BÖLÜM 6 İşgören Performansını Değerlendirme. BÖLÜM 6 İşgören Performansını Değerlendirme.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Doç.Dr. Şirin Karadeniz. Hedefler, görev analizine dayanır.
Advertisements

ERK İSG&İK –
MESLEKİ EĞİTİM.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Temel Kavramlar
İŞ DEĞERLEME Raqif QASIMOV.
DUYGULARIN YÖNETİMİ.
MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Araştırma Yöntemleri.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
RESEARCHMODEL RESEARCH LAYOUT ARASTIRMAMODELI LOYALTY.
PERFORMANS DEĞERLEMESİ
Doç.Dr. İnayet Pehlivan AYDIN
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 1-2 MART 2003 ANTALYA.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
PERFORMANS DEĞERLENDİRME
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İİBF TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ DERS NOTLARI
DEĞERLENDİRME ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİ
TAPU VE KADASTRO XII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TAPU VE KADASTRO XII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MOZAİK PERSONEL PERFORMANSINI GELİŞTİRME VE İYİLEŞTİRME TAKIMI MOZAİK PERSONEL.
PERFORMANS DEĞERLEME ve 360 DERECE GERİ BİLDİRİM
Performans değerlendirme
MUTLAK DEĞERLENDİRME Elif Tuba BEYDİLLİ.
TÜSİAD - KalDer KALİTE ÖDÜLÜ’nün AMACI ve ULUSAL KALİTE HAREKETİ İLE İLİŞKİSİ Kalite bilincini ve Toplam Kalite Yönetimi anlayışını ülke çapında yaymak.
İGEP Performans Yönetimi
KONYAALTI İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PTS NİSAN 2013
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
TAPU VE KADASTRO KONYA V. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TPC İYİLEŞTİRME TAKIMI.
İnsan Kaynakları Yönetiminin
PERFORMANS DEĞERLEMESİ
Ölçme ve Değerlendirmede Temel Kavramlar
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
Performans Değerlendirme
PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ
DERS KİTABINI DEĞERLENDİRME YOLLARI
Performans Değerlendirme
PERFORMANS DEĞERLENDİRME
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin peşinde koştukları hedeflerin türlerini ve yöneticilerin bu hedeflere ulaşmak için kullandıkları rekabetçi.
PERFORMANS DEĞERLENDİRME
BÖLÜM 9 Olumlu İşgören Tutumları ve Davranışları.
Performans Değerlendirme Yöntemleri
YENİKENT AHMET ÇİÇEK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 2010 ANKARA Nihat BÜLBÜL.
ÇAĞDAŞ DEĞERLENDİRME YAKLAŞIMLARI
HAZIRLAYAN:AYŞE KERETLİOĞLU YUNUS EMRE TAŞTI
BÖLÜM 3 İş Analizi. BÖLÜM 3 İş Analizi E/Ö psikolojisinin bir örgütün insan kaynaklarına Personel Psikolojisi E/Ö psikolojisinin bir örgütün insan.
PERFORMANS GÖRÜŞMELERİ
Özel eğitim hizmetleri kurulu, özel eğitim değerlendirme kurul raporu doğrultusunda özel eğitime ihtiyacı olan bireyi uygun resmî okul veya kuruma yerleştirir.
TAKIMA DAYALI PERFORMANS DEĞERLENDİRME
Pazarlama Araştırmalarına Giriş ve Araştırma Süreci
PERFORMANS DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
Sunum Planı Performans değerlendirmesinin önemini İş performansının önemli değişkenleri Performans değerlendirme süreçlerini Performans değerlendirmesinde.
PERFORMANS DEĞERLENDİRME 2016-KOCAELİ Erdoğan TALİ
Performans Değerlendirme Hataları
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Performans değerlendirme
Dereceleme Ölçekleri, Kontrol Listeleri ve Envanterler
İnsan Kaynakları Yönetiminin
PSİKOLOJİK TESTLER.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
MODERN PERFORMANS DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
Havacılıkta İnsan Kaynakları Eğitimde 4. hafta, fiilen 3
Performans Değerlemesi
İnsan Kaynakları Yönetiminin
SİCİL PERFORMANS.
PERFORMANS DEĞERLENDİRME SÜRECİNİN İŞVEREN VE İŞ GÖRENLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ.
Psikolojik Testlerin Çeşitli Kriterlere Göre Sınıflandırılması
ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
Sunum transkripti:

BÖLÜM 6 İşgören Performansını Değerlendirme

Performans Değerlendirmeleri İş Performansı ve Performans Değerlendirmeleri Performans Değerlendirmeleri Çalışanın performansını oluşturulan örgütsel standartlarla karşılaştırarak değerlendirmenin formalleşmiş araçları.

İş Performansını Ölçme Performans Kriteri Başarılı ve başarısız iş performansını belirlemek için kullanılan ölçüler.

İş Performansını Ölçme OBJEKTİF VE SUBJEKTİF PERFORMANS KRİTERLERİ Kolayca hesaplanan iş performansı ölçüleri. Objektif Performans Kriteri Genel olarak performans yargıları ve sıralamalarından oluşan iş performansı ölçüleri. Subjektif Performans Kriteri

İş Performansını Ölçme OBJEKTİF VE SUBJEKTİF PERFORMANS KRİTERLERİ Kriterin Uygunluğu Performans değerlendirme araçlarının iş başarısıyla ilgili olma derecesi.

İş Performansını Ölçme OBJEKTİF VE SUBJEKTİF PERFORMANS KRİTERLERİ Kriter Kirliliği Performans değerlendirmelerinin işin etkililiğinin doğru değerlendirilmesine gölge düşüren unsurlar içerme derecesi.

İş Performansını Ölçme OBJEKTİF VE SUBJEKTİF PERFORMANS KRİTERLERİ Bir kriterin iş performansını ölçmede eksik kalma derecesi. Kriter Eksikliği Bir performans kriterinin belirli bir işi değerlendirmede yararlı olma derecesi. Kriter Kullanışlılığı

İş Performansını Ölçme PERFORMANS SIRALAMALARININ KAYNAĞI Nezaretçi değerlendirmeleri Görevdeş (Meslektaş) değerlendirmesi Ast değerlendirmeleri Müşteri değerlendirmeleri 360 derece geri bildirim yöntemi

İş Performansını Ölçme PERFORMANS SIRALAMALARININ KAYNAĞI 360 Derece Geri Bildirim Bir çalışan için nezaretçilerden, görevdeşlerden, müşterilerden ve diğer uygun kısımlardan performans değerlendirmeler alma yöntemi.

Karşılaştırmalı Yöntemler Performans Sıralama Yöntemleri KARŞILAŞTIRMALI YÖNTEMLER Karşılaştırmalı Yöntemler Bir çalışanın performansını diğer çalışanlarla karşılaştırmayı kapsayan performans değerlerlendirme yöntemleri.

Performans Sıralamaları Performans Sıralama Yöntemleri KARŞILAŞTIRMALI YÖNTEMLER Performans Sıralamaları Denetlenenleri en iyiden en kötüye doğru sıralamayı kapsayan performans değerlendirme yöntemleri.

Performans Sıralama Yöntemleri KARŞILAŞTIRMALI YÖNTEMLER İkili karşılaştırma İkili Karşılaştırma Değerlendiricinin her çalışanı grup içindeki diğer çalışanlarla karşılaştırdığı performans değerlendirme yöntemi.

Performans Sıralama Yöntemleri KARŞILAŞTIRMALI YÖNTEMLER Zorunlu dağıtım Zorunlu Dağıtımlar Çalışanları sabit sınırlamaları olan iyiden kötüye sıralanmış kategorilere, kaç işgörenin her bir kategoriye atanabileceğine dayanarak atama.

Performans Sıralama Yöntemleri BİREYSEL YÖNTEMLER Bireysel Yöntemler Bir işgöreni diğerleriyle açıkça ilişkilendirmeksizin kendine göre değerlendiren performans değerleme yöntemleri.

Grafik Sıralama Ölçekleri Performans Sıralama Yöntemleri BİREYSEL YÖNTEMLER Grafik sıralama ölçeği Grafik Sıralama Ölçekleri Çalışanları önemli iş boyutları üzerinde sıralamak için önceden belirlenmiş bir ölçeği kullanan performans değerlendirme yöntemleri.

Sabit Davranış Sıralama Ölçeği (SDSÖ) Performans Sıralama Yöntemleri BİREYSEL YÖNTEMLER Sabit davranış sıralama ölçeği (SDSÖ) Sabit Davranış Sıralama Ölçeği (SDSÖ) Zayıf, orta ve iyi davranışsal olayları ifade eden etiketleri olan sıralama ölçekleri kullanan performans değerleme tekniği.

Davranışsal Gözlem Ölçeği (DGÖ) Performans Sıralama Yöntemleri BİREYSEL YÖNTEMLER Davranışsal gözlem ölçeği (DGÖ) Davranışsal Gözlem Ölçeği (DGÖ) Değerlendiricinin bir çalışanın ana iş davranışlarını yaparken ne kadar sıklıkla gözleneceğini hatırlamasını gerektiren performans değerleme yöntemleri.

Performans Sıralama Yöntemleri BİREYSEL YÖNTEMLER Kontrol listesi Kontrol Listesi İş performansı hakkında bir dizi ifadeler kullanan performans değerlendirme yöntemleri.

Performans Sıralama Yöntemleri BİREYSEL YÖNTEMLER Anlatılar Anlatılar Performans değerlendirmelerinde kullanılan ve çalışanın performansının yazıldığı raporlar.

Performans Değerlendirmede Problemler ve Tuzaklar Hoşgörü/katılık hataları Tüm çalışanlara çok olumlu performans değerlendirmesi verme eğilimi. Hoşgörü Hatası Tüm çalışanlara çok olumsuz performans değerlendirmesi verme eğilimi. Katılık Hatası

Performans Değerlendirmede Problemler ve Tuzaklar Hale etkisi Hale Etkisi Bir çalışanı bilinen bir olumlu özellik ya da eylem temelinde tümüyle olumlu değerlendirme.

Performans Değerlendirmede Problemler ve Tuzaklar Yakın zaman etkileri Yakın Zaman Etkisi Son zamanlardaki performansa daha fazla ağırlık verme ve ilk zamanlardaki performansa daha az ağırlık verme eğilimi.

Aktör-gözlemci Önyargısı Performans Değerlendirmede Problemler ve Tuzaklar Neden atfetme hataları Neden Atfetme İnsanların olaylara ya da davranışlara bir neden atfettiği süreç. Aktör-gözlemci Önyargısı Gözlemcilerin aktörün özelliklerini neden göstermesi ve aktörün de durumsal özellikleri neden göstermesi eğilimi.

Performans Geri Bildirimi Performans Değerlendirme Süreci Performans Geri Bildirimi Bir çalışana performans düzeyi hakkında, gelecekteki geliştirme önerileriyle birlikte, bilgi verme süreci.