MOBİLYA ÜRETİMİNDE KULLANILAN AKSESUARLAR VE GEREÇLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MACO ÇİFT AÇILIM ÇİFT AÇILIMI OLUŞTURAN ELEMANLAR MAKAS KÖŞE
Advertisements

SANAL KOMODİN YAPIMI.
DUVAR BAĞLANTILI PANOLU KATLANIR YEMEK MASASI
bu özellik çiftlerinden bazılarını inceleyelim.
SANAL ELBİSE DOLABI YAPIMI
MADDEYİ TANIYALIM.
4.SINIF KİMYA KONULARI.
HAFIZALI KOLTUKLAR VE AYNALAR
Kuvvet, Cisimlerin Hareket ve Şeklini Etkiler
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
SANAL KARYOLA YAPIMI.
İzolatör ve Parafudr.
MAKİNE TEKNOLOJİLERİ ALANI
SANAL TUVALET MASASI YAPIMI
MADDE Çevremizde dokunduğumuz,gördüğümüz,kokladığı- mız birbirinden farklı birçok varlık vardır. Az veya çok yer kaplayan her varlık madde olarak adlandırılır.
MADDEYİ TANIYALIM.
EVİNİZDEKİ EŞYALARI TANIYOR MUSUNUZ?
ve TORNALAMA İŞLEMLERİ
Freze tezgahları ve Frezecilik
HAZILAYAN: AYŞE KEVSER GEDİKBEY 4/A
HÜSEYİN DEMİRBAŞ.
Maddeyi Niteleyen Özellikler
MADDEYİ TANIYALIM.
DUVAR BAĞLANTILI PANOLU KATLANIR YEMEK MASASI
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
MADDENİN ÖZELLİKLERİ FEN VE TEKNOLOJİ.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
BASİT MAKİNELER “HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRAN MAKİNELER”
FREZELEME ve FREZE TEZGAHI ÇEŞİTLERİ
MADDEYİ TANIYALIM.
SANAL MOBİLYA İMALATI VE KİTAPLIK YAPIMI
MADDEYİ TANIYALIM.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Yeni programa göre hazırlanmıştır.
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
ISININ MADDELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
TEL EREZYON TEZGAHININ. İŞLEME YÖNTEMLERİ. ve
Nitelemek Ne Demek? Maddeleri saydam-opak, sert-yumuşak, parlak-mat, esnek-berk, suyu çeken-suyu çekmeyen, suda batan-suda yüzen, pürüzlü-pürüzsüz, renk.
Maddelerin Özellikleri
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
MADDENİN NİTELİKLERİ.
ÇAĞIN GÖKTAŞ.
4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
SU KAPLARI TAŞIMACILIKTA VE EVLERDE.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 1 GİRİŞ.
TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Prof. Dr. Mehmet SARIBIYIK İNŞAAT TEKNOLOJİSİUYGULAMALARI I TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Yrd. Doç. Dr. Ali SARIBIYIK İNŞAAT TEKNOLOJİSİUYGULAMALARI.
AtmosferdeHavasız ortam TEMAS GEREKTİRMEYEN KUVVETLER Çevremizdeki varlıklar dönerek, zıplayarak, yuvarlanarak hareket eder. Cansız varlıkların hareket.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Salih Zeki GÖKÇE
Disiplinler Arası Bitirme Projesi
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ MAKİNE RESMİ VE KONSTRÜKSİYON ANABİLİM DALI SÖKÜLEBİLİR BAĞLANTI ELEMANLARI Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ.
MAKARALAR VE CAYRASKALLAR
Doğrusal Yataklar (Kızaklar)
- BASİT MAKİNELER -   Hamza Solak.
SÖKÜLEBİLİR BAĞLANTI ELEMANLARI
T A Ş L A M A OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Can ÇINAR
YÜK TUTMA ELEMANLARI Taşınacak yükün ; cinsi, büyüklüğü,
Yeni Çağ Mobilya Sanatı MS=
VATKA Elbise, ceket, palto gibi giysilerin omuz kısmını desteklemek, istenen biçimi,formu vermek amacıyla kullanılır. Giysiye dikilerek monte edilir. Pamuklu,
DÜĞME NEDİR ? Düğme ; kapama ve süsleme amaçlı giysiye tutturulan üç boyutlu bir malzemedir ve giysiyi kapamak için bir ilikten geçirilir . Düğmeler ,
=FERMUAR=.
MERDİVENLER 8. HAFTA.
*SAYA YAPIMINDA KULLANILAN TAKVİYE MALZEMELERİ
METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 14.hafta
 Türkiye'nin yanı sıra, Tunus, Fas ve Cezayir de dahil olmak üzere bütün Arap ülkelerinde, İran'da ve Ermenistan'da aynı adla kullanılan iri gövdeli,
KÜREK SETİ.
Teknik Malzemeler – Toz ve toz torbaları
PLASTİK KÜTLE ŞEKİL VERME
Kereste ve Mobilya Kriterleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

MOBİLYA ÜRETİMİNDE KULLANILAN AKSESUARLAR VE GEREÇLER

Yardımcı Gereçler A-Vida ve çiviler B-Dübeller ve takozlar C-Çektirmeler ve modül bağlantılar D-Raylar ve makaralar , E-Kilitler F-Düşer kapak makasları , G-Menteşeler H-Kulplar ve saplar , I-Çıtçıtlar

AĞAÇ VİDALARI Ahşap parçalarının birbirine sökülebilir biçimde veya ahşap parçaya metal gereci bağlamaya yarayan ucu metal gerece ağaç vidası denir.

AĞAÇ VİDALARI

AĞAÇ VİDALARI

MENTEŞELER Kapı, pencere, mobilya ve sandık kapağı gibi elemanları gerektiğinde açılıp kapanacak biçimde yerine tutturmaya yarayan metal gereçlere menteşe denir. Menteşeler: yumuşak demir, paslanmaz çelik, pirinç, bronz, plastik ve krom nikel levhalardan ve profillerden yapılır.

Düz Yaprak Menteşeler Bu menteşeler iki yaprak ve milden oluşurlar. Milleri sabit, sökülebilir ve dekoratif olanları vardır.

Düz Yaprak Menteşeler

Tas Menteşeler Bu menteşeler yeni tip menteşeler olup son yıllarda bindirme kapaklarda çok sayıda kullanılmaktadır. Plastik, metal ve plastik metal kombinasyonları vardır.

Tas Menteşeler

Milli (Pimli) Menteşeler Bu menteşelerin: yaprakları düz lama biçiminde, yapraklarından biri düz diğeri stoplu olan tipleri vardır.

Açılır Kapanır (kitabeli) Masa Menteşeleri Bu menteşeler özellikle ortadan büyüyen masalarda orta tabla parçalarının birbirine tutturulmasında kullanılırlar.

Açılır Kapanır (kitabeli) Masa Menteşeleri

Çift Kapak Menteşeleri Bu menteşeler elbise dolabı, salon gibi çok bölmeli dolaplara üstten bindirme kapakların takılmasında büyük kolaylık sağlamışlardır.

Bindirme Kapak Menteşeleri Bu menteşeler de tas menteşeler gibi özellikle bindirme kapaklara takılmak üzere yapılmışlardır. Yapı bakımından çift kapak menteşelerine benzerler.

Özel ve Yeni Tip Menteşeler Son yıllarda mobilyalara takılmak üzere yeni birçok menteşe tipi yapılmakta ve piyasaya sürülmektedir. Katlanır kör kapak menteşesi Cam Menteşesi

Karyola Menteşeleri MENTEŞELER Bu menteşeler karyolaların baş ve ayak uçları ile yan kayıtlarını sökülebilir biçimde birbirine tutturmaya yarayan gereçlerdir.

Karyola Menteşeleri

KİLİTLER Kilitler mobilya, kasa, sandık ve benzeri eşyaların kapakları ile bina kapılarına takılan ve bunları anahtar kullanmadan açılamayacak biçimde kapalı tutmaya yarayan ve özel anahtarı ile açılabilen metalden yapılmış mekanizmalardır.

Modern kilitler Kilitler mobilya, kasa, sandık ve benzeri eşyaların kapakları ile bina kapılarına takılan ve bunları anahtar kullanmadan açılamayacak biçimde kapalı tutmaya yarayan ve özel anahtarı ile açılabilen metalden yapılmış mekanizmalardır.

SAPLAR ve KULPLAR Sap, kullanıldığı yere göre değişik anlamlar taşıyan bir kelimedir. Mobilya kapaklarına takılan saplar; mobilya çekmece kapaklarını açmak veya kapamak için kapağa takılan ağaç,metal, plastik ve metal-plastikten yapılmış kare, dikdörtgen, yuvarlak veya çok değişik biçimli tutamaklara denir.

Plastik ve Metal Saplar Bu saplar, tornada çekilmiş veya freze makinasında yapılmış ağaç saplara benzediği gibi, daha değişik biçimlerde ve kalıpla plastikten yapılır.

Metal Saplar   Metal saplar pirinç, bakır, alüminyum, nikelaj yapılmış demir gibi metallerden yapılır.

Tas Kulplar Tas kulpların paslanmaz çelik, nikelajlı demir, pirinç ve ağaçtan yapılmış olanları vardır.

Modern ve Yarı Klasik Kulplar Modern ve yarı klasik kulplar da pirinç ve demirden dökülüp nikelaj yapılır. Bunların da çok değişik biçimde yapılmış olanları vardır.

KAPSÜLLER ve PİMLER Mobilyacılıkta ağaç veya cam rafları taşımak için mobilyanın yan tablalarına açılan deliklere çakılan, içi delik gereçlere kapsül; kapsüller içine yerleştirilen silindirik, yassı ve “L” biçimli gereçlere de pim denir.

KAPSÜLLER ve PİMLER

KAPSÜLLER ve PİMLER

KAPSÜLLER ve PİMLER

ÇITÇITLAR Mobilya kapaklarını ve kapılarını kilitleme ve sürgülemenin dışında kapalı tutmaya yarayan ve az bir kuvvetle açılıp kapanmasını sağlayan metal veya plastikten yapılmış gereçlere çıtçıt denir.

SÜRGÜLER Mobilya kapaklarını ve kapılarını kilitleme ve sürgülemenin dışında kapalı tutmaya yarayan ve az bir kuvvetle açılıp kapanmasını sağlayan metal veya plastikten yapılmış gereçlere çıtçıt denir.

RAYLAR ve MAKARALAR Ray ve makaralar sürme kapılarla kapakların daha kolay açılmasını ve kapanmasını sağlamak amacıyla yapılmış gereçlerdir.

ÇEKMECE RAYLARI Çekmece rayları, çekmeceleri daha kolay açıp kapamak ve gerektiğinde mobilyanın dışına kadar çekebilmek amacıyla yapılmışlardır.

ÇEKMECE RAYLARI

ÇEKMECE RAYLARI

ÇEKMECE RAYLARI

ZİNCİRLER ve MAKASLAR Zincirler ve makaslar düşme kapaklı mobilyalarda, açıldığı zaman düşme kapağın yatay konumda durmasını sağlamak için kullanılırlar.

ZİNCİRLER Mobilya zincirleri birçok değişik tipte yapılmıştır. Bunların halkaları kaynaklı ve zorlayınca uzamayan türleri diğerlerine tercih edilir.

MAKASLAR Seri üretim yöntemlerinin gelişmesi ile birlikte vidalı ve stoplu makaslar yapılmıştır.

AYAK ALTI GEREÇLERİ Bu gereçler mobilya ayaklarının yere basan kısımlarının altına, çevresine ve hem altını hem çevresini kapatacak biçimde de yapılmış koruyucu ve süs gereçleridir.

Kapsüller ve Kabaralar Kapsüller ve kabaralar sandalye, koltuk orta masası ve sehpa ayaklarının altı ile bazı küçük dolapların ayak altlarına çakılan tepesi bombeli, ucu çivili veya tırnaklı gereçlerdir.

Bilye ve Tekerlekler Ayak altı bilya ve tekerlekleri çay arabaları, televizyon dolapları ağır koltuk ve kanepelerle sık sık yer değiştirilen daktilo masaları ve döner oturaklı büro koltuklarına takılır.

PLASTİK ve METAL BAĞLAMA GEREÇLERİ Bunlar orta sert ve sert plastikten kalıpta basılmış ve kullanılma amacına uygun biçimlerde yapılmış gereçlerdir.

CAM, AYNA ve MERMER BAĞLANTI GEREÇLERİ Bu gereçler özellikle cam, ayna ve mermer gibi kırılgan ve delinmesi zor gereçlerin masa, sehpa, ayna çerçevesi ve alt konstrüksiyona bağlanmasında kullanılır.

ÇEKTİRMELER Çektirmeler sökülebilir (portatif) giysi, yemek ve salon dolaplarının tablalarını birbirine tutturmak için yapılmış metal gereçlerdir.

ÇEKTİRMELER

ÇEKTİRMELER

ÇEKTİRMELER

ÇEKTİRMELER

ASKILIK ELEMANLARI Genellikle evlerin giriş yerlerinde kullanılan; portmantolara, askı tahtalarına, hollere ve kapı arkalarına asılan askı tahtalarına vidalanarak palto, manto ve diğer giyim eşyalarını asmaya yarayan metal gereçlere askılık denir.