GÜDÜLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
Advertisements

Sosyalleşme & Sosyal Ahlak
Canlılarda Davranış Zafer Zengin Özel Yamanlar Koleji Biyoloji Öğretmeni
Hazırlayan: Öğr.Gör. Funda YORULMAZ
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
3.Ünite Öğrenme,Bellek, Düşünme ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN ETMENLER
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK HİZMET ÇEŞİTLERİ
MOTİVASYON.
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
MENEMEN HALK EĞİTİM MERKEZİ
1. Alkol, madde kullanan 2.OKULDAN KAÇAN 3.Suç işleyen ya da işleme eğilimi olan.
ÖĞRENMENİN DOĞASI.
1. DUYGUSAL GELİŞİM 1.1. Tanımı ve Önemi
Toplumsal Cinsiyet: GÜNDEM
Davranış Bilimleri Hafta II.
BÖLÜM 5 Yenidoğan.
PSİKOLOJİK DANIŞMA KURAMLARI
MİHRİ HATUN ANAOKULU VELİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
YÖNETİCİLİK VE MOTİVASYON
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
0-6 YAŞ GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
Kişilik Gelişimi.
Bilgi Gereksinimi BBY 254-3
Motor Gelişim.
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
UYKU BOZUKLUKLARI. Uyku,organizmanın tümüyle her türlü davranış ve tepkilerinin yavaşladığı, algı kapılarının kapandığı, organizmanın korunmaya alındığı,
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
İŞLETMELERDE MOTİVASYON
Öğrenme ve Bazı Duyuşsal Değişkenler Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
SALDIRGANLIK-ŞİDDET-BASKI
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
Cinsel Uyum Sorunları Cinsel Kimlik; Bireyin kendi bedeni ve benliğini belli bir eşeylik içinde algılayışı, kabullenişidir. Cinsel Yönelim; Bireyde duygu,
DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Okul Öncesi Dönemde Rehberlik Hizmetinin Özellikleri
PSİKOLOJİDE EKOLLER.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Uyma Nedir? Klasik Uyma Ve İtaat Araştırmaları Nelerdir? Uymayı Neler Yordar? Neden Uyarız? Kimler Uyar? Farklı.
Otizm, Otizmli Çocuklarda Davranış Problemleri
GENÇLİK DÖNEMİ VE KİMLİK OLUŞUMU 1-GENÇLİK VE ERGENLİK TERİMLERİ
ÖĞRENMEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
EĞİTSEL REHBERLİK Yrd.Doç.Dr. İsmail Hakkı TOMAR
ESKİÇAĞDA PSİKOLOJİNİN GELİŞİMİ
EMİR KAYA -2B. Toprak Neden Çok Değerlidir? Tüm canlıların besin kaynağı bitkilerdir. Hayvanların yediği otlar, insanların yediği sebze ve meyveler toprakta.
B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM.
ERGENLİK DÖNEMİ YAŞ BİLİŞSEL GELİŞİM * * Soyut işlemler dönemidir. * Tartışmaları sever, düşüncelerini ifade etmek isterler. * Mantık üzerinde.
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
GELİŞİM DÖNEMLERİ 0-3 Yaş Gelişim Dönemi 3-6 Yaş Gelişim Dönemi.
Motivasyon Dürtüler Güdüler
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
MOTİVASYON Prof Dr Süheyla Ünal.
ÖRGÜTSEL DEĞİŞİME SİSTEM YAKLAŞIMI
İNSAN VE PSİKOLOJİ. Psikoloji Psikoloji “insan ve hayvan davranışlarını inceleyen bilim dalı”dır (Morris, 2002). Psikoloji üç alanda bireylere fayda sağlamaktadır.
YÖNETİMİN FONKSİYONLARI YÖNELTME: MOTİVASYON
ALBERT BANDURA SOSYAL BİLİŞSEL KURAM 1925
SANAT FELSEFESİSANAT FELSEFESİ Sanatçı Sanat Eserinin Özellikleri Ve NitelikleriSanat Eserinin Özellikleri Ve Nitelikleri.
ERGENLİK DÖNEMİ VE DİN EĞİTİMİ. ERGENLİK Yetişkinliğe doğru büyüyen Bir geçiş dönemidir (biyolojik, psikolojik, toplumsal, ekonomik) Yaşam döngüsünün.
ÖĞRENME.
TRAVMATİK OLAYLARDA PSİKOLOJİK DESTEK
Güdülenme ve Bireysel Farklılıklar
GELİŞİMİN İLKELERİ ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
ALGILAMA.
SOSYAL MEDYA VE ETKİLERİ. Sosyal Medya Nedir? Sosyal Medya, kullanıcılarına karşılıklı paylaşım imkanı sağlayan, kullanıcılarını kişisel veya gruplar.
MOTİVASYON ve FARKINDALIK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖĞRENME VE TÜRLERİ Öğrenme; tekrar ve yaşantı sonucu davranışlarda meydana gelen oldukça kalıcı bir değişmedir. Mesela; sobadan eli yanan bir çocuğun.
İNSANCIL (HÜMANİST,DUYUSAL) ÖĞRENME KURAMLARI. İNSANCIL (HÜMANİST) KURAMIN TEMEL İLKELERİ İnsanda doğal bir öğrenme isteği vardır. Öğrenilen konu; ancak.
MOTİVASYON Dr. Ege AKGÜN.
Sunum transkripti:

GÜDÜLER

DAVRANIŞLARI ETKİLEYEN İÇ VE DIŞ ETMENLER Davranışların,hem fiziksel ve toplumsal çevreden hem de insanın içinden gelen nedenleri vardır.Örneğin,kuvvetli bir ses sonucu sıçrama dış etmenlerle açıklanabilir.Susadığımız zaman su bulup içme iç etmenlerin uyardığı bir harekettir.

İç Etmenlerin Önemi Birey hızını çoğu zaman içinden alan dinamik bir varlıktır. Davranışlar temel ihtiyaçlardan doğan içsel yaşantılardır.Rahat bir uykudan uyanmış,karnı tok bebek kolları ve bacakları ile devinir,ağzından çeşitli sesler çıkarır.

Homeostatis Fransız fizyolojisti Bernand tarafından ileri sürülmüştür. Bernand homeostatisi organizmada iç çevrenin değişmezliği olarak ifade eder. Organizma içinde en elverişli yaşama koşullarının kendiliğinden devamını sağlayan doğal mekanizmaya ‘homeostatik mekanizma’ denir.

İhtiyaç,Dürtü,Güdü ve Davranış İhtiyaç: Organizmanın bir eksiklik duyması (su ihtiyacı,besin ihtiyacı), Dürtü: Eksikliği gidermek için organizmada beliren güce ‘dürtü’, Güdü: Organizmanın ihtiyacı gidermek için belli bir yöne etkinlik göstermesine ‘güdü’(susayan insan uyuma eğilimi göstermez,susuzluğunu gidermek amacıyla harekete geçer) denir.

İhtiyaç ve güdüler Süreç özeti İhtiyaç-Dürtü-Güdü-Davranış

Organizmayı belli davranışlara sürükleyen içsel olayların tümüne ‘güdülenme durumu’denir.Güdülenme halinde Organizmanın genel etkinliği artar.Örneğin;aç bebek karnı doyuruluncaya kadar ağlar,bağırır;karnı doyurulunca sesi kesilir,durgunlaşır. Güdülenmiş organizma belli doğrultuya yönelir.Aç insan bütün gayreti ile yiyecek bulmaya çalışır.

TEMEL GÜDÜLERİN SINIFLANDIRILMASI Fizyolojik(Organik) Güdüler Yaşama ve var olma güdüsüne hizmet eder.Bunlar özellikle beden dokusunun canlı kalması için gereken ihtiyaçlardır. Açlık,susuzluk,dinlenme,uyuma gibi Toplumsal-Psikolojik Güdüler Gerek benliğin savunulması ile gerekse başka kişilerle ilgili güdülere denir. Sosyal güdülerden bazıları şunlardır:

1-Bağlılık İhtiyacı Bu, birine ya da bir gruba bağlanma,kendini daha büyük bir grubun parçası hissetme ihtiyacıdır.

2-Güvenlik İhtiyacı Bu ihtiyaç hem sosyal hem de ekonomik güvenlik biçiminde belirir. 3-Saygınlık Kazanma İhtiyacı Herkes toplumda değerli bir yer sahibi,başarılı ve üstün kişi olmak ister. 4-Cinsel Güdü Biyolojik bakımdan cinsin devamını sağlayan bir ilgi olarak tanımlanabilir.

5-Özgürlük ve Özerklik ihtiyacı İnsanlar küçük yaştan itibaren davranışlarının engellenmesinden hoşlanmazlar. 6-Saldırganlık Güdüsü Psikolojik ya da fiziksel olarak başkasına saldırmak olumsuz sosyal güdüler arasındadır.

7-Hazza Varma,Elemden Kaçma Sıkıntılı insanlardan ve işlerden kaçınmak,hayatın belli dönemlerinde karşı cinse yakınlık duymak bu güdüye örnek olarak gösterilir.

Toplumsal Güdülerin Nitelikleri Toplumsal güdüler karmaşıktır. Toplumsal güdülerin tanınması çok güçtür.Örneğin,sevilme ihtiyacının çok yemek yeme şeklinde belirmesi gibi Toplumsal güdülerin bir kısmı kalıtsaldır.Örneğin,annelik kalıtsal olarak bir kuşaktan ötekine geçen güdüler biçiminde görülür.

Fizyolojik ve Toplumsal Güdülerin Karşılaştırılması *Fizyolojik güdüler canlı varlığın yaşamasını sağlar. Toplumsal güdüler bireyin benliğinin korunmasına hizmet eder. *Fizyolojik güdüler doğuştan itibaren kendini gösterir. Toplumsal güdüler sonradan öğrenilir. *Fizyolojik güdüler evrenseldir. Toplumsal güdüler toplumdan topluma değişir. *Fizyolojik güdüler ilk yıllarda davranışları etkilediği halde toplumsal güdüler ileriki yıllarda daha büyük güç kazanmıştır.

Tembel insan yoktur hedefi olmayan insan vardır.

HAZIRLAYANLAR NEŞE DAĞITIR GÖZDE AYKUT AYŞE EREN ELİF OKAY ZEYNEP HAMZAOĞLU http://www.youtube.com/watch?v=EHH5hFw58jk