REDOKS TEPKİMELERİ. 2 Elektron alış-verişi olan kimyasal tepkimelere redoks tepkimeleri denir. Denklemde nötral (yüksüz) durumda olan çinko (Zn), +2 değerlikli.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
Advertisements

PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ OKAN DEGİRMENCİ 8-H / 571.
reaktif1 + reaktif2  ürün(ler)
Deney No: 7 İndirgenme-Yükseltgenme Reaksiyonları
Yükseltgenme/İndirgenme (Redoks) Reaksiyonları
Kimyasal tepkimeler.
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
Bileşikler ve Formülleri
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Elektrokimya Kimyasal olaylardan yararlanarak elektrik enerjisi elde etmeyi yada elektrik enerjisinden yararlanarak kimyasal olayları gerçekleştirmeyi.
Kimyasal maddeler. Mol kavramı. Denklem denkleştirme.
Kimyasal Bileşikler.
Kimyasal Tepkimeler.
Genel Kimya I (KİM-153) Öğretim Yılı Güz Dönemi
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
Yükseltgenme-İndİrgenme (Redoks) Tepkİmelerİ
KİMYASAL TEPKİMELER.
9. SINIF KİMYA MART.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
FEN ve TEKNOLOJİ / KİMYASAL TEPKİMELER
FEN ve TEKNOLOJİ / TEPKİME DENKLEMLERİ
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
YÜKSELTGENME – İNDİRGENME
Deney No: 2 Yer Değiştirme Reaksiyonlarının İncelenmesi
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
Fiziksel ve Kimyasal Olaylar
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
BEŞİNCİ HAFTA Gravimetrik ve volümetrik analiz. Eşdeğer kütle ve normalite. Denklem denkleştirme. 1.
Yükseltgenme-İndirgenme (Redoks) Tepkimeleri
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
BİLEŞİKLER 2. Ünite 1. Bölüm: Bileşikler Nasıl Oluşur?
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
ELEKTROKİMYA.
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
ATOM KAVRAMLARI. ATOMUN YAPISI Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya döner. Sayfa.
KİMYASAL REAKSİYONLARDA KÜTLE İLİŞKİLERİ
Adı ve soyadı: İlayda GÜNEŞ Numarası:
YÜKSEK TÜRK ! SENİN İÇİN YÜKSEKLİĞİN HUDUDU YOKTUR. İŞTE PAROLA BUDUR.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
Yükseltgenme-İndirgenme (Redoks) Tepkimeleri
METALİK BAĞLAR   Metallerin iyonlaşma enerjileri ile elektronegatiflikleri oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak metal atomlarının en dış elektronları.
TOPRAK OLUŞUMUNDA MEYDANA GELEN KİMYASAL OLAYLAR
Bölüm 4: Kimyasal Tepkimeler
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Bölüm 5: Sulu Çözelti Tepkimelerine Giriş
Atomlar, Moleküller, İyonlar
YÜKSEK TÜRK ! SENİN İÇİN YÜKSEKLİĞİN HUDUDU YOKTUR. İŞTE PAROLA BUDUR.
Sunum transkripti:

REDOKS TEPKİMELERİ

2 Elektron alış-verişi olan kimyasal tepkimelere redoks tepkimeleri denir. Denklemde nötral (yüksüz) durumda olan çinko (Zn), +2 değerlikli Cu iyonlarına 2 e- verir ve +2 değerliğe yükseltgenir. Çinkonun verdiği 2e - ‘u alan Cu +2 iyonları bu elektronlarla nötral duruma indirgenir. Bu durum elementlerin e- alış-verişini gösteren yarı-iyonik denklemlerle ifade edilir: Yarı-iyonik denklemler: Zn o -2e-  Zn +2 (Yükseltgendi)‏ Cu +2 +2e-  Cu o (İndirgendi)‏

Redoks Tepkimelerinde Sıkça Kullanılan Kavramlar

4 İndirgenme: Bir reaksiyonda bir elementin e- alarak değerliğinin daha küçük bir sayıya düşmesi halidir. Örneğimizde bakır indirgenmiştir. İndirgen: Karşısındaki element veya iyona e- vererek onun değerliğinin düşmesini sağlayan maddeye denir. Çinko indirgendir. Yükseltgenme: Bir reaksiyonda bir element veya iyonun e- kaybederek değerliğinin artmasına denir. Örneğimizde çinko yükseltgenmiştir. Magnezyum, oksijen içinde parlak bir şekilde yanar. Su ve CO 2 içinde de yanar. Bu nedenle Mg yangınlarını söndürmek oldukça zordur. 2 Mg (k) + O 2 (g)  MgO (k)‏ Magnezyum tozu ayrıca havai fişeklerin yapımında kullanılır. Yükseltgen: Bir element veya iyonun karşısındaki element veya iyondan e- alarak onun değerliğinin artmasını sağlayan maddeye denir. Değerlik: Tepkimede tüm kimyasal bileşikleri iyonik karakterliymiş gibi kabul edip bu iyonların yük sayısına denir.

Bazı Elementlerin Değerlikleri

6 Süperoksit Oksijen: Peroksitleri (O 2 -2 ) ve süperoksitleri (O 2 -1 ) hariç tüm bileşiklerinde -2 değerliklidir.Peroksitlerinde -1, süperoksitlerinde -1/2 değerliklidir. 2 NaO 2 → Na 2 O 2 + O 2 Hidrojen: Hidrürleri hariç tüm bileşiklerinde +1 değerlikli olup hidrürlerinde -1 değerliklidir. Halojenler: Genellikle bileşiklerinde -1 değerliklidir. 1A grubu +1, 2A grubu +2 değerliklidir. Peroksit Oksit Süperoksitler, itfaiyecilere hızlı oksijen sağlayıcı olarak kullanılır. Uzay Mekiği ana motoru hidrojen yakar ve neredeyse görünmez bir alev oluşturur.

Redoks Tepkimelerinin Denkleştirilmesi

8 1)Önce reaksiyona giren element ve bileşiklerin değerlikleri belirlenir. 2)İndirgen ve yükseltgenler tespit edilir. 3)İndirgenen ve yükseltgenenlere göre ayrı ayrı e- alış-verişini gösteren iyon denklemleri yazılır. 4)Bu iyon denklemleri üzerinden e- dengesi kurulur ve bu dengenin bütün reaksiyona yansıtılabilmesi için gerekli koşul tespit edilir. 5)Bu şarta göre toplu reaksiyonda kütle dengesi kurulur.

9 Al + HCl  AlCl 3 + H 2 1 / Al o – 3e-  Al +3 yükseltgendi 3 / H + +1e-  H o indirgendi ____________________________________________ Al o – 3e-  Al +3 3H + +3e-  3/2 H o ______________________________________ Al + 3 H +  Al /2 H 2 Koşul: 1 Al o ‘a karşılık 3 H + tepkimeye girmeli.

10 S + HNO 3  H 2 SO 4 + NO 1 / S o – 6e-  S +6 yükseltgendi 2 / N +5 +3e-  N +2 indirgendi ____________________________________________ 1 / S o – 6e-  S +6 2 / N +5 +6e-  2 N +2 ______________________________________ S o + 2 N +5  S N +2 Koşul: 1 S o ‘e karşılık 2 N +5 tepkimeye girmeli.

Asidik ve Bazik Ortamda Redoks

12 Böyle ortamlarda redoks tepkimelerini denkleştirmek için; e - alış-verişine katılan elementler saptanır. e - dengesi sağlanır. Kütle dengesi sağlanır. Oksijen atomu eksik olan tarafa yeteri kadar H 2 O ilave edilir. Çözelti asidik ise hidrojen eksik olan tarafa yeteri kadar H + ilave edilir. Çözelti bazik ise hidrojen eksik olan tarafa yeteri kadar OH - iyonu ilave edilir. Buna göre son denklemde tekrarlanan birimler varsa bunlar toplanır veya çıkarılır.

13 - Asidik ortamda oluşan aşağıdaki tepkimenin katsayılarını denkleştiriniz. 1) e- dengesi: 5 / Fe +2 -1e-  Fe +3 yükseltgendi 1 / Mn e-  Mn +2 indirgendi ________________________________________________ Mn Fe +2  Mn Fe +3 2) Oksijen eksikliği H 2 O ilavesi ile giderilir. MnO Fe +2  Mn Fe H 2 O 3) Asidik çözeltide hidrojen eksikliği H + ile giderilir. 8H + +MnO Fe +2  Mn Fe H 2 O MnO Fe +2  Mn +2 + Fe +3

14 - Bazik ortamda oluşan aşağıdaki tepkimenin katsayılarını denkleştiriniz. 1) e - dengesi: 2 / Cr +3 -3e-  Cr +6 yükseltgendi 1 / I e-  I - indirgendi ________________________________________________ 2 Cr +3 + I +5  2Cr +6 + I - 2) Oksijen eksikliği H 2 O ilavesi ile giderilir. 2 Cr(OH) 3 + I O 3 -  2 CrO I - + H 2 O 3) Bazik çözeltide hidrojen eksikliği OH - ile giderilir. Negatif Yük yoğunluğu sol tarafta (-4) az. 4 OH Cr(OH) 3 + I O 3 -  2 CrO I H 2 O Cr(OH) 3 + I O 3 -  CrO I -

15 1) e - dengesi: 3 / S -2 -8e-  S +6 yükseltgendi 8 / N e-  N +2 indirgendi ________________________________________________ 3 S N +5  3 S N +2 2) Oksijen eksikliği H 2 O ilavesi ile giderilir. 3 CuS (k) + 8 NO 3 -  3 Cu SO NO 3) Asidik çözeltide hidrojen eksikliği H + ile giderilir. Negatif Yük yoğunluğu sol tarafta (-8) az. 8H CuS (k) + 8 NO 3 -  3 Cu SO NO + 4 H 2 O CuS (k) + NO 3 -  Cu +2 + SO NO - Asidik ortamda (HNO 3 içinde)oluşan aşağıdaki tepkimenin katsayılarını denkleştiriniz.

Bireysel Çalışma Bu bölümdeki örnekler cevapları ile birlikte verilmiştir.

17 Asidik ortamda meydana gelen aşağıdaki denklemleri denkleştiriniz. Çalışma Soruları: a. MnO Br - -> MnO 2 + BrO 3 - b. I 2 (k) + OCl-(su)  IO 3 - (su) + Cl-(su)‏ c. Cr 2 O 7 2- (su) + C 2 O 4 2- (su)  Cr 3+ (su) + CO 2 (g)‏ d. Mn(katı) + HNO 3 (su)  Mn 2+ (su) + NO 2 (g)‏ e. Cr 2 O 7 2- (su) + HNO 2(su) --> Cr 3+ (su) + NO 3 - (su) Çözümleri: a. MnO Br- + 2H +  MnO 2 + BrO H 2 O b. I 2 (k) + 5OCl-(su) + H 2 O  2 IO 3 - (su) + 5Cl-(su) + 2H+(su)‏ c. Cr 2 O 7 2- (su) + 3C 2 O 4 2- (su) + 14H + (su)  2 Cr 3+ (su) + 6CO 2 (g) + 7H 2 O d. Mn(katı) + 2HNO 3 (su) + 2H + (su)  Mn 2+ (su) + 2 NO 2 (g) + 2H 2 O e. Cr 2 O 7 -2 (su) + 3HNO 2(su) + 5H + (su)  2Cr 3+ (su) + 3NO 3 - (su) + 4H 2 O

18 Çalışma Soruları: MnO 4 - (su) + I - (su)  MnO 2 (s) + IO 3 - (su)‏ H 2 O 2 (su) + ClO 4 - (su)  O 2 (g) + ClO 2 - (su)‏ S 2 - (su) + I 2 (k)  SO 4 2- (su) + I - (su)‏ Çözümleri: 2MnO 4 - (su) + I - (su) + H 2 O  2MnO 2 (s) + IO 3 - (su) + 2OH - (su)‏ 2H 2 O 2 (su) + ClO 4 - (su)  2O 2 (g) + ClO 2 - (su) +2 H 2 O S 2 - (su) + 4I 2 (k) + 8OH - (su)  SO 4 2- (su) + 8I - (su) + 4 H 2 O Bazik ortamda meydana gelen aşağıdaki denklemleri denkleştiriniz.