Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Mehmet TARAKÇI Mühendis

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Mehmet TARAKÇI Mühendis"— Sunum transkripti:

1 Mehmet TARAKÇI Mühendis

2 ASANSÖR YÖNETMELİĞİ (95/16/AT)

3 ASANSÖR YÖNETMELİĞİ (95/16/AT)
15/02/2003 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış (Yürürlükten kalktı.) 31/01/2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış (Yürürlükte) 14/8/2009 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de «Asansör Yönetmeliğinde (95/16/AT) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik» yayımlanmış (Yürürlükte)

4 DAYANAK 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun AB (95/16/EC) sayılı direktif

5 YENİ YAKLAŞIMLA OLAN İLİŞKİSİ
Risksiz Ürün (Testleri üretici yapar) Riskli Ürün (Testleri Onaylanmış Kuruluş yapar) Asansör ve Asansör Güvenlik Aksamları, Basınçlı ekipmanlar, Gaz yakan cihazlar, Kablolu taşıma sistemleri, …………………………….

6 DİĞER MEVZUATLA OLAN İLİŞKİSİ
ASANSÖR YÖNETMELİĞİ (95/16/AT) MAKİNA EMNİYETİ YÖNETMELİĞİ (2006/42/AT) YAPI MALZEMELERİ YÖNETMELİĞİ (89/256/AT) BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK PLANLI ALANLAR TİP İMAR YÖNETMELİĞİ ENGELLİLER MEZUATI ……………………………………………………………………………………………………

7 Binalarda ve inşaatlarda sürekli olarak kullanılan asansörleri
KAPSAM Binalarda ve inşaatlarda sürekli olarak kullanılan asansörleri Asansörlerde kullanılacak olan güvenlik aksamlarını (EK IV) Sabit raylar boyunca hareket etmese dahi, sabit bir mesafe boyunca hareket eden asansörleri

8 KAPSAM DIŞI Hızı 0,15 m/s ve daha düşük olan kaldırma tertibatlarını,
İnşaat şantiyelerinde kullanılan asansörleri, Demir yolu hattında halatla çekilen vagonlar dahil, kablolu taşıma sistemlerini, Askeri veya polis amaçları için özel olarak tasarımlanan ve inşa edilen asansörleri, Üzerinden iş yapılabilen kaldırma tertibatları, Maden ocağı asansörünü, Sanatsal icraat sırasında sanatçıların kaldırılmasına yönelik kaldırma tertibatları, Taşıt araçlarına monte edilmiş kaldırma tertibatlarını, Makinalara bağlı olan ve makina üzerindeki bakım ve muayene noktaları dahil olmak üzere, sadece çalışma istasyonlarına erişim amacıyla tasarlanan kaldırma tertibatlarını, Dişli rayda çalışan trenleri, Yürüyen merdivenler ve mekanik yürüyüş bantlarını,

9 ASANSÖRÜN TANIMI Asansör (Fr. Ascenseur)
İnsanları, yükleri bir yapının bir katından ötekine veya yüksek yerlere çıkarıp indiren elektrikle işleyen araç (Kaynak: TDK Büyük Türkçe Sözlük) Asansör Belirli seviyelerde hizmet veren, esnek olmayan ve yatay düzlemle 15°’den fazla bir açı oluşturan kılavuzlar boyunca hareket eden, bir taşıyıcıya sahip olan ve (1) İnsanların, (2) İnsanların ve yüklerin, (3) Taşıyıcıya girilebiliyorsa, yani bir kişi zorlanmadan taşıyıcıya girebiliyorsa ve taşıyıcı içine ya da taşıyıcı içindeki bir kişinin kolayca ulaşabileceği şekilde yerleştirilmiş kontrollerle teçhiz edilmiş ise sadece yüklerin taşınmasına yönelik bir tertibat, olarak tanımlayabiliriz.

10 KAPSAM DIŞI 95/16/AT 2006/42/AT 95/16/AT 2006/42/AT

11 95/16/AT /42/AT

12 95/16/AT /42/AT EN 81-40 EN 81-1/2 veya EN 81-20 EN 81-25 EN 81-25

13 UYGUNLUK DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ

14 UYGUNLUK DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ
ASANSÖRLER İÇİN UYGUNLUK DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ AT Tip İncelemesi (Modül B)+Son Muayene AT Tip İncelemesi (Modül B)+Ürün Kalite Güvencesi (Modül E) AT Tip İncelemesi (Modül B)+İmalat Kalite Güvencesi (Modül D) Modül G Modül H ASANSÖR GÜVENLİK AKSAMLARI İÇİN UYGUNLUK DEĞERLENDİRME İŞLEMLERİ AT Tip İncelemesi (Modül B) + Rasgele Kontrol İle Tipe Uygunluk (Modül C) AT Tip İncelemesi (Modül B) + Ürün Kalite Güvencesi (Modül E) Modül H (Tam Kalite Güvence Sistemi)

15 CE İŞARETİ

16 ONAYLANMIŞ KURULUŞUN ADI
SIRA NO ONAYLANMIŞ KURULUŞUN ADI KİMLİK NUMARASI 1 TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ 1783 2 MEYER BELGELENDİRME HİZ. A. Ş. 1984 3 TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ASANSÖR KONTROL MERKEZİ 2022 4 ALBERK QA ULUSLARARASI TEKNİK KONTROL VE BELGELENDİRME A. Ş. 2138 5 S & Q MART KALİTE GÜVENLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 2159 6 KALİTEST BELGELENDİRME VE EĞİTİM HİZ. LTD. ŞTİ. 2179 7 SZUTEST TEKNİK KONTROL VE BELGELENDİRME HİZ. TİC. LTD. ŞTİ. 2195 8 UDEM ULUSLARARASİ BELGELENDİRME DENETİM EĞİTİM MERKEZİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. 2292 9 D KARE GÖZETİM TEST VE BELGELENDİRME TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ 2528 10 A1 BELGELENDİRME VE MUAYENE HİZMETLERİ LİMİTED ŞİRKETİ 2557

17 DİĞER İŞARETLEMELER (2006/42/AT) Makine Emniyeti Yönetmeliği Temel sağlık ve güvenlik kuralları (1.7.3 Makinaların işaretlenmesi) Bütün makinalar, aşağıdaki asgari özellikler göz önünde tutularak, görünür, okunur ve silinemez bir şekilde işaretlenmelidir: Asansör monte edenin ünvanı ve tam adresi Asansörün montaj (imâl) yılı Asansörün Tipi ( Modeli ) ve Seri Numarası ve TS EN 81 – 1/2 +A3 standardlarına göre; kabinde, asansörün beyan yükü kg olarak ve taşıyacağı insan sayısı, ikaz levhası ile belirtilmelidir. “ kg KİŞİ”

18 DİĞER İŞARETLEMELER Asansör, kabin içinde kalmış olan kişilerin dış yardım olmadan çıkmalarına izin verecek şekilde tasarlanmışsa eğer, konuya ilişkin olarak asansör monte eden tarafından hazırlanmış olan talimatın, kabin içerisinde açık ve görülebilir şekilde bulundurulması gerekmektedir.

19 TEMEL GÜVENLİK GEREKLERİ
Asansör Yönetmeliği (95/16/AT) kapsamına giren asansörler ve asansör güvenlik aksamları, bu Yönetmeliğin Ek 1’inde belirtilen temel sağlık ve güvenlik gereklerini karşılamak zorundadırlar.

20 STANDARD Uyumlaştırılmış bir Avrupa standardının bir veya daha fazla sağlık ve güvenlik gereğini kapsaması durumunda; Bu standarda uygun monte edilmiş asansörlerin yönetmelikte belirtilen ilgili temel gereklere uygun olduğu, Bu standarda uygun olarak imal edilmiş güvenlik aksamlarının, gerektiği şekilde monte edilmeleri bakımından asansörlerle ilgili temel gereklere uygunluğu sağladıkları kabul edilir. EK ZA (Bilgi için) AVRUPA BİRLİĞİ DİREKTİFLERİNİN TEMEL KURALLARINA VEYA DİĞER ŞARTLARINA DAİR STANDARD MADDELERİ Bu standard, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği tarafından CEN’e iletilen talimat doğrultusunda hazırlanmış olup, asansörlerle ilgili Direktifin (95/16/EC) temel kurallarını destekler. Bu standardın maddeleri, asansörle ilgili direktifin kurallarına uygun bir şekilde destek verir.

21 EN SON YÜRÜRLÜK TARİHİ: 31/8/2017 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
STANDARD TS EN 81 – 1 +A3 : ASANSÖRLER - YAPIM VE MONTAJ İÇİN GÜVENLİK KURALLARI - BÖLÜM 1: ELEKTRİKLİ ASANSÖRLER (TSE-TÜRÇE-MART 2011) TS EN 81 – 2 +A3 : ASANSÖRLER- YAPIM VE MONTAJ İÇİN GÜVENLİK KURALLARI- BÖLÜM 2: HİDROLİK ASANSÖRLER (TSE-İNGİLİZCE-MART ) YÜRÜRLÜK TARİHİ: 01/01/2012 EN SON YÜRÜRLÜK TARİHİ: 31/8/2017 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

22 YAYIMLANMA TARİHİ: EKİM 2014
STANDARD TS EN 81-20:2014 «Asansörlerin Yapım ve Kurulumu İçin Güvenlik Kuralları - İnsan Ve Eşyanın Taşınması İçin Asansörler - Bölüm 20: İnsan ve Eşya Asansörleri» TS EN 81-50:2014 «Asansörlerin Yapımı ve Kurulumu İçin Güvenlik Kuralları - Muayene Ve Deneyleri - Bölüm 50: Asansör Bileşenlerinin Tasarım Kuralları, Hesapları, Muayeneleri ve Deneyleri» YAYIMLANMA TARİHİ: EKİM 2014 ZORUNLU UYGULAMA TARİHİ: 01/9/2017 !!!!!!!!!

23 Asansörü monte edenin adı ve adresi,
PİYASAYA ARZ AT UYGUNLUK BEYANI Asansörü monte edenin adı ve adresi, Asansörün tanımı, tip veya seri detayları, seri numarası ve asansörün montaj yapıldığı adresi, Asansörün montaj yılı, Asansörün uyduğu hüküm, Kullanılan uyumlaştırılmış standartlara atıf, Uygun olduğu durumda AT tip incelemesini yapan onaylanmış kuruluşun veya imalat gözetiminden sorumlu onaylanmış kuruluşun isim, adres ve kimlik numarası Asansörü monte eden adına hareket etmekle yetkilendirilmiş imza sahibinin kimliği.

24 (2014/33/AB) ASANSÖR YÖNETMELİĞİ
2014/33/EU sayılı Direktif 26/Şubat/2014 tarihinde AB Komisyonu tarafından yayımlandı. AB tarafından 2 yıl geçiş süresi verildi. Bakanlığımızca uyumlaştırma çalışmalarına devam edilmektedir. 20 Nisan 2016 tarihinde AB ile eşzamanlı olarak uygulamaya girmesi hedeflenmektedir. TANIMLAR EKONOMİK AKTÖRLERİN TANIMI VE SORUMLULUKLARI Monte Eden, İmalatçı, Yetkili Temsilci, İthalatçı, Dağıtıcı sorumlulukları UYGUNLUK DEĞERLENDİRME KURULUŞLARININ ONAYI ONAYLANMIŞ KURULUŞ ATAMA BİLDİRİM VE İZLEME SÜRECİ ASANSÖRLER İÇİN GÜVENLİK AKSAMLARI LİSTESİ

25


"Mehmet TARAKÇI Mühendis" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları