 Cerattepe ve Genya Da ğ ı ruhsat alanlarında madencilik faaliyetlerinin ba ş langıcı 1986 yıllarına dayanmaktadır. Bu tarihte MTA tarafından ba ş latılan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

Veri Madenciliğinde Kümeleme Slink Algoritması
 1 Ekim 2010 ile 1 Kasım 2010 tarihleri arasında İ stanbul Haydarpa ş a Numune E ğ itim ve Ara ş tırma Hastanesi Acil Servisine ba ş vuran toplam 985.
1988 yılında Celal Akpınar tarafından kurulan Filli Boya markasıyla da bilinen Betek Boya  Kimya ve Sanayi A.Ş., sektöre girdiği ilk yıllarda, inşaat malzemeleri.
Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi
İŞLETME YÖNETİMİ PROGRAMI Gül Nur AKMAN
Yüksek Koruma Değerine Sahip Akdeniz Ormanlarında Çok Yönlü Çevresel Fayda Yaratan Entegre Yönetim Projesi.
İRAN UYGARLIĞI.
GİZEM YALÇINKAYA LİSE 4 SOSYAL No: 350. Do ğ al afetler,can ve mal kaybına sebep olan do ğ al olaylardır.(Sel,deprem,yangın,heyelan,çı ğ,fırtına..vs)
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
ANKARA’DA SA Ğ LIK TUR İ ZM İ Ankara Valili ğ i İ l Sa ğ lık Müdürlü ğ ü Dr. Dursun AYDIN (Sa ğ lık Müdür Yardımcısı)
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Hazırlayan: Hüseyin CEYHAN Cengiz Topel İ.Ö.O. 5/B Sınıf Öğretmeni
1.
Korunan Alan Kavramı Doç. Dr. Nilgül KARADENİZ
Erhan ÖRÜN.  Ermeni Meselesi Nedir?  Dünya Kamuoyunca Kabulü  Avrupa Birli ğ ine Etkileri.
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
Demet BİLİR 11-D HATİLA VADİSİ Demet BİLİR 11-D 865
TAŞMA + ALEVLENME = TANK SAHASI YANGINI.
45. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI 2014
 Yakın bir geçmişe kadar Avrupa’da okulların üç hatlı dikey kurulmuş sistemi, “kabiliyetlerin trinite psikolojisi” görüşüne dayandırılmaktaydı. Eski.
Macaristan.
RUSYA SibiRya 1.
ÇEVRE VE R İ SK. SOSYOLOJ İ K B İ R KONU OLARAK ÇEVRE Çevre fiziksel bir olgu, fakat sosyolojik ara ş tırmaya do ğ rudan bir ilgi barındırır. Çevresel.
ŞEHİRLER VE KENTSEL ALANLAR
SOSYOLOJİDE KURAMSAL DÜŞÜNME
İSTANBULDAKİ Çöp depolama alanlarININ DÖNÜŞTÜRÜLMESİ
Tüm Yerel - Sen Önemli Kazanımlarla İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İmza Aşamasında… 01/01/2016 – 31/12/2016.
Erasmus+ Projelerimiz. Okulumuzun Erasmus + Projesi kapsamında yapılan iki ba ş vurusu kabul edilmi ş tir tarihli arasında gerçekle ş ecek.
Viran ş ehir Rehberlik ve Ara ş tırma Merkezi STRESLE BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ.
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
EMİR KAYA -2B. Toprak Neden Çok Değerlidir? Tüm canlıların besin kaynağı bitkilerdir. Hayvanların yediği otlar, insanların yediği sebze ve meyveler toprakta.
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü AB Taşkın Direktifi Kapsamında Yürütülen Çalışmalar Işıl SAKIN Taşkın ve Kuraklık Yönetimi Daire.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
DOĞAL KAYNAKLAR VE EKONOMİ İLİŞKİLERİ
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
© 2011 Deloitte Türkiye TTKMETRE Yeni Türk Ticaret Kanunu’na ne kadar hazırım? M. Sait Gözüm Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Ortak Şubat 2012.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planlaması Prof. Dr. Sezai Göksu.
ERp SOFTWARE Hasan HASANOV Slayt içerikleri  ERP Software nedir?  Türkiye’de ERP Uygulamaları  İ nternet ERP  ERP den Önce  ERP den Sonra.
1/30. 2/30  6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun  167 sayılı Yeraltısuları Hakkında Kanun  1163 sayılı.
Tropikal Yağmur OrmanlarI BİYOMU.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
1 Şubat 2014 Başbakanlık Müsteşarlık Makamına ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
ADI SOYADI : YUNUS ERDOĞAN BÖLÜMÜ : TURİZM REHBERLİĞİ
Gökmen ÖZER/Coğrafya Öğretmeni MezopotamyaNil Vadisiİndus Nehrinin kıyılarıÇin, ilk şehirlerin kurulduğu yerlerdir.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘j’
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
Osmanlı Eğitim Sistemi
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR
SONUÇLANAN İHALELER
PLANLAMA (FİZİBİLİTE) RAPORU
Çevre konusunun gelişim süreci asıl olarak 1960'li yıllarda başlamıştır. 1960'lı yıllar bu nedenle bir dönüm noktasıdır. Bu yıllarda çevre sorunları ile.
ESKİ ANTAKYA SOKAKLARI, EVLERİ, ÇARŞISI.Hatay/Antakya'nın Tarih Kokan Evleri, Tarihçesi.
SONUÇLANAN İHALELER
BİTKİ ÖRTÜSÜ VE UĞRADIĞI ZARARLAR
Sağlık Bilimleri Fakültesi
MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
AYKOME TOPLANTISINA HOŞ GELDİNİZ 04 TEMMUZ 2012
100.Yıl İlkokulu /A Sınıfı K Sesi Hece Çalışması
Sunum transkripti:

 Cerattepe ve Genya Da ğ ı ruhsat alanlarında madencilik faaliyetlerinin ba ş langıcı 1986 yıllarına dayanmaktadır. Bu tarihte MTA tarafından ba ş latılan arama çalı ş malarında maden rezervine rastlanır.

 Ancak rezervin rantabl olmadı ğ ına karar verilerek vazgeçilir. Rezervin rantabl olmadı ğ ına ili ş kin rapor düzenleyen mühendislerin birisinin yakın akrabası bu alanın maden ruhsatlarını alır.

 Bu ki ş i tarafından maden ruhsatları daha sonra Kanada’lı bir ş irket olan Cominco Madencilik’e devir edilir. Bu ş ekilde 1990’lı yılların ba ş larında Cominco Madencilik tarafından Cerattepe bölgesinde ilk sondaj ve maden arama i ş lerine ba ş lanır.

 Cerattepa maden faaliyeti ile Bergama maden süreci aynı zamanlarda ba ş lamı ş tır. Artvin halkının mücadelesi ve zamanın siyasilerinin kabulü ile Cominco Madencilik faaliyetleri 1998 yılında durdurulur.

 2002 yılında bu kez Cominco Madencilik ruhsat haklarını yine Kanada’lı İ nmet Mining ş irketine devir eder. Ş irket 2004 yılında bazı galeri faaliyetlerine ba ş lar ancak 2005 yılında açılan davalarda alınan yürütmeyi durdurma ve arkasından iptal kararları ile maden ş irketi madencilik konusunda Artvin halkını ikna edemeyece ğ ini görür ve 2009 yılında Artvin’i terk eder. (toplamda19 yıl)

 2012 yılı ba ş ında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cerattepe ve Genya Da ğ ı ruhsat alanlarının yeniden ihale edilece ğ ini duyurur.

 17 Ş ubat 2012 tarihinde yapılan yasadı ş ı ihale ile maden ruhsatları Özaltın Gurubuna verilmi ş gösterilerek esasen Cengiz İ n ş aat Gurubuna veriler.  Bu ihaleden sonra madene kar ş ı mücadelenin 3. Dönemi de ba ş lamı ş olur.

 Artvin halkının Cerattepe maden mücadelesi ise 1995 yılında ba ş lar. Bu tarihlerde maden ruhsat sahibi Cominco Madencilik tarafından Cerattepe bölgesinde sondaj çalı ş maları ile galeri yapımı ba ş lamı ş tır.

 Bu sınırlı faaliyetler nedeniyle de sularda bazı kirlenmeler ba ş lamı ş, bazı hayvan ölümleri olmu ş tur.  Bu ş ekilde madencili ğ in ilk çevresel etkileri ortaya çıkmaya ba ş ladı ğ ında maden ş irketinin de katıldı ğ ı bir panel yapılır.

 Bu panelde bilim insanları bu bölgede yapılacak olan madencilik faaliyetinin etkilerinin a ğ ır olaca ğ ını ifade ederler.  Dönemin Artvin Valisi’de bu sorunla bireysel olarak ba ş edemeyeceklerini, ancak örgütlü mücadele ile ba ş arı sa ğ lanabilece ğ ini söyler.

 Bu panelin hemen sonrasında da 1995 yılının Temmuz ayında Ye ş il Artvin Derne ğ i kurulur.  O tarihten itibaren Artvin halkı Ye ş il Artvin Derne ğ inin bünyesinde kenetlenmi ş ve madene kar ş ı mücadeleyi aralıksız sürdürmü ş tür.

 Artvin ş ehir merkezi %80 e ğ imli bir co ğ rafyada kuruludur.  Ş ehir Çoruh nehri kenarında yükselmeye ba ş lar. Cerattepe bölgesi ise ş ehrin üzerinde 1700 m kotlarında ş ehir merkezine 4 km uzaklıkta bir alanda ş ehrin çatısındadır.

 Jeolojik olarak Artvin ş ehir merkezi ve üstü canlı heyelanların devam etti ğ i bir alandır.

 Yine Cerattepe bölgesi yo ğ un kar ya ğ ı ş ı alan bir bölge olup kar yükünü tutan tek etken do ğ al ya ş lı ormanlardır. Bu nedenle ormanın yok edilmesi halinde bu aynı zamanda heyelanları artıracak bir etken olacaktır.

 Bunun yanında Artvin ş ehir merkezinin bütün ş ehir suyu ihtiyacı bu maden ruhsat alanından gelmektedir.

 Maden ruhsat alanı 4406 hektar olup bütün Artvin co ğ rafyasını ş ehrin üst mahallelerinden ba ş layarak içine almaktadır.  İ lin hemen üzerinde yer alan Kafkasör Turizmi Koruma ve Geli ş tirme Bölgesi bir turizm alanı olmanın yanısıra ilin tek rekreasyon alanıdır.

 Bütün bu nedenlerle yapılacak bir madencilik faaliyetinden Artvin halkı a ğ ır ş ekilde etkilenecektir. Bütün içme ve kullanma suları a ğ ır metallerle kirlenme riski altındadır.

 Ş ehrin hemen üzerinde yer alan madencilik faaliyetinden kaynaklanacak a ğ ır metal yüklü toz bulutları ş ehrin üzerine çökecek kamu sa ğ lı ğ ı tehlikeye girecektir.  (Öncesinde Biber Gazı)

 Dünyada bir ş ehrin üzerinde yer alan maden i ş letmesi yoktur. Daha birçok nedenle Artvin halkı bu madencilik faaliyetine kar ş ıdır.

 Cerattepe bölgesi önemli ekosistem de ğ erlerine sahiptir. Alanda 22 endemik tür bulunmaktadır. Toplam bitki sayısı 2000’in üzerindedir. Bern, Rio ve CITES sözle ş meleri ve listelerinde yer alan ve korunan türler mevcuttur.

 Alan aynı zamanda ülkemizin iki ku ş göç yolundan birinin üzerindedir. Özellikle yırtıcı ku ş göç yolu olarak bilinmektedir.

 Korunmaya de ğ er 25 karasal bölgeden, 122 önemli bitki alanından birisidir. Alanın bir tarafında Hatila Milli Parkı, di ğ er tarafından Turizmi Koruma ve Geli ş tirme Bölgesi ile Kent Ormanı, bir yanında ise Gen ormanı yer almaktadır.

 Bütün bu de ğ erleri ile Cerattepe ve Genya Da ğ ı e ş siz güzellikte bir bölgedir insanın ya ş am alanıdır. Buna ra ğ men madencilik giri ş iminin tekrar tekrar gündeme gelmesi elbette büyük bir sorundur.

 Uluslararası sözle ş melere dayalı olarak da ba ş vurularımız olmu ş, ancak bu sözle ş melerin yaptırımlarının olmamasından kaynaklanan sebeplerle uluslararası hukuk alanında da bir geli ş me sa ğ lanamamı ş tır. Bu anlamda uluslararası çevre mevzuatının yetersiz oldu ğ u da anla ş ılmaktadır.

 Artvin halkı madene kar ş ı mücadeleyi 20 yıldır inanç ve birliktelikle sürdürmektedir.  Ye ş il Artvin Derne ğ i bu mücadelenin öncüsü olmu ş tur.