Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LİMİT.
Advertisements

Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir
C Programlama Diline Giriş
Bölüm I Temel Kavramlar
ÇAMAŞIR MAKİNESİNDE DEVİR VE YIKAMA SÜRESİ KONTROLÜ
MIT503 Veri Yapıları ve algoritmalar Algoritmalara giriş
İçerik Ön Tanımlar En Kısa Yol Problemi Yol, Cevrim(çember)
Ek 2A Diferansiyel Hesaplama Teknikleri
Enerji Sistemlerinde Yapay Arı Kolonisi (YAK) Algoritması Kullanarak Yük Akışı Optimizasyonu Nihat Pamuk.
Formüller Mustafa AÇIKKAR.
KESİRLİ FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
Abdulkerim Karabiber Ozan Gül
Serhat YILMAZ Ek.6 DC Servomotor Konum Kontrolü ( Nguyen, H.T.ve diğ.,2003 )
Bölüm 4: Sayısal İntegral
GEOMETRİK PROGRAMLAMA
BİYOİNFORMATİK NEDİR? BİYOİNFORMATİKTE KULLANILAN SINIFLAMA YÖNTEMLERİ
RAYLEIGH YÖNTEMİ : EFEKTİF KÜTLE
TAM SAYILAR Pınar AKGÖZ.
TRİGONOMETRİK FONKSİYONLARIN GRAFİKLERİ
Bulanık Mantık.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
FONKSİYON TARİHİ FONKSİYON
Problem Şekildeki sistemde N(s) bozucu etkidir. R(s) hedef girdidir. C(s) cevaptır. a) K=150 için açık sistemin Bode diyagramını çizen ve marjinleri.
MATEMATİK 1 POLİNOMLAR.
10-14 Şubat Fonksiyonların Grafiği
Ölçme Sonuçlarının Değerlendirilmesi
MANTIK BİLİMİNE GİRİŞ VE ÖNERMELER MANTIĞI Yılmaz KILIÇASLAN.
Karar Bilimi 1. Bölüm.
Lineer Programlama: Model Formulasyonu ve Grafik Çözümü
ÖDEV-01 Problem o Şekildeki fırın, Q ısıl debisine sahip kaynakla ısıtılmaktadır. Fırındaki cisimlerin toplam ısıl kapasitesi C, fırın ile çevre.
TÜREV İ:K (2008). GİRİŞ: Türevin ne olduğunu anlatmaya başlamadan önce limit kavramını tekrar masaya yatıralım. TANIM: (İ:K ) y=f(x) A kümesinde tanımlı.
TAM SAILAR İÇİNDEKİLER TAM SAYI KAVRAMI MUTLAK DEĞER
İçinde değişken bulunduran ifadelere cebirsel ifadeler denir. Örnek: 3x+1, 6x²+23x+7, 2xy+y gibi….
Bulanık Mantık Bulanık Mantık (Fuzzy Logic)
Bulanık Mantık Mamdani Bulanık Netice Ve Bulanık Çıkarma
Bulanık Mantık Bulanık Mantığın Temel Kavramları
Bulanık Mantık Mamdani Bulanık Netice Ve Bulanık Çıkarma
SAYI SİSTEMLERİ-HESAPLAMALAR
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
Bileşik Mantık Devreleri (Combinational Logic)
Bulanık Mantık Bulanık Küme Özellikleri
MKM 311 Sistem Dinamiği ve Kontrol
Karşılaştırıcı ve Aritmetik İşlem Devreleri
SİMPLEKS METOT Müh. Ekonomisi.
Yapay Sinir Ağları (YSA)
Bulanık Mantık Kavramlar:
ÖRNEK Tank Sıvı Seviye Bulanık Kontrolü
Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti
Bulanık Mantık Mamdani Bulanık Netice Ve Bulanık Çıkarma
Yapay Sinir Ağları (YSA)
İÇİNDEKİLER: TÜREV KAVRAMI TÜREV ALMA KURALLARI FONKSİYON TÜREVLERİ TÜREV UYGULAMALARI.
TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ
Enerji Sistemlerinde Akıllı Sistem Uygulamaları Akademik Yılı Bahar yarıyılı Doç.Dr. Raşit ATA
Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş
Toplam çıktı Bir ekonomide belirli bir dönemde üretilen (arz edilen) toplam mal ve hizmet miktarıdır. toplam gelir Belirli bir dönemde üretim faktörlerinin.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Yapay Bağışıklık Tabanlı Bulanık Mantık ile TENS Modellenmesi
Sayı Sistemleri.
İleri Algoritma Analizi
o Problem Problem i tekrar ele alalım.
C++ Programming:. Program Design Including
Konu 2 Problem Çözümleri:
o Problem Problem i tekrar ele alalım.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
1. Arasınav konuları: Kapalı sistem blok diyagramı oluşturma, Transfer fonksiyonu Blok diyagramından kapalı sistemin transfer fonksiyonunu bulma Düzgün.
DA MOTOR SÜRÜCÜLERİ İÇİN BULANIK MANTIK DENETİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
G(s) 2b-1 Laplace Dönüşümü:
Introduction to Algorithms (2nd edition)
Sistemin kritik kazancını bulunuz.
Sunum transkripti:

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Bulanık Grafikler Bir bulanık grafik giriş dilsel değişkenleri ve çıkış dilsel değişkenleri arasındaki fonksiyonel ilişkiyi tanımlar. bir klasik fonksiyon olmak üzere bulanık fonksiyonu aşağıdaki gibidir; Bulanık fonksiyon ile klasik fonksiyon parçalara ayrılarak Yakınsama yapılıyor; f*: Eğer x “küçük” ise, y “küçük”’tür. Eğer x “orta” ise, y “büyük”’tür. Eğer x “büyük” ise, y “küçük”’tür.

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Bulanık Kural Yapısı Eğer <gerçekleşen olay> ise <netice> Gerçekleşen olay, bulanık “ve”,”veya” yada “değil” şeklindeki mantık bağlaçları kullanılarak birleştirilebilir. Eğer sıcaklık “yüksek” ve nem “yüksek” veya pencere “az kapalı” ve fan “açık” değil ise <netice> Bulanık Netice: Bulanık kuralların neticesi üç kategoride sınıflandırılabilir; Crisp netice Bulanık netice Fonksiyonel netice

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Bulanık Kural Yapısı Crisp Netice Eğer <…> ise y=a burda a bir bulanık olmayan bir sayısal değer veya sembolik değerdir. Bulanık tekillilikte çıkış olarak bu şekilde düşünebilir. Bulanık Netice Eğer <…> ise y A dır. burada A , bir bulanık kümedir {Mamdini çıkış metodu}. Fonksiyonel Netice Eğer x1 , A1 ve x2 ,, A2 ve ............. xn , An ise dir. burada a0 , a1 , ................ an sabitlerdir.

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Bulanık Küme Tabanlı Sistemler Bir bulanık küme tabanlı sistemin genel bir diyagramı aşağıdaki şekilde çizilebilir : Çıkışlar

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Bulanık Küme Tabanlı Sistemler Konrtol. Örnek konfigürasyon;

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Bulanık Küme Tabanlı Sistemler Bir bulanık küme tabanlı sistem blok diyagramını basit bir kontrol örneği için inceleyelim : Öncelikle yapılacak ilk iş, ilgili giriş ve çıkış değerleri için dilsel değerlerin seçilmesi ve bulanık kümeler ile ifade edilmesidir Örnek problemde giriş ve çıkış değişkenleri için aşağıdaki yedi dilsel terimi seçelim; NB : Negatif büyük PB : Pozitif büyük NO : Negatif orta PO : Pozitif orta NK : Negatif küçük PK : Pozitif küçük YS : Yaklaşık sıfır e’ v

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Bulanık Küme Tabanlı Sistemler Bir bulanık küme tabanlı sistem blok diyagramını basit bir kontrol örneği için inceleyelim : Bu durumları ifade amacıyla ; e için a , -a e’ için b , -b v için c , -c değerlerini kullanalım e’ v -a -2a/3 -a/3 0 a/3 2a/3 a (e için) -b 2b/3 -b/3 b/3 2b/3 b (e’ için) -c -2c/3 -c/3 c/3 2c/3 c (v için )

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Bulanık Küme Tabanlı Sistemler Bulanıklaştırma (fuzification); Gerçel değerlerin dilsel değerlere dönüştürülmesine bulanıklaştırma olarak adlandırılır. Bu amaçla bulanık kümeler ve onların üyelik fonksiyonları kullanılır. Bulanık Sonuç Çıkarma ; Bulanık sonuç çıkarma, bulanık kural tabani kullanılarak oluşturulan bulanik kurallar sonucunda gerçeklekleştirilir. Kural tabani, bulanık tabanlı sistemlerin davranışlarını belirleyen bulanık mantık kurallarını içerir. Genelde uzman kişinin sisteme ait bilgi ve tercübesi ile oluşur.

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Bulanık Küme Tabanlı Sistemler Örnek problem için aşağıdaki şekilde bir kural tabanı tablosu oluşturabiliriz; Örneğimizde her giriş değişkeninin 7 dilsel deer olduğu için 7² =49 olası bulanık yorum mevcuttur. V é NB NO NK YS PK PO PB e

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Bulanık Küme Tabanlı Sistemler Bulanık kural tabanına uygun olarak aşağıdaki şekilde bulanık kurallar oluşturulabilir; Kural 1; Eğer e, NB ve é,NB ise V, PB`dir Kural 2; Eğer e, NB ve é,NO ise V, PB`dir ......................................................................... Kural 49; Eğer e, PB ve é,PB ise V,NB`dir e, é ve v için bulanık terimleri Ai ,Bj, Ck olarak ifade edersek, kurallar genel olarak aşağıdaki sekilerde oluşturulur; Eğer e, Ai ve é , Bj ise v Ck ‘dır. e, Ai ve é , Bj dilsel ifade; min {mAi(e), mBj(é)} üyelik derecesi ile gösterilir.

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Bulanık Küme Tabanlı Sistemler mCk(v) = min {mAi(e),mBj(é)} burada i=1,…..n , j=1,…..m k=1,…..p. Aynı girişler için işleryen bütün kurallar birleştirilirse mCk(v) = max{min{mAi(e),mBj(é)}} Berraklaştırma (Defuzzification); Berraklaştırma, bulanık cıkarım sonucu elde edilen bulanık sonucun gercek degere donusturulmesi işlemidir. Berraklaştırma işlemi için yaygın olarak kullanılan metodlar aşağıda verilmiştir; Alan merkezi metodu(COA= Centre of area) Maksimum Maksimumların ortalaması(MOM=mean of maximums) MAkimumların en küçüğü (SOM=Smallest of max.) Maksimumların en büyüğü( LOM=Largest of max.)

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Mamdani Bulanık Netice Ve Bulanık Çıkarma Mamdani bulanık çıkarım sisteminde bulanık kuralların işleyişi aşağıdaki şekildedir; Bulanık Kural i : Eğer x, Ai ve y, Bi ise z, Ci ‘dir. Bulanık kuralların işleyişinde en çok kullanılan çıkarım metotlarından iki tanesi aşağıda verilmiştir; Ölçeklendirme (Max – Dot ) Kırpma (Min Max)

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Mamdani Bulanık Netice Ve Bulanık Çıkarma Ölçeklendirme (Max – Dot)

Bulanık Mantık ve Yapay Sinir Ağlarına Giriş Mamdani Bulanık Netice Ve Bulanık Çıkarma Kırpma (Min – Max)