Merve ORAKCI Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü ADLİ BİLİŞİM ABD.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZAMAN SERİLERİ MADENCİLİĞİ KULLANILARAK NÜFUS ARTIŞI TAHMİN UYGULAMASI
Advertisements

VERİ MADENCİLİĞİNE BAKIŞ
Öğretim Materyali Tasarlama ve Materyalin Üzerinde Değişiklik Yapma
YAPAY ZEKA ÖDEV - 3 Kenan KILIÇASLAN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Doktora Programı.
Asansör Simülatörünün Ürettiği Sonuçlar Üzerinde Yapılan K-means++ Kümeleme Çalışması ile Trafik Türünün Tahmini M. Fatih ADAK Bilgisayar Mühendisliği.
CLUSTERING USING REPRESENTATIVES Hazırlayan: Arzu ÇOLAK
Okullarda Suç ve Şiddeti Önleme
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ Güz Yarıyılı.
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
3. Teknoloji Fakültelerinde Mühendislik Eğitimi Çalıştayı
MinDolog Minder Bilişim
Kümeleme ve Yöntemleri Arş.Grv İlyas AKKUŞ İnönü Üniversitesi B.Ö.T.E
Düşünme Becerileri ve Eleştirel Düşünme
Bilişim Sistemleri Mühendisliği nedir? Neden ihtiyaç vardır?
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
Yapay Zeka Teknikleriyle Tıbbi Verilerin İşlenmesi: VERİ MADENCİLİĞİ
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
Dİjİtal oyun tabanlI öğrenme
WEB SUNUCU LOGLARININ WEB MADENCİLİĞİ YÖNTEMLERİ İLE ANALİZİ
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
Performans Değerlendirme
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
Veri Madenciligi . Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ( CART )
Bilişim Teknolojileri için İşletme İstatistiği Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim CEBECİ B.
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
Duygu BAĞCI – Dokuz Eylül Üniversitesi
Yapay Zeka Desteği ile Parfüm Öneri Sistemi
BİL3112 Makine Öğrenimi (Machine Learning)
Psikolojik Danışman: Hasan KARAKIŞ.  Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya.
Enerji Sistemlerinde Akıllı Sistem Uygulamaları Akademik Yılı Bahar yarıyılı Doç.Dr. Raşit ATA
KRiMiNOLOJi KAVRAMI, TANIMI, KONUSU, GOREVI
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Suç Olgusu, Nedenleri ve Sonuçları
ŞİDDET  İnsan psikolojisinde evrensel olarak varlığı kabul edilen ve cinsellikle birlikte en güçlü iki dürtüden biri olan saldırganlık ve onun sonucu.
Bölüm 4 : VERİ MADENCİLİĞİ
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
HEMŞİRELİĞİN TARİHÇESİ ve DOĞASINI OLUŞTURAN KAVRAMSAL ÇERÇEVE
Prof. Dr. Orhan torkul Arş. Gör. M. Raşit cesur
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
Hidrolojinin Yöntemleri
BİLGİ VE AĞ GÜVENLİĞİ DERSİ ÖDEVİ Ödev Konuları: 1) Dağıtık sistemler nedir avantajı nelerdir ? 2) Arp zehirlenmesi nedir? 3) Günümüzde kullanılan en güncel.
Davranış Bilimlerine Giriş
7th International Congress of Research in Education
Emg İşleme Engin Kaya.
Bilgisayar, çevre birimleri, pos makinesi,cep telefonu gibi her türlü teknolojinin kullanılması ile işlenilen suçlardır. Bilişim suçu; Teknolojik aletler.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Ondokuz mayıs üniversitesi Havza meslek yüksek okulu
Yüksek başarımlı hesaplama sistemleri ve yapılan çalışmalar
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
BİYOLOJİDE ÖZEL KONULAR
AKRAN ZORBALIĞI.
Betimsel Analiz Ne? Yüzeysel Kavramsal Yapı bellidir
SİBER GÜVENLİK ve KRİPTOLOJİ. Asım Emre Kaya Ülkelerin altyapı sistemlerinin siber uzaya bağımlı hale gelmesi ile; -bireyler -kurumlar -devletler siber.
Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh.
Prof. Dr. Ali Yazıcı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
Bilgi Güvenliğinde El Yazısı
Yapay Zeka Nadir Can KAVKAS
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
Hastane Bilgi Sistemlerinde Veri Madenciliği
Yapay Öğrenme Teorisi Bölüm-1
Sunum transkripti:

Merve ORAKCI Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü ADLİ BİLİŞİM ABD. Suç Analizinde Veri Madenciliği Teknikleri ve Makine Öğrenmesi Algoritmalarının Kullanılması Merve ORAKCI Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü ADLİ BİLİŞİM ABD.

Problem Suçun var oluşu, İlk kasten öldürme suçu, Teknolojinin ve uygarlığın gelişmesi ve değişmesi, Var olan suç türlerinin karmaşıklaşması, Suçun aydınlatılmasının güçleşmesi.

Suç ve Suç Bilimi(Kriminoloji) Suç ve suçlunun faklı disiplinlerde çalışanlar tarafından ilgi odağı olması, Bu konu ile ilgili çalışmaların artması, Kriminoloji biliminin ortaya çıkması. Kriminoloji: «Suç işleyen ve suça maruz kalan insanın incelenmesi» «Suç ve suça ilişkin konuların bilimsel yöntemlerle incelenmesi»

Suç ve Suç Bilimi(Kriminoloji) Sebep sonuç ilişkisi Faili suça iten psikolojik, sosyal ve biyolojik etkenler, Failin mağdura göre statüsü, Yakınlığı Sosyal ilişkiler boyutu «Fail, mağdur ve suç ilişkisinin çok boyutlu olarak ele alınması ve incelenmesi»

Suç ve Suç Bilimi(Kriminoloji) Kriminolojinin araştırma konuları kanunlarda suç sayılan fiillerle mi sınırlı??? «Hiç bir norma aykırı olmayan davranışların incelenmesi» Suç sayılan tipik davranış biçimi ile ilgili olabilir mi? bir suçun nedeni yada sonucunu oluşturabilir mi? --suç sayılan davranış ortaya çıktıktan sonra bu tür davranışların oluşmasına neden olan sebeplerin araştırılması–

Suç ve Suç Bilimi(Kriminoloji) Öğrencinin derslerinin kötü olması onun suçluluğu ile yakından ilişkili olabilir mi? Fazla alkol almak suç sayılmadığı halde, fazla alkol alan kişilerin cinsel suçları, şiddet suçlarını, vandalizm ve trafik suçlarını çokça işlemeleri??

Suç Analizi Suçun oluşmadan önlenmesi, Mevcut suçların ve suç eğilimlerinin tespit edilmesi, Bunlara karşı gerekli tedbirlerin alınması. Suç ve suçlu arasında ilişki kurmak, Suçların bölgesel olarak dağılımı konusunda bilgi sahibi olmak, Suç işlenmeden önce öngörülerde bulunmayı sağlaması. Emniyet ve güvenlik alanında önemli yer tutmakta.

Suçlu Profili Olayın özelliklerine göre suçun failinin tanımını oluşturma girişimi «Varsayım» Belli kişilik yapılarının benzer davranış kalıpları sergiler. Suçun incelenmesi-potansiyel şüphelilerin değerlendirilmesi

Suçlu Profili suç faillerinin önceden tahmin edilmesinde kilit nokta «Suçun işlenmesi sırasında belli davranışların ortamda olup olmaması » suçluya dair başka özelliklerin çıkarılması Suçlunun parmak izi konusunda tedbirli davranış sergilemesi, daha önceden bir mahkumiyetinin olduğunun göstergesi olabilir?

Suçlu Profili «Belli kişilik yapılarının belli davranışları sergiler» belli suçları belli profildeki insanlar işler. Suçun incelenmesi Suçluların gösterdiği davranış biçimlerinden suç tipi sınıflandırılmasına gidilmesi. «Şu profildeki insanlar şu tip suçu işlemeye eğilimlidirler»

Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi «Büyük ölçekli veriler arasından değerli olanı elde etme» Makine Öğenmesi «Bilgisayara daha önceki örneklerden edinilmiş tecrübelerin öğretilmesi» Tecrübelerden öğrenme «Makine Öğrenmesi algoritmalarının büyük veri tabanlarına uygulanması Veri Madenciliğidir» «Makine öğrenmesi veri madenciliği sürecinde uygulama aşamasında yer almaktadır»

Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi «öğrenme metotlarını geliştirerek, tahminlerin en iyi şekilde, yüksek performans ile nasıl çıkarılabileceği» Veri madenciliği «ortaya çıkan bilgi ve bu bilgilerin değerlendirilmesi»

Suç Analizinde Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi Yaklaşımı Uygarlık Teknoloji Suç oranlarının artışı Suçların çeşitlenmesi «Analiz, İnceleme ve Tespit edilmesi noktasındaki eksiklikler» Multidisipliner yaklaşımlar ve güncel tekniklerin kullanılması ihtiyacının oluşması.

Suç Analizinde Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi Yaklaşımı Sınıflandırma Suçların kategorilere ayrılması bilinen suçların sınıflandırılması kümeleme Bilinmeyen suçların tespiti Sapma tespiti normal olandan farklı olan durumların ortaya çıkarılması Dolandırıcılık ve ağ saldırıları Bağlantı analizi veriler arasında örüntü tanıma, birlikte gerçekleşen olayların tespit edilmesi belli bir sırayla belli olayların gerçekleşmesi gibi bağlantıların bulunması

Suç Analizinde Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi Yaklaşımı Veri madenciliği ve makine öğrenmesi tekniklerinin kullanılması ile; Suç, suçlu ve fail arasında bilinmeyen ilişkilerin, desenlerin, birlikteliklerin keşfedilmesi Suça özel fail-kurban profillerinin çıkarılması, Suçu belirleyici bilinmeyen özelliklerin keşfi, Suçu oluşturan unsurlardan suçun tahmini, Suç içindeki unsurların, diğer unsurlar kullanılarak tahmin edilmesi Suçun analiz edilmesinde hayati bilgilerin elde edilmesi bakımından emniyet güçlerine önemli ölçüde fayda sağlayabilmek.

Suç Analizinde Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi Yaklaşımı

Suç Analizinde Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi Yaklaşımı

Suç Analizinde Veri Madenciliği ve Makine Öğrenmesi Yaklaşımı

Kaynaklar Encylopaedia Brittanica, cilt 1, s. 25. Polat, O., “Kriminoloji ve Kriminalistik Üzerine Notlar”, Seçkin Yayınları, s.25., Ankara (2009). Sokullu-Akıncı, F., “Kriminoloji”, Beta Yayınları, 11. Baskı, İstanbul(2014), s.23,34, 43-44. Brown, D.E., "The Regional Crime Analysis Program (RECAP): A framework for Mining Data to Catch Criminals", Systems, Man, and Cybernetics, 1998. 1998 IEEE International Conference on , 2848-2853,(1998). Takçı, H., Hayta, Ş., “Suç Veri Madenciliği Yardımıyla Hırsızlık Suçları Hakkında Kural Çıkarımı”, Eleco Elektrik – Elektronik – Bilgisayar ve Biyomedikal Mühendisliği Sempozyumu,694-699, Bursa(2014). Demirbaş T., “Kriminoloji”, Seçkin Yayıncılık, 5. Baskı, Ankara(2014), s. 114. Öztemel E., “Yapay Sinir Ağları”, Papatya Yayıncılık, İstanbul(2003). Dalyan, T., “Makine öğrenmesinde 1R algoritması ve ikinci kuralın(2R) oluşturulması”, Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kocaeli(2006). Yang, R., Olafsson S., “Classification for Predicting Offender Affiliation with Murder Victims”, Expert Systems with Applications, 13518–13526, (2011).