HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Uyma Nedir? Klasik Uyma Ve İtaat Araştırmaları Nelerdir? Uymayı Neler Yordar? Neden Uyarız? Kimler Uyar? Farklı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SOSYAL ETKİ ve UYMA BÖLÜM ÜÇ.
Advertisements

Bilimsel Yöntem ve Bilimsel Araştırma Türleri
İÇ DÜNYAMIZI TANIYALIM  Mutluluğumuz için çalışır.  Neyin doğru olduğunu bilmez.  Verdiğimiz mesajlara göre hareket eder.  Hayatımızı devam ettirecek.
MANTIK Mantığın Konusu.
AHLAK FELSEFESİ.
SOSYOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
PAZARLAMA YÖNETİMİ: ÜNİTE 3
Çocukların ev hayvanlarına ve sürüden ayrılmış hayvanlara bakış açısı The Grammare Junion School Sınıf 6B.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
AHLAK GELİŞİMİ.
Althusser ve İdeoloji Haz: Özgür ŞAHİN.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları Eser ÇEKER (M.Sc.)
ERK İSG&İK – –
KADIN Bir kadın çocuktur aslında..   Çocuk gibi davranmayı sever.   Erkeğin kendisine bir çocuğa gösterdiği şefkati göstermesini ister. Bir çocuğu.
Y.Doç.Dr. Ayhan URAL Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu / TÜRKİYE
Ahlak Gelişimi.
Mehmet AYDOĞAN Nusaybin Emire Gözü Anadolu Lisesi
ÇOCUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET
İyi İnsanlar Neden Etik Dışı Davranışlarda Bulunurlar
GELECEĞİ PLANLAMAK MESLEK SEÇİMİ.
Yönetim Fonksiyonları
OKUL KÜLTÜRÜ ZEYNEP SEVİM
ÖZSAYGI VE ATILGANLIK.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Sosyal Kolaylaştırma: Başkalarının Varlığından Nasıl Etkileniriz? Sosyal Kaytarma: Bireyler Grup İçinde Daha Mı.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Kültüre dair Örgüt kültürü, işletme kültürü, toplum kültürü ya da firma kültürü şeklinde adlandırılan değerler toplamı, çeşitli yönetim ve organizasyon.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
15.1 GİRİŞ Bu kitabın diğer üniteleri çevreci bir seçeneği tercih etmeyi açıklayan bireysel ve bağlamsal etkenler üzerinde durmaktadır. Bu ünite.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
KİŞİLİK BOZUKLUKLARI VE GENÇLİK
Bülent Uran Eğitim Danışmanlık.  3D  D UYGU  D ÜŞÜNCE  D AVRANIŞ  Varlığımıza ait olduğunun bildiğimiz ama teknolojik -objektif ölçeklerle ölçülemeyen.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
Yardımlaşmayı Nasıl Artırabiliriz? HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Neden Yardım Ederiz? Ne Zaman Yardım Ederiz? Kimler Yardım Eder? Yardımlaşmayı.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : İknaya Götüren Yollar Nelerdir? İkna Etmenin Temel Ögeleri Nelerdir? Sıra Dışı İkna: Tarikatlar Nasıl Beyin Yıkıyor?
Arkadaşlığa Ve Çekime Neler Yol Açar?Aşk Nedir? Yakın İlişkiler Kurulmasına Olanak Sağlayan Faktörler Nelerdir? İlişkiler Nasıl Biter? HANGİ ANA BAŞLIKLARI.
GİRİŞİMCİLİK VE LİDERLİK
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Önyargının Gücü Ve Doğası Önyargının Sosyal Kaynakları Nelerdir? Önyargının Motivasyonel Kaynakları Nelerdir? Önyargının.
GÜDÜLER.
GENETİK ve ÇEVRESEL TEMELLER
ICF Aylık Üye Toplantısı 11 Aralık 2012 Didem Şen Pamuk.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
Görgü Tanığı İfadesi Ne Kadar Güvenilirdir? Jüri Üyelerinin Kararlarını Etkileyen Diğer Faktörler Nelerdir? Bireysel Jüri Üyesini Neler Etkiler?Grup.
TÖREL- AHLAK GELİŞİMİ AHLAK; Bir toplumda bireylerin tümü için geçerli ve uyulması gereken davranışlar, kurallar bütünlüğüdür. AHLAKLI OLMA; Toplumun gelenek,
BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler. BÖLÜM 6 Kültür, Çeşitlilik ve Değerler.
BİREY-GRUP ETKİLEŞİMİ SOSYAL ETKİ HAZIRLAYAN NERİMAN ARICI.
Toplumsal Sapma ve suç SOSY103.
SOSYAL ETKİ VE UYMA HAFTA II PDR Dr. Hüseyin Bayraktaroğlu.
AİLE ŞİRKETLERİ Yapısı, Sorunlar ve Çözüm Yolları
İnsanın Sınırları sınırları zorlamak sınırları zorlamak olabilecek şeylerden en zorunu istemek: - acaba bir de tam havaya zıplarken.
Toplumun veya grupların bireyin davranışı üzerinde nasıl bir etkisi var?
Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ve Örgütsel Bağlılık
Meslek Etiği Genel etik değerleri yanında, her mesleğin kendine has özel etik değerleri söz konusudur ve meslek mensuplarında söz konusu bir takım özel.
Motivasyon Dürtüler Güdüler
ÖN YARGI NEDİR? Bir kişiyle veya olayla ilgili önceden olumlu veya olumsuz karar vermeye ön yargı denir. Ön yargı, gerekli bilgi edinilmeden ya da inceleme.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
İnsan davranışlarının değişimi
GENEL OLARAK ETİK ve AHLAK KAVRAMLARI
Davranış Bilimlerine Giriş
Günümüzde insan ve insanlar
YÖNETİMİN FONKSİYONLARI YÖNELTME: MOTİVASYON
Davranış Üzerinde Sosyal Etkiler
PDR Dr. Hüseyin Bayraktaroğlu
TARIH DERSI PROJE ÖDEVI ÖĞRETMEN: DÖNDÜ GÜNAY ÖĞRENCI:DILEK KUCUM TÜRKLERDE KADIN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK ETİĞİ.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Sosyal Etki ve Uyma Sosyal Etki Uyma Davranışı Benzerlik (Sosyal Davranış Düzenliliği)
SOSYAL ETKİ.
Sunum transkripti:

HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Uyma Nedir? Klasik Uyma Ve İtaat Araştırmaları Nelerdir? Uymayı Neler Yordar? Neden Uyarız? Kimler Uyar? Farklı Olmayı Hiç İster Miyiz?

Uyma Gerçek veya hayalî grup baskısı sonucunda davranış veya inançta oluşan değişiklik.

Doğrudan buyruk ve emirlere uygun davranma. Uygu (Razı Gelme) Örtük veya açık bir isteği, özelde benimsenmediği hâlde, topluluk içinde yerine getirme. İtaat Doğrudan buyruk ve emirlere uygun davranma. Kabul Etme Toplumsal baskıya hem davranışta hem de inançlarda uyma.

Otokinetik Etkisi Kendiliğinden (oto) hareket (kinetik). Karanlıkta sabit bir ışık noktasının hareket eder gibi görünmesi.

Üç klasik deney seti araştırmacıların uyumu nasıl çalıştıklarını örneklendiriyor. Muzafer Sherif, aslında hareket etmeyen bir ışık noktasının ne kadar hareket ettiği üzerine yaptığı tahmin deneyinde, başkaları tarafından verilen kararların, diğerlerinin tahminlerini etkilediğini gözlemledi.

Solomon Asch başkalarının üç kıyas çizgisinden hangisinin standart çizgiye eşit olduğuna dair yargılarını insanlara dinletti ve sonrasında kendilerine aynı kararı verdirtti. Stanley Milgram’ın itaat deneyleri, boyun eğmenin en uç biçimini ortaya çıkardı.

Bazı durumlar uymayı fazlasıyla tetikler; bazıları ise pek az Bazı durumlar uymayı fazlasıyla tetikler; bazıları ise pek az. En yüksek derecede uyumu üretmek isterseniz hangi durumları tercih ederdiniz?

Sargınlık “Biz duygusu”; grup üyelerinin, örneğin birbirlerine yönelik hissettikleri çekim yoluyla, birbirlerine bağlanma derecesi.

İnsanların neden diğerlerine uyduğu, sosyal etkinin hangi iki etkeniyle açıklanabilir?

Deneyler, insanların uyma sürecinde iki neden ortaya koymaktadır: Normatif Etki Bilgisel Etki

Normatif Etki Temelinde, başkalarından kabul görmek için onların beklentilerini karşılama arzusu yatan uyma. Bilgisel Etki Bireyler, gerçeklik hakkında başka insanların sağladığı kanıtları kabul ettiğinde meydana gelen uyma.

Uyma sadece durumlara göre değil, aynı zamanda kişilere göre de değişir. Peki ne kadar? Ve hangi sosyal bağlamlarda kişilik özellikleri ön plana çıkar?

“Kimler daha çok uyar. ” sorusu birkaç kesin yanıta ulaştı “Kimler daha çok uyar?” sorusu birkaç kesin yanıta ulaştı. Kişilik özellikleri, duruma özgü uyma eylemleri için zayıf ama ortalama genel uyum için daha güçlü yordayıcıdır.

Uyma ve itaat evrensel olsa da farklı kültürler insanları sosyal açıdan daha çok veya daha az duyarlı olarak toplumsallaştırıyor. Toplumsal roller belli derecede uymayı içerir ve beklentilere uymak da yeni bir sosyal role adım atarken önemli bir iştir.

İnsanlar toplumsal baskıya etkin olarak hiç direnecekler mi İnsanlar toplumsal baskıya etkin olarak hiç direnecekler mi? A yapmaya zorlandıklarında onun yerine Z mi yapacaklar? Böyle bir ters tepmeyi ne güdüleyebilir?

Tepkisellik Bireyin özgürlük hissini koruma veya yeniden ortaya koyma güdüsü. Tepkisellik (ters tepme), biri hareket özgürlüğümüzü tehdit ettiğinde ya da kısıtladığında ortaya çıkar.