EYLEMDE (yapılan işte) ZAMAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EYLEMDE KİP.
Advertisements

FİİLLERDE ZAMAN
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
HABER KİPLERİ.
ZAMANLAR Geçmiş Zaman Şimdiki Zaman Gelecek Zaman Geniş Zaman.
Hazırlayan: ömer faruk özer.
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER

Okul – koş – kitap – bulut
KÖK, EK,YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ
DİLBİLGİSİ DERS SENARYOSU (PLANI) NASIL OLMALIDIR?
ZAMİRLER.
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
FİİLLERDE ÇATI.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
Fiilimsi Nedir? Eylem kök veya gövdelerinden belli eklerle türeyerek girişik bileşik cümlelerde yan cümleciğin yüklemi görevini üstlenen sözcüklerdir.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
TÜRK DİLİ I HAFTA : 11 ÇEKİM EKLERİ II Fiil Çekim Ekleri.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
FİİL ÇEKİMLERİ.
FİİLDE KİP (ANLAM) KAYMASI
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Sıralanışı Sözcük ve Sözcüklerin Hazırlayan Şerife TUNCA
FİİL (EYLEM).
FİİLLER.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
YEŞİM BAYKAL
ZAMİR (ADIL).
Fiillerde Anlam (Zaman) Kayması
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
Zamirler Esranur ÇİNKO 6-B 314.
TÜRKÇE / HABER KİPLERİ HABER KİPLERİ.
=>YAZIM KURALLARI<=
FİİLLERDE ZAMAN GELECEK Z. FİİLLER ŞİMDİKİ Z. GENİŞ Z. GEÇMİŞ Z.
FİİLLERDE KİP A-HABER KİPLERİ(Bildirme) Bu kiplerde belirli bir zaman kavramı vardır,işin yapılıp yapılmadığı bellidir.Fiilin yapıldığını,yapılmakta.
Fiiller (Eylemler).
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
Günlük hayatta kullandığımız cümlelerde yapılan işi anlatan bir kelime mutlaka olmalıdır. Aşağıdaki cümlelerde yapılan işi, hareketi ve olayı anlatan kelimeleri.
CÜMLENİN ÖĞELERİ 1. YÜKLEM Türkçe bir cümlede, yüklem mutlaka olmalıdır. Yüklemi olmayan bir cümle olmaz. Yüklem, tümcede iş, oluş, hareket, davranış,
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
ŞİMDİ Bugün, içinde yaşadığımız zamandır. Geçmiş, yaşanmış ve bitmiş, geride kalmış zamandır.
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
FİİLLERDE KİP.
EK FİİL / EK EYLEM /.
GURBET DUYMUŞ FİİLLER (EYLEMLER).
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
BİRLEŞİK KİPLİ FİİLLER
Hazırlayan Zahide KURT 9/A -23
Anlamlarına Göre Tümceler
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Hakan Satılmış /Türkçe Öğrt. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
KÖKLER EKLER.
Neden kitap okuyoruz.
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

EYLEMDE (yapılan işte) ZAMAN a) Şimdiki Zaman b) Gelecek Zaman c) Geniş Zaman d) Geçmiş Zaman

ŞİMDİKİ ZAMAN SORU: Şimdiki Zaman Nedir? CEVAP:Hareketin, işin şu anda yapıldığını, ortaya çıktığını ifade eder. Eyleme - yor eki eklenerek yapılır.

ŞİMDİKİ ZAMAN CÜMLELERİ Eyleme - yor eki eklenerek yapılır. Hikayeleri herkes okuyor mu? Onlar şimdi uçurtma uçuruyor. Seni ağacın arkasından görüyorum Yapraklar, ağaçtan tek tek düşüyor. Öğrenciler bu ders yazı yazıyor.

GELECEK ZAMAN SORU: Gelecek Zaman Nedir? Gelecek Zaman eklerini yazınız. CEVAP: Hareketin , eylemin gelecekte olacağını, henüz yapılmadığını bildirir. Fiile, -acak, -ecek eklenerek yapılır.

GELECEK ZAMAN CÜMLELERİ Eyleme - ecek, -acak eki eklenerek yapılır. Yarın sen nöbetçi olacaksın. Dayımlar haftaya bize gelecekler. Banu, silgini verecek misin? Kimler güzel yazı yazacak? Öğrenciler sonraki ders yazı yazacak.

örnekler a) temizley-ecek: temizleme işi henüz yapılmamış. b) tak-acak: takma işi daha yapılmamış. c) Koş-acak: koşma işi daha yapılmamış d) düşün-ecek: daha düşünmemiş

GENİŞ ZAMAN SORU: Geniş Zaman Nedir? Geniş Zaman eklerini yazınız. CEVAP: Her anı, her zamanı ifade eder. Fiile, -ar, -er, -ur, -ür, -ır, -r eklenerek yapılır.

örnekler Ben, her zaman çok kitap okurum. Dedem, her gün pencereden dışarı bakar. Atlar, yarışta hızlı koşarlar. Oduncu amca, her kış odun keser.

GEÇMİŞ ZAMAN SORU: Geçmiş Zaman Nedir? Geçmiş zaman eklerini yazınız. CEVAP: Geçmişte yapılan olup biten hareketlere, işlere denir. Eyleme -tı-ti-tu-tü-dı-di-du-dü ekleri eklenerek Ya da mış, miş, muş, müş ekleri eklenerek yapılır.

örnekler a) sür-dü: b) boya-dı: c) getir-di: d) uyu-du: a) sat-tı: b) kes-ti: c) kop-t: d) düş-tü:

örnekler a) düzelt-miş: b) kaldır-mış: c) oku-muş: d) söndür-müş:

GEÇMİŞ ZAMAN CÜMLELERİ Dün geziye gittin mi? Ayılar, ormanda rahatça dolaştı. Halam, geçen gün ameliyat oldu. Yeşim, soğuktan dolayı üşütmüş. Ödevimi akşamdan bitirdim. Halil’in babası kamyonla kaza yapmış.