Sevim Burçin CAN1, Ozan Devrim YAY2

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
Advertisements

BİTKİLERİN BESLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR:
(Radio Detection and Ranging)
İleri Sayısal Haberleşme
Spektral Bantlar Bantlar Dalga Boyu (nm) Kullanım alanları Mavi
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009
FOTOĞRAFİK SİSTEMLER Cisimlerin optik olarak resim düzlemine izdüşürülen görüntüleri fotoğraj filmi üzerine kaydedilir. Görüntünün kaydedildiği fotoğraf.
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
TÜRKİYE’DE İKLİM.
DÜNYAMIZ.
MEVSİMLER.
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
GÜÇ ELEKTRONİĞİ Doç. Dr. N. ABUT
III- Deneysel Çalışmalar IV-Sonuçlar ve Değerlendirme
CO2/OZON ABSORBSİYON KANALLARI VE IASI *CALBET, 2011 Çeviren: Celil Kaplan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Uzaktan Algılama Şubesi 1.
NOKTA KAYNAK HAVA KİRLİLİĞİ DAĞILIM MODELLEMESİ AERMOD
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
UYDU TABANLI ULUSAL VERİ ARŞİVİ
Hesaplanan Parametrelerin Hassasiyeti ve Güvenirlik Bölgesi
Atmosferik Kirleticiler
Hedef ve Amaçlar Çocuklara mevsim ve ayları öğretmek,bunları sırasıyla sayabilme becerisini kazandırmak. Mevsimlerin hangi aylardan oluştuğunu kavratmak.
Türkiye Fiziki Coğrafyası
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
UZAKTAN ALGILAMA FİZİK İLKELERİ
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
Toprak ve Havza Yönetimi Giriş Prof. Dr. Günay Erpul
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ
YRD. DOÇ. DR. BAHADIR NAMDAR 23 Şubat Haftası
D.M.İ. istasyon verilerinin durumu ve AYBE’de yapılan çalışmalar Ozan Mert Göktürk.
Yeryüzeyinin birim alanı tarafından absorblanan ortalama güneş radyasyonu 239 W/m2 dir. (S(1-  ))/4 = 1367(1-0.30)/4 = 239 W/m2 Gelen radyasyon.
KÜRESEL ISINMA FAHRİYE LİMAN 6/A 180.
USLE C FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
15. Ozon Paneli 18 Aralık 2014, ISTANBUL METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ARAŞTIRMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI Klimatoloji Şube Müdürlüğü OZON ve İKLİM MODEL WEB GÖSTERİMİ.
Türkiye ve Güneş enerjisi Türkiye'de güneş enerjisi ticari faaliyetler göz önüne alındığında daha çok düzlemsel güneş kolektörleri alanında gelişmiştir.
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
Sıklık Tabloları ve Tek Değişkenli Grafikler
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
IV. UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ SEMPOZYUMU(UZAL-CBS 2012) Ekim 2012, Zonguldak BİYOJENİK UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN EMİSYONLARININ.
Bölüm 03 Sayısal Tanımlama Teknikleri
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
DİJİTAL GÖRÜNTÜ İŞLEME
Sıklık Tabloları ve Sıklık Tablolarından Elde Edilen Tanımlayıcı İstatistikler.
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 4. HAFTA Doç. Dr. Hüseyin TUR
FOTOSENTEZ.
NDVI KAVRAMI, ÇALIŞMA ESASLARI ve BAZI BİTKİLERDEKİ UYGULAMA OLANAKLARI Ramazan KELEŞ Zir. Yük. Müh. 8 EYLÜL 2016 Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
H. K. KAPLAN, S. SARSICI, S. K. AKAY*
FOTOGRAMETRİ - I Sunu 3- 3 Eminnur Ayhan
MEVSİMLER VE AYLAR SEASONS AND MONTHS.
  İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkiler  Bitki Örtüsü Ve Hayvanlar Üzerindeki Etkiler  Malzemeler Ve Yapılar Üzerindeki Etkiler  Dünya Üzerindeki Uzun.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE GEZEGENLER
DİJİTAL GÖRÜNTÜ İŞLEME
ve Küresel İklim Değişimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
UZAKTAN ALGILAMA VERİLERİNİN ASTRONOMİK GÖZLEMLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Kazım KABA Doç. Dr. Cahit YEŞİLYAPRAK
Işık; Tüm canlılarda yaşamın devam edebilmesi için gerekli enerjiyi sağlayan en önemli iklim faktörlerinden birisidir. Işığın doğal kaynağı güneştir ve.
BÖLÜM 4: Hidroloji (Sızma) / Prof. Dr. Osman YILDIZ (Kırıkkale Üniversitesi)
Sunum transkripti:

Sevim Burçin CAN1, Ozan Devrim YAY2 BİYOJENİK UÇUCU ORGANİK BİLEŞİKLERİN EMİSYONLARININ MEVSİMLERE GÖRE DEĞİŞİMİNİN UYDU VERİLERİ DESTEĞİYLE BELİRLENMESİ Sevim Burçin CAN1, Ozan Devrim YAY2 1 Anadolu Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, 26555, Muttalıp Mevkii, Eskişehir, sbcan@anadolu.edu.tr 2 Yard. Doç. Dr., Anadolu Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, 26555, Muttalıp Mevkii, Eskişehir, odyay@anadolu.edu.tr

GİRİŞ Neden BVOC (Biyojenik Uçucu Organik Bileşikler) Emisyon Envanteri Hazırlanmalı? Atmosferde; BVOC Hidroksil Radikaller (OH) Ozon ve Azot Oksitler (NOx) Diğer Hidroksiller

BVOC Emisyon Envanteri: BVOC’lerin Emisyon miktarlarının mevsimlere göre değişimi Bitkilerin yaprak yoğunluklarının mevsimlere göre değişimi BVOC: -isopren (Işık ve Sıcaklığa Bağlı) -monoterpenler (Sadece Sıcaklığa Bağlı) (Işık ve Sıcaklığa Bağlı)

USGS Land Use / Land Cover System Biyojenik VOC emisyon envanterinin en önemli girdisi bitki örtüsü türüdür. Her bitkinin emisyon miktarları ve emisyon faktörlerinin farklı olması bitki türü özelliklerine bağlıdır. Bitki Örtüsü Veri Seti USGS tarafından hazırlanan ve güncel tutulan USGS Land Use / Land Cover System İncelenen bölgeye ait veri setinde 2 tanesi kentsel yerleşim bölgesi ve su kütlesi olmak üzere 12 çeşit bitki örtüsü Coğrafi Bilgi Sistemleri ile belirlenmiştir.

Antep Adana Hatay

F = D ε γ Biyojenik VOC Emisyon Modeli F yaprak emisyonunu, D yaprak yoğunluğunu, ε emisyon faktörünü, γ gerçek koşullar (PAR ve yaprak sıcaklığı) için düzeltme faktörü (Guenther vd., 1995): Emisyonlar sıcaklık ve güneş radyasyonuna göre değişmesi sebebiyle, Emisyon faktörü (ε) çoğunlukla PAR değerinin 1000 µmol m-2 s-1 ve yaprak sıcaklığının 303.15 K olduğu koşullara göre verilmektedir.

ε (Emisyon Faktörü): Emisyon faktörleri nedir ε (Emisyon Faktörü): Emisyon faktörleri nedir? Bitki gurupları sınıflandırılmasına göre belirlenir. Verilerin alındığı kaynak: (Karl ve ark, 2009) Sıcaklık: IPCC’den alınan verilerle; Maksimum(14:00’da) ve minimum(06:00’da) sıcaklıklar coğrafi bilgi sisteminde interpole edilerek tüm çalışma alanı için 24 saatlik sıcaklık verilerini içeren raster veri üretilmiştir,

PAR (Photosynthetically Active Radiation: Fotosentetik Olarak Aktif Radyasyon) ve Düzeltme Faktörü: PAR, görünür bölge radyasyonunun yaklaşık olarak yarısıdır. (EEA, EMEP/CORİNAİR Emission Inventory Guidebook,2004). Sıcaklık ve ışığın etkili olduğu emisyonlarda (İsopren ve bazı monoterpenler) düzeltme faktörü γ (Guenther vd., 1995): Coğrafi Bilgi Sistemleri’nde hesaplanan CL, PAR değerini CT ise sıcaklık değerini içeren bir değişkendir. Yalnızca sıcaklığın etkili olduğu emisyonlarda (monoterpenler) ise γ değeri şu şekilde verilmiştir: β: Ölçümlere dayalı ampirik sabit (1/K) T: Hava Sıcaklığı (K)

D (Foliar Density) Yaprak Yoğunluğu: Farklı türlerin karışımından oluşan bir bitki örtüsü aylık değişimler sergileyebilir. Yaprak yoğunluğu farklı bitki örtüsü türleri/grupları için belirlenmektedir. Varsayımlar ile elde edilen değerle Yaprak Yoğunluğu *Uydu Görüntüleri (NDVI) ile elde edilen değerler

Normalize Edilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi (NDVI) NDVI= (NIR – RED) / (NIR + RED) Landsat-8 uydusuna ait parçalı uydu görüntüleri Coğrafi Bilgi Sistemleri Progamında mozaik işlemi ile birleştirilerek görüntülenmiştir, mozaikleme işlemi sonrasında yine Coğrafi Bilgi Sistemleri Programı ile matematiksel işlemler yapılarak belirlenen günlere ait NDVI değerleri elde edilmiştir.

Bitkilerin fotosentez işlemi sırasında; Kırmızı ışık Bitkiler Yakın Kızıl Ötesi Elektromanyetik Dalga Bant-4: Kırmızı ışığın (RED: 0,61 μm – 0,69 μm dalga boyunda) yansımasını ölçen bir uydu görüntüsü, canlı bitki örtüsünün yoğun olduğu alanlarda düşük sayısal değerlere sahip olacaktır. Bant-5: Canlı bitki örtüsünün yoğun olduğu alanlar, yakın kızılötesi (0,7 μm ve daha yüksek dalga boyu) elektromanyetik enerjinin yansımasını ölçen bir uydu görüntüsünde yüksek sayısal değerlere sahip olacaktır

Şekil.2 4 Temmuz 2013 gününe ait bant-4 görüntüsü Şekil.4 4 Temmuz 2013 gününe ait NDVI değerleri

Şekil.5 24 Ekim 2013 gününe ait bant-4 görüntüsü Şekil.7 24 Ekim 2013 gününe ait NDVI değerleri

Şekil.8 13 Şubat 2014 gününe ait bant-4 görüntüsü Şekil.10 13 Şubat 2014 gününe ait NDVI değerleri

Şekil.11 2 Nisan 2014 gününe ait bant-4 görüntüsü Şekil.13 2 Nisan 2014 gününe ait NDVI değerleri

Uydu görüntüleri ile elde edilen verilerden yaprak yoğunluğunun hesaplanması: NDVI GVI (Guenther, 1995) GVI=100*(1+NDVI) Dm = Dp [ exp {ln(2) ( (G-G2) / (Gmax-G2) )} – 1 ] (G < G2 ) Dm = 0 (G > G2) Dm : Bir ay içerisindeki ortalama yaprak yoğunluğu (mean density) Dp : Maksimum yaprak yoğunluğu değeri (peak density) G : Belirli bir aya ait görüntüdeki her piksel değerine denk gelen GVI değeri Gmax :Bölgenin görüntüsünde her piksel değerine denk gelen elde edilmiş maksimum GVI değerleri. G2 : Sabit değer (Ağaç türlerinin olduğu alanlar için 110, geriye kalan diğer ekosistem türleri için ise 102 değerini alır.)

4 ay içinden seçilen her bir güne ait yaprak yoğunlukları Coğrafi Bilgi Sistemleri yardımıyla hesaplanmıştır. Şekil .14 4 Temmuz 2013 gününe ait bitki türlerinin yaprak yoğunluklarının dağılımı Şekil .15 24 Ekim 2013 gününe ait bitki türlerinin yaprak yoğunluklarının dağılımı

Şekil .16 13 Şubat 2014 gününe ait bitki türlerinin yaprak yoğunluklarının dağılımı Şekil .17 2 Nisan 2014 gününe ait bitki türlerinin yaprak yoğunluklarının dağılımı

BULGULAR Mevsimsel Değişimin Belirlenmesi Söz konusu dört ay için gün içinde emisyon miktarlarının maksimum olduğu saat 14:00’deki emisyon miktarları: Yaz aylarında (Temmuz); maksimum -maksimum ışık ve sıcaklık isopren ve -maksimum yaprak yoğunluğu (maksimum NDVI) monoterpen emisyonları Kış aylarında (Şubat); -minimum ışık ve sıcaklık minimum -minimum yaprak yoğunluğu (minimum NDVI) isopren ve monoterpen emisyonu

Şekil.18 4 Temmuz 2013 gününe ait saat 14:00'daki isopren emisyonu Şekil.19 4 Temmuz 2013 gününe ait saat 14:00'daki monoterpen emisyonu

Şekil.20 13 Şubat 2014 gününe ait saat 14:00'daki isopren emisyonu Şekil.21 13 Şubat 2014 gününe ait saat 14:00'daki monoterpen emisyonu

Gün İçinde Saatlik Değişimin Belirlenmesi Belirlenen Saatler: 08:00 11:00 14:00 17:00 Gün içinde maksimum sıcaklık ve ışık ile saat 14:00’da maksimum emisyon ve minimum sıcaklık ve ışık ile saat 08:00’da minimum emisyon hesaplanmaktadır.

Şekil.23 4 Temmuz 2013 gününe ait saat 08:00’daki monoterpen emisyonu Şekil.22 4 Temmuz 2013 gününe ait saat 08:00’daki isopren emisyonu

Şekil.24 4 Temmuz 2013 gününe ait saat 11:00’daki isopren emisyonu Şekil.25 4 Temmuz 2013 gününe ait saat 11:00’daki monoterpen emisyonu

Şekil.26 4 Temmuz 2013 gününe ait saat 14:00’daki isopren emisyonu Şekil.27 4 Temmuz 2013 gününe ait saat 14:00’daki monoterpen emisyonu

Şekil.28 4 Temmuz 2013 gününe ait saat 17:00’daki isopren emisyonu Şekil.29 4 Temmuz 2013 gününe ait saat 17:00’daki monoterpen emisyonu

SONUÇ Temel sonuç olarak ışık ve sıcaklığın yüksek olduğu zamanlarda yüksek değerlerde bulunan NDVI değerlerinden hesaplanan yaprak yoğunlukları da yüksek değerlere ulaşır. Buna bağlı olarak isopren ve monoterpen emisyonları yazın maksimum ve kışın minimum düzeydedir. Aynı şekilde gün içinde sıcaklık ve ışığın yüksek olduğu saatlerde de isopren ve monoterpen emisyonları artmaktadır.

TEŞEKKÜRLER