PROTEİN KATABOLİZMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AROMATİK KİMYA Dr. Sedat TÜRE.
Advertisements

KİMYASAL TERMODİNAMİK KAVRAMLARI II
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ
GASTROİNTESTİNAL HORMONLAR
PROTEİNLER.
BESLENME, METABOLİZMA VE ENERJİ
Gastrointestinal Sistem Hormonları
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
Proteinler.
Hücresel Solunum.
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
YAĞLARIN SİNDİRİMİ.
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VII
A. SİNDİRİME GİRİŞ Üretici Tüketici Sindirim; Mekanik sindirim
Proteinlerin Metabolizması Prof Dr.Tülay AKÇAY
PROTEİNLERİN SİNDİRİM VE EMİLİMLERİ
Protein Metabolizması
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
SİNDİRİM SİSTEMİ.
KİMYASAL REAKSİYONLAR
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI
PANKREASIN EKZOKRİN TESTLERİ
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI VI
AMİNO ASİTLERİN BİYOSENTEZİ VE ANAPLEROTİK REAKSİYONLAR (1 saat)
Amino asid azotunun Metabolizması ve ÜRE SİKLUSU
MADDE DÖNGÜLERİ.
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
PROTEİN VE AMİNO ASİT METABOLİZMASI: AZOT DENGESİ
Metabolizma ve Beslenme
Sindirim Sistemi Kimya.
Lipitlerin Sindirim ve Emilimi
AMİNOASİT METABOLİZMASI
Enzimler.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
HÜCRE ZARINDA TAŞINIM Yrd. Doç. Dr. Aslı AYKAÇ YDÜ TIP FAKÜLTESİ
PROTEİNLER.
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
SİNDİRİM KANALI (HİSTOLOJİK YAPI) AĞIZDA SİNDİRİM Ağızda besinler mekanik olarak sindirilir, tükrük ile karıştırılır ve kısmende kimyasal sindirim.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
PROTEİNLER
MADDE DÖNGÜLERİ
SİNDİRİM. SİNDİRİM Sindirim: Çeşitli makromoleküllerin enzimler yoluyla monomerlerine ayrılmasıdır. Polimer + Su Monomer.
BÖLÜM-3 FOTOSENTEZ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Amino Asitler ve Proteinler
Protein Metabolizması
PROTEİNLER 2.
Protein Yıkımı Başlıca 2 enzimatik sistem var:
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)
Amino Asitler ve Proteinler
ENZİMLER Prof.Dr.cemre soylu .  Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara göre  Daha hızlı  Düşük ısıda.
Amino asitlerin karbon iskeletlerinin yıkılması sonucu şu 7 ara ürün ortaya çıkabilir:
1/9. 2/10 Mekanik Sindirim Ağızda, dişler yardımı ile başlar. Dil de yardımcı rol oynar. 2/9.
ENZİMLER. ENZİMLER KİMYASAL TEPKİME A + B  C + D Bir maddenin başka bir maddeye dönüştüğü olaylara kimyasal tepkime denir. A + B  C + D Gerçekleşmesi.
SİNDİRİM BİYOKİMYASI.
Protein Metabolizması 2 -Üre Siklusu-
Protein Metabolizması
PROTEİNLER.
SERBEST RADİKALLER ve ANTİOKSİDANLAR 4
Sunum transkripti:

PROTEİN KATABOLİZMASI

KATABOLİZMA 1. Grup Karbonhidrat Lipitler 2.Grup Proteinler (amino asitler) Nükleik asitler

C ve H atomları son ürün olarak CO2 ve H2O ya yıkılır. N ise sadece proteinlere özgü olan amonyak ve üreye dönüştürülür.

AZOT DÖNGÜSÜ Hava ve topraktaki inorganik azotun, organik maddelere bağlanması ve sonra canlı organizmadaki biyomoleküllerden yeniden toprağa ve havaya dönmesine azot döngüsü denir.

Karbonhidrat ve lipit yıkılımı ekzergonik, protein yıkılımı ise zorunlu olarak endergonik tepkimeler ile gerçekleşir. Karbonhidrat ve lipitler depo edilebilirler Bu nedenle, proteinler organizma için pahalı bir yakıt maddesi olarak değerlendirilir. Depo edilemediğinden sürekli alınması gerekir Enerji kaynağı olarak değeri düşüktür. Azotlu bileşik sentezleyebilmesi sınırlıdır

Proteinlerin kendisini oluşturan aminoasitlere yıkılması Hidroliz (proteoliz) Aminoasitlerin katabolizması

PROTEİNLERİN SİNDİRİMİ Proteoliz: aminoasitler arasındaki peptid bağının hidrolizi = protein sindirimi Proteazlar: protein sindirimini gerçekleştiren enzimler Ekzopeptidazlar Karboksi peptidazlar Amino peptidazlar Endopeptidazlar

Protein Sindirimi Mide, Pankreas ve İnce barsaklarda bulunan enzimler ile gerçekleştirilir. Proenzim olarak salınırlar Midede; Mukozal hücreler --- gastrin Esas hücreler --- pepsinojen Parietal hücreler --- H, K, karbonik anhidraz

Protein Sindirimi İnce Barsakta; sekretin ve kolesistokinin etkisi ile, pankreastan su ve bikarbonat sekresyonu ve zimojen halindeki enzimlerin - tripsinojen - kimotripsinojen - proelastaz - prokarboksipeptidaz salınımı gerçekleşir.

Protein Sindirimi Kaskadı başlatan barsak lümeninden salgılanan enteropeptidaz (enterokinaz) enzimidir. Bu enzim tripsinojenin N-ucundan bir hekzapeptid kopmasına neden olur. Aktifleşen tripsin, kendi zimojen formu da dahil olmak üzere, tüm zimojenleri aktifleştirir.

Protein Sindirimi Tripsin, elastaz ve kimotripsin yapıca benzerlik gösterir ve he üçünün de aktif bölgelerinde serin aminoasidinin bulunması sebebiyle serin proteazlar olarak adlandırılırlar. Karboksipeptidaz aktivitesi için Zn iyonu gereklidir. Elastaz, glisin ve alanin gibi küçük ve yüksüz aminoasitlerin bulunduğu bölgelerden hidrolizi gerçekleştirir. Aminopeptidazlar deudenumdan, karboksipeptidaz ise pankreastan salgılanır. Pankreatik tripsin inaktivatörü, tripsinin aktif bölgesine bağlanan küçük bir proteindir.

Aminoasitlerin Emilimi Başta jejunum olmak üzere, tüm ince barsaklar boyunca, aktif taşıma ile emilirler. Serbest aminoasit, di- ve tri-peptidler olarak emilirler. Enterosit içinde bulunan di ve tri-peptidazlar, serbest aminoasit oluşturur ve bu şekilde kana geçer.

Aminoasitlerin Taşınması Gama glutamil döngüsü, prolin ve hidroksiprolin dışındaki tüm aminoasitlerin hücre içine alınmasında (aktif transport) rol oynar. Bu döngüye özellikle; Glutatyon Gama glutamil transferaz katılır. İlk aşamada, aminoasit, glutatyon hidrolizi ile açığa çıkan enerji ile hücre içine alınır. İkinci aşamada ise, glutatyon rejenere edilir.

Endojen Protein Yıkımı Günde oluşan yaklaşık 500 g aminoasidin 100 g kadarı eksojen 400 g kadarı ise endojen protein yıkımı sonucunda gerçekleşir. Bir kısım aminoasit yıkılır Bir kısmı diğer azotlu bileşiklere dönüşür Bir kısmı da yeniden protein sentezine kullanılmak üzere aminoasit havuzuna katılır.

Lizozomal ve Sitoplazmik Hidroliz Lizozomal proteazlar asit ortamda aktiftirler Sitozolik proteazlar nötral (kalpain) Proteinin işaretlenmesi gerekir Ubikitinasyon Oksidasyon PEST dizilimi N-terminal aminoasitler

Ubikuitinasyon Oksidasyon PEST dizilimi N-terminal bölge Protein yapısındaki lizin rezidülerinin epsilon amino grubu ile ubikitin karboksil ucu arasında ATP hidrolizi ile bağ oluşmaktadır. Oksidasyon Karışık fonksiyonlu oksidazlar lizinin amino grubunu oksitlemektedir. PEST dizilimi Yarı ömrü 2 saatten az olan proteinlerde bu dizinin tekrarladığı bölgeler bulunmuş N-terminal bölge Fenilalanin, arginin, lösin, lizin, aspartat aminoasitlerinden biri olanlar kısa ömürlü