Süt İneklerinde Besin Madde İhtiyaçları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOYUNLARDA BESLEME Lütfi Özcan Osman Torun Çukurova Üniversitesi
Advertisements

TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR
KABA YEMLER.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP
CLOSTRİDİYAL HASTALIKLAR
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Sindirim Sistemi.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Proteinler.
Vücudumuzdaki Sistemler Canlılar ve Hayat
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
ASİT-BAZ STATÜSÜNÜ DEĞERLENDİRME
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
Sütçü üreme-beslenme ilişkisi Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE KULLANILAN YEMLER VE YEMLEME İLKELERİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Çakırhöyük ilköğretim okulu
BESİN MADDELERİ.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
1. Giriş.
Başlıca Süt Bileşenlerinin Biyosentezi
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
KALİTELİ KABA YEMİN KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA ÖNEMİ
Sütçü Sığırlar için Kompost Ahır
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
Süt Sığırlarında Geçiş Dönemi Beslenmesi ve Beslenme Hastalıkları
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
KOYUNLARIN BESLENMESİ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal
PROTEİNLER.
LİPİTLER (Yağlar).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Sağlıklı Beslenme.
FEN VE TEKNOLOJİ İYİ DERSLERRR .
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SİNDİRİM sistemi
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
Balık Üretiminde YEM VE ÜRETİM TEKNİKLERİ
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
DEMİRLİ HUMİK ASİTİN DEĞİŞİK DÜZEYLERDE İLAVESİNİN MISIR SİLAJININ KALİTESİ VE İN VİTRO GAZ ÜRETİMİ ÜZERİNE ETKİSİ Betül Zehra SARIÇİÇEKa , Birgül YILDIRIMa.
KOLOSTRUM YÖNETİMİ Doç. Dr. Halit KANCA
PROTEİNLER 2.
Sığır Besiciliği.
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
SICAKLIK STRESİNDE İNEĞİN BAŞINA NELER GELİR?
Veteriner Hekim Tahir Selçuk Yavuz
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNDE YEMLEME HATALARI VE
Sunum transkripti:

Süt İneklerinde Besin Madde İhtiyaçları Prof.Dr.Behiç Coşkun Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı KONYA Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Eğitim Programı 07.12.2015 Grand Otel - KARAMAN

Süt Verimi Döl Verimi (Buzağı-Düve) Neden Süt İnekçiliği Yapıyoruz? Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Verimini Etkileyen Faktörler Genetik Çevre Beslenme Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Genetik Sürekli ıslah Suni tohumlama Embriyo transferi Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Çevre-Barınak-Sağım Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Beslenme Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Beslenmenin İşletme Giderlerindeki Payı ~70 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt İneklerinde Besin Madde İhtiyaçları NRC ARC DLG INRA ….

Süt İneklerinde Besin Madde İhtiyaçları Hayvanların Besin madde ihtiyaçlarını belirtie çok sayıda yazılım bulunmaktadır. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yem Tüketimi Ne kadar Yem O kadar süt Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yem Tüketiminin Ölçülmesi Mısır Silajı Hayvanların tükettikleri yem miktarı, doğrudan tükettikleri yem miktarı ile değil o yemin içerisindeki kuru madde (KM) miktarı ile ölçülür. Kuru Yonca Suyu Hesaba Katmayalım Prof.Dr. Behiç COŞKUN

KM Kuru Madde Her yem az ya da çok su ihtiva eder. Kuru olarak hissettiğimiz yemlerde de en az %10 kadar su bulunmaktadır. Kurutulmamış otlar, silajlar ve posaların %60-80 kadarı sudur. KM Prof.Dr. Behiç COŞKUN

25 kg süt verimi için hazırlanan iki rasyon örneği VERİLECEK YEMLER 37,63 Mısır Silajı, 22,00 Buğday Samanı 4,00 Yonca Kuru Otu 6,00 Mısır Gluteni, 0,50 Sığır Süt Yemi 5,10 Rasyon 2 VERİLECEK YEMLER 23,73 Buğday Hasılı 6,00 Buğday Samanı 3,00 Yonca Kuru Otu Arpa, Ezme 1,50 Mısır, Sığır Süt Yemi, 5,70 Toplam Ağr: 37,63 Toplam Ağr: 23,73 Kuru Madde:21,20 Kuru Madde:21,20 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Farklı verim ve canlı ağırlıktaki süt ineklerinde kuru madde tüketimi (NRC) Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Verimi – Yem Tüketimi Yüksek Verimli Süt İnekleri Çok Yem Tüketebilen Hayvanlardır Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Sindirim Sisteminin Kapasitesi Hayvanın daha önceki beslenme şekli sindirim sitemi kapasitesini etkiler Cidago yada sağrısı yüksek, vücudu uzun olan hayvanlarda işkembe hacmi daha fazladır. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yemlerin Sindirilme Derecesi Sindirilme Derecesi Yüksek Yemlerin Sindirim Siteminden geçiş hızı yüksektir Yemlerin sindirim sisteminden geçiş hızı yem tüketimini önemli ölçüde etkiler Boşalan sindirim sistemi hayvanın yeniden yem tüketimi ile tekrar doldurulur. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yem tüketiminin teşvik edilmesi Süt İneklerinde yem tüketimini teşvik edilmelidir. Yemlikte sürekli yem bulunmalıdır Sık yemleme Yemlerin itelenmesi-karıştırılması Lezzetli yemler Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Dengeli Beslenme Rumen mikroorganizmalarının ihtiyacı olan tüm besin maddelerinin rasyonda olması fermentasyonu ve dolaysıyla yemlerin sindirimini artırır. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Kaba yemlerin partikül büyüklüğü Kaba yemlerin en az ¼’ü 2,5 cm den büyük olmalı PSPSS denilen elekli sistem ile yemlerin partikül büyüklüğü test edilebiliyor. Büyük partiküllü yemler yem tüketimini sınırlar Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yemleme Metodu Sınırlı Yemleme Ad libitum yemleme Karışık Yemleme (TMR) Ayrı Yemleme Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt inekleri aç bırakılmamalıdır Yemliklerde sürekli yem bulundurunuz. Üç saatten daha fazla hayvanları yemsiz bırakmayınız. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yemleme Saatleri de Yem Tüketimini Etkiler Aynı saatte ve aynı yerde yemleme yapınız. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Küf ve küflenmeye karşı dikkatli olalım. Küflü Yemler Kesinlikle Kullanılmamalı Yemlerin depolandığı yerlerde küflenmeye karşı tedbir alınmalı Yemlikler günlük olarak temizlenmeli Toksin bağlayıcı kullanalmalı Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yeterli yemlik uzunluğu ayırınız. Yemleme sonrası bütün hayvanlar aynı anda yem yiyebilmelidir. Hayvan başına en az 60 cm yemlik uzunluğu ayrılmalıdır. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Sık Yemleme Yapınız Sık yemleme yapmak yem tüketimini artırır. Sağımla birlikte hayvanlara yeni yem vermeniz tüketimi önemli ölçüde artırır. Sık yemleme yapmak işkembede fermentasyon faaliyetlerinin stabil olmasını sağlar ve kaba yemlerin sindirimini ve süt yağını artırır. Özellikle sıcaklık stresinde sık yemlemenin etkisi daha belirgindir. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yemleri Sık Sık İteleyiniz ya da Karıştırınız. Zaman zaman yemleri itelemek hayvanlarda yeni yem verilmiş hissini uyandırarak hayvanların yemliğe gelmesini sağlar. En iyisi bir çalışanın yemleri itelemesidir. Bu işlem sırasında hayvanlar kızgınlık ve hastalıklar bakımından gözlemlenir. İki saatte bir yemlerin itelenmesi gerekir. Yemlerin itelenmesi gerekmiyorsa servis yolundan boş yem vagonu geçiriniz. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Sıcaklık Stresini Azaltınız Sıcaklıkların yükseldiği dönemlerde hayvanlar için en önemli sorun yem tüketiminin düşmesidir. Sıcaklık stresini azaltıcı tedbirler alalım Duş, pulverizasyon, fan kullanımı Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Her Türlü Stresi Azaltınız Sık sık grup değiştirmeyiniz. Yaşlı ineklerle düveleri bir arada tutmayınız. Boynuz köreltmesini mutlaka yapınız. Kaba yem değişikliklerini tedrici olarak yapınız. Rumen mikroorganizmalarına alışacak süre veriniz Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Ani Yem Değişikliklerinden Kaçınınız Kaba yem değişikliklerini tedrici olarak yapınız. Rumen mikroorganizmalarına alışacak süre veriniz Geçiş mümkün olduğunca uzun tutulmalı Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Rasyonun Su Oranı Rasyondaki nem miktarı %50 den daha fazla olursa tüketimde azalma beklenir. En ideal nem oranı %40-45 arasıdır. %50 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Su Sürekli temiz taze su bulundurunuz. Hayvan ne kadar çok su içer ise o kadar fazla yem tüketir. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Aydınlatma Ahırlarda en az 16-18 saat aydınlık olmalıdır Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Ayak bakımı Ayak hastalığı olan hayvan yem tüketimini düşürür. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt İneği Rasyonlarında Protein Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Yemi Protein Düzeyleri %15 HP %17 HP %18 HP %19 HP %20 HP %21 HP %22 HP ….. %40 HP Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Yemi Ham Protein Düzeyleri Karma Yem Kalitesi Süt Verimi Genel Kanaat Karma Yemde Ham Protein Düzeyi Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Proteinler Proteinler, amino asit yapıtaşlarından oluşan polimerlerdir. Her proteinin kendisine has özelliklerinin olmasını sağlayan özel amino asit dizilimleri vardır. Proteinlerin oluşumunda 22 çeşit amino asit vardır. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Protein İhtiyacı Yaşama Payı Süt Verimi Gebelik Canlı Ağırlık Artışı Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yaşama Payı Protein İhtiyacı Verimler hesaba katılmaksızın sadece hayvanın hayatiyetini sürdürebilmesi için gerekli protein miktarıdır. Dokuların yenilenmesi Enzim ve hormon sentezi vs. ~ 120 g/gün MP ~ 500 g/gün HP Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Üretimi için Protein İhtiyacı 1 kg süt ~ 40 g süt yağı ~ 48 g süt şekeri ~ 32 g süt proteini ~ 7 g kalsiyum Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Üretimi için Protein İhtiyacı 1 kg süt = 32 g süt proteini Günde 30 Kg süt veren bir süt ineği, süt ile birlikte yaklaşık 1000 g protein üretir. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Üretimi için Protein İhtiyacı 30 kg süt veren bir hayvan eğer yemlerdeki proteini kayıp olmaksızın kullanabilse günde 1000 g kadar protein yeterli olacaktır. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yem Proteini → Süt Proteini Dönüşüm basit değildir. Çok karmaşık yıkılım ve sentez faaliyetlerinden oluşmaktadır. Yem Proteini Süt Proteini Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Tek midelilerde Protein Sindirimi Tek mideli hayvanlarda proteinler sindirim sisteminde aminoasitlerine kadar sindirilerek ince bağırsaklardan emilerek metabolizmada kullanılırlar Proteinler Enzimler A m i n o a s i t l e r Emilim Metabolizma Protein Sentezi A m i n o a s i t l e r Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Özellikle geviş getiren hayvanlarda yıkılım ve sentez olaylarında proteinlerin yapıları ve özellikleri çok daha fazla değişikliğe uğramaktadır. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Rumende Sindirim İncebağırsaklar Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yem Rumende Protein Sindirimi Tükrük B. Protein NPN üre RUP Rumende Yıkımlanmayan Protein (Bypass) RDP (Rumende Yıkımlanan Protein) üre Karaciğer Yavaş yıkımlananlar Hızlı yıkımlananlar Peptitler NH3 Böbrek Aminositler üre Mikrobiyel Protein Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Rumende Protein Sindirimi Uterus Yem Tükrük B. Protein üre NPN üre RUP Rumende Yıkılmayan Protein (Bypass) RDP Rumende Yıkılan Protein üre Karaciğer Tüm vücut sıvılarına dağılır üre Peptitler NH3 üre Aminositler Böbrek üre Uterus üre Mikrobiyel Protein Döl Verimi !!! Her g üre ile 7.45 kcal Enerji dışarı atılmaktadır. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Aminoasitler Metabolizma Emilim Alt Sindirim Organlarında Protein Sindirimi RUP Rumende Yıkımlanmayan Protein (Bypass protein) Mikrobiyel Protein (Bakteriyel protein Protozoal protein) Sindirilmeyen kısım Aminoasitler Emilim Metabolizma Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Sadece ham protein analiz sonucu ile öğrenemeyeceklerimiz. HP Ne kadarı rumende yıkıldı? Tükrük B. Protein Ne kadarı mikrobiyal proteine dönüştü? üre NPN Ne kadarı idrar ile dışarı atıldı? RDP Rumende Yıkılan Protein RUP Rumende Yıkılmayan Protein (Bypass) üre Ne kadarı rumeni yıkımlanmadan terketti? Karaciğer Alt sindirim organlarında sindirilemeyen protein oranı nedir? Peptitler NH3 Aminositler Böbrek Rasyondaki enerji/protein oranı uygun mu? Mikrobiyel Protein üre Sonuçta ince barsaklardan emilen besin madde miktarları ne kadardır? Rasyondaki azotlu maddeler kalite ve miktar bakımından hayvanın ihtiyaçlarını karşılayabiliyor mu? Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Mikrobiyal Protein Sentezini Etkileyen Faktörler Amonyak Bakteriyel protein sentezi için en önemli kaynak Bakteriyel azotun %50-80’i amonyaktan sentezlenir Kaba yemleri sindiren bakteriler N kaynağı olarak amonyak kullanırlar Mikrorganizmaların maksimum düzeyde büyüme ve çoğalmaları için minimum düzeyde amonyağa ihtiyaç duyulur. (5 mg/100 ml rumen sıvısı). Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Protein ve karbonhidrat yıkımının senkronize edilmesi Rasyondaki karbonhidrat ve azot kaynaklarının eş zamanlı olarak yıkımlanması mikrobiyal protein sentezini maksimize edecektir. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Rumen bakterilerinin %30-50’si Rumen protozoonlarının %75-90’ı rumende parçalanarak N döngüsüne yeniden katılırlar Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Çeşitli protein kaynaklarının ortalama rumende yıkılım oranları Soya küspesi (Solvent ) % 75 Soya küspesi ( Expeller ) % 50 Yonca % 80 Mısır proteinleri % 62 Mısır gluteni % 42 Mısır gluten yemi % 80 DDGS % 55 Kan unu % 20 Tüy unu % 30 Üre % 100 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Mikrobiyal Fermentasyon Düşük kaliteli proteinlerin kalitelerini yükseltir. Yüksek kaliteli proteinlerin kalitelerini düşürür. Ruminantlar sadece NPN ler ile verimli olabilirler. Hatta hiç N almadan sadece döngüsel N ile hayatlarını sürdürebilirler Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Rumen bakterileri ve bazı yemlerde aminoasit kompozisyonu   Doku Süt Bakteri Mısır Soya Methionin 1,97 2,71 2,6 2,28 1,46 Lysin 6,37 7,62 7,9 3,03 6,32 Histidin 2,47 2,74 2 3,16 2,72 Phenylalanin 3,53 4,75 5,1 5,32 5,65 Tryptofan 0,49 1,51 1,2 0,89 Threonin 3,9 3,72 5,8 3,67 4,18 Leucin 6,7 9,18 8,1 12,66 7,95 İsoleucin 2,84 5,79 5,7 5,44 Valin 4,03 5,89 6,2 Arginin 3,3 3,4 5,08 7,53

Farklı bakteri türlerinde AA kompozisyonu   ortalama 1 2 3 4 5 6 7 Threonine 4,9 4,7 4,1 4,4 6,4 5,2 Valine 6,2 6,6 6,5 6,3 6,9 Methionine 2,7 2,8 2,9 1,3 3,3 Isoleucinc 6,7 7,4 5,5 7,5 5,7 7,2 Leueine 7,7 8,2 8,6 7,1 7,9 8,1 Phenylalanine 5,1 5,3 5,6 Lysine, 10,3 14,9 9,1 8,3 10,9 9,7 9,9 Histidine 2,2 2,1 1,9 2,4 2,5 2,3 Aspartic 10,8 12,9 10,4 11,6 9,6 11,1 11 Serine 3,2 3,1 3,6 Glutamic 12,8 22,4 11,3 10,7 Proline 3,9 2,6 3,4 4,2 4,3 Glycine 5,9 5,4 5,] 5,8 8 Alanine 6,0 6,1 Cystine 1,2 1,1 1,5 0,7 1,6 1,7 1,4 Tyrosine 3,8 4,5 Arginine 4,6 Biological value 68,6 70 73 59 65 69 71

Mikrobiyal Fermentasyonun Etkinliği 100 g sindirilebilir OM tüketimi ile 1,1 - 5 g mikrobiyal N (7- 30 g kadar mikrobiyal protein ) sentezi söz konusudur. Yada 100 g KH fermentasyonu sonucu 50 g mikrobiyal kitle oluşur. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Rumende protein yıkılabilirliğinin tespiti Naylon kese yöntemi ile rumende yıkılabilirliğin tespiti (In situ sindirilebilirlik) Farklı sindirim organlarına kanül takarak yemlerin yıkılabilirliğinin belirlenmesi Rumen sıvısı kullanarak In vitro yıkılabilirliğin tespiti. Çeşitli enzimlerle In vitro yıkılabilirlik denemesi Gaz üretim metodu ile yıkılabilirlik tayini NRC-Cornell metodu ile yıkılabilirlik tespiti Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Naylon kese tekniği ile yıkılabilirlik Belli miktarda yem örneği 45 µm kadar por genişliği olan naylon keselere konur ve farklı sürelerde rumende inkübasyona bırakılır. (1, 2, 4, 8, 12, 24, 36, 48, 72, 96 saat gibi) Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Naylon kese ile yıkılabilirlik Sürekli kanüllü hayvan gerektirir. Hayvanların her zaman benzer rasyonla beslenmesi zorunluluğu Süre uzundur. Rutin analizler için kullanılmamaktadır. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Farklı sindirim organlarına kanül takılarak yıkılabilirlik tespiti Mobil Naylon kese Operayon zorluğu Hayvan sağlığı Bakım zorluğu Sindirilmemiş Yem ve rumen mikroorganizmalarının ayrılma zorluğu Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Kanül Takılacak yerler Rumen Omasum Kırkbayır Ağız İnce Bağırsaklar Yemek Borusu Abomasum Retikulum Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Gaz üretim tekniği ile yıkılabilirlik tespiti Gaz üretim tekniği çoğunlukla yemlerin enerji değerinin hesaplanmasında kullanılmaktadır. Rumen sıvısı kullanılarak hazırlanan buffer solüsyonda yemlerin inkube edilerek oluşturdukları NH3 ve gaz miktarından hareket edilerek yıkılabilirlik hesap edilebilmektedir. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı laboratuarlarında Gaz Üretim Tekniği Uygulamaları ile ilgili yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Proteinlerin yıkılabilirlik tahmini NRC ( National Research Council) -2001 Cornell Net Carbohydrate and Protein System (CNCPS) A B1 B2 B3 C Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yem Protein Fraksiyonları Laboratuar Bulgularına Göre A – Borat-fosfat çözeltisinde çözünebilen, tungustik asit ile çökelmeyen B1 - Borat-fosfat çözeltisinde çözünebilen, tungustik asit ile çökelen B2 – BF’de çözünmeyen Protein - ND çözünmeyen Protein B3 – ND’de çözünmeyen – AD Çözünmeyen C – AD Çözünmeyen Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Protein Fraksiyonlarının Özellikleri Frak Kompozisyon Ruminal Bağırsaklarda siyon yıkım hızı sindirim A Üre, NH3, NO3, AA, peptitler çok hızlı bağırsaklara ulaşmaz B1 Gerçek Çözünebilen prot. Globulinler, Bazı albuminler 200-300 100 B2 Çoğu albuminler ve glutelinler 5-15 100 B3 Prolaminler, Extensinler 0,1-1,5 80 C Denature, ısıl zarar görmüş 0 0 proteinler, Lignine bağlı N Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Protein Fraksiyonları (CNCPS & NRC) NPN - A Buf. Çöz. Prot. - B1 ND. Çöz. Prot. - B2 AD. Çöz. Prot. - B3 Sindirilmeyen - C Çözünebilen Çözünmeyen Feed Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Sol A B1 İnsol B2 B3 C Sol A B1 B2 İnsol B3 C Sol A B1 B2 B3 İnsol C Prof.Dr. Behiç COŞKUN Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Proteinlerin Yıkılabilirliği Rumende yıkılabilir protein RDP = A + B[Kd/(Kd+Kp)] Rumende yıkımlanmayan (bypas) protein RUP = B[Kp/(Kd+Kp)] + C Kd = yıkımlanma hızı, %/saat Kp = içeriğin geçiş hızı, %/saat Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Beslenme Hastalıkları Laboratuarı Yem Analiz Sonucu KİMYASAL ANALİZLER %100 KM Doğal halde TSBMf,% 77,48 68,88 SE-1X, Mcal/kgf 3,59 3,19 ME-3X, Mcal/kgf 2,74 2,44 NEL-3X, Mcal/kgf 1,72 1,53 NEL-4X, Mcal/kgf 1,61 1,43 NEM-3X, Mcal/kgf 1,88 1,67 NEG-3X, Mcal/kgf 1,24 1,10 Kuru Madde,% 88,9 88,90 Ham Protein,% 20,79 18,48 NDICP,% 4,73 4,20 ADICP,% 1,85 1,64 Ham Yağ,% 4,80 NDF,% 41,08 36,52 ADF,% 16,56 14,72 Lignin,% 4,95 4,40 Ham Kül,% 6,74 5,99 N fraksiyonu A, % HP 39,53 N fraksiyonu B, % HP 52,57 N fraksiyonu C, % HP 7,90 RUP, % HP, % 2 (Bypass Protein)f 35,33 RUP, % HP, % 4 (Bypass Protein)f 37,09 RUP Sind, %t 90 Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Laboratuarı Yem Analiz Sonucu

NRC-2001'e göre Farklı Süt Verimine sahip Hayvanlarda Enerji ve Protein İhtiyacı 25 35 45 55 Kuru Madde Tüketimi 20,3 23,6 26,9 30 NEL, Mcal/gün 27,9 34,8 41,8 48,3 NEL, Mcal/kg 1,37 1,47 1,55 1,61 MP,g/gün 1862 2407 2954 3476 MP,g/kg 9,2 10,2 11 11,8 RDP,g/gün 1937 2298 2636 2947 RDP,g/kg 9,5 9,7 9,8 RUP,g/gün 933 1291 1677 2089 RUP,g/kg 4,6 5,5 6,2 6,9 RUP+RDP=HP 14,1 15,2 16 16,7 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Kaba Yem X Karma Yem Ham Protein Düzeyi Süt verimi 25 35 45 55   Karma Yemde Olması Gereken HP Düzeyi  Kaba Yem HP Düzeyi,%5 23 27 29 Kaba Yem HP Düzeyi,%10 18 20 22 24 Kaba Yem HP Düzeyi,%15 13 15 17 19 Yüksek Verimli Süt İneklerinde Kaba Yem Kaynağı Olarak Kaliteli Baklagil Kuru Otları Yada Silajları Kullanılmalıdır Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Bypas Protein Oranı Süt verimi 25 35 45 55 Kuru Madde Tüketimi 20,3 23,6 26,9 30 MP,g/kg 9,2 10,2 11 11,8 RDP,g/kg 9,5 9,7 9,8 Bypass protein ,g/kg 4,6 5,5 6,2 6,9 Bypass Oranı,% 33 36 39 41 RUP+RDP, HP 14,1 15,2 16 16,7 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Bypass proteinlerdeki Aminoasitlerin Kompozisyonu Bypas proteinler özellikle lizin, methionin gibi esansiyel aminoasitler bakımından zengin olmalı Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt İneklerinde Sentetik Aminoasit Kullanımı Ne kadar RDP Ne kadar Mikrobiyel Protein Ne kadar by pass protein

Protein Beslenmesinin Kontrolünde Önemli Bir Parametre SÜT ÜRE AZOTU Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Sütteki ürenin kaynağı Yem Tükrük B. Protein üre NPN üre Karaciğer NH3 RUP Rumende Yıkılmayan Protein (Bypass) RDP Rumende Yıkılan Protein üre Karaciğer Peptitler NH3 üre Aminositler Böbrek üre Mikrobiyel Protein Döl Verimi !!! Her g üre ile 7.45 kcal Enerji dışarı atılmaktadır. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Üre Azotu nasıl değerlendirilir Süt üre azotu düzeyi ortalaması 12-16 mg/dl Süt üre azotu düzeyi ferdi olarak 8-25 mg/dl arasında olabilir. Değerlendirme yapmak için o sürü ya da ineğin normal değerleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. 16 mg/dl 12 mg/dl Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt üre azotu (MUN) normal değerlerin üstünde ise Rasyonun ham protein miktarı fazladır. RDP ( rumende yıkımlanabilen protein) miktarı fazladır. Rasyonda NFC1=LOK2 miktarı çok düşüktür Rumende çözünebilen ya da yıkımlanabilen protein / LOK oranları uygun değildir. NFC: Non Fibre Carbohydrate LOK: Lif Olmayan Karbonhidrat LOK= OM-HP-HY-HK-NDF 16 mg/dl Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Üre Düzeyi Fazla ise 1. Rasyonda protein miktarı fazladır. Rasyona giren protein kaynaklarının (örn. küspeler ) miktarı dolaysıyla rasyondaki HP oranı azaltılır. %19 %17 Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Üre Düzeyi Fazla ise 2. Rasyonda Rumende Yıkılan Protein (RDP) miktarı fazladır. Rasyondaki bypass protein miktarı artırılır. Üre Ay Çiçeği Küspesi Pamuk Tohumu Küspesi DDGS Bypass Soya Mısır Gluteni Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Üre Düzeyi Fazla ise 3. Rasyonun enerjisi düşüktür. Rasyonda tane yemler gibi enerjice zengin yem maddelerinin miktarı artırılır ya da daha kaliteli kaba yemler kullanılır. Kepek Yulaf Arpa Mısır Saman Mısır Silajı Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Üre Düzeyi Fazla ise 4. Rasyonda kolay fermente olabilen karbonhidrat miktarı düşüktür. Rasyonda kullanılan tane yemler veya kaba yemler daha kolay fermente olanlarla değiştirilir ya da bu yem maddeleri daha kolay fermente edilebilir hale getirilir. Melas Buğday Arpa Mısır Tane yemler öğütülür. Kaba yemler kimyasal işlemlere tabi tutulabilir. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt üre azotu (MUN) normal değerlerin altında ise Rasyonun ham protein miktarı yetersizdir. Rumende yıkımlanabilen NFC=LOK oranı çok yüksektir. Rasyonda RDP/RUP oranı uygun değildir. Yem tüketimi yetersizdir Rumen pHsı düşüktür. Asidoz riski 12 mg/dl Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Süt Üre azotu kontrollerinin sağlayacağı faydalar Hayvanın ihtiyaçlarının tahmin edilmesinde ya da doğrulanmasında kullanılabilir Yem maliyetlerinin azaltılabilir Gruplandırmadaki yanlışlıklar açıkça gözlenebilir. Yemlerin dağıtım ve karışımındaki hatalar farkedilir Döl verim peformansı artırılabilir Sütün protein düzeyi artırılabilir Üre ile atılan enerji azaldığı için yemin net enerji miktarı artar Çevreye azot atımı azaltılabilir Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Yılda en az 4 defa yapılmalı Rasyon değişikliklerini takiben yapılması önemlidir. Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Metabolik Profil Testi (MPT) Japon Araştırıcı Prof.Dr.Katsuya KİDA Prof.Dr. Behiç COŞKUN

Örnekleme (Toplam 30 kan Örneği) 3 İleri Gebe (Doğuma 0-20 gün kalanlar) 3 Gebe (Doğuma 60-20 gün kalanlar) 6 Fresh (0-50.gün) 6 (51-110) 6 (110-210) 6 (>210)

Örneklerin serumu çıktıktan sonra hızla santrüfüj edilerek serumu ayrılır. Soğuk şartlarda saklanarak laboratuara getirilir.

Örnek alınan hayvanların Süt verimi SGS Kondüsyon skoru Gebelik süreleri

Rasyonu Enerji Protein Mineral Maddeler Toksinler Enfeksiyonlar Glikoz BHBA Kolesterol   Kan Üre Azotu Albumin Total Ptotein Kalsiyum Mağnezyum Fosfor GGT SGOT Süt Yağ Oranı Hematokrit

Teşekkürler Prof.Dr. Behiç COŞKUN