SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün kurubaklagiller tüketin. Sağlık Slayt Arşivi:
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET *** Sıcak sebze yemekleri, pilav ve makarnada fındık yağı ve mısırözü yağ karışımı ya da soya yağı ile ayçiçek yağı karışımı kullanın. *** Soğuk sebze yemeklerine salatalara zeytinyağı kullanın.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET 1 kg sebzeyi pişirmek için 3 – 4 çorba kaşığı sıvı yağ kullanın.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Günde en az 10 bardak su için. Her öğünden önce 1 – 2 bardak su için. Öğün sırasında ve hemen sonrasında su içmeyin. Öğünden iki saat sonra içebilirsiniz.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET ÖĞÜNLERİNİZİ DÜZENLİ TÜKETİN. ARA ÖĞÜNLERİNİZİ AKSATMAYIN. DÜZENLİ OLARAK YAPTIĞINIZ ARA VE ANA ÖĞÜNLER METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIR.
Mevsimsebzesi ve ve meyvesi tüketin. SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
Rafine (beyaz) tahıl ürünleri yerine tam taneli olanları tercih edin.
Tam taneli tahıl tahılın özü, kabuk dediğimiz kepeği ve tahılı sarıp onu besleyen doku olan endospermden oluşur.
Bir tahıl; az miktarda öz, %14.5 oranında kepek ve %83 oranında da endospermden oluşur. B vitaminleri, mineraller ve posa bu bileşenlerin içinde bulunur. İşlenen bir tahılda bunların kaybı olur.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Tuz tüketiminizi azaltın.
Süt-yoğurt ayran ekmek ayran ekmekcacık et-kurubaklagil HER ÖĞÜNDE 4 ANA BESİN GRUBUNDAN UYGUN MİKTARDA TÜKETİN. sebze
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Uygun pişirme yöntemleri kullanın. Mangal, kızartma, tütsüleme yerine; haşlama, ızgara,buğulama, fırında pişirme fırında pişirme yöntemlerini kullanın. yöntemlerini kullanın.
DYT.ELİF ERDİN
Sağlık Slayt Arşivi: