ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Advertisements

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Stratejik planlama sürecinde dikkat edilecek hususlar
Eylem Planı Sonraki Adımlar
ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
«Akıllı Şebeke: Tercih Değil; Zorunluluk»
EGE ÜNİVERSİTESİ «TPE BİLGİ VE DOKÜMANTASYON BİRİMİ» PATENT BİLGİ VE DOKÜMANTASYON MERKEZLERİNİN (PATLIB) YENİDEN YAPILANDIRILMASI PİLOT PROJESİ.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
MODÜL 1 Su Çerçeve Direktifi, Su Çerçeve Direktifinin Kardeş Direktiflerle İlişkisi, Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Su Kütleleri, Tipoloji ve Sınıflandırma.
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
İçerik Proje Genel Bilgileri Proje Genel Amaçları Proje Hedef Grubu
Modül 4: Mavi Belge (Blueprint) ilişkili Nehir Havzası Yönetim Planlaması, Eğitim Becerileri, Sınır Aşan Su Konuları, Halkın Katılımı, Müzakere Becerileri.
Mahkûm Kadınlar İçin Kariyer Planlama Merkezleri Projesi
Ege bölgesi.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 81 İLE 81 AKADEMİK DANIŞMAN PROJESİ 6 EKİM 2015, İZMİR İZMİR YEREL KALKINMA SİNERJİ TOPLANTISI.
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 04 Aralık 2013, Bursa İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi ve uyum.
1 Altunkaya ÇAVUŞ Amasya MÜLGA TEBLİĞ İLE REVİZE TEBLİĞ ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLAR 2.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
 Proje Kapsamı ve Çalışma Programı  Gerekli Verilerin Temini  Su Kalitesi Modeli  Ekolojik Bilgi Kuralı  WFD Explorer  İhtisas Heyeti Çalışma Takvimi.
SU KALİTE YÖNETİMİNDE MODELLEME ÇALIŞMALARI
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
2/29 Nehir Havzası Araştırıcısı Çıktı Hidroloji Su Kalitesi Ekoloji Önlemler Su Kütlesi Verileri Raporlar Haritalar Çıktılar Girdi Senaryolar Su Bütçesi.
ARITILMIŞ EVSEL ATIKSULARIN YENİDEN KULLANIMI PROJESİ
Modelleme Eylem Planı (MODEP)
1/ tarihinde gerçekleştirilen Çalışma Grubu 1’inci Toplantısı’nda görüşülen konular şunlardır: Su kaynakları modellerinin çeşitleri nelerdir?
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SU KAYNAKLARININ MODELLENMESİ
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
TÜRKİYE’DE BÜTÜNLEŞİK SU YÖNETİMİ Türkiye'de Kıyı Yönetimi: Son Gelişmeler Ulusal Çalıştayı Marmaris/Muğla, Nisan 2013 Aybala KOÇ Orman ve Su İşleri.
1/13. SUNUM İÇERİĞİ Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu’nun Teşekkülü SÇD ve Modelleme Modelleme Bilimsel Çalışma Grubu 1’inci Toplantısının.
Göl Su Kütlelerinde Ötrofikasyon Değerlendirmesi
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Havza Yönetimi Daire Başkanı
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
Su Yönetiminde STK’lar ile İşbirliği Çalıştayı 19 Temmuz 2012.
Havza Paydaşlar Toplantısı Genel Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok DSİ 6. Bölge Müdürlüğü Tesisleri Adana 19 Kasım 2015.
İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şubat-2013 Genel Müdürlük Makamına SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVARLAR ŞUBESİ.
Modelleme Şube Müdürlüğü Modelleme Şube Müdürlüğü Personeli Selçuk COŞKUNŞube Müdür V. Alper UĞURLUOĞLUUzman Yrd. Gizem KIYMAZUzman Yrd. Ayfer ÖZDEMİRYük.
Prof. Dr. Melike Gürel 26 Mayıs 2015 SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ ÇEVRESEL AKIŞ.
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
Sunum İçeriği Ülkemizde İçme Suyu Kaynaklarının Korunması ile İlgili; –Yasal Çerçeve –Kurumsal Yapı –Özel Hüküm Belirleme Çalışmaları.
Sunum Planı 2 Kurulum Süreci Gerçekleştirilecek Çalışmalar Giriş USBS Hakkında Fizibilite Süreci Hedef & Fizibilite Çıktıları Yapılan Çalışmalar.
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
Misyon Coca-Cola Hayata Artı Vakfı'nın misyonu çevresel ve toplumsal sorunlara sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve kamu kuruluşları ile birlikte.
This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey AB Eşleştirme Projesi SU KALİTESİ İZLEME KONUSUNDA KAPASİTE GELİŞTİRME Türkiye,
1/20. 2/20  NHYP Projesine ilişkin Genel Bilgi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Çevresel Hedeflerin Belirlenmesi  Su Çerçeve Direktifi Kapsamında Önlemler.
SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİS PLANI HAZIRLANMASI PROJESİ T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Güney CAN Uzman Havza Yönetimi.
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Ulusal Hedeflerinin Oluşturulması 1.
GÖLLER.
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
Tarımsal Üretici Örgütlerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Projesi Kasım 2015-Şubat 2023 İzmir, Adana.
ERP Projesinin Aşamaları İzmir. ERP Projesinin Aşamaları SatışSatış - Başlangıç – Kurulum – Analiz – Plan – Uyarlama – Eğitim – Geliştirme.
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
Sunum transkripti:

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ RBE-SYMP HİDROLOJİ VE SU KALİTE MODELİNİN BÜYÜK MENDERES HAVZASINA UYGULANMASI PROJESİ 15/07/2014

DELTARES ENSTİTÜSÜ DELTARES yerüstü, yer altı suları ile altyapı alanlarında araştırma çalışmaları yapan bağımsız bir Hollanda kuruluşudur. Çalışma Alanları: Sürdürülebilir delta planlaması Delta altyapısı Yerüstü ve yeraltı suyu kaynakları yönetimi Ekosistem ve çevresel kalite yönetimi Taşkın risk yönetimi Enstitü delta, kıyı alanları ve nehir havzaları bazında çalışmalarını yürütmektedir.

DELTARES ENSTİTÜSÜ Merkezi Delft ve Utrecht’te yer alan DELTARES bünyesinde 800 kişi çalışmaktadır. Hollanda ve diğer ülkelerle beraber çalışmaktadır. Enstitünün yıllık yaklaşık 110.000.000 Euro’luk bütçesi bulunmaktadır. Bütçesinin %40 kadarı devlet adına yapılan çalışmaları kapsamaktadır.

DELTARES ENSTİTÜSÜ DELTARES Enstitüsünün ülkemizde gerçekleştirdikleri modelleme çalışmaları bulunmaktadır. Yeşilırmak Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi 2013 yılında başlamış olup, çalışmalar devam etmektedir. Gerçekleştirilmesi planlanan projede veri sıkıntısının yaşanmaması için Büyük Menderes Havzası’na uygulanması kararı alınmıştır.

PARTNERS VOOR WATER Hollanda su teknolojisinin ve uzmanlığının uluslararası alanda desteklenmesi ve dünya su sorunlarına çözümde katkı sağlaması maksadıyla ‘Partners Voor Water’ programı 2000 yılında kurulmuştur. Program 26 hedef ülkede proje ve aktiviteleri desteklemektedir. (Brezilya, Çin, Mısır, Rusya, Meksika, Ukrayna, Slovakya ve Türkiye gibi)

PARTNERS VOOR WATER Program konuları Su ve iklim Su, gıda ve ekosistem Su ve sağlık Su ve güvenlik Yönetim Proje tipine göre maksimum hibe miktarları Çevresel fizibilite projeleri € 150.000 Bilgi artırım projeleri €250.000 Pilot projeler €600.000 Bütünleşik projelerde yüksek maliyetli proje devlet yardımı almaktadır.

RBE-SYMP HİDROLOJİ VE SU KALİTE MODELİ UYGULAMA PROJESİ 12-13 Şubat 2014 tarihlerinde DELTARES Enstitüsü Yetkilileri ile Hollanda Büyükelçiliği temsilcilerinin katılımı ile proje çalışma toplantısı yapılmıştır. Çalışmalar neticesinde proje teklif dokümanları hazırlanarak, 25.02.2014 tarihinde DELTARES Enstitüsü tarafından Partners Voor Water’a sunulmuştur. Partners Voor Water tarafından ‘RBE-SYMP Hidroloji ve Su Kalite Modelinin Büyük Menderes Havzasına Uygulanması Projesi’ 09.07.2014 tarihinde kabul edilmiştir.

RBE-SYMP HİDROLOJİ VE SU KALİTE MODELİ UYGULAMA PROJESİ Proje kapsamında, DELTARES tarafından geliştirilmiş olan RIBASIM modeli kullanılarak Büyük Menderes Havzası’na ait hidroloji ve su kalitesi/ekolojisi modülleri olan model platformu geliştirilecektir. RBE-SYMP altında RIBASIM modeli ile Büyük Menderes Havzası’nın hidrolojisi, DELWAQ ve Ekoloji Modülleri ile Büyük Menderes Havzası’ndaki yerüstü su kalitesi modellenecektir. Su kalitesi ve ekolojisi modülleri RIBASIM (Hidroloji Modeli) ile entegre çalışacaktır.

RBE-SYMP HİDROLOJİ VE SU KALİTE MODELİ UYGULAMA PROJESİ Proje süresi 18 ay olarak belirlenmiştir. Proje iki alt projeden oluşmaktadır: Pilot Uygulama Alt Proje DELTARES Witteveen en Bos Peel en Maasvallei DKM(Doğa Koruma Merkezi) Bilgi Artırımı Alt Proje Orman ve Su İşleri Bakanlığı € 180.876 € 119.435 € 300.311 TOPLAM HİBE

BÜYÜK MENDERES HAVZASI PROJE ALANI: BÜYÜK MENDERES HAVZASI Havza alanı yaklaşık 2.600.967 ha’dır. Türkiye’nin batısında Büyük Menderes Nehri ile sularını Ege Denizi’ne döken alanı kapsamaktadır.

BÜYÜK MENDERES HAVZASI PROJE ALANI: BÜYÜK MENDERES HAVZASI Büyük Menderes Havzası sınırları içerisinde Afyonkarahisar, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak olmak üzere 10 il yer almaktadır. Havzadaki başlıca akarsu Büyük Menderes Nehri ve kollarıdır. Nehrin önemli kolları Çine, Akçay, Emir, Banaz, Kufi, Dandalaz ve Madran Çayları’dır. Havzadaki önemli durgun sular Dinar yakınlarında Çapalı Göl, Çivril‘in güneyinde Işıklı Göl, mansapta Bafa Gölü ve Akçay üzerinde Kemer Barajı yapay gölüdür. Bunların yanı sıra mansapta en önemlisi Karine Gölü olan birçok alüvyon-set gölleri vardır.

PLANLAMA VE AKTİVİTE TABLOSU PROJE AŞAMALARI DELTARES tarafından proje önerisi sunulması sırasında hazırlanan Planlama ve Aktivite Tablosu’na göre söz konusu proje 4 safhadan oluşmaktadır: Hazırlıklar (Preparations) Model Geliştirilmesi (Model Development) Yayılımı (Dissemination) Yol Haritası ve Çalışmaların Genişletilmesi (Road Map and Extension)

PLANLAMA VE AKTİVİTE TABLOSU PROJE AŞAMALARI Hazırlıklar Safhası; Başlangıç Fazı( Kick-off) Yönlendirme Komitesinin belirlenmesi, Hidrolojik ve Su Kalitesi modelleme gruplarının belirlenmesi, Detaylı proje planlama raporunun hazırlanması Model Kurulumu ve Hazırlıklar Büyük Menderes Havzası arazi gezisinin düzenlenmesi, ekolojik ve hidrolojik veri temini, RIBASIM ile Su Kalitesi& Ekolojisi modellerinin eğitim programlarının belirlenmesi

PLANLAMA VE AKTİVİTE TABLOSU PROJE AŞAMALARI Model Geliştirilmesi Safhası; Modele veri girişi ve şematik gösterim Veri analizi ve şematik olarak gösterimi Model kalibrasyonu Mevcut durum tespiti, Model kalibrasyonu, çevresel hedeflerin belirlenmesi, sınırlayıcı faktörlerin belirlenmesi

PLANLAMA VE AKTİVİTE TABLOSU PROJE AŞAMALARI Model Geliştirilmesi Safhası; Model Deneme Çalışması ve Ölçümlerin Tanımlanması Ölçüm envanterinin oluşturulması (sektör, senaryo, ölçümler, su kütle tipi), proje alanı olan Büyük Menderes Havzasında Paydaş Katılım Toplantısının gerçekleştirilmesi

PLANLAMA VE AKTİVİTE TABLOSU PROJE AŞAMALARI Yayılım Safhası; Model Uygulaması Modelleme çalışmalarının tamamlanması, Türkçe açıklamaların da yer aldığı İngilizce Kullanıcı El Kitapçığının oluşturulması, Model uygulaması ile ilgili eğitimlerin düzenlenmesi, Diğer Nehir Havzaları için İzlenecek Yolun Tanımlanması Türkiye’de 2 adet toplantının gerçekleştirilerek nehir havza modellerinin ve havzadaki kullanıcılara tanıtımı eğitimi

PLANLAMA VE AKTİVİTE TABLOSU PROJE AŞAMALARI Yol Haritası ve Çalışmaların Genişletilmesi Safhası; Projenin Genişletilmesi için Yol Haritası Projenin diğer havzalara da uygulanması için gerekli yol haritasının belirlenmesi ve diğer havzalar için yeni proje hazırlıklarının yapılması Kapanış Toplantısı Proje çıktıları, model uygulaması ve belirlenen yol haritasının yer aldığı bir sunumun gerçekleştirilmesi

RBE-SYMP HİDROLOJİ VE SU KALİTE MODELİ PROJESİ ÇIKTILARI Proje neticesinde; RBE-SYMP Hidrolojik ve Su Kalite Modeli geliştirilecektir. Modelin kalibrasyonu ve doğrulaması yapılacaktır. Geliştirilen modelin Büyük Menderes Havzası’nda uygulanması çalışmaları gerçekleştirilecektir. Modelleme eğitimleri verilecektir. RBE-SYMP Hidrolojik ve Su Kalite Modelinin diğer havzalarda uygulanması için yol haritası belirlenecektir.

ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI ARZ EDERİM