Gülşen YILMAZ 020214007 Fizik (İ.Ö).

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKIŞKAN KİNEMATİĞİ Akışkan kinematiği, harekete neden olan kuvvet ve momentleri dikkate almaksızın akışkan hareketinin tanımlanmasını konu alır. Bu bölümde.
Advertisements

HAREKET İlk konum = -10 m (x2) Son konum = +15 m (x1)
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
Simetri ekseni (doğrusu)
JIROSKOPLAR HAKKINDA TEMEL BİLGİLER TÜRLERİ & KULLANIM ALANLARI
ROTOR Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
BASİT MAKİNELER Y.Y S.Erbil.
    SiMETRi SiMETRi.
Final Öncesi.
Final Öncesi.
İŞ ve ENERJİ Enerji:İş yapabilme yeteneğidir.
Manyetik Alan Öğretiminde Coriolis Alanı Benzetimi
KRANK-BİYEL MEKANİZMALARININ DİNAMİĞİ
BASİT MAKİNELER.
simetri işlemi ve simetri elemanları
FİNAL HAZIRLIK PROBLEMLERİ
Konu:4 Atomun Kuantum Modeli
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
DÜŞEY EKSENLİ RÜZGAR TÜRBİNLERİ
Bilgisayar Mühendisliğindeki Gelişmeler
GEOMETRİK CİSİMLERİN SİMETRİLERİ
SİMETRİ  .
RİJİT CİSİMLERİN KİNEMATİĞİ
Bölüm 4 İKİ BOYUTTA HAREKET
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
8. MOMENT 2 M. Feridun Dengizek.
Skaler Büyüklükler ve Vektörlerin Sınıflandırılması
KUVVET SİSTEMLERİNİN İNDİRGENMESİ
Küresel Konum Belirleme Sistemi (Global Positioning System: GPS)
BÖLÜM 6 NEWTON’UN YASALARI VE MOMENTUMUN KORUNUMU Doğrusal momentum:
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ Düzlemde Eğrisel Hareket
CNC tezgah ve sistemlerde; tezgah, parça ve takım olmak üzere üç ayrı koordinat sistemi vardır. Bu koordinat sistemlerinin  orijinlerine; tezgaha ait olanına 
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
Ödev 7 Şekilde gösterilen kablolarda 0.5 kN’un üzerinde çekme kuvveti oluşmaması için asılı olan kovanın ağırlığını (W) bulunuz. W.
2011/2. Vize Çatallı çubuk düşey pime geçmiş A bileziğine kaynaklanmıştır. Bileziğin y ekseni doğrultusundaki hareketi engellenmemektedir. 800 N’luk düşey.
UZAYDA EĞRİSEL HAREKET
GPS KULLANIMI Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
DÖNEN VE ÖTELENEN EKSENLERE GÖRE BAĞIL HAREKET
Normal ve Teğetsel Koordinatlar (n-t)
ÖLÇME BİLGİSİ DÜŞEY MESAFELERİN (YÜKSEKLİKLERİN) ÖLÇÜLMESİ
BİLGİSAYAR GRAFİĞİ Ders 5:PROJEKSİYONLAR
Bilgisayar Grafikleri Ders 3: 2B Dönüşümler
AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ
Bilgisayar Görmesi Ders 9:Korelasyon ve İki Boyutlu Dönüşümler
I.2.1. BİR BOYUTTA HAREKET Cisimlerin hareketlerini (devinimlerini) inceleyen fizik bilim dalı Mekanik; Kinematik ve Dinamik olarak ikiye ayrılır.
Bilgisayar Grafikleri Ders 5: 3B Homojen koordinat
BÖLÜM 14 TAŞIT KULLANIM KARAKTERİSTİKLERİ VE DİREKSİYON SİSTEMİ.
BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR. BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR.
BÖLÜM 3 KAVRAMALAR. BÖLÜM 3 KAVRAMALAR 3.1 TRANSMİSYON SİSTEMİ Tasarımcıların çözmek istedikleri önemli bir problem de, motor hızını artırmadan yol.
Bölüm 5 - Rijit Cismin Dengesi
Avusturyalı Fizikçi Erwin Schrödinger, de Broglie dalga denkleminin zamana ve uzaya bağlı fonksiyonunu üst düzeyde matematik denklemi hâline getirmiştir.
Bölüm 4 – Kuvvet Sistem Bileşkeleri
4. İŞ PARÇASI KOORDİNAT SİSTEMİ TANIMLAMA İş parçası sağlam bir şekilde bağlandıktan sonra referans olarak seçilen takımla sıfırlama işlemi yapılır. Bunun.
YER FOTOGRAMETRİSİ (2014) SUNU III Doç. Dr. Eminnur Ayhan
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Sabit eksen üzerinde dönen katı cisimler
Genel Fizik Ders Notları
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Bölüm 10: Düzlemde Hareket. Bölüm 10: Düzlemde Hareket.
MESNETLER 5.1. Mesnetler ve Düğüm Noktaları
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
Polar (Kutupsal) Koordinatlar
ZTM307 Makine ve Mekanizmalar Teorisi 9.Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MESNETLER 5.1. Mesnetler ve Düğüm Noktaları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Gülşen YILMAZ 020214007 Fizik (İ.Ö)

Jiroskop Gyroscope

Kısaca Jiroskop kısaca : (İngilizce: Gyroskop), yön ölçümü veya ayarlamasında kullanılan, açısal dengenin korunması ilkesiyle çalışan bir alet. Jiroskopik hareketin temeli fizik kurallarına ve merkezkaç ilkesine dayalıdır. Alet, dingil üzerinde hareket eden dönen bir tekerlekten ibarettir. Alet dönerken, tekerleğin açısal dengesine göre yönünü düzeltir. Tekerlek, döndüğü yönde bir dönme hareketi oluşturur. Bu harekete dikey yönde oluşan eksen boyunca birbirine zıt yönde oluşan hareketler , jiroskopik hareket olarak adlandırılır. Jiroskoplar, yalpalık sistemleri ile birlikte uçaklar, gemiler, silahlar, uzay mekikleri ve benzeri sabit düzlem ve dengeye ihtiyaç duyan sistemlerde kullanılmaktadır.

Bu şekiller bir eksene simetrik olan ve eksen üzerinde bulunan sabit noktada hareket eden bir nesnenin ( ya da topacın) hareketini analiz etmek ve ortaya koymakta kullanılır. Bu şekiller özellikle ilgi çekici aygıt olan jiroskopun hareketini incelemede kullanılır. Nesnenin hareketi Euler açıları , ,  (phi, theta, psi) kullanılarak analiz edilir. Bu açıların nasıl ifade edildiğini örneklerle açıklamak için, Figür a da gösterilen topaç referans alınmıştır. Topaç, O noktasına bağlanmış ve Figür d herhangi bir zaman için gösterilen sabit X,Y,Z eksenlerine bağlı olarak yönlendirilmiştir. Son pozisyonunu tanımlamak için, ikinci bir x,y,z eksen takım setine ihtiyaç duyulacaktır. Tartışmanın amacı, bu referansı topaç üzerinde sabit kabul etmektir. X, Y, Z ve x, y, z eksenlerini uygun olarak alınıp başlayarak, Figür a, topacın son pozisyonunu belirlemek için aşağıdaki üç basamak kullanılır:

Topacı Z (ya da z) eksenini bir  açısı ( 0    2) boyunca döndürünüz. Figür b. Topacı x eksenini bir  açısı ( 0    ) boyunca döndürünüz. Figür c. Topacı bir z eksenini bir  açısı ( 0    2) boyunca döndürüp final pozisyonunu elde etiniz.. Figür d. Art arda gelen bu üç açı , , ve , devam ettirilmeli ta ki, sonlu dönüşler vektör olmayana dek. Bu duruma karşın çok küçük dönmeler d, d, ve d vektör olup böylece tepenin açısal hızı  Euler açılarının türevleri şeklinde ifade edilebilir.

Daha geniş kapsamlı inceleyecek olursak Jiroskop; iç içe mafsallı üç halka ile, ekseni en içteki halkaya mafsallı döner bir diskten oluşan bir aygıttır. Örneğin "rotor" da denilen diskin dönme mili, x-z düzleminde yatan bir halkaya, z ekseni doğrultusunda bir çap oluşturacak şekilde mafsallıdır. Bu halka; dışındaki, x-y düzleminde yatan ve "mafsallı yatak" ("gimbal") da denilen bir diğer halkaya, x ekseni doğrultusunda mafsallıdır. Nihayet, mafsallı yatak halkası da; jiroskopun y-z düzleminde yatan, keza halka şeklindeki ‘’çerçevesine’’, y ekseni doğrultusunda çap oluşturacak şekilde mafsallıdır. Bu düzeneği ayağından, diyelim bir uçağın zeminine sabitledik ve uçak kalkmadan önce, diske bir miktar dönme açısal momentumu kazandırdık. Sürtünme kayıplarını gözardı edip, diskin sürekli döndüğünü varsayıyoruz.

Uçak yol boyunca, doğrusal hızlanma veya yavaşlanmalar dışında, üç çeşit dönme hareketi yapabilir. Bunlardan birincisi, burnunu yukarı kaldırıp aşağıya indirerek x ekseni etrafında dönmek ("pitch"); ikincisi, gövdesini yatayda sağa sola döndürerek z ekseni etrafında dönmek ("roll"); üçüncüsü de, gövdesini sağa veya sola yatırarak y ekseni etrafında dönmek ("yaw"). Jiroskopun özelliği şudur: Tasarımdaki mafsalların sürtünmesiz olduğunu varsaymak kaydıyla, diskin dönme ekseni; uçağın doğrusal ivmelenmelerinden etkilenmediği gibi, x, y, z eksenleri etrafındaki dönmelerinden de etkilenmez. Bunun neden böyle olduğunu , sözkonusu hareketler gerçekleşirken vereceği tepkiler açısından inceleyince görmek mümkündür. Bu şu anlama geliyor: Uçak yolda hangi hareketleri yaparsa yapsın, diskin dönme ekseni, kalkıştan önceki doğrultusunu korur. Eğer bu doğrultu kuzeye doğru idiyse örneğin, böyle tek bir jiroskop, pusula olarak kullanılabilir. Bu amaçla kullanılan bir jiroskopa, "jirokompas" ("gyrocompass") da deniyor. Ancak, jiroskopların seyrüseferde çok daha önemli işlevleri var. Uçak kalkmadan önce, yere göre sabit bir x-y-z koordinat sistemi seçmiş ve üç tane jiroskop alıp, disklerini bu sistemin x, y ve z eksenleri etrafında döndürmüş olalım. Uçak yolda hangi hareketleri yaparsa yapsın, jiroskoplarımız, başlangıçta seçmiş olduğumuz sabit x-y-z koordinat sistemini korur.

Jiroskoplar, kalkış öncesinde seçmiş olduğumuz, yere göre sabit olan koordinat sisteminin x, y, z eksenlerinin yönlerini; ivmeölçer düzeneği de, kalkış noktasına göre uçağın konum vektörünü verdiğine göre; uçağın her anki konumunu, yere göre sabit olan x, y, z koordinat sisteminde izlemek mümkündür. Eğer hedefin koordinatları da, bu yere göre sabit olan koordinat sistemine göre verilmişse; uçağın herhangi bir anda bulunduğu konumdan itibaren hedefe doğru izleyebileceği en uygun patika belirlenip, motorları buna göre yönetilebilir. Kalan uçuş süresi hesaplanabilir. Bazı uluslararası uçuşlarda ekrana düşürülen görüntülerde olduğu gibi.. Böyle bir sistemin tamamı, "otomatik pilot sistemi" oluşturur. Gerçi konum belirlemesi artık, "küresel konumlandırma sistemi" ("Global Positioning System, GPS") aracılığıyla çok daha kolay yapılabildiğinden, "ivmeölçer"ler bu amaç için artık kullanılmıyor.

KAYNAKLAR Wikipedia Gencbilim.com TEZ – Jiroskop bileşenleri Levent BAŞKUŞ