönetim sistemi Çalışma ortamında tehlike kaynakları, güvensiz davranış ve güvensiz hareketler İş kazaları ve İSG politikası İşyerlerinin sınıflandırılması: Çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli işler Sağlık ve güvenlik işaretleri Kapalı ve açık çalışma ortamları Kimyasal, fiziksel, biyolojik, psikolojik ve ergonomik tehlike kaynakları ve korunma tedbirleri İş ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları Çalışma yaşamında özel risk grupları ve çalışma esasları İşyeri gözetimi; mevcut ve potansiyel riskler, risk yönetimi ve risk analizi Acil durum yönetimi ve acil eylem planları Mesleki hastalıklar

4 DERSİN AMACI Kimyasal tehlikeler ve korunma yolları

5 YAŞAMIMIZIN PARÇASI KİMYASALLAR
Bilinen 10 milyon farklı kimyasal madde vardır. Yalnızca ABD ‘ de yılda 1500 yeni kimyasal madde geliştirilmektedir ve sağlık etkileri hakkında ya çok az şey bilinmekte ya da hiçbir şey bilinmemektedir. Bazı ülkelerde çalışanlar hiç korunmadan, gelişmiş ülkelerde yasaklanmış kimyasal maddelerle, çalışmak zorunda kalmaktadır. Tarım işçileri herbisit ve pestisit püskürtme işini hiçbir koruma önlemi olmaksızın yapmaktadır. Gelişmiş ülkelerde aynı iş , uzay adamına benzeyen giysiler içindeki kişilerce yapılmaktadır.

6 Kimyasal madde Doğal halde bulunan, Üretilen,
Herhangi bir işlem sırasında ortaya çıkan, Atık olarak ortaya çıkan, Kazara oluşan her türlü element, bileşik veya karışımlardır.

7 KİMYASALLARIN İSİMLENDİRİLMESİ
Dünyada kimyasal madde varlığından söz edilmekte, her yıl 400 milyon ton kimyasal madde üretilmektdir. Bunlardan 5-7 Bin arasındakiler zararlı olduğu, 3000 kadarının da kanserojen özellik taşıdığı bilinmektedir. Kimyasallar etiketlenmelidir. Uluslararası kriterlere göre birkaç farklı isimlendirme sistemi bulunmaktadır. Bu isimler etiketlerde yer alır. Ayrıca kimyasalların ticari isimleri de vardır ancak, bu ticari isimler her zaman değişebilir. Dolayısıyla etiketlerde bilimsel isminin olması gerekir. Etiketler ülkenin resmi dilinde olmalıdır.

8 Kimyasalları Vücudumuza Nasıl Alırız?
Soluduğumuzda, Cildimizle temas ettiğinde, Yuttuğumuzda vücudumuza alırız.

9 Kimyasalların Etkileri

10 Tehlikeli Kimyasallar
Zararlı etkiler doğurabilen her türlü madde canlı organizmayı, Anında (akut) Gecikmeli (dakika veya saat) Uzun süreli (kronik) Geçici Sürekli etkiler. Bunun dışında, Ekotoksik riskler Yangın riski Diğer fiziksel riskler oluşturabilirler. C Title: Hazardous Chemicals Bullets: Any substance that can result in harmful effects Immediate (Acute) Delayed (minutes or hours) Long Term (Chronic) Temporary Effects Permanent Effects Picture: A man showing signs of a chemical hazard. Which chemical? Discussion: Hazardous chemicals are any material that can harmful to the human body in one way or another. Many materials we have in the house or at work can be harmful if eaten or spilled. Some materials used in industry or warfare are so harmful that they can hurt you with very small amounts. The effects of these chemicals can be divided up in to a few basic categories. They are Immediate, Delayed, and Long Term. We will be focusing primarily on the Immediate and Delayed effects, although please understand that many chemicals that people come into contact with may have consequences that do not show up for many years, such as cancer. The terms acute and chronic are commonly used medical terms and apply to many of the chemicals that will be discussed. Acute means very rapid (immediate) effects, while chronic means long-term effects. Chronic effects can occur by continuous exposure to very low concentrations of chemicals which, by themselves, give no symptoms. Many of the nerve agents act in this chronic manner. Many of these chemicals have effects that are Temporary, that eventually go away after a victim is removed from the material. Some substances have permanent effects that may heal after a very long time, if ever.

11 Kimyasalların İnsana Etkisi
Molekül yap., biyolojik aktivit., kolay reaksiyona girmesi vb. Yaş, cinsiyet, beslenme, genetik faktör, hamilelik vb. Giriş yolu, maruz kalma sıklığı ve süresi vb. Sıcaklık, basınç, radyasyon vb.

12 Toksik Kimyasalların Giriş Yolları
Gözler Deri Solunum yolu Sindirim C Title: Toxic Chemical Routes of Entry Bullets: Skin Eyes Ingestion Respiratory Tract Injection Picture: Elvis with arrows showing bullet’s location of the body. Discussion: Toxic materials can enter the body through a variety of ways, depending on the nature of each chemical. Toxic gasses can be breathed in and absorbed into your eyes or skin. Liquids can also be absorbed into your eyes or skin (especially through open wounds) and similar to solid chemicals can contaminate food or water and be eaten. Enjeksiyon

13 KİMYASALLARIN ETKİLERİ
BÖLGESEL (lokal) ; vücudun yalnızca maruz kalan kısmını etkiler (deri, göz, ağız gibi ), SİSTEMİK ; yayılarak etki (dolaşım ve sinir sistemi ) gösterebilir. Bugün zararsız olduğu düşünülen bir kimyasal maddenin ileride zararlı etkileri çıkabilir. Bu nedenle bütün kimyasal maddeler özel birimlerce izlenmektedir. Ülkemizde kimyasalların üretimi/kullanımı/depolanması/ nakliyesi için değişik yasal düzenlemeler yapılmıştır.

14 KİMYASALLARDAN ETKİLENME SINIRLARI
Sağlık için zararlı kimyasal maddelerin solunabileceği en çok miktarlar, 15 dakikalık kısa (STEL) ve 8 saatlik uzun süreler (TWA) için veya 1m3 havada bulunan maddenin mg veya mililitre (mg/m2 veya ppm) cinsinden aşılmaması gereken değerleri veya miktarı verilmektedir. İşyerimizdeki kimyasallar konusundaki bilgiler hayati önemdedir ve bu bilgiler üreticiden, ithalatçıdan ya da satıcıdan sağlanabilir. Bilgi kaynaklarının çoğu yetersiz olduğundan, kimyasal maddelerle ilgili gerçekler mümkün olduğunca fazla kaynaktan öğrenilmelidir. Kimyasal tehlikeleri belirledikten sonraki adım, bunları azaltmak ya da tümüyle ortadan kaldırmaktır.

15 Malzeme Güvenlik Bilgi Formu MGBF (MSDS )
Kullandığımız bütün kimyasal maddelerin MSDS’ lerini bulundurmalıyız. Bu kitapçıklarda maddenin kimyasal ve fiziksel özellikleri, kullanımında alınması gerekli önlemler, yangın ve patlama verileri, sağlık için yarattığı tehlike verileri, kontrol önlemleri bulunmaktadır. Bunlar genellikle üreticiler ya da IPCS (Uluslararası Kimyasal Güvenlik Programı) tarafından hazırlanmaktadır. IPCS ; WHO, ILO, UNDP ortak çalışmasıdır.

16 Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara İlişkin Malzeme Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkındaki Yönetmelik tarih ve numaralı (mükerrer) Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. MGBF, tehlikeli madde ve karışımın ilk teslimatında ve daha sonra revize edildiğinde, ücretsiz olarak verilir. Güvenlik bilgi formunun bir kopyası ilgili kuruluşa, elektronik bir kopyası da Çevre ve Orman Bakanlığına iletilir. MG Bilgi Formu TÜRKÇE hazırlanır.

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 KİMYASALIN FİZİKSEL BİÇİMİ
Kimyasalın fiziksel biçimi, vücudumuza nasıl gireceği ve yapacağı zararı etkileyebilir. Kimyasal maddeler Katı, Toz, Sıvı, Buhar ve gaz biçimindedir.

34 KATILAR Kimyasal zehirlenmeye yol açma ihtimali en düşük olan kimyasal maddeler katı biçimde olanlardır. Ancak katı kimyasal maddelerin bazıları deriye ya da yiyeceklerimize bulaştığında ve de bunlar yutulduğunda zehirlenmeye sebep olabilir. Katı biçimdeki kimyasalın yutulmasını önlemek için kişisel hijyen önemlidir. Katı maddelerde en büyük tehlike, bazı iş süreçlerinde daha tehlikeli biçime dönüşmesidir. Örneğin, kereste doğrandığında talaşa dönüşebilir ve solunum yoluyla vücudumuzu etkileyebilir. Kaynak elektrotları çubukları dumana ve gazlara dönüşebilir. Normal durumda zararı olmayan poliüretan köpük, yandığında öldürücü gazlar çıkartabilir. Katı biçimdeki kimyasal maddeler solunabilen toksik buharlar çıkartabilir, yanıcı ve patlayıcı olabilir ve deriyi aşındırabilir. Katı kimyasal maddelerle çalışırken ve özellikle bunları daha tehlikeli biçime dönüştüren iş süreçleri sırasında etkili kontrol önlemleri uyg.

35 TOZLAR Tozlar, katıların 0,5 – 150 mikron büyüklükte olan parçacıklardır. İşyerinde normal toz formda çimento gibi toz malzemelerden ya da toksik toz oluşturan cam elyaf işlemi vb. iş süreçlerinde maruz kalınabilir. Zararlı tozların önemli tehlikesi, solunumla akciğerlere kadar gitmesi ve orada yerleşerek çeşitli hastalıklara neden olmasıdır. Sağlık için risk oluşturanları tozlar 60 mikronun altındakilerdir. Bunlarında yine büyük bir kısmı üst solunum yollarında tutulmaktadır. Sağlık için en zararlı olanları 0,5 mikron ile 5 mikron arasında olanlardır. Bunlar akciğerlerdeki alveollere kadar ulaşarak, kimyasal yapılarına göre etki ederler. Göz hasarlarına da neden olabilirler Tozlar kolayca görülmeyebilir. Özel aydınlatma olmaksızın çoğu zaman küçük toz parçacıkları bulutu çıplak gözle görülmez. Tozlar belirli şartlar altında patlayabilir. Örneğin tahıl, un İşyerindeki tozun “güvenli” düzeyde tutulması için etkili kontrol önlemleri uygulanmalıdır. Tozlar kendisini meydana getiren maddelerin yapısına ve tozun fiziki yapısına göre adlandırılır.

36 1- ORGANİK TOZLAR Organik tozlar daha çok bitkisel ve hayvansal maddeler ile bazı sentetik maddelerin oluşturduğu tozlardır. Pamuk, kenevir, vb Bitkisel ve hayvansal kökenli tozlar alveollere kadar ulaştığında solunum ve salgı yolu ile akciğerlerin kendini temizleme özelliği ile atılarak elimine edilir. Sentetik bileşiklerin oluşturduğu organik tozlar için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Bunlar kendisini oluşturan sentetik maddenin özelliğine göre değişik etkiler gösterirler. Mesela TNT tozlarının alveollere kadar ulaşıp kana karışması ile vücudun damar sistemi üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir.

37 2- İNORGANİK TOZLAR Kurşun, demir, bakır, çinko gibi metal ve kükürt gibi ametallerin ve bunların bileşiklerinden oluşan tozlardır. Anorganik tozlar kendisini oluşturan maddenin cinsine göre değişik etkilere sahiptir.

38 3- İPLİKSİ (FİBROJENİK) TOZLAR
Bazı maddelerin lifli yapıları vardır. Dolayısıyla bu maddeler ufalandığında tozları da bu fibrojenik (lifli) yapıyı muhafaza ederler. Bu çeşit tozlar solunduğunda, akciğerlerde fibrojenik yapı denilen şişlikler oluştururlar. Özellikle tozu oluşturan maddenin kimyasal özelliği bu yapının oluşmasında etkendir. Silis, asbest, talk, magnezyum bu tür lifli yapıya sahip olan maddelerdir. Bu maddeler silikozis, asbestoz, talkoz, alüminoz adı ile anılan hastalıklara sebep olurlar.

39 ASBESTLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
İPLİKSİ TOZLARA ÖRNEK : ASBEST Sıcaklığa dayanıklıdır. Yüksek gerilme direncine sahiptir. Isı ve elektrik iletkenliği çok düşüktür. Kimyasallara karşı dayanıklıdır. Sürtünme ve aşınmaya karşı dayanıklıdır. Çeşitli maddelerle birlikte kolay şekillenebilir. ASBESTLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Aktinolit Asbest, CAS No , Antofilit Asbest, CAS No , Grünerit Asbest (Amosit), CAS No , Krizotil, CAS No , CAS No , Krosidolit, CAS No , 6) Tremolit Asbest, CAS No lifli silikatları,

40 Zaman Ağırlıklı Ortalama Değer (ZAOD/TWA): Günlük 8 saatlik zaman dilimine göre ölçülen veya hesaplanan zaman ağırlıklı ortalama değeri sınır değer. İşveren, bu Yönetmelik kapsamındaki çalışmalarda çalışanların maruz kaldığı havadaki asbest konsantrasyonunun, sekiz saatlik zaman ağırlıklı ortalama değerinin (ZAOD-TWA) 0,1 lif/cm3 ’ü geçmemesini sağlar. Kayıtların tutulması: Asbest tozuna maruziyetin sona ermesinden sonra kayıtlar en az 40 yıl süreyle saklanır.

41 ASBESTİN SAĞLIK AÇISINDAN TAŞIDIĞI RİSKLER
Asbest bazı endüstri kollarında vazgeçilmesi zor bir madde olmasına karşın sağlık açısından çok büyük risk taşımaktadır. Asbest insan vücuduna solunum ve sindirim yoluyla alınmaktadır. Sindirim yoluyla alınan asbest lifleri insan vücudundan atılabilmektedir ancak asbest lifleri solunduğunda akciğerde, zamanla normal dokunun yerini alarak tedavisi mümkün olmayan sonuçların doğmasına neden olabilmektedir. Asbest, kimyasal etkilere ve mikro organizmalara dayanıklı olma özelliği nedeniyle vücudun savunma sistemi tarafından elimine edilmesi imkânsız hale gelebilmektedir.

42 4- KANSEROJEN TOZLAR Arsenik ve bileşikleri, berilyum ve kromatlar, nikel ve bileşiklerinin tozları çeşitli özellikleri sebebiyle kansere yol açan tozlardır. Kişinin beslenme alışkanlığı, yaşama şekli, çevresel etkiler bu tozların kanser oluşturmasında önemli olan etkenlerdir.

43 5- NÜKLEER TOZLAR Uranyum, toryum, zirkonyum ve seryum gibi radyoaktif maddelerin bileşiklerinin oluşturduğu tozlardır. Bunların yaymış olduğu iyonize ışınlar, dokularımızda hasara ve bazı ur oluşumlarına neden olur.

44 6- ALERJİK TOZLAR Alerjik tozların etkileri kişiye göre değişir.
Özellikle kapalı, rutubetli ve sıcak ortamlardaki bakteri, tahıl tozları ve sentetik maddeler; ateş, astım, dermatitler, kızarmalar ve benzeri alerjilere yol açarlar.

45 7- İNERT TOZLAR Demir, baryum ve magnezyum bileşiklerinin tozları, kireçtaşı, mermer, alçı tozları bu tip tozlardır. Bu tozlar vücutta birikseler bile herhangi bir toksik etkileri olmaz. Vücudun savunma mekanizmasını aşmadıkça sorun oluşturmazlar.

46 SIVILAR Asitler ve çözücüler gibi birçok tehlikeli madde, normal sıcaklıkta sıvı halinde bulunmaktadır. Birçok sıvı kimyasal solunabilen ve kimyasal maddenin türüne bağlı olarak son derece toksik olabilen buharlar çıkartır. Sıvı kimyasallar deri yoluyla da absorbe olabilir. Bazı sıvı kimyasallar deride ani tahribata sebep olabildiği gibi bazı sıvılar ise deriden geçerek doğrudan doğruya kana karışabilir ve vücudun çeşitli bölgelerine ulaşarak hedef organlarda tahribata oluşturabilir. Soluma, deri ve göz tahribatı maruziyetini önlemek ya da azaltmak için sıvı kimyasallarla çalışırken etkili kontrol önlemleri uygulanmalıdır.

47 BUHARLAR Buhar , normal şartlarda sıvıların gaz formudur. Buharlar havada asılı kalan çok küçük sıvı parçacıklardır. Sıvı kimyasalların çoğu oda sıcaklığında buharlaşır, yani buhar olarak havada kalır. Havada asılı olan minik çok küçük sıvı damlacıklarına sis denir. Bazı kimyasal maddelerin buharları gözleri ve deriyi tahriş edebilir. Bazı toksik maddelerin buharlarının solunması sağlık üzerinde çeşitli ciddi sorunlar yaratabilir. Buharlar parlayıcı ya da patlayıcı olabilir. Yangından ya da patlamadan kaçınmak için buharlaşan kimyasalları kıvılcımlardan, ateşleme kaynaklarından ya da uyuşmayan kimyasal madde kaynaklarından uzak tutmak önemlidir. İşçilerin sıvı, katı ya da diğer biçimlerdeki kimyasal maddelerden çıkan buharlara maruz kalmasını önleyecek kontrol önlemleri uygulanmalıdır.

48 GAZLAR Bazı kimyasal maddeler normal sıcaklıkta gaz halindedir. Ancak, sıvı veya katı şeklinde bazı kimyasal ısıtma ile gazlar haline gelirler. Bazı gazlar kolayca kendi renk veya kokularıyla algılanabildikleri gibi bazı gazların kokuları algılanamaz veya görülemez bunlar ancak gaz algılama cihazları ile tespit edilebilir. Gazlar genellikle solunum yolu ile vücuda tesir ederler. Bazı gazlar hemen tahriş edici etkileri görülebilir. Ancak bazı gazların sağlık etkileri fark edilene kadar çok ciddi hasarlar oluşabilir. Gazlar yanıcı ve patlayıcı olabilir. Bu tür gazlarla çalışmalarda ex-proof ekipman ve teçhizatla çalışılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır. İşçiler etkili kontrol önlemleri ile kimyasal gazların potansiyel zararlı etkilerinden korunmalıdır.

49 1- BASİT BOĞUCU GAZLAR Normal şartlarda kimyasal olarak boğucu değildirler. Ancak ortamda çok yoğun bulunmaları durumunda havadaki oksijenin yerini alarak oksijenin daha az solunmasına sebep olduklarından, oksijen yetersizliği sebebi ile boğulmalara sebep olabilirler. Bazıları, özellikle petrol türevi olanlar hafif narkotiktir. Karbondioksit, metan, etan, propan, hidrojen vb. yaygın olarak kullanılan basit boğuculardır.

50 2- KİMYASAL BOĞUCU GAZLAR
Kimyasal özellikler sebebi ile solunum ve dolaşımı engelleyerek etkili olan gazlardır. Karbon monoksit, hidrojen sülfür, hidrojen siyanür bu tip gazlardır. Örnek : Karbon monoksit; Renksiz, kokusuz bir gazdır. Çok zehirlidir. Hemoglobinle oksijenden kat fazla birleşme özelliği göstererek karboksi hemoglobin (HbCO) yapar. Böylece kanın dokulara oksijen taşıma kapasitesini bloke eder. Etkisi; Havadaki miktarına, etkilenme süresine ve kişinin duyarlılık derecesine göre değişir. %0,01 (100 ppm) konsantrasyonda uzun sürede baş ağrıları yapar, %0,05 (500 ppm) konsantrasyonda şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, baygınlık, %0,2 (2000 ppm) konsantrasyonda derin bir şuursuzluk, nabız zayıflaması sonunda ölüm gelir.

51 3- TAHRİŞ EDİCİ (IRRITANT) GAZLAR
Asidik özellikleri ve suda çözünürlükleri sebebiyle, solunum sistemleri üzerinde tahriş edici etki gösterirler. Özellikle üst solunum yollar ve akciğerlere ulaşan bu tür buharlar, derinin ve dokuların nemi ile asidik çözelti oluşturarak temas ettikleri dokuları tahriş ederler. Amonyak, kükürtdioksit, fosgen, klor, azot oksitleri ve asit buharları bu gruba girerler. Amonyak (NH3); Endüstride bazı sentez işlerinde, gübre ve bazı boyaların imalatı ile soğutucu olarak kullanılır. Dağlayıcı ve yakıcıdır ppm'lik miktarlar kısa sürede öldürücü etki gösterir. MAK:25 ppm (18 mg/m3) Akut Etkilenme; Gözler, mukozalar ve solunum yollan üzerinde tahriş edici yakıcı etki gösterir. Kornea üzerinde körlüğe kadar giden lezyonlar oluşur. Bronşit ve akciğer ödemi görülür. Kronik Etkilenme; Düşük konsantrasyonlarda çok uzun süreli etkilenmelerde kronik bronşit olabileceği belirtilmekle birlikte, bu konuda kesin bir kanaat yoktur. Korunma; Çevre tedbirleri, maske kullanımı, ortam kontrolü. %75 oranında NH3 çözeltisi ile temas halinde vücudun derhal yıkanması gerekir. Klasik yanık tedavisi uygulanır.

52 4- SİSTEMİK ETKİ GÖSTEREN ZEHİRLİ GAZ VE BUHARLAR
Vücudun belirli sistemleri üzerinde toksik etki yapan gaz ve buharlardır. Akciğer zarları üzerine tesir eder veya doğrudan dolaşıma girerler. Böbrek ve karaciğerler üzerinde, bazıları da kemik iliği üzerinde etkilidirler. Karbon tetraklorür ve nitroparafinler böbrek ve karaciğerlerde, benzen buharları kemik iliği üzerinde, kurşun buharları kan sistemi üzerinde etkilidir. Örneğin, Arsin (AsH3) (Arsenik trihidrür); İçinde arsenik bulunan metal cevherlerinin asitlerle veya arsenikli asitlerin metalarla temaslarından meydana gelir. Sanayide elektronik endüstrisinde kullanılır. Etkisi; Çok toksit bir gazdır. 0,1-0,5 gr lık miktarının solunmasında (ya da 2000 ppm konsantrasyonda) süratle ölüm meydana gelir. Hemoglobine ilgisi çok fazladır. Kuvvetli bir kan zehiridir ppm'de 1 saat etkilenme tehlikelidir ppm'de ağır toksik belirtiler meydana gelir.

53 TEHLİKELİ KİMYASALLARIN SINIFLANDIRILMASI
Ulusal ve uluslararası pek çok sınıflandırma söz konusudur. Öldürücü Doz ( LD50-Lethal Dose 50-Öldürücü Doz) ve Öldürücü Konsantrasyon (LC50-Lethal Concentration 50- Öldürücü Yoğunluk) sınıflandırmada temel alınan unsurlardandır.

54 ILO ‘NUN SINIFLANDIRMASI
1. Parlayıcı, 2. Patlayıcı, 3. Oksitleyici, 4. Reaktif, 5. Zehirli, 6. Tahriş Edici, 7. Aşındırıcı, 8. Hassasiyet Oluşturucu, 9. Kanserojen, 10.Üremeyi Etkileyen, 11. Mutajenik .

55 TÜRKİYE ‘de KİMYASALLARIN SINIFLANDIRILMASI
Ülkemizde kimyasal maddelerin sınıflandırılmasının yapıldığı mevzuat Tarih ve sayılı R.G. yayımlanarak yürürlüğe giren Parlayıcı, Patlayıcı, Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerlerinde ve İşlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük - 26/12/2003 Tarih ve sayılı R.G. yayımlanarak yürürlüğe giren Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik

56 -31/03/2007 Tarih ve sayılı R.G. yayımlan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik 10/07/ 2009 Tarih ve sayılı R.G. yayımlan Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yürürlüğü 01/01/2011 tarihine ertelenmiştir. 19/12/2007 Tarih ve sayılı R.G. yayımlanarak yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, 09/09/ 2009 Tarih ve sayılı R.G. yayımlanarak yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile bazı maddeleri değiştirilmiştir. - 26/12/2008 Tarih ve (mükerrer) sayılı R.G. yayımlanarak yürürlüğe giren Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarların Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik

57 KİMYASAL MADDELERLE ÇALIŞMALARDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK’E GÖRE SINIFLANDIRMA Patlayıcı, Oksitleyici, Çok kolay alevlenir, Kolay alevlenir, Alevlenir, Çok toksik, Toksik, Zararlı, Aşındırıcı, Tahriş edici, Alerjik, Kanserojen, Mutajen, Üreme için toksik Çevre için tehlikeli

58 Yönetmeliğe göre tehlikeli kimyasallar üç ana başlıkta ele alınmış ve sınıflandırılmıştır.
Fiziko-Kimyasal Özelliklere Göre Sınıflandırma Patlayıcı, Oksitleyici, Çok kolay alevlenir, Kolay alevlenir, Alevlenir, Çevreye Olan Etkilerine Göre Sınıflandırma : Çevre için tehlikeli

59 Sağlığa Olan Etkilere Göre Sınıflandırma
Çok toksik, Toksik, Zararlı, Aşındırıcı, Tahriş edici, Hassaslaştırıcı, Kanserojen, Mutajen, Üreme sistemine toksik

60 (Turuncu zemin üzerine siyah baskı)
TEHLİKE ÖZELLİĞİ İŞARETİ SEMBOLÜ (Turuncu zemin üzerine siyah baskı) PATLAYICI E OKSİTLEYİCİ O KOLAY ALEVLENİR F ÇOK KOLAY ALEVLENİR F+ TOKSİK T ÇOK TOKSİK T+ AŞINDIRICI C

61 Soluma ile hassaslaştırıcı Cilt teması ile hassaslaştırıcı
ZARARLI Xn TAHRİŞ EDİCİ Xi HASSASLAŞTI RICI Soluma ile hassaslaştırıcı HASSASLAŞTIRICI Cilt teması ile hassaslaştırıcı KANSEROJEN Kategori 1 ve 2 T Kategori 3

62 ÜREME SİSTEMİNE TOKSİK
MUTAJEN Kategori 1 ve 2 T Kategori 3 Xn ÜREME SİSTEMİNE TOKSİK ÇEVRE İÇİN TEHLİKELİ N

63 Patlayıcı madde : Atmosferik oksijen olmadan da ani gaz yayılımı ile ekzotermik reaksiyon verebilen ve/veya kısmen kapatıldığında ısınma ile kendiliğinden patlayan veya belirlenmiş test koşullarında patlayan, çabucak parlayan katı, sıvı, macunumsu, jelatinimsi haldeki maddelerdir.

64 Oksitleyici madde : Özellikle yanıcı maddelerle olmak üzere diğer maddeler ile de temasında önemli ölçüde ekzotermik reaksiyona neden olan maddelerdir.

65 Çok kolay alevlenir madde :
Parlama noktası 0 oC’den düşük ve kaynama noktası 35 oC’den düşük sıvı haldeki maddeler ile oda sıcaklığında ve basıncı altında hava ile temasında yanabilen, gaz haldeki maddelerdir.

66 Kolay alevlenir madde :
a)    Enerji uygulaması olmadan, ortam sıcaklığında hava ile temasında ısınabilen ve sonuç olarak alevlenen,

67 Kolay alevlenir madde :
b) Ateş kaynağı ile kısa süreli temasta kendiliğinden yanabilen ve ateş kaynağının uzaklaştırılma-sından sonra da yanmaya devam eden katı haldeki, c) Parlama noktası 21 oC 'nin altında olan sıvı haldeki, d) Su veya nemli hava ile temasında,tehlikeli miktarda, çok kolay alevlenir gaz yayan maddelerdir.

68 Alevlenir madde : Parlama noktası 21 oC - 55 oC arasında olan sıvı haldeki maddelerdir.

69 Çok toksik madde : Çok az miktarlarda solunduğunda,
ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelerdir.

70 Toksik madde : Az miktarlarda solunduğunda, ağız yoluyla alındığında,
deri yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelerdir.

71 Zararlı madde : Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında,
deri yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelerdir.

72 Aşındırıcı madde : Canlı doku ile  temasında, dokunun tahribatına neden olabilen maddelerdir.

73 Tahriş edici madde : Mukoza veya cilt ile direkt olarak ani, uzun süreli veya tekrarlanan temasında lokal eritem, eskar veya ödem oluşumuna neden olabilen, aşındırıcı olarak sınıflandırılmayan maddelerdir.

74 Alerjik madde : Solunduğunda, cilde nüfuz ettiğinde
aşırı derecede hassasiyet meydana getirme özelliği olan ve daha sonra maruz kalınması durumunda karakteristik olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden olan maddelerdir.

75 Kanserojen madde : Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında,
deriye nüfuz ettiğinde kanser oluşumuna neden olan veya kanser oluşumunu hızlandıran maddelerdir.

76 Mutajen madde : Solunduğunda, Ağız yoluyla alındığında,
Deriye nüfuz ettiğinde kalıtımsal genetik hasarlara yol açabilen veya bu etkinin oluşumunu hızlandıran maddelerdir.

77 Üreme için toksik madde :
Solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deriye nüfuz ettiğinde erkek ve dişilerin üreme fonksiyon ve kapasitelerini azaltan ve/veya doğacak çocuğu etkileyecek kalıtımsal olmayan olumsuz etkileri meydana getiren veya olumsuz etkilerin oluşumunu hızlandıran maddelerdir.

78 Çevre için tehlikeli madde :
Çevre ortamına girdiğinde çevrenin bir veya birkaç unsuru için hemen veya sonradan kısa veya uzun süreli tehlikeler gösteren maddelerdir.

79 TEHLİKELİ KİMYASALLARIN AMBALAJLANMASI
Ambalajların özellikleri Ambalajı ve kapatma aksamını oluşturan malzemeler, ambalajın içeriğinden olumsuz yönde etkilenecek ya da içeriği ile tehlikeli bileşikler oluşturmaya izin verecek şekilde olmamalı, Ambalaj ve kapatma aksamı, sağlam ve dayanıklı olmalı, Değiştirilebilir kapatma aksamıyla donatılmış konteynırlar, ambalaj içeriği dışına çıkmadan yeniden kapatılabilecek şekilde tasarlanmalı, Ambalajın kapatma aksamı önceden açıldığını belli edecek şekilde yapılmalı, Özellikleri itibariyle çocukların ilgisini çekecek veya tüketiciyi yanıltacak şekilde olmamalı,

80 TEHLİKELİ KİMYASALLARIN ETİKETLENMESİ VE ETİKETLEMENİN ÖNEMİ
Kimyasal madde ambalajları üzerindeki etiketler; önemli bir bilgi kaynağıdır, Etiketler her zaman ambalajların üzerinde bulunmalı, Etiketle belirtilen madde ile kabın içindeki kimyasal maddeler aynı olmalıdır, Tüm kimyasalların, özelliğini (kimyasal formülü fiziksel özelliği ve ticari ismi) açıkça belirtecek şekilde etiketlenmesi, Tehlikeli kimyasalların etiketlerinde ayrıca zararlı, zehirli, patlayıcı vb özelliğini belirten sembolün, güvenlik ve risk numarasının bulunması gerekir.

81 ETİKETLEME İşyerinde kullanılan her türlü kimyasal maddeler için;
Maddenin risklerini, Korunma yöntemlerini, Kullanılma metotlarını ve diğer gerekli bilgileri ihtiva eden malzeme güvenlik bilgi formlarındaki bilgiler bulunmalıdır.

82 Kimyasalın Etiketinde Bulunması Gereken Bilgiler
Ticari adı Kimliği Tedarikçi firmasının adı/adresi/telefon numarası Tehlike etiketleri Kullanımının doğasından kaynaklanan riskler Alınması gereken güvenlik önlemleri Kimyasal güvenlikle ilgili ek bilgilerin işverende bulunduğuna dair ifade Sınıfı (Ulusal yasalarla belirlenen)

83 ETİKETLEME Bu tür bilgi etiketleri bulunmayan malzemeler üreticilerden alınmamalı ve kullanılmamalıdır.

84 Kimyasalların Endüstrideki Yeri ve Kullanımı
Satın Alma Süreci Taşıma Süreci Depolanma Süreci Fabrika İçi Taşınma Süreci Fabrikada Kullanılması Atıkların Bertaraf Edilmesi

85 Kimyasalların Depolanması
Depolama, ısı, ışın, nem, titreşim, alev, kıvılcım, kimyasal reaksiyon, elektrik akımı gibi durumlardan etkilenmeyecek şekilde yapılmalıdır. Elektrik Tesisatı : Kimyasal madde depoları içinde tercihen elektrik tesisatı bulunmamalı, aydınlatma ışık dışarıdan yansıtılarak yapılmalıdır. İçeride elektrik tesisatı bulunması zorunlu ise tamamen exproof ve kapalı sistem olmalıdır. Havalandırma : Kimyasal madde depolarının havalandırmaları hem alttan hem üstten karşılıklı olmalıdır.

86 Kimyasalların Depolanması
Kimyasal madde deposu işyerinin diğer bölümlerinden ayrı bağımsız bir bölüm olmalıdır. Deponun taban, tavan ve duvarları yanmaz malzemeden olmalıdır. Yangın savunma sistemleri depolanan kimyasal maddenin özelliğine uygun olmalıdır. Tavan ve pencereler herhangi bir basınçta kolay dışa açılacak şekilde hafif malzemeden olmalıdır. Bütün kapı ve pencereler dışa açılır olmalı, sürgülü kapılarda ayrıca dışa açılır kanatlı kapı olmalıdır. Depo tabanı içine konacak kimyasal maddelerden etkilenmeyecek özellikte olmalıdır.

87 Kimyasalların Depolanması
Depo tabanı yangın halinde kullanılabilecek su ve benzeri söndürücüleri akıtacak özellikte drenaja sahip olmalıdır. Depo tabanında depolanan farklı özellikte maddelerin birbirine temas etmemesi için, farklı maddeler drenaj yolları ile ayrılmış bölümlere konmalıdır. Depo dışında bir toplama havuzu bulunmalıdır. Kimyasal maddeler, özelliklerine göre ayrı bölümlerde depolanmalıdır. Depo dışında ve uygun bir mesafede, depo içinde nelerin bulunduğu, herhangi bir yangın halinde hangi malzeme ve yöntemlerle, ne şekilde müdahale edileceği bilgilerini ihtiva eden bir uyarı levhası konulmalıdır

88 Bir Arada Depolanması Sakıncalı Olan Maddeler
Bazı kimyasal maddeler bir araya geldikleri zaman birbirleriyle çok şiddetli reaksiyona girerler. Eğer belli bir miktardan fazla iseler, bunların beraberce depolanmasına izin verilmez. Sızıntı, yangın vb. bir kaza durumunda ambalajları, taşıma kapları hasara uğrayarak birbirleriyle reaksiyona girebilirler. Örneğin; Yanabilir maddeler ile oksitleyici maddelerin beraberce depolanmasına izin verilmez. Çünkü reaksiyona girerek yangını başlatabilirler.

89 İşverenin Yükümlülükleri
İşveren, kimyasal maddelerle çalışmalarda, İşçilerin bu maddelere maruziyetini önlemek, Bunun mümkün olmadığı hallerde en aza indirmek, Tehlikelerinden korumak, için gerekli tüm önlemleri almakla yükümlüdür.

90 Sağlık gözetimi Çalışanların belirli bir kimyasal maddeye maruziyetleri ile ilgili olarak sağlık durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılan değerlendirmelerdir.

91 KİMYASALLARIN RİSK YÖNETİMİ
Sağlığa zararlı kimyasalların risklerini belirle, Etkilenme halinde ne önlemler alınacağına karar ver, Etkilenmeyi önle. Bu mümkün değilse, kontrol altında tut, Kontrol ölçümlerini sürekli yap, Gerekiyorsa; çalışanların zararlı kimyasallardan etkilenmesini izle, Gerekli ise sağlık gözetimi uygula, Kaza, olay ve acil durumlar için planlama yap, Çalışanlara gerekli bilgi, talimat ve eğitimleri ver.

92 Kimyasal Risklere Karşı Önlemler
Çalışan sayısını en aza indirmek Çalışanların işyerinde belirli bölgelere girmelerini engellemek. Tehlikeli kimyasal madde ile çalışılan bölümleri diğerlerinden ayırmak Maruziyet süresini en aza indirmek Yeterli havalandırma sağlamak Teknik proses değişikliği yapmak Uygun hijyen önlemleri Yeme-içme alanları belirlemek Ortamdaki kimyasal madde miktarını azaltmak İşyeri ortamında yeterli miktarda kimyasal madde bulundurulmasını sağlamak. Uygun iş ekipmanları sağlamak ve bakım yaptırmak İşe uygun ekipmanlar kullanılmasını sağlamak. İş ekipmanı bakım protokolleri hazırlamak ve uygulamak. İş organizasyonu Çalışanların kimyasal maddelerle temasını engellemek/azaltmak için uygun iş organizasyonu yapmak Uygun çalışma prosedürleri İş aşamalarını, adım adım prosedürler ile anlatmak, güvenlik gerekliliklerini belirtmek, çalışanlara bu prosedürler ile ilgili eğitim vermek

93 Kimyasal Risklere Karşı Önlemler
Yukarıda bahsedilen genel önleme yöntemleri, tehlikeli kimyasal maddelerin oluşturduğu riskleri ortadan kaldırmak/azaltmak için yeterli değil ise, işyeri ortamında kimyasal risklere karşı özel önleme/koruma yöntemleri kullanılmalıdır. Bu yöntemler, Kimyasal Maddenin Değiştirilmesi (Tüm/ Kısmi) Güvenli İş Ekipmanları Kullanımı Otomasyon Sistemi Kullanmak Kimyasal Maddenin Fiziksel Durumunun veya Partikül Büyüklüğünün Değiştirilmesi Kapalı Sistem / Proses Çevreleme İşlemi Kimyasal Maddeleri Lokal Olarak Ortamdan Uzaklaştırma Tehlikeli Kimyasal Maddelerin Güvenli Depolanması İşyerinde Kirli Çalışma Gerektiren Bölümlerin Ayrılması Seyreltme Yöntemi ile Genel Havalandırma Yangın Önleme ve Yangından Korunma Kimyasal Madde Patlamalarını Önleme ve Korunma Tehlikeli Kimyasal Maddelerin Güvenli Kullanımı Güvenlik Duşu ve Göz Duşu Kişisel Koruyucu Donanımları Kullanımı

94 Riski ortadan kaldırma
Öncelik Sırası Amaç Uygulama Alanı Kimyasal Madde Proses İşyeri Ortamı İş Metodu 1 Riski ortadan kaldırma Kimyasal maddenin tamamen değiştirilmesi Prosesin modifikasyonu Güvenli iş ekipmanı kullanımı Otomasyon 2 Riski azaltma Kimyasal maddenin bir miktarının değiştirilmesi Kimyasal maddenin fiziksel durumunun değiştirilmesi Kapalı sistem kullanımı Lokal düzenleme izolasyon Güvenli depolama Kirli bölümlerin ayrılması Havalandırma Yangın önlemleri Güvenli kullanım Güvenli taşıma 3 Çalışanın korunması Gözduşu ve duş Yangından korunma Patlamayı önleme/korunma Solunum, deri, göz için KKD

95 SORULAR SORU 1:“Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik”e göre aşağıdakilerden hangisi bir ikame yöntemidir? A) Riskin özelliğine göre, sağlık gözetimi yapılması B) Tehlikeli kimyasal madde yerine işçilerin sağlık ve güvenliği yönünden tehlikesiz veya daha az tehlikeli olan kimyasal madde veya işlem kullanılması C) Tehlikeli kimyasal maddelerin olumsuz etkilerinden işçilerin toplu olarak korunması için alınan önlemlerin yeterli olmadığı hâllerde bu önlemlerle birlikte kişisel korunma yöntemlerinin uygulanması D) İşçilerin sağlık ve güvenliği yönünden risk oluşturabilecek tehlikeli kimyasal madde çıkışını önlemek veya en aza indirmek üzere uygun proses ve mühendislik kontrol sistemleri seçilmesi, uygun malzeme ve ekipman kullanılması SORU 2: İşyerindeki tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanacak kaza, olay ve acil durumlar için işveren aşağıdakilerden hangisini yapamaz? A) Yapılacak işleri önceden belirleyen bir acil eylem planı hazırlamak B) Durumun en kısa zamanda normale dönmesi için etkilenmiş alana tüm çalışanların girmesi talimatını vermek C) Tehlikeli kimyasallarla ilgili acil durum düzenlemeleri hakkındaki bilgileri kullanıma hazır bulundurmak D) Etkilenmiş alana girmesine izin verilen kişilere uygun koruyucu giyim eşyası, kişisel koruyucu sağlama

96 SORULAR SORU 3: Kimyasal etmenlerin vücuda giriş yolları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Solunum yoluyla B) Deriden emilim yoluyla C) Sindirim sistemi yoluyla D) Termal radyasyon yoluyla SORU 4: Bir kimyasal maddenin yapısal özelliği sonucu zarar verme potansiyeline ne denir? A) Kaza B) Tehlike C) Tehlike ve kaza D) Risk SORU 5: “Kimya sektöründe, kimyasal maddelerin kullanımına ilişkin risk değerlendirilmesi en geç kaç yılda bir yenilenmelidir? A)5 B) 2 C) 8 D) 10 SORU 6: Aşağıdakilerden hangisi malzeme güvenlik bilgi formlarındaki LD50 ve LC50 değerlerini tanımlayan açıklamalardır? A) Alçak doz – Alçak konsantrasyon B) En düşük doz – En düşük konsantrasyon C) Öldürücü doz – Öldürücü konsantrasyon D) Maksimum doz – Maksimum konsantrasyon

97 SORULAR SORU 7: Tehlikeli madde etiketlerine ilişkin aşağıdaki açıklamalardan hangisi yanlıştır? A) Etikette üreticinin adı ve adresinin bulunması B) Etikette insan sağlığına ilişkin gerekli bilgilerin bulunması C) Etikette maddenin adı, tehlike sembollerinin, varsa tehlike işaretlerinin bulunması D) Etikette çevre ve insan sağlığı için tehlikeler ve bunlardan korunma önlemlerini gösterenlerden başka işaretler kullanılması ve “uygun kullanım hâlinde zararsızdır” gibi ifadelerin bulunması SORU 8: Mesleki maruziyet sınır değeri hangisidir? A) Kimyasal maddenin zarar verme potansiyelinin çalışma ve/veya maruziyet koşullarında ortaya çıkması olasılığıdır. B) Kimyasal maddenin, metabolitinin veya etkilenmeyi belirleyecek bir maddenin uygun biyolojik ortamdaki konsantrasyonunun üst sınırıdır. C) Çevre ortamına girdiğinde çevrenin bir veya birkaç unsuru için hemen veya sonradan kısa veya uzun süreli tehlikeler gösteren maddelerin havadaki miktarıdır. D) Başka şekilde belirtilmedikçe, 8 saatlik sürede, çalışanların solunum bölgesindeki havada bulunan kimyasal madde konsantrasyonunun zaman ağırlıklı ortalamasının üst sınırıdır.

98 Solunum bölgesi : Merkezi, kişinin kulaklarını birleştiren çizginin orta noktası olan 30 cm yarıçaplı kürenin, başın ön kısmında kalan yarısıdır.

99 SORULAR SORU 9: Kimyasal maddelerin tehlikeli olarak değerlendirilmeyen özellikleri aşağıdakilerin hangisinde gösterilmiştir? A) Alerjik / Kanserojen / Mutajen B) Zehirlilik / Tahriş Edicilik / Aşındırıcılık C) Patlayıcılık / Oksitleyicilik / Alevlenebilirlik D) Yoğunluk / Kimyasal Etkinlik / Alkolde Çözünürlük SORU 10: LD50’nin anlamı aşağıdakilerden hangisidir? A) Öldürücü doz B) Zehirlenme süresi C) Yarılanma zamanı D) Öldürücü konsantrasyon SORU 11: Tehlikeli maddelerin etiketlendirilmesinde kullanılan aşağıdaki işaret ve sembollerin hangisi yanlıştır? A)Parlayıcı B)Patlayıcı C)Aşındırıcı D)Çevre için tehlikeli

100 SORULAR SORU 12: Aşağıdakilerden hangisi Kimyasal Maddelerle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmeliğine göre ikame yöntemidir? A) Tehlikeli kimyasal maddelerin olumsuz etkilerinden işçilerin toplu olarak korunması için alınan önlemlerin yeterli olmadığı hallerde bu önlemlerle birlikte kişisel korunma yöntemlerinin uygulanması B) İşçilerin sağlık ve güvenliği yönünden risk oluşturabilecek tehlikeli kimyasal madde çıkışını önlemek veya en aza indirmek üzere uygun proses ve mühendislik kontrol sistemleri seçilmesi, uygun malzeme ve ekipman kullanılması C) Tehlikeli kimyasal madde yerine işçilerin sağlık ve güvenliği yönünden tehlikesiz veya daha az tehlikeli olan kimyasal madde veya işlem kullanılması D) Riskin özelliğine göre, sağlık gözetimi yapılması SORU 13: Kimyasal maddelerle çalışmalarda risk değerlendirmesinde aşağıdakilerden hangisi dikkate alınmaz? A) Kimyasal maddenin sağlık ve güvenlik yönünden tehlike ve zararları B) Maruziyetin türü, düzeyi ve süresi C) Kimyasal maddenin miktarı, kullanma şartları ve kullanım sıklığı D) Yapılacak sağlık gözetimleri

101 SORULAR SORU 14: Doğalgaz tehlikesi için aşağıdakilerden hangisi geçerli bir açıklama değildir? A) Oksijen yetersizliğine neden olması B) Havadan hafif olması C) Patlayıcı olması D) Zehirli olması SORU 15: Kanserojen ve mutajen maddelere maruziyet riski bulunan çalışmalarda aşağıdakilerden hangi önlem yanlıştır? A) Kanserojen ve mutajen maddelere maruz kalan veya kalabilecek işçi sayısı mümkün olan en az sayıda olacaktır. B) Madde miktarı işlem için gerekenden fazla olmayacaktır. C) Yapılan çalışmalarda ilk önce kişisel korunma yöntemi uygulanacaktır. D) Uygun çalışma yöntemleri ve işlemler kullanılacaktır. SORU 16:Kanserojen ve mutajen maddelere maruziyet riski bulunan çalışmalar için aşağıdaki uygulamalardan hangisi yanlıştır? A) Maruziyet ortamına uygun çalışma yöntemleri uygulanmalıdır. B) Maruziyet ortamında mümkün olan en az sayıda işçi çalıştırılmalıdır. C) Maruziyet ortamında çalıştırılacak işçilere öncelikle kişisel koruma yöntemleri uygulanmalıdır. D) Maruziyet ortamında çalışma için zorunlu miktardan fazla kimyasal madde bulundurulmamalıdır.


"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLİNCİ (MTM 4672)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları