Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Advertisements

Özel Gereksinimi Olan Çocuklar ve Özel Eğitim
Zihinsel Yönden Yetersiz Çocukların Özellikleri
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
ROL OYNAMA.
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR ( OKUDUKLARIM, GÖZLEM VE TECRUBELERİM)
Gagné’in Öğrenme Koşulları Modeli
Öğrenme Kuramları ve Nasıl Öğretmeliyiz?
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ.
ZEKA ZEKA: Problem çözme, öğrenme ve soyut düşünme yeteneği.
Okulöncesi dönemde okuma yazmaya hazırlık çalışmaları
ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN ÖĞRENCİLER
FIRINLI İLKÖĞRETİM OKULU Okullarda görev yapan Öğretmenlerimizin en büyük sıkıntılarından biri de bireysel eğitim gerektiren ve “Kaynaştırma” eğitimine.
Yrd. Doç. Dr. Özcan PALAVAN
“ÖZEL EĞİTİM GÜZEL GELECEK”
DİSLEKSİ(ÖZEL ÖĞRENME VE ALGILAMA BOZUKLUĞU)
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLAR (ÖZGÜL ÖĞRENME BOZUKLUKLARI) kaynak:Prof
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR
MUSTAFA ABAK KASTAMONU R.A.M
ÇOCUKLARDA ÖĞRENME ve DAVRANIŞ SORUNLARI
İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR
Öğrenme Düzeyi Araştırması 3:
ÇOCUKLARDA ÖĞRENME ve DAVRANIŞ SORUNLARI
Yazdırma: Yazıcınız bizim yazıcılarımız gibi yazdırmayabilir; bu nedenle birkaç deneme baskısı yaptığınızdan emin olun. Hizalama yeterince doğru olmuyorsa,
Erken Çocukluk Döneminde
BURHAN ŞENOL PSİKOLOJİK DANIŞMAN. Okul öncesi dönem Çocukların çoğuna kıyasla daha geç konuşmaya başlaması Telaffuzla ilgili sorunlar yaşaması Sözcük.
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
KUMLUCA RAM’DA TANILANAN ENGEL TÜRLERİ VE YÖNLENDİRME
Ö Ğ RENME GÜÇLÜ Ğ Ü OLAN Ö Ğ RENC İ LER. Okutulan bir metni anlamakta güçlük çekmek Okutulan bir metni anlamakta güçlük çekmek Bütünlük taşıyan bir metin.
Bölüm 4 Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu.
Öğrenme Güçlüğü (Özgül Öğrenme Güçlüğü)
BEYİN ve BİLİŞSEL GELİŞİM
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Otizmin nedenleri, belirtileri ve tanılama
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
DİSLEKSİ NEDİR? Disleksi ilk kez 1881 yılında tanımlanmıştır.
DİL VE KONUŞMA BOZUKLUKLARI
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ DİSKALKULİ.
Otizmde öğretim içeriklerinin oluşturulması ZEE 307 – OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU Arş. Gör. Ahmet FİDAN.
KAYNAŞTIRMA/BÜTÜNLEŞTİRME UYGULAMALARI VE BEP SEMİNERİ
Prof. Dr. Ahmet Arıkan (Hilal Gülkılık’tan alınmıştır)
UNUTMAK ya da UNUTMAMAK işte bütün mesele bu... DEĞİL.
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
Okuma bozukluğu olan çocuklar kelime tanıma, okuduğunu anlama ve tipik olarak da yazarken harf karıştırırlar. Bir yazıyı sözlü olarak okuduklarında yaşıtlarından.
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
Matematik Öğrenme Bozukluğu/ Güçlüğü
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi,
GÖRME ENGELLİLER.
ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLANÇOCUKLAR
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
12. Ders Bilişsel becerilere hazırlık öğretimi
AZE201 ERKEN ÇOCUKLUKTA ÖZEL EĞİTİM
Zeka Gerilikleri.
Özel Gereksinimli Çocuklar
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ Uzm. Psk. Aylin İlden Koçkar
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
ÖZEL EĞİTİMDE TEMEL KAVRAMLAR

ZİHİNSEL YETERSİZLİĞİ OLAN ÇOCUKLAR
Sağlık Bilimleri Fakültesi
SOSYAL UYUM GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER. Tanım ve Sınıflandırma Sosyal Uyum: Bireyin aynı anda çevresindeki değişiklikleri algılaması, yeniliklere uyum sağlaması,
ZEKA (Dilsel, Görsel, Müziksel, Matematiksel) ve YARATICILIK Hazırlayan:İrem Yürük- ÇOMÜ (Sınıf Öğretmenliği) 1.
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
Uzamsal Düşünme Mekanda konum Parça-bütün ve Alan ilişkisi
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM Editör İbrahim H. Diken ÜNİTE 11 ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER Prof. Dr. Rüya Güzel Özmen Hazırlayan: Gizem Yıldız

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNÜN TANIMLANMASI Öğrenme güçlüğü: okuma, yazma, bilgileri işlemleme, konuşma dili, yazı dili veya düşünme becerileri gibi akademik becerilerde güçlükler yaşayan, buna karşın ortalama veya ortalamanın üzerinde zekaya sahip olan bireylerin grubunu gösteren terimdir (Mastropieri ve Scruggs, 2004). Merkezi sinir sisteminin düzensiz gelişimi veya işlevinden kaynaklanıyor olabilir. Hayat boyu sürecek bir durum olabilir. Akademik alanları etkileyebilir. Herhangi bir yetersizlik veya çevre koşullarından kaynaklanmaz. Öğrenme güçlüğü ile ilişkili pek çok terim kullanılmaktadır; disleksi (okuma güçlüğü), asgari düzeyde beyinsel işlev bozukluğu, asgari düzeyde beyin hasarı, dyscalculia, dysgraphia, kelime körlüğü, algıyla ilgili engeller, dikkat eksikliği.

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNÜN NEDENLERİ Tam olarak nedenleri bilinmemektedir fakat genellikle beynin işlev tarzından kaynaklandığı sanılmaktadır. Olası nedenler 4 grupta incelenir: 1. Organik faktörler: beynin gelişimi esnasında oluşan farklılıklar. 2. Genetik faktörler: kalıtsal olarak geçiş. 3. Çevresel faktörler: doğum öncesi alkol, sigara, uyuşturucu gibi. 4. Kimyasal faktörler: boyalı yiyecekler, tatlandırıcılar, vitamin eksikliği vb.

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNÜ BELİRLEMEDE KULLANILAN ÖLÇÜTLER Öğrencinin yeteneği ve akademik başarısı arasında fark var mı? En yaygın olarak kullanılan ölçüttür. Zeka testi ve başarı testi puanları arasındaki farka bakılır. Zeka testi ortalama veya üstü olup başarı testi düşük olan çocuklar için tanı konabilir.

ÜLKEMİZDE ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNÜN TANILANMASI Ülkemizde özel eğitim kategorisinde yer almaktadır. Ancak tanılama güçlüklerinden dolayı bu öğrencilere gerekli hizmetler verilememektedir. Bu öğrencilerin büyük bir kısmı akademik başarısızlıklardan ve sosyal uyum yetersizliğinden dolayı akranları tarafından dışlanmaktadır. Tanılama araçlarının yetersizliği hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencileri öğrenme güçlüğü olan öğrenciler olarak tanılanmasına yol açmaktadır.

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ Akademik Başarısızlık OKUMA Disleksi bir okuma güçlüğü terimidir. Harf tanıma ve heceleme de sürekli güçlükler ANLAMA Okuduğunu anlama , ana fikir bulma, sonuç çıkarma işlemlerinde güçlükler YAZMA Okumayla alakalı olarak yazmada da güçlükler yaşanabilir. Kelimeleri yanlış yazma, harfleri ters yazma vb. MATEMATİK Aritmetik işlem yetersizliği dyscalcula olarak bilinir. Sayı kavramını ve sistemini anlamada yetersizlik

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ Dil Bozuklukları Dilin biçim, içerik, kullanım bileşenlerinde problem, ne, nerede, niçin gibi soruları pasif ve olumsuz yapıları yorumlamakta güçlük, mecaz dili ve çok anlamlı kelimeleri yorumlamada problemler Bu tip problemler soyut düşünme modellerindeki güçlükten kaynaklanır. Sözel olmayan dili anlama, diyalog başlatma ve sürdürme, izlemede yetersizlik gösterirler.

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ Zayıf Güdülenme Öğrenme güçlüğü olan öğrenciler kendilerine olan inançlarını yitirirler. Onlar için başarısızlık daha fazla çalışmaya işaret etmemektedir. Daha başarılı olmak için çaba harcamazlar..

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLERİN ÖZELLİKLERİ Dikkat Bozukluğu ve Hiperaktivite Öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin %51’i dikkat bozukluğu ve hiperaktivite tanısı almıştır (Smith ve Adam, 2006). Bu öğrencilerde dikkat bozukluğu ve hiperaktivite birlikte görülebileceği gibi sadece dikkat bozukluğu da görülebilir.

OKUL DÖNEMİNDE ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ GÖSTEREN ÖĞRENCİLERE SUNULACAK DESTEKLER Matematik Öğretimi Bu öğrencilere matematik eğitiminde doğrudan öğretim yöntemi etkilidir. Problemi sesli okuma, anlamak için resimler çizme, önemli kelimeleri arama, matematik işlemlerini yapma, ipucu kelimeler oluşturma gibi alanlarda öğretmen önce model olmalıdır. Bağımsız uygulamalarda ipuçlarını geri çekme ve doğru yapılan adımları ödüllendirme yer alır.

Hata Analizi

OKUL DÖNEMİNDE ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ GÖSTEREN ÖĞRENCİLERE SUNULACAK DESTEKLER Hayat Bilgisi, Fen Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretiminde Şematik Düzenleyicilerin Kullanımı Şematik düzenleyicileri bilginin yapılandırılmış görünümüdür. Şematik düzenleyicinin öğrenmeyi desteklemesi için öğretmen aşağıdaki aşamalara yer verilmelidir: Sunumu yapılacak konunun bilgi türünü belirleme Bilginin ana noktalarını ve ilişkileri belirleme Bilginin yapısına uygun şematik düzenleyici seçme İçeriği, anlamlı görsel şemalardan oluşturma Şematik düzenleyiciyi hazırlama

ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÖĞRENCİLER İÇİN KAYNAŞTIRMADA ÖĞRETİMSEL DÜZENLEMELER Fiziksel ortam düzenlenmelidir. Materyallerde uyarlama yapılmalıdır. Ders sunumunda çeşitli materyallere yer verilmelidir. Sık sık yoklamalar yapılmalıdır. Açık yönergeler verilmelidir. Öğrencilere nasıl öğrenecekleri öğretilmelidir. Düzenli aralıklarla kontroller yapılmalıdır. Ölçüt temelli olarak öğretim düzenlenmelidir.