Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FOTOGRAMETRİ - I Sunu 5 Doç Dr. Eminnur Ayhan 17.06.2018.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FOTOGRAMETRİ - I Sunu 5 Doç Dr. Eminnur Ayhan 17.06.2018."— Sunum transkripti:

1 FOTOGRAMETRİ - I Sunu 5 Doç Dr. Eminnur Ayhan

2 FOTOGRAMETRİDEKİ KOORDİNAT SİSTEMLERİ

3 FOTOGRAMETRİDEKİ KOORDİNAT SİSTEMLERİ
1 - Sayısallaştırma Sistemi Dijital Fotogrametride (Piksel Koordinat sistemi) Scanner veya dijital kameradan alınmış veri Analitik Fotogrametride ( Komparator (sayısallaştırma) koordinat sistemi) 2 - Görüntü (Resim, Kamera) Koordinat Sistemi  x’, y’ , z’; x”, y”, z”: resim koordinat sistemleri ( I. ci ve II ci resim için) 3 - Model Koordinat Sistemi x, y, z : Model koordinat sistemi ( başlangıç sol resmin koordinat sistemi alınmıştır.) - Çekim Koordinat Sistemi X,Y,Z : çekim koordinat sistemi - Ülke koordinat sistemi (nirengi koordinat sistemi) X(g), Y(g), Z(g) : Ülke koordinat sistemi (nirengi koordinat sistemi), (Geocent Universal Space Rectangular Coor. Sys.). Bu sistemde X(g), Y(g) elipsoid üzerinde tanımlanır. Z(g) (=H) jeoide göre belirlenir. (= Jeodezik koordinat sistemi)

4 Fotogrametride Koordinat Sistemleri

5 Kamera (Görüntü) Koordinat sistemi

6 Komparator ( Sayısallaştırıcı (vektör)) Koordinat Sistemi

7 Komparatorlar

8 Komparatorda Koordinat Ölçme

9 Dijital Görüntülerde Koordinat Ölçme

10 Komparator-Resim Koordinat Dönüşümü

11 Komparator-Resim Koordinat Dönüşümü

12 Komparator-Resim Koordinat Dönüşümü Yöntemleri

13 Dönüşüm – Olası Durumlar

14 Benzerlik ( Helmert ) Dönüşümü

15 Benzerlik ( Helmert ) Dönüşümü

16 Benzerlik ( Helmert ) Dönüşümü - Özet

17 BENZERLİK ( Helmert) DÖNÜŞÜMÜ
Bir dönüşüm geometrik şekillerin biçimlerini koruyorsa buna benzerlik dönüşüm denir. Bu grup dönüşümlerde, düzgün geometrik şekillerin kenarları aynı oranda küçülür yada büyür. Açıların mutlak değerleri değişmez kalır. Kısacası şekiller dönüşümden sonra esas şekle benzerdirler.  Bu dönüşümde koordinat sistemleri arasındaki dönüşüm parametrelerini belirlemek için her iki sistemde de, koordinatları belli olan iki noktaya ihtiyaç vardır.

18 BENZERLİK ( Helmert) DÖNÜŞÜMÜ

19 Benzerlik ( Helmert ) Dönüşümü - Özet

20 Benzerlik Dönüşümü (x ve y yönünde ölçek, Eksenlerin dik olmaması (non-orthogonality))

21 AFİN DÖNÜŞÜMÜ Afin Dönüşümü Benzerlik Dönüşümüne göre daha genel bir dönüşümdür. Bu dönüşümde, Doğrudaşlık özelliği korunur Paralel doğrular dönüşümden sonra yine birbirine paraleldir. Kesişen doğrular gene dönüşümden sonra kesişirler, Açılar değişirler, dolayısıyla şekli benzerliği söz konusu değildir. Yöne bağlı olarak ölçek değişir. Bir başka deyişle belirli bir yön için ölçek değişmez. Bir doğru üzerindeki doğru parçalarının karşılıklı oranları değişmez kalır.

22 AFİN DÖNÜŞÜMÜ

23 Afin Dönüşümü

24 Afin Dönüşümü-Bilineer ve Projektif Transformasyon

25 PROJEKTİF DÖNÜŞÜM Doğrusal dönüşümlerin en geneli projektif dönüşümdür. Afin dönüşümler projektif dönüşümün bir alt grubunu oluştururlar. Bu dönüşümün özelliği;  Doğrudaşlık: Aynı doğru üzerindeki noktalar dönüşümünden sonra da bir doğru üzerindedir. Çifte oran: Bir doğru parçası üzerindeki dört nokta için yazılacak doğru parçalarının oranları değişmez, kalır. Bu dönüşümde, iki düzlem arasındaki, paralel olup olamam durumuna ve izdüşümün merkezsel veya paralel olmasına bakılmaksızın, dönüşüm yapmak mümkündür.Bilinmeyen sayısı 8’dir. Çözüm için en az 4 noktaya ihtiyaç vardır. Nokta sayısı fazla ise dengelemeli çözüm gerekir.Düzeltme denklemleri bilinmeyen parametrelere ve düzeltmelere göre lineer olmadıkları için parametrelerin yaklaşık değerleri ile denklemler lineer hale getirilir ve daha sonra çözüme geçilir.

26 İç Yöneltme Elemanlarının Hesabı

27 İç Yöneltme Elemanlarının Hesabı

28 Piksel-Resim Koordinat Dönüşümü

29 Sensor X=6.75 cm = r , Sensor Y=10.35 cm = c dx=dy= 9 µm
Sensör boyutları 6.75×10.35 cm’lik bir dijital kamera ile üretilen görüntü üzerinde asal noktanın resim koordinat sisteminde koordinatları (0.180, mm)’dir. Bu noktanın piksel koordinat sisteminde koordinatlarını bulunuz ve şekil üzerinde gösteriniz. (Piksel boyu: 9 µm) Sensor X=6.75 cm = r , Sensor Y=10.35 cm = c dx=dy= 9 µm xr= mm yr= mm İSTENEN DEĞERLER xpix, ypix ?, ?

30 Uygulama: DMC_II_230 Kamera

31


"FOTOGRAMETRİ - I Sunu 5 Doç Dr. Eminnur Ayhan 17.06.2018." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları