Grup Tek Burcu Ketencioğlu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
Advertisements

TEK YÖNLÜ VARYANS ANALİZİ
YAPAY ZEKA ÖDEV - 3 Kenan KILIÇASLAN Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Doktora Programı.
Eşleştirilmiş Örnekleme T-testi
Semptom Alt Boyutu Puanı Yaşam Kalitesi Puan Ortalaması
EĞİTİM VE ÖĞRETİM FAALİYETLERİNDE TEKNOLOJİ KULLANIMI
*Hülya ÖZKAN **Yasemin AKBAL ERGÜN
PSİKOLOJİDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Araştırma Projesi Sunumu Danışman
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
GRUP DEM Durna Özer Esma Aydınoğlu Merve Yurttaş
FSM Feyza TOKER Sümeyye DUMAN Maide GÖKER. OKULÖNCESİ EĞİTİM ALAN ve ALMAYAN İLKÖĞRETİM BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ.
PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜN DOKUZ ALT ALANINA YÖNELİK İLGİ ÖLÇEĞİ
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi
ADSIZ 2. Grup Üyeleri  Nurmelek NURLU  Gülten TAFLIO Ğ LU.
TEK YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene tek bir bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Tek Yönlü MANOVA kullanılır. Tek yönlü MANOVA da başlangıç.
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
TIP ÖĞRENCİLERİNDE DERSLERE KATILIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER İnsan hayatının yegâne bekçisi olan doktorların şüphesiz ki nitelikli bir eğitim almaları hem.
THY Uygulaması Araştırması
İKİ YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene iki bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Çift Yönlü MANOVA kullanılır. Çift yönlü MANOVA da başlangıç.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
Orta nokta bitaraf cevap mıdır? Bihaber cevap mıdır?
20. Ulusal Pazarlama Kongresi
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARINA ETKİSİ DENGE SENA KARAKÖSE M.MERVE KAPLAN.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
NOKTA ŞEYMA ARPACIKTAŞ – İSMAİL BÜYÜK
Araştırma Başlığı: Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Kalite Seviyelerinin Sağlık Durumlarına Göre İncelenmesi.
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
Grup Adı : CANİKOLAR Grup Üyeleri : Eda DENLİ Rabiye Merve HAYRAN
Genel Not Ortalamasının Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Geleceğe Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri Üzerine Etkisi.
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
LUCID GRUBU Ekim YAPAR Hilal Nur CAN. ROMANTİK İLİŞKİLERDE KALIP YARGILARIN İLİŞKİ İSTİKRARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.
Benlik Saygısı ve Akademik Başarı arasındaki ilişki
EVC İ L HAYVAN BESLEMEN İ N YET İŞ K İ NLERDE DEPRESYON DÜZEY İ İ LE İ L İŞ K İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
Hazırlayan Abdulkadir KOÇ Serdar AVŞAR
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Grup adı : Şizoid grup üyeleri : Barış POLATTAĞ, Emine serap YILMAZ problem cümlesi: Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin bağlanma stillerinin bazı değişkenlere.
Lisede okuyan öğrencilerin Bağlanma stilinin cinsiyete göre incelenmesi.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Kadınlarda iç grup yanlılığı ve iç grup yanlılığının demografik değişkenlere göre incelenmesi H.Halil Babacan1, Aleyna Nur Kaş1, Ömer Demir1, Tuğçe Erdoğru1,
GÜNEŞTEN KORUNMA DAVRANIŞ ÖLÇEĞİNİN TÜRK ADÖLESAN TOPLUMUNDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ Özcan Aygün1, Ayşe Ergün2 1 Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Adapazarı-SAKARYA.
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
Meral TUTULMAZ & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Deniz Tekin Ersan Şükran Alan
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
URAL, A. ve KELEŞ, Y. (2011). Türkiye’deki Üniversitelerde Çalışan Öğretim Elemanlarının Akademik Özgürlüklerine İlişkin Görüşleri. V. Lisansüstü Eğitim.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Yrd.doç.dr.h.deniz gülleroğlu
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
Sunum transkripti:

Grup Tek Burcu Ketencioğlu Melikşah Üniversitesindeki Kız ve Erkek Öğrencilerin Karar Verme Düzeyleri Benlik Saygısına Etkisi Grup Tek Burcu Ketencioğlu

Problem Cümlesi:Melikşah Üniversitesindeki kız ve erkek öğrencilerin karar verme stillerinin benlik saygısı üzerindeki etkisi nedir? Araştırmanın Amacı: Öğrencilerin karar verme stillerinin benlik saygısı üzerinde bir etkisi olup olmadığını,eğer etkiliyorsa ne derece etkilediğini öğrenmektir.

Evren ve Örneklem;Bu araştırma Melikşah Üniversitesindeki 31 ‘i kız 19’u erkek öğrenci olmak üzere toplam 50 öğrenci üzerinde uygulanmıştır.Uygulanan kişiler rastgele seçilmiştir. Veri Toplama Süreci;Araştırmada belirlenen amaçlara ulaşabilmek için,kişisel bilgi formu,Mann ve diğerleri(1998),tarafından geliştirilen (Melbourne Decision Makin Questionary) ve Deniz (2004) tarafından Türkçeye uyarlanan Karar Verme Ölçeği(kısım 1),Ancak (1999) tarafından geliştirilen Benlik Saygısı Ölçeğinden yararlanılmıştır.

BENLİK SAYGISI ÖLÇEĞİ KARAR VERME ÖLÇEĞİ 1den 3e kadar ‘Katılıyorum’ ‘kararsızım’ ‘katılmıyorum’ seçeneklerinden oluşan üçlü likert tipi ölçek kullanılmıştır. KARAR VERME ÖLÇEĞİ 1den 3e kadar ‘doğru’ ‘bazen doğru’ ‘doğru değil’ olarak üçlü likert tipi ölçek kullanılmıştır.

ÖLÇEĞİN GEÇERLİLİĞİ VE GÜVENİLİRLİĞİ Karar verme ölçeği (Kısım 1) geçerlik ve güvenirlik sonucu Spss 20.0 kullanarak analyze> scale> reliability analysis yaparak güvenirlilik sonucunu 0,701 buldum.

Benlik saygısı ölçeği geçerlilik ve güvenilirlik sonucu Spss 20 Benlik saygısı ölçeği geçerlilik ve güvenilirlik sonucu Spss 20.0 kullanarak analyze> scale> reliability analysis yaparak güvenirlilik sonucunu 0,941 buldum.Çok geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu tespit ettim.

ALT HİPOTEZLER Öğrencilerin karar verme ve benlik saygılarının üzerinde cinsiyetin rolü var mıdır? Öğrencilerin karar verme düzeyleri ve benlik saygısı üzerinde anne eğitiminin etkisi var mı? Benlik saygısı ve karar vermede aylık gelirin etkisi var mı?

Veri Analizi Öğrencilerin karar verme düzeylerinin üzerinde cinsiyetin rolü olup olmadığını anlamak için analyze>compare means>independent t testi yaparak arasındaki ilişkiyi inceledik. 0,05ten büyük olduğundan dolayı aralarında anlamlı bir fark yoktur. Yani öğrencilerin benlik saygısı üzerinde karar vermelerinde cinsiyetin bir etkisi yoktur.Aynı şekilde benlik saygısı üzerinde de cinsiyetin bir etkisi yoktur.

Veri Analizi Öğrencilerin karar verme düzeylerinin üzerinde anne eğitiminin rolü olup olmadığını anlamak için analyze>compare means> annova yaparak arasındaki ilişkiyi inceledik. 0,05ten büyük olduğundan dolayı aralarında anlamlı bir fark yoktur. Yani öğrencilerin karar vermelerinde anne eğitiminin bir etkisi yoktur.Anne eğitiminin benlik saygısı üzerinde ki etkisini de aynı yolu kullanarak inceledim ve 0,05ten küçük olduğu için anne eğitimi benlik saygısı üzerinde etkilidir.

Veri Analizi Benlik saygısı üzerinde aylık gelirin etkisini anlamak için analyze>compare means>one way anova yaparak arasındaki ilişkiyi inceledik. 0,05ten küçük olduğundan dolayı aralarında anlamlı bir fark vardır. Aylık gelirin karar verme düzeyi üzerindeki etkisine baktığımızda ise 0,05 ten büyük oldugu için değerimiz bir etki olmadıgını buldum.

Karar verme düzeyi ile Benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki vardır.

SONUÇLAR BULGULAR VE DEĞERLENDİRME Öğrencilerin karar verme düzeylerinin üzerinde cinsiyetin etkisi yoktur. Öğrencilerin karar verme düzeylerinin üzerinde anne eğitiminin etkisi yoktur. Öğrencilerin karar verme düzeylerinin üzerinde aylık gelirin etkisi yoktur. Benlik saygısı üzerinde cinsiyetin bir etkisi yoktur. Benlik saygısı üzerinde anne eğitiminin anlamlı bir etkisi vardır. Benlik saygısı üzerinde aylık gelirin anlamlı bir etkisi vardır.

ÖNERİLER Karar verme ölçeğinde sadece kısım 1i kullandığım, kısım2yi kullanmadığım için güvenilirliği düşük olduğunu düşünüyorum.Benzer araştırma yapacak olanlara önerim kısım 2yi de kullanmaları. Bu anketi uygulayacak kişiler 3lü likert tipi değil de , 5li likert tipi ölçek kullanırlarsa daha güvenilir bir ölçek yapmış olurlar.

KAYNAKÇA Mann, L., Radford, M., Burnett, P., Ford, S., Bond, M., Leung, K., Nakamura, H.,Vaughan, G., ve Yang, K. S. (1998). Cross- culturel Differences İn Self Reported Decision-making Style And Confidence, International Journal of Psychology, 33 (5),325-335. Mann, L.; Harmani, R. , Ve Pover (1989). Adolescent Decision- Making: The Development of Competence. Journal Of Adolescence, 12, 265-278 Deniz M E., (2004). Üniversite Öğrencilerinin Karar Vermede Öz Saygı, Karar Verme Stilleri ve Problem Çözme Yöntemleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma, Eğitim Araştırmaları Dergisi. Cilt:4, S: 25-35. Arıcak, O.T. (1999). “Grupla Psikolojik Danışma Yoluyla Benlik Saygısı ve Mesleki Benlik Saygısının Geliştirilmesi”. İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayınlanmamış Doktora Tezi