2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ders Kitaplarında Tasarım
Advertisements

ETİĞİN UNSURLARI.
TÜKETİCİ DAVRANIŞI NEDİR?
Çevre Ahlakı (Çevresel Etik) ve sivil insiyatif
- DÜŞÜNMEYİ ÖĞRENMEK - ZİHİNSEL ETKİNLİKLER.
Liderlik ve Örgütsel Adalet
Algı, Benlik ve İletişim Human Communication [Bölüm 2]
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
Peyzaj Kavramı ve Peyzaj Planlama Üzerine Birkaç Söz
SULTAN GAZAL TANRIVERDİ KEMAL KILINÇ BAŞAK KARAMAN ZEYNEP BİLİROĞLU
TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ 3. hafta.
ÖRGÜT KÜLTÜRÜ İ.
Hasta-hekim/hastane ilişkisi Hipokrat Günümüze Yüz yüzeİleri teknoloji KutsalSofistike BüyüselModern hastaneler.
ALGILAMA YÖNETİMİ BÖLÜM 7.
ETİK NEDİR?.
Yorumlayıcı Paradigma ve Nitel Araştırmanın Bilimsel Araştırma Geleneğindeki Yeri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
KİŞİLER ARASI İLETİŞİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
relativizm görelilik kavramına karşı gelir yani her şeyin ölçütü insandır denilebilir. Kültürel relativizm ise bireyin diğer kültürleri.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
Ahlak Gelişimi.
AHLAK NEDİR?.
Mesajların Netleştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ 3. hafta.
11.1 GİRİŞ Bu ünitede sosyal sürdürülebilirliğin bireysel seviyede incelenebilmesinin bir yolu olan yaşam kalitesi (quality of life- QoL) ölçeğini.
10.1 GİRİŞ Bu ünitede yerleşim çevrelerindeki insan-çevre etkileşimini (people-environment transactions) analiz ederek, şehir çevre kalitesiyle.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Sahne Işıkları Ve Yanılsama Benlik Kavramı: Ben Kimim? Özsaygı Algılanan Öz Denetim Kendine Hizmet Eden Yanlılık.
20.1 GİRİŞ Bu ünite, kitabın geri kalan ünitelerinden farklıdır. Belirli araştırma bulguları, metotları ya da teorik görüşlere odaklanmayacaktır.
22.1 GİRİŞ Uygulamalı davranış analizine (applied behaviour analysis) göre, davranışı değiştirmek için bir davranışın sonuçlarını (consequences)
25.1 GİRİŞ Bu ünite, alanında bir lider olan Lewin’in değişim teorisini sunarak başlayacaktır. Bölüm 25.3 ve 25.4, davranış değişikliği üzerine.
23.1 GİRİŞ İkna teknolojisi (persuasive technology), çevresel problemleri çözmek için psikolojik ve teknolojik katkılar arasındaki boşluğu, çevresel.
Bülent Uran Eğitim Danışmanlık.  3D  D UYGU  D ÜŞÜNCE  D AVRANIŞ  Varlığımıza ait olduğunun bildiğimiz ama teknolojik -objektif ölçeklerle ölçülemeyen.
BÖLÜM 13 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KÖKENLERİ Bilimsel psikoloji yaklaşık 100 yıllık bir girişimdir Sosyal psikolojideki ilginç ve karmaşık olguların incelendiği.
6.1 GİRİŞ Stresli ve endişeli görünen bir arkadaşınıza ne önerirsiniz? Gidip uyumasını mı, eğlenceli bir film izlemesini mi, yoksa ormanda bir gezintiye.
27.1 GİRİŞ Bu ünitenin amacı, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilmiş başarılı teorik, kavramsal ve metodik çevre psikolojisi uygulamalarını.
BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN. BÖLÜM 7 AHLAKİ GELİŞİM, DEĞERLER ve DİN.
UYGULAMALAR Yeşil Mühendislik Etiği* Kürklü Foklar; Admiral Çukuru, Yeni Zelanda.
12.1 GİRİŞ Farklı çevrelerin (environments) davranışı etkilemesinin önemli bir yolu ipuçlarıdır (cues). İpuçları, çevrede bulunan ve önemli bilgi.
19.1 GİRİŞ Alışkanlıklar (habits), belirli durumsal ipuçlarını (cues) ve belirli durumsal davranış (zinciri) modellerini ilişkilendirerek davranışı.
14.1 GİRİŞ “Çevreyi korumak sizin için ne kadar önemlidir?” Şimdi de şu soruyu düşünün: “Çevreyi korumak için ne yapıyorsunuz?”
16.1 GİRİŞ Bu ünitede, afektif ve sembolik etkenlerin çevresel davranış üzerinde önemli rolü olduğunu göstereceğiz. Öncelikle sembolik ve afektif.
Eylem İçin Çevresel ÇağrıSürdürülebilir Yaşam Sağlama Maddiyatçılığın Ve Zenginliğin Sosyal Psikolojisi HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
ÜNİTE4. AHLAK FELSEFESİ YAZILIYA HAZIRLIK.
Uyarılmışlık, Stres ve Kaygı
KONU: Yaşantımız süresince ya bir şeyler okur, bir şeyler yazarız ; ya da bir şeyler dinler, bir şeyler konuşuruz. Bütün bunların ele aldıkları, işledikleri.
MUHASEBE MESLEĞİNDE NEDEN ETİK OLMALI? Muhasebe meslek mensupları açısından etik, moral ilkeler siteminin çalıştırılması, müşteriler, toplum ve diğer muhasebe.
BÖLÜM 1 TOPLUMSAL YAŞAMDA RİSK
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN
DEONTOLOJİ Eski Yunanca “deontos” “gereklilik, zorunluluk”
ANLATIMIN ÖZELLEKLERİ
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM
HABERİN NİTELİKLERİ DOĞRULUK
6.1. İşletmelerde Meslek Etiği Kategorileri:
Sosyal Hizmet Etiği Dersine Giriş Etik Nedir Ne Değildir?
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
NESNELLİK KONUSU.
İşletmelerde İletişim
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ETİK KAVRAMI VE TÜRLERİ
İLETİŞİMİ ETKİLEYEN DEĞİŞKENLER
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TEST 1.
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
Sunum transkripti:

2.1 GİRİŞ Çevresel değişimler, kirlilik ve teknoloji insanlık ve doğa için kalıcı zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. İnsanların bu gibi riskleri (risks) nasıl algıladıkları çok önemli bir sorudur.

2.2 ÇEVRESEL RİSKLER NELERDİR? Çevresel riskler diğer risklerden birçok yöndenayrılır. Bu noktada bir olgu olarak iklim değişikliğini kullanacağız. İlk olarak, çevresel riskler karmaşık ve anlaşılması zor nedenleri ve sonuçları olan belirsizliklerle nitelenir.

2.3 ÖZNEL RİSK DEĞERLENDİRMELERİ ‘Risk algısı’ bazı olaylar, aktiviteler ya da teknoloji ile özdeşleşen öznel risk değerlendirmeleridir. Araştırmalar öznel risk değerlendirmelerini ölçebilmek için birçok teknik geliştirmiştir.

Özel risk değerlendirmede kullanılan yöntemleri inceleyelim; Risk değerlendirmelerinde höristik ve yanlılıklar Çevresel risklerin zamansal indirimi Psikometrik paradigma

2.4 RİSK, DEĞERLER VE AHLAK Risk algısı, değerler (values) ile etik ya da ahlaki duruştan (moral positions) etkilenebilir.

Değerler Çevresel etik konusunda baskın bir görüşe göre bazı çevresel konular (ör. doğa, nadir canlı türleri) doğal bir değere sahiptir.

Ahlak ve etik Ahlak felsefesi genelde sonuç odaklı (consequentialist) ve deontolojik prensipleri (deontological principles) birbirinden ayırır. Deontolojik prensipleri oluşturan temel fikir, davranışların tabiatında olan doğruluk ya da yanlışlıktır.

2.5 ÇEVRESEL RİSKLERE KARŞI DUYGUSAL TEPKİLER Duygular risk algılarını etkiler. Bir eylem hakkındaki kötü hislerimiz riski daha yüksek algılamamızı, olumlu hislerimiz ise riski daha düşük algılamamızı sağlar.

DEĞERLENDİRME SORULARI 1. Çevresel riskler diğer risklerden farklılaşır mı? Eğer farklılaşıyorsa bu hangi yollarla olmaktadır? 2. Risk kararlarında bireyler hangi höristik türlerini kullanırlar? Bildiğiniz her bir höristik türüne örnek veriniz? 3. Psikometrik paradigmayı açıklayınız? Algılanan riski tanımlamak için hangi genel boyutlar bulunmuştur? 4. Korunmuş değerler ve deontolojik muhakeme ile anlatılmak istenen nedir? 5. Duygular risk kararlarını nasıl etkiler?

Özet Bölüm özetlerini kitabımızda bölüm sonlarında bulabilirsiniz.