BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA. BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEZENFEKSİYON.
Advertisements

SU GÜVENLİĞİ Kimya Mühendisi Nihad DEMİREL Çevre Sağlığı Şubesi
4857 SAYILI İŞ KANUNU MADDE 77 İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyulup uyulmadığını denetlemek, işçileri karşı karşıya bulundukları.
BİO-TEK ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK
BİYOLOJİK AZOT GİDERİM PROSESLERİ
GENEL KİMYA II Prof. Dr. Baki Hazer Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
İÇME-KULLANMA SUYU DEZENFEKTAN UYGULAMALARI
Su Arıtımı Nedir? Dünya standartlarında en son su arıtma teknolojilerini kullanarak kaliteli, güvenilir ve sağlıklı su elde edilmesini sağlayan su arıtma.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
STERİLİZASYON DEZENFEKSİYON
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
İLERİ OKSİDASYON PROSESLERİ (ADVANCED OXIDATION PROCESSES)
T.C. OKAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SAĞLIK YÖNETİMİ YÜKSEKLİSANS 1.PROGRAM SAĞLIK HUKUKU ÖDEVİ-II HAZIRLAYAN Dr Beytullah ŞAHİN AKADEMİK DANIŞMAN.
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
İzlenecek yol kimyasalın sınıfı ve miktarına göre değişir
NEDEN SU ISLAHI ?. NEDEN SU ISLAHI ? ‘İ OLUŞTURAN BİLEŞENLER FINEAMIN® ‘İ OLUŞTURAN BİLEŞENLER Poliakrilatlar Nötralize Edici Aminler.
Yakıtlar ve Yanma 10.Hafta
AQUA HİDROSAN KD; Hidrojen peroksit ve kolloidal gümüş içeren bir dezenfektandır. Konsantre dezenfektandır. Ekonomiktir. Renksiz; tatsız ve kokusuzdur.
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Whitewater Şelaleleri Su Kalitesi St. Louis'deki Mississippi Nehri Kuzey Carolina'daki Whitewater Şelaleleri.
Nermin Akdeniz Elif Göçeri
İLERİ ARITMA SİSTEMLERİ
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Evsel Tehlikeli Atıkların Toplanması Çöl Manzarası.
TEMEL PRENSİPLER. TEMEL PRENSİPLER Reaktörler Ulusal Tarihi Simge Haline Gelmiş Sloss Fırınları, Alabama Adalar Körfezi, Büyük Okyanus Yolu, Avustralya.
SU ARITIM SÜRECİ.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
BÖLÜM 8 İYON DEĞİŞTİRME. BÖLÜM 8 İYON DEĞİŞTİRME.
BÖLÜM 3 SU ALMA YAPILARI. BÖLÜM 3 SU ALMA YAPILARI.
BÖLÜM 7 KİREÇ-SODA YUMUŞATMA YÖNTEMİ. BÖLÜM 7 KİREÇ-SODA YUMUŞATMA YÖNTEMİ.
BÖLÜM 15 SU ARITIMI ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN ATIKLARIN YÖNETİMİ.
BÖLÜM 23 ASKIDA ÇOĞALAN BİYOLOJİK
BÖLÜM 6 PIHTILAŞTIRMA VE YUMAKLAŞTIRMA. BÖLÜM 6 PIHTILAŞTIRMA VE YUMAKLAŞTIRMA.
BÖLÜM 14 SPESİFİK KİRLETİCİLERİN GİDERİLMESİ. BÖLÜM 14 SPESİFİK KİRLETİCİLERİN GİDERİLMESİ.
BÖLÜM 5 KİMYASAL MADDE KULLANIMI VE DEPOLANMASI.
BÖLÜM 11 GRANÜLER FİLTRASYON. BÖLÜM 11 GRANÜLER FİLTRASYON.
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
KİMYASAL TEPKİMELERİN HIZLARI
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
BÖLÜM 27 ARITMA ÇAMURLARININ YÖNETİMİ. BÖLÜM 27 ARITMA ÇAMURLARININ YÖNETİMİ.
BÖLÜM 12 MEMBRAN FİLTRASYONU. BÖLÜM 12 MEMBRAN FİLTRASYONU.
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
Dezenfeksiyon Dr. A. Saatçı. Su neden temizlenir ? Patojenleri gidermek için Parazitleri, bakterileri ve virüsleri gidermek için Suyun bulanıklığını zaltma.
Bir suyun ihtiva ettiği sağlığa zararlı mikro- organizmaların sudan giderilmesi işlemine ‘suyun dezenfeksiyonu’ denilmektedir. Dezenfeksiyon ile sterilizasyon.
Büyük endüstriyel kazalar
OZONLAMA.
DOĞAL ORGANİK MADDELER (DOM)
KLOR İLE DEZENFEKSİYON
İçme Suyunda Dezenfeksiyon Muhammed HAS y
İÇME-KULLANMA SUYU DEZENFEKTAN UYGULAMALARI Prof. Dr. Murat TOPBAŞ KTÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
ORHAN BAYKAN MAKİNE MÜHENDİSİ. Su Yönetimi; Suyun havzalarda toplanmasından depolanmasına, arıtma tesislerinde işlenmesine, bu arıtma tesislerinden terfi.
İÇME SUYU DİREKTİFİ REVİZYONU VE İÇME SUYU GÜVENLİĞİ PLANI.
BİRİKTİRME.
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
KLORDİOKSİT.
Ultrases.
Sorular.
SANAY İ DE K İ MYA GÜBRELER. Bitkiler kendi besinini kendi yapan canlılardır. Besin maddelerini yaparken su, karbon dioksit ve güneş ışını kullanırlar.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
KİMYASAL KİNETİK Kimyasal Kinetik konusu kapsamında reaksiyon hızları ve mekanizmaları ile ilgilenilir. Bir maddenin bir kimyasal reaksiyonda birim zamanda.
Sunum transkripti:

BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA

GİRİŞ İçme suyu arıtıma proseslerinden biri olan dezenfeksiyon işlemi, hastalık yapıcı mikroorganizmaların miktarını istenen seviyeye indirmek için uygulanır. Dezenfeksiyon işlemi sterilizasyon ile aynı değildir.

GİRİŞ Sterilizasyon bütün canlı organizmaların yok edilmesi olarak tanımlanır. İçme suyunun güvenli bir şekilde içilebilmesi için sterilize edilmesine gerek yoktur.

GİRİŞ Günümüzde, içme sularının dezenfeksiyonunda yaygın olarak kullanılan beş kimyasal: serbest klor, bağlı klor, ozon, klor dioksit ışını ışıma

DEZENFEKSİYON Kimyasal Dezenfektan Kinetikleri Dezenfeksiyon kinetiği ile ilgili fazla miktarda kompleks modeller bulunmasına rağmen, klorun, bağlı klorun ve klor dioksitin azalması birinci derece ya da yalancı-birinci derece reaksiyon kinetiği gibi modellenebilmektedir.

DEZENFEKSİYON Kimyasal Dezenfektan Kinetikleri

DEZENFEKSİYON Kimyasal Dezenfektan Kinetikleri Yalancı-birinci derece azalma hızı sabitleri ile ilgili örnekler Tablo 13-3’te verilmiştir.

DEZENFEKSİYON Kimyasal Oksijen İhtiyacı

DEZENFEKSİYON Kimyasal Oksijen İhtiyacı

kullanarak dezenfeksiyon işleminin modellenebileceğini göstermiştir. Dezenfeksiyon Mekanizmaları Dezenfeksiyon Kinetiği Chick Kanunu. Dr. Harriet Chick, fenol, cıva klorür ve gümüş nitrat gibi dezenfektanları ve Salmonella typhi, Escherischia coli, Staphyloccus ve Bacillus anthracis gibi organizmaları kullanarak dezenfeksiyon işleminin modellenebileceğini göstermiştir.

DEZENFEKSİYON Dezenfeksiyon Kinetiği Chick-Watson Kanunu. Chick kanunu, dezenfektanın konsantrasyonunu dikkate almaz. Şekil 13-4’ten açıkça görülmektedir ki dezenfektan konsantrasyonunun önemli bir etkisi vardır. Bunu dikkate alarak, Watson (1908) verilen bir inaktivasyon seviyesini tanımlayacak alternatif denklem önermiştir.

DEZENFEKSİYON Dezenfeksiyon Kinetiği

DEZENFEKSİYON Dezenfeksiyon Uygulaması

DEZENFEKSİYON Dezenfeksiyon Tasarımı

DEZENFEKSİYON Dezenfeksiyon Tasarımı

alınarak geniş çaplı salgınların önlenmesi gerekir. ACİL DEZENFEKSİYON Su taşkınları, tornadolar ve fırtınalar gibi afetler meydana geldiği ya da içme suyu arıtma tesisi dezenfeksiyon ünitesi herhangi bir şekilde devreden çıktığı zaman, acil önlemlerin alınarak geniş çaplı salgınların önlenmesi gerekir.

FLORLAMA Giriş Suda doğal olarak bulunan florür konsantrasyonu çok düşük olduğu durumlarda, diş çürümelerini önlemek için, su temini esnasında ilave edilir.

FLORLAMA Florlama Kimyası Florlama Uygulaması

İŞLETME VE BAKIM Aşağıdaki İşletme ve Bakım (İ&B) uygulamaları, hemen her tesiste yapılması gereken genel işlemlerdir. Yürürlükteki yasal düzenlemelere uyulduğundan emin olmak için hem tesiste hem de dağıtım sisteminde rutin bakiye ölçümlerinin yapılması. Düzeltici işlem tatbikatları, müdahale ekipmanının bakımı ve kimyasal sızıntılar için malzemeler. Periyodik olarak uygulamalı güvenlik eğitimlerinin yapılması.