Bilgisayar Görmesi Ders 9:Korelasyon ve İki Boyutlu Dönüşümler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 10. Ders.
Advertisements

Matlab’da Diziler; Vektörler ve Matrisler
Diferansiyel Sürüş Sistemi E-posta:
DİZİLER – I. Kısım YRD.DOÇ.DR. CİHAD DEMİRLİ
Geometrik Dönüşümler.
KONU :GÖRÜNTÜNÜN GEOMETRİK MODELLERİNİN KURULMASI
Bilgisayar Programlama Güz 2011
Simetri ekseni (doğrusu)
Bilgisayar Programlama
5 EKSENLİ ROBOT KOLUNUN YÖRÜNGE PLANLAMASI ve DENEYSEL UYGULAMA
Baz Değişimi Bir sorun için uygun olan bir baz, bir diğeri için uygun olmayabilir, bu nedenle bir bazdan diğerine değişim için vektör uzayları ile çalışmak.
Final Öncesi.
Final Öncesi.
SEDA ARSLAN TUNCER Android işletim sisteminde RGB histogram değerlerinin gerçek zamanlı olarak elde edilmesi SEDA ARSLAN TUNCER
Tanımlayıcı İstatistikler
DÖNME YANSIMA ÖTELEME.
Olasılık Dağılımları ♦ Gazın her molekülü kendi hızına ve konumuna sahiptir. ♦ Bir molekülün belli bir hıza sahip olma olasılığı hız dağılım fonksiyonu.
MATLAB’ de Programlama
OPENCV İLE STEREO GÖRÜNTÜLERDEN DERİNLİK KESTİRİMİ
Nesneye Dayalı Programlama
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
Bölüm 4: Sayısal İntegral
Devirme 9 Nisan 2017.
OLASILIK ve KURAMSAL DAĞILIMLAR
Bölüm 4 İKİ BOYUTTA HAREKET
DÖNÜŞÜM GEOMETRİSİ ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELER
ÖRÜNTÜLER, ÖTELEME VE SÜSLEMELER
Bölüm 3 BİR BOYUTLU HAREKET
BM-103 Programlamaya Giriş Güz 2014 (9. Sunu)
Bilgisayar Programlama Güz 2011
E ÖDEV KULLANICISI.
BAĞINTI & FONKSİYONLAR.
BİLGİSAYAR GRAFİĞİ Ders 5:PROJEKSİYONLAR
Bilgisayar Grafikleri Ders 4: 2B Homojen koordinat
Bilgisayar Grafikleri Ders 3: 2B Dönüşümler
MATEMATİK MÜFREDATI EKLENEN-ÇIKARTILAN KONULAR
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
Olasılık Dağılımları ve Kuramsal Dağılışlar
AYNA VE DÖNME SİMETRİSİ
Bilgisayar Görmesi Ders 7:Filtreler
Bilgisayar Görmesi Ders 5: İstatistiksel İşlemler
Grafik ve Animasyon.
Bilgisayar Görmesi Ders 8:Kenar Bulma
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
Bilgisayar Görmesi Ders 6: İstatistiksel İşlemler Matlab Uygulamaları
Bilgisayar Görmesi Ders 10:Parçalara Ayırma
Bilgisayar Grafikleri Ders 5: 3B Homojen koordinat
BİÇİMSEL (MORFOLOJİK) GÖRÜNTÜ İŞLEME
OTO1004 Bilgisayar Destekli Mühendislik Dersi Sunu No:01 Öğr. Gör. Dr. Barış ERKUŞ.
Yrd.Doç.Dr.Esra Tunç Görmüş
UZAMSAL FİLTRELEME.
Rastgele Değişkenlerin Dağılımları
DİJİTAL GÖRÜNTÜ İŞLEME Y. Doç. Dr. Esra Tunç Görmüş
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Lineer cebrin temel teoremi-kısım 1
YER FOTOGRAMETRİSİ (2014) SUNU III Doç. Dr. Eminnur Ayhan
YER FOTOGRAMETRİSİ (2014) Doç. Dr. Eminnur Ayhan
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 6: Diziler
SAYISAL GÖRÜNTÜ TEMELLERİ
FOTOGRAMETRİ - I Sunu 3- 3 Eminnur Ayhan
FOTOGRAMETRİ - I Sunu 5 Doç Dr. Eminnur Ayhan
Genel Fizik Ders notları
ÇOK BOYUTLU İŞARET İŞLEMENİN TEMELÖZELLİKLERİ
Öteleme-Yansıma-Döndürme Bileşke Dönüşüm
YER DEĞİŞTİRME VE DEĞER DÖNÜŞTÜRME ÖZELLİĞİNE SAHİP GÖRÜNTÜ ŞİFRELEME ALGORİTMALARININ ANALİZİ Erdal GÜVENOĞLU Nurşen SUÇSUZ 
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MOHR DAİRESİ DERS NOTLARI M.Feridun Dengizek.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MONİTÖRLER.
Öteleme-Yansıma-Döndürme Bileşke Dönüşüm
Sunum transkripti:

Bilgisayar Görmesi Ders 9:Korelasyon ve İki Boyutlu Dönüşümler Yrd. Doç. Dr. Serap KAZAN

Korelasyon Korelasyon bir görüntüde bilinen bir şeklin varlığını tespit etmek için kullanılır. Bir görüntüde arama yapan bu yaklaşımın birçok dezavantajı vardır. Nadiren görüntüdeki nesnenin yönü ve gerçek boyutu bilinebilir. Ayrıca, bunlar bir nesne için bilinse bile bütün nesneler için tutarlı olması çok zordur.

Korelasyon Sabit bir kamera kullanan bir bisküvi üreticisi bir tepsideki iyi biçimli yuvarlak bisküvilerin sayısını template eşlemesi ile sayabilir. Bununla birlikte eğer görev, sonar bir görüntüdeki batık bir gemiyi aramak ise korelasyon kullanmak için en iyi yöntem olmayacaktır.

Korelasyon Klasik korelasyon template’in ortalamasını ve altındaki görüntünün ortalamasını göz önünde bulundurur. Sabit bir görüntüde örneğin görüntü boyunca sabit bir aydınlık ve piksel değerlerinin dağılımının sabit olduğu görüntüde korelasyon aşağıda gösterilen teknikteki gibi konvolüsyon olarak basitleştirilebilir.

Korelasyon Korelasyon template eşlemesinin nerede olduğunu bulmak için kullanılır, Eğer N x M’lik bir görüntü I(X,Y) ile ve n x m’lik bir template t(i,j) ile gösteriliyorsa;

Korelasyon

Korelasyon A görüntü boyunca sabittir, dolayısı ile ihmal edilebilir. B, t ile I’nın konvolüsyonudur. Eğer görüntünün ortalama ışık yoğunluğu sabit ise C sabittir.

Korelasyon Bu, çarpma, kare alma ve toplama içeren korelasyonu çarpma ve toplama içeren konvolüsyon olarak azaltır. Böylece, eğer ışık yoğunluğu görüntü boyunca sabit ise korelasyon yerine konvolüsyon kullanmaya değer.

Matlab C = CONV2(A,B) ; %konvolüsyon R = CORR2(A,B); %korelasyon

Örnek uygulama

Örnek uygulama Sağlam matkap ucu

Örnek uygulama Elde edilen korelasyon görüntüsü

Örnek uygulama Elde edilen korelasyon yüzeyi

İki boyutlu geometrik grafik dönüşümleri Bir görüntüyü yaklaştırmak, uzaklaştırmak, döndürmek, ötelemek genellikle faydalıdır. Bu operasyonlar Bilgisayar Grafiklerinde ve çoğu matematiği kapsayan grafik tekslerinde çok yaygındır. Bununla birlikte Bilgisayar grafikleri dönüşümleri iki boyutlu nesne koordinatlarından yeni iki boyutlu nesne koordinatları oluşturur. Örneğin eğer (x’, y’) yeni koordinatlar ve (x, y) orijinal koordinatlar ise (x’, y’) = f(x, y) eşlemesi oluşturulur.

İki boyutlu geometrik grafik dönüşümleri Bu, görüntü işlemede tatmin edici bir yaklaşım değildir. Görüntü işlemede x, y ve x’, y’ değerleri tamsayı değerlerdir. Bütün x ve y değerleri için tanımlanmış olan f fonksiyonu, bütün x’ ve y’ değerleri için tanımlanmamış olabilir. f’in F olarak adlandırılan kayıplı ters dönüşümünü hesaplamak gerekir. Böylece yeni görüntüdeki her bir piksel için eski görüntüden gelen bir yoğunluk değeri tanımlanır.

İki boyutlu geometrik grafik dönüşümleri İki problem ile karşılaşılır; 1. 0 ≤ x ≤ N-1, 0 ≤ y ≤ M1 değer aralığı F fonksiyonu ile adreslemek için yeterli genişlikte olmayabilir. Örneğin bir görüntü merkez pikseli etrafında 90 derece döndürüldüğünde eğer görüntü 1:1 oranında değilse, görüntünün bir kısmı ekranın altında ve üstünde gözükmeyecektir ve yeni görüntü ekran için yeterli genişlikte olmayacaktır.

İki boyutlu geometrik grafik dönüşümleri 2. Her (x’, y’) pozisyonu için (x, y) pozisyonu haricinde yeni grilik seviyelerine ihtiyaç duyulur. Böylece yeni dizi pozisyonu veren bir fonksiyona ve eski diziye ihtiyaç duyulur. I(x, y) = F(eski görüntü, x’, y’)

İki boyutlu geometrik grafik dönüşümleri f’(x’,y’)’nün (x’,y’) tamsayı çiftini vermesi olası olmadığından eski görüntünün bir arguman olarak verilmesi gerekir. Üretilen x ve y değerlerinin basitçe yuvarlanması veya f’(x’,y’) pozisyonu etrafındaki piksellerin ortalaması kullanılabilir. Grafikteki matris yöntemini kullanmak hala mümkündür. Orijinal piksel pozisyonunun hesaplanması için sonuç piksel pozisyonuna ters dönüşüm uygulanabilir. So as to: -mek için, amacıyla

İki boyutlu geometrik grafik dönüşümleri x yönünde sx ile ve y yönünde sy ile ölçekleme (yaklaştırma ve uzaklaştırmaya denktir)

İki boyutlu geometrik grafik dönüşümleri x yönünde tx ile ve y yönünde ty ile öteleme (kamerayı sağa, sola, yukarı ve aşağı çevirmeye denktir)

İki boyutlu geometrik grafik dönüşümleri Bir görüntüyü saat yönünün tersinde döndürme

İki boyutlu geometrik grafik dönüşümleri Bir görüntüyü yatay yönde germe

İki boyutlu geometrik grafik dönüşümleri Bir görüntüyü dikey yönde germe

Ters Dönüşümler x yönünde sx ile ve y yönünde sy ile ölçekleme (yaklaştırma ve uzaklaştırmaya denktir).

Ters Dönüşümler x yönünde tx ile ve y yönünde ty ile öteleme (kamerayı sağa, sola, yukarı ve aşağı çevirmeye denktir)

Ters Dönüşümler Bir görüntüyü saat yönünde döndürme. Bu dönme orijini normal grafik orijini olarak kabul eder ve yeni görüntü eski görüntünün  ile saat yönünde döndürülmüş halidir.

Geometrik Dönüşümler Bu dönüşümler dönüşüm matrislerinin çarpılması ile ve görüntüye uygulanması ile kombine edilebilir.

Matlab’de örnekler Ölçekleme Döndürme im=imread('C:\lena512.JPG'); tform = maketform('affine', [0.5 0 0; 0 0.5 0; 0 0 1]); imt = imtransform(im, tform); Döndürme tform = maketform('affine', [cos(0.52) –sin(0.52) 0; sin(0.52) cos(0.52) 0; 0 0 1]); imshow(imt);

Matlab’de örnekler Yatay yönde germe Dikey yönde germe im=imread('C:\lena512.JPG'); Yatay yönde germe tform = maketform('affine', [1 0 0; 0.3 1 0; 0 0 1]); imt = imtransform(im, tform); Dikey yönde germe tform = maketform('affine', [1 0.3 0; 0 1 0; 0 0 1]); imshow(imt);

Matlab’de örnekler Aynalama L1=fliplr(im); L2=flipud(im);

Renkli resim için aynalama I = imread('onion.png'); I2 = flipdim(I ,2); %# horizontal flip I3 = flipdim(I ,1); %# vertical flip I4 = flipdim(I3,2); %# horizontal+vertical flip subplot(2,2,1), imshow(I) subplot(2,2,2), imshow(I2) subplot(2,2,3), imshow(I3) subplot(2,2,4), imshow(I4)