Süleymaniye Camii.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Şehzadebaşı ve Koca Sinan
Advertisements

Adı:Alper Soyadı:Akyüz Sınıf:7-D No:3066
Klasik Yapılarda Yüzey Tatbikatı ve Onarımı
EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze
Mimarinin Mühendislikle Muhteşem Buluşması : Süleymaniye Camii
GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
Fatih Camii.
SULTAN AHMET CAMİİ.
Yavuz Sultan Selim Camii Fatih - İstanbul.
MİMAR SİNAN Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak İstanbul’a getirildi. Zeki, genç ve dinamik olduğu için seçilenler.
Sahabeden Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr (radıyallahu anh) Türbesi
MEVLANA MÜZESİ.
Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
Ölümünün 421. Yıldönümünde
EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze... Yer Beyşehir merkezi ve gölün kenarı...
Kündekâri Bir ahşap sanatı. Parçalar ayrı ayrı hazırlanıp çivi, tutkal vs kullanmadan birleştiriliyor. Genellikle dinî mimaride kullanılan bir teknik.
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
OSMANLI MİMARLIĞI.
Mimar Sinan’ın Hayatı ve Eserleri
OSMANLI DEVLETİNDE SANAT
EDİRNE.
Edirne ilimizin en önemli ve en tanınan simgesi tabii ki SELİMİYE Camisi ve Mimarı Koca Sinan’dır.
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
OSMANLI MİMARLIĞI 1.
EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze... Yer Beyşehir merkezi ve gölün kenarı... Feridun ÖZHAN
EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze... Yer Beyşehir merkezi ve gölün kenarı...
SELÇUKLU KÜLTÜRÜ.
OSMANLIDA DEVLETİNDE BİLİM VE BİLİM ADAMLARI
SELÇUKLU KÜLTÜRÜ.
KONTROL İZLEYİCİDE HAZIRLAYAN ÇETİN İMİR Süleymaniye; yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini.
KIRŞEHİR DULKADİRLİ İNLİMURAT YER ALTI ŞEHRİ PROJESİ R
MEVLANA'NIN HAYATI.
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
MEDRESE Din adamı ve her türlü konuda çalışacak kişiler yetiştirmek için eğitim veren okullardır. İlk medrese örneğine Abbasi ve Fatimi döneminde rastlanır.
YENİ CAMİ.
ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ (BURMALI CAMİİ)
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
Sultan 2.Bayezid Camii - Amasya
Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisinin Onarım Çalışmaları
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası Divriği - Sivas
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Ulu Cami - Kütahya.
Sultan 2.Bayezid Külliyesi (Cami-Tıp Medresesi-Darüşşifa-
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün.
Yakutiye Medresesi - Erzurum
CAMİYİ TANIYALIM.
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
OSMANLI DEVLETİ’NİN PADİŞAHLARI
On dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında Isparta valisi Hızır Beyin dâveti ile Horasan’dan Anadolu’ya.
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
Adı:Alper Soyadı:Akyüz Sınıf:7-D No:3066. İstanbul’un Tarihi Yerleri Fatihin kenti fethinden sonra Mimar Sinan, restorasyonunun yapılmasıyla görevlendirildi.
Sultan Yıldırım Bayezit tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülen Ulu Cami, şehrin merkezinde yer alan.
KONU:ÇOCUĞUN DÜZELTTİRDĞİ MİNARE SUNUSU
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
FATİH VE SÜLEYMANİYE MEDRESELERİ
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
Türk-İslam Mimarisine Ait Örnekler Sunu
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
YEŞİL BURSAMIZIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ. İZNİK GÖLÜ Türkiye’nin 5. büyük gölü özelliğini taşıyan İznik gölü, Bursa’nın sınırları içinde yer almaktadır.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
Sunum transkripti:

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Külliyesi

SÜLEYMANİYE KÜLLİYESİ Süleymaniye semtindedir. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan caminin inşasına 1550 yılında başlanmış ve 1557'de tamamlanmıştır. Daha önce hiç rastlanmayan bir büyüklük ve mimari tasarıma sahip olan Süleymaniye Külliyesi, merkezde cami, medreseler, tabhane, darüşşifa, bimarhane, türbeler, hamam, çarşılar ve sıbyan mektebinden müteşekkildir. Süleymaniye Camii, Osmanlı Devleti'nin en ihtişamlı günlerini yaşadığı çağın, en görkemli eseridir. Azametiyle, çağını temsil etmektedir. İstanbul siluetinin en önemli öğelerindendir Süleymaniye Camii. Caminin inşası sırasına, mimari tarihinin en büyük şantiye organizasyonlarından biri gerçekleştirilmiştir. Caminin yapı malzemeleri ülkenin dört bir yanından getirilmiştir. Bir dış avlusu bulunan cami, kıble yönünde ve içinde türbe ve mezarların bulunduğu bir hazire ile bir iç avluya sahiptir. İç avluya, İstanbul'da başka herhangi bir camide rastlayamayacağımız üç katlı muhteşem bir kapıdan girilir. Caminin dört minaresi avlunun köşelerine yerleştirilmiştir. Minarelerin birbirleriyle ve kubbeyle olan orantıları mükemmeldir. Avlu duvarlarının camiyle birleştiği köşelerdeki minareler üç şerefeli, avlunun giriş kapısı yönündeki minareler iki şerefelidir. Caminin bir büyük kubbe ile bunu destekleyen iki yarım kubbesi vardır. Kubbelerdeki dizayn sayesinde, cami içerisindeki ses, akustik kurallarına göre oldukça berrak bir şekilde yayılmaktadır. Yine cami içerisinde mükemmel bir hava dolaşım sistemi oluşturulmuş, giriş kapısı üzerindeki boşlukta aydınlatma için kullanılan 4000 mumun isi toplanmıştır. Bu isler hat yapımında kullanılan mürekkebe hammadde temin etmiştir. Minberi, mihrabı, vaiz kürsüsü, pencere kapakları, kapıları ve vitrayları caminin diğer görülmeye değer güzelliklerindendir. Külliyenin medreseleri caminin doğu ve batı yönlerinde, dış avlu duvarlarına paralel olarak uzanır. Batı yönünde Evvel Medresesi, Sani Medresesi, Sıbyan Mektebi, Tıp Medresesi, doğu yönünde ise Rabi Medresesi ve Salis Medresesi yer alır. Darulhadis Medresesi, caminin kıble yönündedir. Rabi Medresesi ile Darulhadis Medresesi'nin kesiştikleri kavşağın karşısında ise külliyenin hamamı vardır. Külliyenin tabhanesi, darüzziyafesi, imareti ve akıl hastalarının tedavi edildiği bimarhanesi kuzeybatıda, kıbleye paralel olarak yerleştirilmişlerdir. Caminin kıble yönündeki hazirede çok sayıda mezar ile Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan Türbeleri ve bir türbedar odası yer almaktadır. Kanuni Sultan Süleyman Türbesinde, ayrıca Sultan 2.Ahmed, eşi Rabia Sultan, kızı Mihrimah Sultan ve Asiye Sultan, Sultan 2.Süleyman ve annesi Saliha Dilaşub Sultan gömülüdür. Külliyenin haziresinde ayrıca Nakşibendi tarikatının son asırdaki büyüklerinin kabirleri yer almaktadır.

Kanuni Sultan Süleyman Türbesi ve Süleymaniye Camii Haziresi

Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri'nin (Rahmetullahi Aleyh) Kabri

Kanuni Sultan Süleyman Türbesi

Mimar Sinan Türbesi

Süleymaniye Camii