Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Görgü Tanığı İfadesi Ne Kadar Güvenilirdir? Jüri Üyelerinin Kararlarını Etkileyen Diğer Faktörler Nelerdir? Bireysel Jüri Üyesini Neler Etkiler?Grup.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Görgü Tanığı İfadesi Ne Kadar Güvenilirdir? Jüri Üyelerinin Kararlarını Etkileyen Diğer Faktörler Nelerdir? Bireysel Jüri Üyesini Neler Etkiler?Grup."— Sunum transkripti:

1

2

3 Görgü Tanığı İfadesi Ne Kadar Güvenilirdir? Jüri Üyelerinin Kararlarını Etkileyen Diğer Faktörler Nelerdir? Bireysel Jüri Üyesini Neler Etkiler?Grup Etkileri Jüri Üyelerini Nasıl Etkiler? HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :

4

5 Mahkeme odasının canlı bir şekilde gözler önüne serdiği üzere, jüri üyeleri ifadeyi duyar, davalıyla ilgili izlenimler oluşturur, hâkimin talimatlarını dinler ve karara varırlar. Bu adımları, görgü tanığı ifadesinden başlayarak teker teker ele alalım.

6 Yanlış Bilgilendirme Etkisi Başkasının olay ile ilgili hafızasına, olaya şahit olduktan sonra yanlış bilgi katmak ve bunun hakkında yanıltıcı bilgiye sahip olmak.

7 İnsan gözü, bir video kamerası değildir; ışıktaki farklılıkları, açıyı ve yüz tanımayı azaltan diğer değişikliklere karşı hassastır. Bir suçtaki olaylar dizini tekrar tekrar anlatıldığında hatalar yavaşça içeri süzülebilir ve tanık tarafından gerçek açıklamanın bir parçası olarak benimsenebilir.

8 Görgü tanığı ifadelerinde ortaya çıkabilecek eksikler hakkında jüri üyelerini eğitmek, ifadenin kabulünü ve sonuç olarak kararın doğruluğunu etkileyebilir.

9 Davalının çekiciliği ve jüri üyelerine olan benzerliği onları hangi ölçüde yanlı kılar? Jüri üyeleri, yargıcın talimatlarına ne derece bağlı kalır?

10

11 Tepkisellik Birinin özgürlük hissini koruma ve güçlendirme güdüsü. Tepkisellik, biri eylem özgürlüğümüzü tehdit ettiğinde ortaya çıkar.

12 Araştırmacılar, potansiyel olarak verilecek cezanın ağırlığını ve kurbanın çeşitli özellikleri gibi diğer faktörlerin etkilerini de incelediler.

13 Karar, mahkeme salonunda olanlara bağlıdır: görgü tanığı ifadeleri, sanığın özellikleri, hâkimin talimatları. Fakat karar aynı zamanda birey olarak, jüri üyelerinin bilgiyi nasıl işlediklerine de bağlıdır.

14 Bir temel endişe, jüri üyelerinin özellikle de kişinin suçu işlemiş olma olasılığına işaret eden istatistikleri içerdiğinde kanıtları anlama yetilerine dairdir.

15 Jüri üyelerinin önceden vardıkları bireysel kararlarının bir grup kararında birleşmesine ne, nasıl etki eder?

16

17 Jüriler, bir grubu oluşturur ve diğer gruplara tesir eden aynı etmenlerden etkilenir. Örneğin, jürinin en çok sesi çıkan üyeleri, konuşmanın çoğunu yapma eğilimindeyken en sessiz üyeler az konuşur.

18 Jüri karar aşamasında müzakere ederken, karşıt görüşler daha çok güçlenir ve kutuplaşır. Uyarlanmış jüriler, gerçek jüriler değildir; bu yüzden araştırma bulgularını gerçek mahkeme salonlarına genellerken dikkatli olmalıyız.

19 Yine de sosyal psikolojideki tüm deneyler gibi, laboratuvar jüri deneyleri, günlük hayatın karmaşık dünyasını yorumlamakta kullanabileceğimiz kuramlar ve ilkeler formüle etmemize yardım eder.


"Görgü Tanığı İfadesi Ne Kadar Güvenilirdir? Jüri Üyelerinin Kararlarını Etkileyen Diğer Faktörler Nelerdir? Bireysel Jüri Üyesini Neler Etkiler?Grup." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları