VERİ MADENCİLİĞİ UYGULAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Öğretim İhtiyacını Belirleme
Advertisements

Clinical evaluation of a fully automated CMV PCR assay Journal of Clinical Virology 50 (2011) 281–286.
EKO308 İKTİSADİ PLANLAMA 1. Hafta: Giriş.
KLİNİK BİYOKİMYA LABORATUVARINDA KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON
PSİKİYATRİDE ÖLÇEK KULLANIMI
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA VE YAYIN DESTEK BİRİMİ.
THY ANALİZLERİ Ki – Kare Testi
DÖNEM DEĞİŞİMİ ANALİZİ
Tanı testlerinin kullanımı ve değerlendirilmesi Prof.Dr. Refik Burgut Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi 13 Mayıs 2011, Adana.
Biyoistatistiğe Giriş
SAĞLIKTA PERFORMANS YÖNETİMİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI Haziran 2007 Ankara Dr. Mehmet DEMİR.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
THY Uygulaması Araştırması
Literatürde Son Bir Yıl: İnfeksiyon Kontrol
Ahmet F. Coskun Oğuz Kucur2 Elektronik Mühendisliği Bölümü
Key Terms from the Chapters. Chapter -1 Statistics, Data, and Statistical Thinking Fundemantal Elements of Statistics Statistics: EN: Statistics is the.
ArgentinaArmeniaAustraliaAustria Belgium (Flemish) Belgium (French) Bosnia and HerzegovinaBotswanaBrazilBulgariaCanadaChileChina Chinese Taipei CroatiaCyprus.
BBY606: Araştırma Yöntemleri
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
İstatistik Bilimine Giriş
İş Sağlığında Sık Kullanılan Epidemiyolojik Ölçütler
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
BÖLÜM 5 İşgören Değerlendirme ve Seçme Yöntemleri.
SAYISAL DEVRELERE GİRİŞ ANALOG VE SAYISAL KAVRAMLARI (ANALOG AND DIGITAL) Sakarya Üniversitesi.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
Veri Madenciligi . Sınıflandırma ve Regresyon Ağaçları ( CART )
Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH
Duygu BAĞCI – Dokuz Eylül Üniversitesi
BÖLÜM 6 DUYUMLARIN ÖLÇÜMÜDEĞİŞKENLERİ TANIYALIMPROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ Altıncı Bölüm Konuları.
Retinal Görüntülerdeki Mikroanevrizmaların ve Hemorajilerin Tespiti.
Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH
Duyarlılık Seçicilik Tacettin İnandı,2013 Tıpta Karar VermeTıp Bilişimi Güz Okulu - Antalya,
SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNE YAPILAN HASTA ŞİKÂYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SAĞLIKTA PERFORMANS VE KALİTE DERGİSİ - 3. SAYI Uzm. Fzt. Duygu KIRGIN.
Bölüm10 İteratif İyileştirme Copyright © 2007 Pearson Addison-Wesley. All rights reserved.
2016 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASI: GOL ANALİZİ Halil Orbay ÇOBANOĞLU1, Mustafa Serdar TEREKLİ1 1 Spor Bilimleri Fakültesi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir,Türkiye.
Şimdi buradasınız: Girişim ile ilgili çalışmalar> Tanı ve tarama > Prognoz, Nedensellik, Etiyoloji, Zarar > Sistematik Derlemeler & Meta-analizler >
Ölçme ve Değerlendirme
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
METODOLOJİK ARAŞTIRMALAR
Yumuşak Doku Yaralanması
VERİLERİN DÜZENLENMESİ VE ORGANİZASYONU
PTE düşünülen hastaların değerlendirilmesi:
Merkezi Eğilim Ölçüleri
Medikal Tanı Testlerinin Güvenilirliği
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
60x90 cm Title of the congress paper Author(s) Name Surname Özet
Bu bölümün sonunda aşağıdaki kavramları açıklamanız gerekmektedir :
FOTOGRAMETRİ - I Sunu 3- 3 Eminnur Ayhan
En iyi tanı aracının ne olduğunu nasıl değerlendireceksiniz?
t-STUDENT VE Kİ-KARE TESTİ
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 8
ÖZEL EĞİTİMDE TEMEL KAVRAMLAR
Volume 66, Issue 5, Pages (November 2015)
Endüstri Mühendisliği Bölümü
BÖLÜM 2: TALEP VE TÜKETİM TEORİSİ
Kemal AKYOL, Şafak BAYIR, Baha ŞEN
60x90 cm Title of the congress paper Author(s) Name Surname Özet
Yrd. Doç. Dr. Abdullah BAYKAL Konuşmacı : Cengiz Coşkun
TARTIŞMA ABSTRACT METHOD SONUÇ GİRİŞ ÖNERİLER BULGULAR
Dereceli Puanlama Anahtarı Hazırlama
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
Dereceli Puanlama Anahtarı
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
Postherpetik Nevralji Hastalarında İMA ve Dinamik Tiyol-Disülfid Dengesi Şule Arıcan1, Gülçin Hacıbeyoğlu1, Sinan Ulukaya1, Gamze Avcıoğlu2, Ruhiye Reisli3,
TEST.
Sunum transkripti:

VERİ MADENCİLİĞİ UYGULAMALARI ROC ANALİZİ

İÇİNDEKİLER ROC Analizi Tanım ROC Analizi Amaçları Uygulama Alanları Temel Kavramlar (Duyarlılık ve Seçicilik) ROC Eğrisi Yöntemi ROC Eğrisi Uygulama Amaçları ROC Eğrisi Faydaları ROC Eğrisi Çizimi ROC Eğrisi Altında Kalan Alan (AUC) AUC Belirlemek için Kullanılan Yöntemler Örnek Uygulama

ROC Analizi Tanımı ROC analizi II. Dünya Savaşı sırasında Britanya’da radarda tespit edilen sinyallerin doğru tanımlanması, dost ve düşman ayrımının sağlanması için geliştirilmiştir[1]. 1967 yılında tıpta karar vermede kullanımını önererek, 1969 yılında medikal görüntüleme cihazlarında kullanımını sağlamıştır. Sonraki yıllarda tıpta tanı testlerinin performansının değerlendirilmesinde kullanımı giderek yaygınlaşmıştır[1].

ROC Analizi Tanımı ROC Analizi, bir duyarlılık ve seçicilik değeri kullanarak tanı koymanın getirdiği sakıncaları ortadan kaldırmak için geliştirilmiş istatistik değerlendirme yöntemidir[2]. ROC analizi tanı testini oluşturmak için duyarlılık ve seçiciliğin tüm kombinasyonlarını hesaplayarak raporladığı için tanı seçiciliği ile ilgili bugüne kadar yapılan en kapsamlı tanımlamayı verir[3].

ROC Analizi Amaçları ROC analizi farklı klinik durumlarda uygulanan tanı testlerinin performansını belirlemenin yanında lojistik modeller, doğrusal sınıflama analizi gibi istatistiksel modellerin doğruluğunu değerlendirmek amacı ile de kullanılır. Bir tanı testinin performansını tanımlayarak yeni tanı testlerinin gelişimini de sağlar. Tanı testleri ve tahmin modellerinin değerlendirilmesi, doğruluğun sayısal sonuçlarla açıklanması ve tahminlerin doğruluğu arasında karşılaştırma yapılmasına olanak sağlar. Klinik çalışmalarda eşik değeri belirler, yapısında var olan ve duyarlılık-seçicilik arasında yer alan değerlendirme dışı sonuçları ortaya koyar[1].

Kullanıldığı Alanlar Örnek genişliğinin belirlenmesinde Meta analizi gibi klinik araştırmalarda Lojistik modellerde Birçok klinik alanda, ağırlıklı olarak tanı, tarama ve özellikle laboratuar testlerinde, epidemiyoloji, radyoloji ve biyoinformatikte kullanımı hızla artmaktadır[1].

Temel Kavramlar Tanı testlerinde olumlu ya da olumsuz kararın doğruluk derecesi önemlidir.Pozitif ya da negatif kararların her biri için doğruluk düzeyini gösteren ölçütler vardır[1]. Tablo 1:Durumlar matrisi[6] Gerçek Durum Test Sonucu Pozitif Negatif Toplam Doğru Pozitif (DP) Yanlış Pozitif (YP) DP+YP Yanlış Negatif (YN) Doğru Negatif (DN) YN+DN DP+YN YP+DN DP+YP+YN+DN

Temel Kavramlar Doğruluk(Accuracy): (DP+DN) / (DP+YP+YN+DN) DP: Gerçek durum pozitifken test sonucu da pozitif çıkan durumlar YN: Gerçek durum pozitifken test sonucu negatif çıkan durumlar YP: Gerçek durum negatifken test sonucu pozitif çıkan durumlar DN:Gerçek durum negatifken test sonucu da negatif çıkan durumlar YPO oranı: YP/ YP+DN DPO oranı: DP/ DP+YN YNO oranı: YN/ DP+YN DNO oranı: DN/ YP+DN YNO = 1-Duyarlılık YPO = 1-Seçicilik Doğruluk(Accuracy): (DP+DN) / (DP+YP+YN+DN)

Temel Kavramlar Duyarlılık: Testin, gerçek pozitif durumlar içinden pozitif olan durumları ayırma yeteneğidir[5]. Seçicilik: Testin, gerçek negatif durumlar içinden negatif olan durumları ayırma yeteneğidir[5]. Duyarlılık (Sensitivity): DP/DP+YN Seçicilik (Specificity): DN/DN+YP Duyarlılık ve seçicilik değerleri, testin araştırılan durumla ilgili olanlarla olmayanları birbirinden ne kadar iyi ayırt edip etmediğini tanımlar.

Örnek: YPO oranı: YP/ YP+DN= 300/720= 0,42 DPO oranı: DP/ DP+YN= 75/80= 0,94 YNO oranı: YN/ DP+YN = 5/80= 0,062 DNO oranı: DN/ YP+DN= 420/720= 0,58 Duyarlılık: DP/DP+YN = DPO = 75/80= 0,94 Seçicilik: DN/YP+DN = DNO = 420/720=0,58 Gerçek Durum Test Sonucu Pozitif Negatif Toplam 75 300 375 5 420 425 80 720 800 Doğruluk: (DP+DN)/(DP+YP+YN+DN)=(75+420)/(75+300+5+40)=0,62

Soru ?

Kaynaklar 1.ERTOSUN.A.,D., BAĞ.B., UZAR. G., TURANOĞLU.M.,A.,’ROC Eğrisi Yöntemi İle Tanı Testlerinin Performanslarının Değerlendirilmesi’ 2.TOMAK.L., BEK.Y., ‘İşlem Karakteristik Eğrisi Analizi Ve Eğri Altında Kalan Alanların Karşılaştırılması’ Journal of Experimental and Clinical Medicine 3.METZ.E.,C., ‘Receiver Operating Characteristic Analysis: A Tool For The Quantitative Evaluation Of Observer Performance and Imaging System’ J Am Coll Radiol 2006;3:413-422. Copyright © 2006 American College of Radiology) 4. Vikipedia 5.DİRİCAN., ‘Tanı Testi Performanslarının Değerlendirilmesi ve Kıyaslanması’ 6. FAWCETT. T., ‘An Introduction to ROC Analysis’, Pattern Recognition Letters 27 (2006) 861–874 7. ASLAN. Ö., ‘Statistical Comparison Of Classifiers Using Receiver Operating Characteristics Information’, Bachelor of Science, Industrial Engineering, Isık University, 2007