İPUCU TÜRLERİ VE KULLANIMI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yanlışsız Öğretim Yöntemleri
Advertisements

Okumada Anlama Hazırlayan: Jocelyne GIASSON Böl. 2 : Okumada anlama öğretimi için bir model Belirgin öğretim. De Boeck, 1996 ve 2008.
Sözel Olmayan İletişim Human Communication [Bölüm 4]
HEDEFİN GÜCÜ & DOĞRU HEDEF BELİRLEME
hazırlayan: Jocelyne GIASSON
SOSYAL ÖYKÜ TEKNİĞİNİN AKILLI OYUNCAKLAR İLE ÖĞRETİMİNİN OTİZMLİ ÖĞRENCİLERİN SOSYAL BECERİLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Meryem Demirkaya Necdet Karasu 2014, Eylül.
3.Hafta: Erken Çocukluk ve Okul Öncesi Dönemlerinde Özel Eğitim
Samsun Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi Proje Hazırlarken…. Karşı tarafı etkilemek (Projenizi en az iki kişi okuyacak ve değerlendirecek)
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
ÖĞRETİM ANALİZİ Amaçların Sınıflandırılması Bilişsel Öğrenmeler
İPUÇLARI VE KULLANIMI Hülya KAYGISIZ
Zihinsel Engellilerde Disiplin Alanlarının Öğretimi
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ VE REHBERLİK HİZMETLERİ
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ NEDİR ?
ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
ÖZBAKIM BECERİLERİNİN ÖĞRETİMİ
AİLE KATIMI YAKLAŞIMLARI
Problem Çözme Becerileri
ZİHİNSEL ENGELLİ ÖĞRENCİLERE KAVRAM ÖĞRETİMİ
YANLIŞSIZ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
SABİT BEKLEME SÜRELİ ÖĞRETİM
Öğretim Öğrenci gelişimini amaçlayan, öğrenmenin başlatılması, sürdürülmesi ve gerçekleştirilmesi için düzenlenen planlı etkinliklerden oluşan bir süreçtir.
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
Dil Öğretimi Yöntem ve Teknikleri
UYGUN DAVRANIŞLARIN ARTIRILMASI
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
ZİHİN ENGELLİ BİREYLERLERİN EĞİTİMİNDE KULLANILAN MODEL VE YÖNTEMLER
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
YAZMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN. YAZMA NEDİR? Yazma, bireylerin konuşma ve düşüncelerini yazılı olarak anlatmalarıdır.
Öğretim Görevlisi Özge ELİÇİN Uludağ Üniversitesi Üniversitesi
ÖĞRETİMİN MATERYALLERLE DESTEKLENMESİ
Teste Başla Nasıl OynanırKonu Anlatımı. İnsanlar görsel ve işitsel bilgileri işlemek için iki ayrı kanalı kullanırlar. Bu kanallardan biri, metin ve seslendirilmiş.
ÇOKLU ORTAM TASARIM İLKELERİ
RUTH CLARK’IN E-ÖĞRENME İLKELERİNİ ÖĞRENMEYE NE DERSİN ?
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
Eğitim Psikolojisi -Eğitim Psikolojisinin Kapsamı-
Beceri Analizi Hazırlama Yaklaşımları
YANLIŞSIZ ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ Öğr. Gör. Fidan Özbey
Öğretimde Materyal Kullanımı
BÖLÜM 8 Sekizinci Bölüm Konuları TEPKİ SÜRESİNİN ABC’si DEĞİŞKENLERİ TANIYALIM PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ.
Ö.T.M.T Öğr. Gör. Özlem BAĞCI.
Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylerin Öğretimi Görsel Destekler
Gündem  Eşzamanlı İpucuyla Öğretim (EİÖ)  EİÖ’de karşılaşılan olası öğrenci tepkileri  EİÖ ile öğretilebilen davranışlar  EİÖ’nün basamakları 6/2/2016.
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ 12. HAFTA: İPUCUNUN GİDEREK ARTTRILMASIYLA ÖĞRETİM.
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI.
Öğretim Öğretim  Öğrenci gelişimini amaçlayan, öğrenmenin başlatılması, sürdürülmesi ve gerçekleştirilmesi için düzenlenen planlı etkinliklerden oluşan.
YAKUTİYE REHBERLİK ve ARAŞTIRMA MERKEZİ ÖZEL EĞİTİM ÖĞRETMENİ
ACİL BAKIM GEREKTİREN HASTALIKLARDA İLK YARDIM.
12. Ders Bilişsel becerilere hazırlık öğretimi
Eğitmen için not; Modül konu itibarı ile yoğun bilgi aktarımı gerektiren bir modül olarak gözükmektedir. Uygulamaya ağırlık vermek için teorik bilgiye.
Ders 6 Doğrudan öğretim yöntemi
Ders 4 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
Ders 5 Kavram öğretiminde öğretim yöntemleri
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP)
OSB’Lİ ÇOCUKLARIN EĞİTİMİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER
UYGUN DAVRANIŞLARIN ARTIRILMASI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP)
ÖZEL EĞİTİM AİLE EĞİTİMİ.
Sunum transkripti:

İPUCU TÜRLERİ VE KULLANIMI Öğr. Gör. Fidan Özbey

İpucu: Çocuğunuzun tepkide bulunmasından önce uygulamacı tarafından çocuğunuzun doğru tepkide bulunma olasılığını arttırmak üzere sunulan uygulamacı yardımı.

İpucu hiyerarşisi şu şekildedir: Onaylama (evet ya da devam et) Belirgin olmayan ipucu (peki şimdi ne yapıyoruz?) İşaret Sözel ipucu (kısmi – yarım – tam) Görsel/Resim Model (kısmi – yarım – tam) Fiziksel (kısmi – yarım – tam)

İpucu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler: 1. Birey vücudu üzerinde en az kontrol gerektiren ancak en etkili olan ipucu belirlenmelidir. Öğretim sırasında olabildiğince zayıf ipuçları kullanılmalıdır. İpucunun zayıf veya güçlü olması ise, ipucunun bireyin bedeni üzerindeki etkisine bağlı olarak belirlenir. Birey vücudu üzerinde en fazla kısıtlayıcı veya güçlü ipucu tam fiziksel ipucu iken, en zayıf ipucu ise sözel ipuçlarıdır. İpucu türünü belirlerken uygulamacılar daima öğretim sırasında güçlü ipuçlarının kullanımını zayıf ipuçlarının kullanımına kıyasla bireyi daha bağımlı kılabileceğini unutmamalıdırlar.

2.Gerekli durumlarda, ipucu türleri birleştirilerek kullanılmalıdır Pek çok durumda uygulamacının birkaç ipucu türünü birleştirerek öğretim yapması gerekebilir. Örneğin, eve gelen konuklara içecek servisi yapması becerisi öğretilirken uygulamacı model olma ve sözel ipucunu bir arada sunabilir.

3.Davranışla doğrudan ilgili ve en doğal ipucu türü seçilmelidir Doğal ipuçları, davranışın gerçekleştiği doğal ortamlarda bireyin karşılaşabileceği ipuçlarıdır. Öğretim sırasında olabildiğince doğal ipuçlarını veya doğal ipuçlarına en yakın ipuçlarının kullanımı yeğlenmelidir. Aynı zamanda ipucu, üzerinde çalışılan davranışla doğrudan ilgili olmalıdır. Örneğin, sözcük okuma davranışı üzerinde çalışılırken uygulamacının sözcükleri okuyarak model ipucu sunması daha uygundur.

4.İpucu sadece öğrenci dikkatini yönelttiği durumlarda sunulmalıdır. İpucu beceri yönergesi sunulduktan sonra birey dikkatini yönergeye yönelttiğinde sunulmalıdır. Birey için en uygun ve etkili ipucu kullanılıyor olsa bile uygulamacı mutlaka bireyin dikkatini beceri yönergesine yöneltmiş olmasına özen göstermelidir.

5.İpucu öğrenciyi destekleyici ve öğretim atmosferi içinde sunulmalıdır. İpucu bireyin doğru tepkide bulunma olasılığını kesinleştirmek veya artırmak üzere beceri yönergesinden sonra sunulur. Dolayısıyla, ipucunun hata düzeltici bir tavır ile değil, öğretim atmosferi içinde bireyi destekleyici biçimde sunulması gerekmek tektedir.

6.İpucu olabildiğince erken silikleştirilmelidir. İpucunu gerektiğinden daha uzun sürede kullanmak, bireyi ipucuna bağımlı hale getirir. Dolayısıyla öğretim sırasında kullanılan ipucu olabildiğince erken silikleştirilmelidir.

7.İpucu gelişigüzel biçimde kullanılmamalıdır. Uygulamacılar öğretim sırasında kullanacakları ipuçlarının neler olacağına karar vermeli,bu ipuçlarını planlı biçimde sunmalı ve sonra giderek ipuçlarını giderek ipuçlarını silikleştirmelidirler.

İPUCUNDA AZALTMA İpucunun Yalnız Türünde Azaltma İpucunun Yalnız Miktarında Azaltma İpucunun Hem Türünde Hem Miktarında Azaltma

İPUCUNUN YALNIZ TÜRÜNDE AZALTMA İPUCUNUN YALNIZ MİKTARINDA AZALTMA Fiziksel Yardım Sözel İpucu Bağımsız Model Olma İPUCUNUN YALNIZ MİKTARINDA AZALTMA Fiziksel Yardım Tam Fiziksel Yardım Yarım Fiziksel Yardım Kısmi Fiziksel Yardım Bağımsız Model Olma Tam Model Olma Yarım Model Olma Kısmi Model Olma Sözel İpucu Tam Sözel İpucu Yarım Sözel İpucu Kısmi Sözel İpucu

İPUCUNUN HEM TÜRÜNDEN HEM MİKTARINDA AZALTMA Fiziksel Yardım Tam F.Y. Yarım F.Y. Kısmi F.Y. Tam S.İ. Yarım S.İ. Kısmi S.İ. B.sız Model Olma Tam M.O. Yarım M.O. Kısmi M.O. Sözel İpucu