Psikolojinin Konusu ve Amacı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilim nedir? Evren ve toplumsal yaşam konusundaki sistemli bilgi bütünüdür Her sistematik bilgi bütünü bilimi mi oluşturur? Bilim, bilimsel yöntemle toplanmış.
Advertisements

Gelişim Psikolojisi temel kavramlar ve ilkeler
RUH SAĞLIĞI Zafer Zengin Özel Fatih Fen Lisesi Biyoloji Zümre Başkanı
Psikolojinin Konuları
Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen
TÜKETİCİ DAVRANIŞI NEDİR?
İnsan, tüm canlılardan farklı olarak, canlı-cansız doğa ve kendisi hakkında bilgiler edinir. Bilgi edinmekle kalmaz, bilgilerine göre davranır. İnsanın.
Rehberliğin Amacı ve Eğitimdeki Yeri
KURAMSAL VE AMPİRİK MAKALELER
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
ELEKTRONİK YÜZYIL.
Davranış Bilimleri Hafta I.
SOSYAL BİLGİLER NEDİR?.
PSİKOLOJİ VE PSİKİYATRİDE TEMEL KAVRAMLAR
PSİKOLOJİYE GİRİŞ Öğr. Gör. Serap GÖKCE
MENEMEN HALK EĞİTİM MERKEZİ
Psikoloji.
Eğitim ve Eğitim Psikolojisi
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK
DERS SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
HUKUK: kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücüyle uyulması zorunlu hale getirilmiş kurallardır . Kanunların esas.
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
Ders seçimi veli, “öğrenci” tarafından yapılır.
AİLE İÇİ ŞİDDET.
ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler Matematik ve Geometri testleri için ayrı soru kitapçıkları ve ayrı süreler verilecek. Cevap kağıdı iki test için.
PSİKOLOJİ İLE DİĞER BİLİM DALLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık. Rehberlik kavramından ne anlıyorsunuz?
BÖLÜM 10 OYUN. BÖLÜM 10 OYUN 1. Fiziksel Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler Oyun, çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişimini.
Doç.Dr. Sebahattin DEVECİOĞLU Fırat Üniversitesi
FİZYOLOJİK PSİKOLOJİ Doç. Dr. Şenol Beşoluk.
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
STRUKTURCULAR Psikolojinin bir bilim olarak ortaya çıkışına eşlik eden ve doğa bilimlerinden esinlenen bir yaklaşımdır. 1879’da Alman psikolog WILHELM.
BİLGİ, BİLİM VE PSİKOLOJİ
KİŞİLİK,SOSYAL, DUYGUSAL VE AHLAKSAL DEĞİŞİM
Bireysel Farklılıklar ve Engellilere Yönelik Tutumlar
İNSAN DAVRANIŞINI İNCELEYEN YAKLAŞIMLAR
PSİKOLOJİDE EKOLLER.
4/26/2017 Sakarya Üniversitesi Psikolojiye Giriş PSİKOLOJİYE GİRİŞ 1.
Psikolojik Danışman Kimdir? Nasıl Yetiştirilmelidir? Yardımcı Lider Psikolojik Danışmandan Grupta Beklenilenler.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa TOPRAK
EDEBİYATIN BİLİMLERLE İLİŞKİSİ-9.sınıf
ALAN SEÇİMİ ÇALIŞMALARI Öğretmen görüşlerinin alınması Öğrenci sınav notlarının değerlendirilmesi Öğrencinin ilgilerinin göz önünde bulundurulması 10.Sınıf.
Doç. Dr. Ali Arslan.
Egzersiz ve Spor Psikolojisi
TANIMLAR PSİKOLOJİ: İnsan ve hayvan
GELİŞİM VE ÖĞRENME PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ.
Sınav Takvimi 9.Sınıf TARİH FİZİK DERS SAATİ
MEDİKAL BİYOLOJİ.
I.BÖLÜM PSİKOLOJİ.
ALAN – DERS SEÇİMİ.
Din Psikolojisi Bilimi
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
DAVRANIŞÇILAR.
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘p’
REHBERLİK PSİKOLOJİKDANIŞMANLIK VE İLGİLİ BİLİMLER
ANTROPOLOJİ Kelime anlamı olarak antropoloji; “insanla ilgili düzenli bilgi” anlamındadır. Antropoloji, biyolojik yapısıyla insanı ve insan davranışlarını.
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
1/14 ÜNİTE-1 Psikoloji Bilimini Tanıyalım. 2/14 Psikoloji Nedir? (Etimolojik tanım) Psikoloji kavramı, “psyche” (ruh, nefes, zihin) ve “logos” (bilgi)
GELİŞİM VE ÖĞRENME PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ.
PSİKOLOJİNİN TANIMI VE ALT DALLARI
PSİKOLOJİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ
PSİKOLOJiYE GiRiŞ.
PSİKOLOJİNİN TANIMI VE ALT DALLARI
NORMAL DIŞI DAVRANIŞLAR
PSİKOLOJiYE GiRiŞ.
Uygulama Alanları Dr. Ege AKGÜN.
PSİKOLOJİ VE EĞİTİM PSİKOLOJİSİNİN TANIMI VE İŞLEVLERİ
Sunum transkripti:

Psikolojinin Konusu ve Amacı (Psikolojiye Giriş) Doç. Dr. Ali ARSLAN

İçindekiler Psikolojinin konusu ve amacı Psikolojinin öteki bilimlerle ilişkisi Psikolojinin önemi ve yararı Pratik yararlar Psikolojinin kullanıldığı yerler Psikolojinin kullanılma alanları Psikolojinin bilimsel akademik dalları Meslekleşmiş uygulama alanları Psikolojinin olumsuz maksatlarla kullanılması

Psikoloji Nedir? İnsan davranışları ve iç yaşamı Davranışları yönlendiren nedenler, amaçlar nelerdir? Başarılı, doyumlu, etkili yaşamak Kendini nasıl gerçekleştirebilir?

Psikoloji Nedir? Konusu: İnsanların duyuş, düşünüş ve davranışlarıdır. Amacı: Duyuş, düşünüş ve davranışların bağlı bulunduğu kanunları bulmaktır. William James (1842-1910): Ruh Bilimi (Psyche:Ruh Logos: Bilgi Ruh bilgisi)

Psikoloji Nedir? Duyuş Düşünüş Davranış

Psikoloji Nedir? Psikoloji, zihinde geçen bilinç olaylarının incelenmesidir. Psikoloji, İnsan davranışlarının bilimsel olarak incelenmesidir. Psikoloji, kişiler arası ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. Psikoloji, insan ve çevresi arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilimdir. Psikoloji, İnsanın çevresine uyum sürecini incelenmesidir.

Psikoloji Nedir? Psikoloji, zihinde geçen bilinç olaylarının incelenmesidir.

Psikoloji, İnsan davranışlarının bilimsel olarak incelenmesidir. Psikoloji Nedir? Psikoloji, İnsan davranışlarının bilimsel olarak incelenmesidir.

Psikoloji Nedir? Psikoloji, kişiler arası ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır.

Psikoloji Nedir? Psikoloji, insan ve çevresi arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilimdir.

Psikoloji Nedir? Psikoloji, İnsanın çevresine uyum sürecinin incelenmesidir.

Davranış: İç olaylar – Dış olaylar Psikoloji Nedir? Davranış: İç olaylar – Dış olaylar Davranışçılar: Dıştan gözlenebilen ve ölçülebilen olaylar. Koşma, gülme, konuşma, terleme, gözyaşı Düşünme, sevme, üzülme, öğrenme, sevinme, şüphe, hayal, rüya

Psikoloji Nedir? Toplumsal çevresine uyum Ne yapıyor? Nasıl yapıyor? Niçin yapıyor? Kendisi, Çevresi, Fizik çevresi Diğer insanlar ile ilişkiler

Diğer bilimlerle ilişkisi Fiziksel Bilimler: Bedeni ve maddi çevresi ile ilgili Anatomi: İç organların yapısı Fizyoloji: İç organların işleyişi Kimya: Maddeleri çözümlemesi Sosyoloji: İnsanı etkileyen kültür Antropoloji: Irkları incelemesi Felsefe: Bilimlerin açıklayamadığı konular Matematik: İlişkilerin matematik denklemleriyle açıklanması

Diğer bilimlerle ilişkisi Felsefe Fizyoloji Kimya Anatomi Matematik Sosyoloji Antropoloji

Faydaları Pratik sorunlara çare bulunması: Kendisi ve başkaları ile ilgili Kendimizi daha iyi tanıtması. Nasıl bir insanım, eş, iş, arkadaş seçimi İç yaşamı ve davranışları hakkında bilgi vermesi Sosyal ilişkileri geliştirmesi Toplum sorunlarının çözülmesi ve gerginlik ve çatışmaların yönetilmesi

Kullanıldığı yerler Eğitim: Çocuk eğitimi ve rehberlik Tıb: Hastalıkların psikolojiyle ilişkisi Psikiyatri: Ruhsal bozukluklar (Medikal psikoloji) Orduda moralin yüksek tutulması Endüstriyel psikoloji: İş ve kamu yönetimi, sanayi Reklamcılık: Satışı arttırma Propaganda

Bilimsel Akademik dalları Genel psikoloji: Genel Deneysel psikoloji: Deneylerle açıklama Eğitim psikolojisi: Etkili yöntemler oluşturma Gelişim psikolojisi: Tense, duygusal, zihinsel, sosyal gelişimi anlama Sosyal psikoloji: Kişiler ve toplumlarla ilişkiler Kişilik psikolojisi: Kişiliğin ve benliği yapısı, gelişimi Biyofizyolojik psikoloji: Biyolojik ve fizyolojik kökenler Nöropsikoloji: Beyin ile davranışlar ve psikolojik olaylar arasındaki ilişki

Meslekleşmiş uygulama alanları Yardım meslekleri: Moropsikoloji Eğitim psikolojisi: Gelişim psikolojisi: Kişilik psikolojisi: Danışma ve okul psikolojisi: