TEST TEKNİĞİ. Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni bilgi eksikliğinin yanında sorulara yaklaşım tarzından veya soru stiline aşina olmamaktan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
Advertisements

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Psikolojik Danışman ve Rehber Sunan
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV İPUÇLARI.
Taşı delen suyun kendisi değil , Sürekliliğidir.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV İPUÇLARI.
TED ANTALYA KOLEJİ PDR SERVİSİ
TED ANTALYA KOLEJİ PDR VE ÖLÇME DEĞERLENDİRME SERVİSİ
AKDENİZ-REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ
VAN MEHMET AKİF ERSOY LİSESİ HAZIRLAYAN FUAT DÜNDAR OCAK 2003
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
Konu testlerini çözerken soru köklerini dikkatle okuyup, yönlendirmeleri iyi takip edin.
Yerleştirme sınavları test tekniğine dayalı sınavlardır.
HAZIRLAYAN: MURAT CİVELEK
GİRESUN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SBS’YE DOĞRU «TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ»
Çanakkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü www. canakkaleram
LYS-YGS SINAVINDA TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
İMKB SARIÇİÇEK orta OKULU
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
Test Çözerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hacı Halit Erkut Lisesi
zamanı belirlenmiş amaçlar ve saptanmış öncelikler doğrultusunda programlı kullanmak. eğlenme dinlenme aile sevdiklerim hobilerim Yeni reçete…….. Etkili.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
YEŞİM KULA ÖMER MART İLKÖĞRETİM OKULU REHBER ÖĞRETMENİ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
SINAVA DOĞRU Rehberlik Servisi.
SINAV STRATEJİLERİ VE TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
SINAVLARDA BAŞARILI OLMANIN YOLLARI
GÖLCÜK RAM RPDH BÖLÜMÜ SBS çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Bu sorular, bilginin yanında sunulan metni ya da grafiği yorumlayabilme, uygun.
18 Adımda Test Çözme Becerisi
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ÖNCESİ ÖNERİLER
Özlem DÜZGÜN Psikolojik Danışman. Yerleştirme sınavları içerik bakımından oldukça fazla konu kapsayan, psikolojik olarak ise bireyde gerginlik yaratan.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. UNUTMAYIN!!! SBS BİR SÜREÇTİR.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ G.BANU KOCATEPE TERCİH UZMANI.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ Özcan SULU Rehber ve Psikolojık Danışman
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ KADİR YILDIZ REHBER PSİKOLOJİK DANIŞMAN
ETKİLİ TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ REHBER ÖĞRETMEN HÜLYA KARAY.
Test Çözme Teknikleri.
1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. 2 İLK BAŞTA BİLMENİZ GEREKENLER.
YGS TESTLERİNDE YERALAN SORULAR ZORLUK DÜZEYLERİNE GÖRE 5’E AYRILMAKTADIR.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
Yerleştirme sınavları test tekniğine dayalı sınavlardır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir. Çünkü bu sınavlara müracaat.
 Test çözmede üç unsur önemlidir.  Bilgi: Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 1 Hazırlayanlar: Okul Rehber Öğretmenleri: Hüseyin UZUN Emin ARIKAN.
REHBERLİK SERVİSİ YAYINIDIR
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Test çözmede üç unsur önemlidir. BİLGİ YORUM HIZ.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Test çözmede üç unsur önemlidir. BİLGİ YORUM HIZ.
HOŞ GELDİNİZ  REHBERLİK SERVİSİ. TEST ÇÖZME TEKNİĞİ.
 REHBERLİK SERVİSİ YAVUZ ÖCAL REHBER ÖĞRETMEN.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Hazırlayan: Psikolojik Danışman Gamze UĞUR.
 her sorunun bir doğru cevabı, bir çeldiricisi iki tanede kendi içinde doğru fakat kesinlikle cevap olamayan şıkkı vardır.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ AHMET ATİLLA KONURALP REHBERLİK SERVİSİ.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
 Fen Liseleri  Anadolu Liseleri  Sosyal Bilimler Lisesi  Anadolu Teknik Ve Meslek Liseler  Anadolu İmam Hatip Liseleri  Sağlık Meslek Liseleri 
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ HÜSEYİN SORUK PSİKOLOJİK DANIŞMAN.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
Test Çözme Teknikleri.
ETKİLİ TEST ÇÖZME STRATEJİLERİ
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
ETKİLİ TEST ÇÖZME YÖNTEMLERİ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ YGS ve LYS test tekniğine dayalı sınavlardır. Bu sınavlarda başarılı olmak test çözme becerisi kazanmayı gerektirir.
Sunum transkripti:

TEST TEKNİĞİ

Test tekniğine dayalı sınavlarda başarısızlığın nedeni bilgi eksikliğinin yanında sorulara yaklaşım tarzından veya soru stiline aşina olmamaktan kaynaklanır.

Çözülen her soru sınav öncesi size tecrübe kazandıracaktır.Siz bu bilgi birikimiyle ; Sorulara nasıl yaklaşacağınızı, Soruları nasıl çözeceğinizi, Hangi yolları kullanacağınızı, Ne kadar süre ayıracağınızı, Nelere dikkat edeceğinizi öğrenirsiniz.

Öğrenilen her konuyla ilgili yeterince soru çözülmelidir. Çözemediğiniz her sorunun mutlaka cevabının öğrenilmesi gerekir.

Farklı kaynaklardan yararlanılmalıdır fakat amaca hitap etmeyen soru kaynakları boşa zaman harcanmasına ve yanlış yönde çalışma yapmaya yol açabilir.

İlk başlarda çözülen sorular fazla vaktinizi alabilir.Sorularda pratiklik kazandıkça hız denemeleri yapınız.Yani soruları zamana bağlı olarak çözünüz. Çünkü sınav sadece bilginizi değil,bilgiyi kullanma hızınızı da ölçmektedir.

Soru kökleri okunurken olumlu ve olumsuz ifadelere dikkat edilmelidir.

Soru köklerinde ve cevap şıklarında bulunan “hiçbiri,yalnızca,gibi, ulaşılamaz,çıkartılamaz,değildir,en doğrusu vb. “ifadelere dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle altı çizili, italik, kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız.

Hiçbir bilginizin olmadığı sorular boş bırakılmalıdır.

Bazen 4 yanlışı bulmak bir doğruyu bulmaktan daha kolaydır.Yanlış şıkları eleyerek doğru cevaba ulaşabilirsiniz.

Bütün şıkları okumadan şıkları işaretlemeyin.Daha doğru bir cevap diğer şıklarda olabilir. Hızınızı belli aralıklarla kontrol ediniz.

Karşılaştığınız zor sorularla inatlaşıp zaman kaybetmeyiniz.Çünkü zor soruyu yapan değil çok soruyu yapan sınavı kazanır.

Bilginizin olmadığı sorularla uğraşıp vakit kaybetmeyiniz.Şimdi öncelik gördüğünüz konulardaki sorulara cevap vermektir.

Bazı sorular özellikle uzun sorular ilk bakışta zor gözükebilir.Ancak uzun sorular iyi açıklanmış sorulardır.İyi okunduğunda sanıldığı gibi zor olmadığı görülür.Bu nedenle uzun sorulardan korkmayınız.

Test hızınızı konu tekrarıyla değil,soru çözerek arttırabilirsiniz. Hazırlık döneminde bir konu ile ilgili farklı ve fazla sayıda soru çözmeye gayret ediniz.

Soru çözümünden sonra yanlış yaptığınız,boş bıraktığınız soruları inceleyerek hatanın bilgi eksikliğinden mi yanlış bilgiden mi dikkatsizlikten mi kaynaklandığını tespit ederek çalışmalarınıza yön veriniz.

TEST TEKNİĞİNİN ÖZELLİKLERİ Her testte aynı zorluk ya da aynı kolaylık dercesine sahip sorular bulunmaz. Sınavda çok zor sorular olduğu gibi çok kolay sorularda olacaktır. Tüm sınavlarda soruların zorluk derecesi aşağıdaki gibidir. Çok kolay sorular%10 Kolay sorular%20 Normal sorular%40 Zor sorular%20 Çok zor sorular%10 Her testte bilgi düzeyinizin altında ve üstünde sorularla karşılaşırsınız. Bazı sorular sizin için çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz.Oysa bazen böyle kolay sorular sormak da bu işin tekniğinin bir parçasıdır.

Dört şıktan oluşan her sorunun bir doğru cevabı, bir çeldiricisi iki tanede kendi içinde doğru fakat kesinlikle cevap olamayan şıkkı vardır. Cevap şıklarında cevaba benzeyecek bir şık bulunur. Bunlara çeldirici adı verilir. Çeldiriciler ilk bakışta cevap gibi algılanabilir ama ufak bir zihinsel egzersizle doğru cevabı bulmanız mümkündür. Bütün şıkları okumadan cevabı işaretlemeyin. Daha doğru bir cevap diğer şıklarda olabilir.

TURLU SORU ÇÖZME YÖNTEMİ Turlu Soru Çözme Yöntemi sınavdaki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya simge ile simgelendirmek o soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlar. Çok sorulu testlerde "Turlu Soru Çözme Yöntemi" bilinen soruların çözümünü hızlandırır. Yapılamayan sorularla zaman kaybını önler.

OKUMA ALIŞKANLIKLARINA DİKKAT İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız. Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu daha baştan yanlış cevaplamanızı sağlar. Sesli okuma alışkanlığı, dudak kıpırdatarak okumaya çalışmak, okunan her ifadenin altını çizmek gibi hatalı okuma alışkanlıkları sınavda hızınızı kesecek davranışlardır. Yapmanız gereken gözle okuma alışkanlığı kazanmanız ve okuma hızınızı arttırmanızdır. Ayrıca hızlı okumak adına hatalı okumak, eksik okumak gibi kötü alışkanlıklarınız varsa bunları mutlaka düzeltmeniz gereklidir

Kodlamalar sınav sonuna bırakılmamalı,her sorudan sonra verilen cevap optik forma işaretlenmelidir.

Kaydırma,yanlış cevabı işaretleme gibi klasik hatalar yapmamaya özen gösteriniz.

Aynı soru üzerinde birden fazla şıkkın işaretlenmesi o sorunun iptal edilmesine değil yanlış kabul edilmesine neden olur. A B C D E

Kodlama yapılırken kutucuğun tam olarak doldurulması, Alttaki sorunun şıkkına taşırılmaması, Şıkların değiştirilmesi durumunda değiştirilecek şıkkın iyice silinmesi gerekir.

Cevaplamanız bittiğinde,cevap kağıdınızı son bir kez kontrol ediniz.