Atmosfer ve özellikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
COĞRAFYANIN KONUSU.
Advertisements

BULUTLAR… Oluşumları ve Tipleri.
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Basınç ve Rüzgarlar şubat.
DÜNYANIN ŞEKLİ ve HAREKETLERİ Özden ÖZDEMİR-Zeynal SIRMA Aygül F
RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
İKLİM VE ATMOSFER.
İKLİM İklim insanı, yaşamını ve doğal çevreyi etkileyen en
SU HALDEN HALE GİRER.
dersimiz.com başarılar diler
GÖZLENEMEYEN KATMANLARI
İklim Bilgisi İklim-Hava Durumu Atmosfer
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: BASINÇ. BASINÇ MİLİBAR Atmosferdeki gazların ağırlığına bağlı olarak yeryüzüne uyguladığı etkiye BASINÇ denir. Basınç Birimi.
Atmosferin yapısı ve özellikleri
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
NEM VE YAĞIŞ şubat.
Dünyamızı Tanıyalım Okan Ünal
Atmosferin Katmanları
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 5. HAFTA
1- Basıncın değeri izobar denilen birimle belirtilir. Y 3- Aynı basınca sahip olan noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan iç içe kapalı eğrilere.
METEOROLOJİ DERSİ HAVA BASINCI Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
Dünyamız ve Gökyüzü Dünyamızın şekli Dünyamızın katmanları
Kaynaklar: Kişisel WEB sayfam
Dünyamızı tanıyalım.
METEOROLOJİ DERSİ ATMOSFERİN KATLARI GÜNEŞ DÜNYA Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
(Şehit Polis İsmail Özbek Ortaokulu Kestel /Bursa)
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 1 EKİM 2009
Dünyanın Dönmesi Rüzgarlar kuzey yarımkürede sağa, güney yarım kürede sola saparlar. Rüzgarları saptıran bu kuvvete Koriyolis Kuvveti denir. 1/43.
Dünya’mIz Hadi çocuklar Dünya’mızı daha yakından tanıyalım.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ATMOSFER Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 2. HAFTA
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 Eylül 2009
Dünya’nın katmanları.
ATMOSFER VE ÖZELLİKLERİ
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 4. HAFTA
YAĞMUR, KAR, SİS.
Maddenin değişimi ve tanınması
METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 22 EKİM 2009.
NEM Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
İklim elemanlarından SICAKLIK
COĞRAFYA.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
GAZLAR 6. Ders.
Isının Yayılma Yolları
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
GEZEGENEMİZ DÜNYA Hava:Hava Dünya’mızı çevreleyen bir gaz örtüsüdür.Bu gaz örtüsüne hava küre (atmosfer) denir.Hava küre Dünya’mızı Güneş’in zararlı ışınlarından.
DÜNYA’MIZIN YAPISINI TANIYALIM
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
ÜNİTE : 5 DÜNYA, GÜNEŞ VE AY.
METEOROLOJİ DERSİ GİRİŞ ATMOSFERİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ Furkan soysal.
ATMOSFER.
DÜNYANIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ-1
8 ÜNİTE Dünyamız, ay ve yaşam kaynağı güneş. DÜNYA, GÜNEŞ VE AY'IN ŞEKİLLERİ VE BÜYÜKLÜKLERİ Dünya’nın şekli hakkındaki görüşler Eski Mısırlılar, dünyayı.
İKLİM ELEMANLARI - BASINÇ VE RÜZGARLAR -
BUHARLAŞMA.
İKLİM ELEMANLARI - SICAKLIK
AURORA.
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
GÜNEŞ SİSTEMİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ Sunuindir.blogspot.com.
Radyo Dalga Yayılımı D. Roddy Chapter 4.
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
AYIN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Sunum transkripti:

Atmosfer ve özellikleri

Atmosfer katı ve sıvı olan yer yuvarlağını çepeçevre saran gaz küreye denir.alt katlarında canlıların yaşaması için gerekli olan gazları ihtiva ettiği için nefes alınan küre anlamında ATMOSFER denilmiştir

Atmosferin ağırlığı Atmosfer yer yuvarlağını çeviren gazların mekanik bir karışımıdır.bu gazlar yerçekiminin etkisiyle yeri kuşatır ve bunların bir ağırlığı vardır. Atmosferin bu ağırlığı atmosferin altındaki ve üstündeki maddeler üzerinde bir basıncı vardır. Bu basınca HAVA BASINCI denir.

Havayı oluşturan gazlar esas olarak bir çekimhalinde olsalar bile yerçekimi etkisi altında ağırlığına göre iç içe geçmiş küreler halindedir.

En ağır gazlar yere en yakın mesafede bulunur En ağır gazlar yere en yakın mesafede bulunur.Yerden uzaklaştıkça gazların yoğunluğu azalır.bu da basıncın azalmasına neden olur.

Atmosferin katmanları Troposfer katmanı Atmosferin en alt bölümüdür. Yerden 6-16 km yüksekliğe çıkan bu katmanda iklim olayları görülür.

Troposfer ekvatorda kalın kutuplarda incedir Troposfer ekvatorda kalın kutuplarda incedir. Bu duruma dünyanın dönüş hızı ve yer çekimi etkili olmakla beraber ekvator çevresinde sürekli yükselici hava akımları,kutup çevresinde ise alçalıcı hava akımlarının olmasının da etkisi vardır.

Su buharı Hava olaylarının troposferin 3-4 km lik bölümünde görülür. Nedeni su buharının bu bölümde yer almasıdır. Yani yükseldikçe su buharı oranı da azalır.onun için troposferin alt katmanlarında yatay ve dikey yönde hava hareketleri hızlı yaşanır. Üst katmanda bu hız azalır.

Stratosfer Troposferin üzerinde yer alan 25-30 km yüksekte bulunan yatay hava akımlarının olduğu katmandır. Bu katmanda sıcaklık değişimi çok azdır. Ekvator üzerinde sıcaklığı -80 derece iken kutuplarda sıcaklık -50 derecedir.

şemosfer Stratosferin üzerindeki katmandır.bu katman ozon moleküllerinden oluşur.ultraviyole ışınları kırarak parçalar ve iyonları açığa çıkarır. Zararlı ışınların yere ulaşmadan önce en son süzüldüğü katmandır.

İyonosfer(termosfer) Yerden 80-90 km mesafede görülen dünya ya ulaşan ışınların bir kısmının yansıyıp uzaya döndüğü bir kısmının kırılıp dağıldığı katmandır. Ayrıca bu katmanda ses ve radyo dalgalarını yansıtan katmandır.

Ekzosfer Atmosferin en dış katmanıdır. Gaz yoğunluğu oldukça azdır. Bu katman kızılötesi ışınların uzaya geri gönderildiği katmandır.

Hava her zaman bulunan oranı sabit gazlar Azot %78 Oksijen %21 Asal gazlar % 1

Oranı ortama göre değişen gazlar Su buharı: denizel yerlerde daha fazla iken karasallığın arttığı dağları çevredelediği yerlerde ve çöller de azdır. Karbon: endüstrileşme ve şehirleşmenin arttığı sahalarda oranı yükselirken kırsal yerlerde daha az bulunur.

Atmosferdeki tozlar Çok küçük boyutlarda yer alan toz parçacıklarıdır. Bu toz parçacıklarının kaynağı ufalanmış taşlar,deniz tuzları ve parçalanan meteor tozlarıdır. Atmosfer tozlarının en büyük faydası yoğunlaşma çekirdeklerini oluşturmasıdır.

Not: Havada oranı değişmeyen gazlar canlıları yaşamı için süreklilik arz eder. Oranı değişen gazlar ise iklim üzerinde etkilidir.

Atmosferin fonksiyonları Atmosfer güneşten gelen ışınların zararlı olanlarını uzaya geri yansıtır. Bu ışınların bir kısmını kırarak dağıtır. Karanlık yerlerin aydınlanmasını sağlar. Bir kısmını da emerek yutar dünya’nın aşırı ısınıp soğumasını önler

Atmosferin faydaları Gölge yerlerin aydınlatır. İklim olayları görülür Aşırı ısınıp soğumayı önler Dünya ile dönerek sürtünmeden kaynaklanan ısınmayı önler. Meteorların dünyaya çarpmasını engeller Zararlı ışınları süzer

Örnek sorular

Aşağıdakilerden hangisi atmosferin sağladığı faydalar arasında yer almaz? Işınları kırarak dağıtması Meteorların çarpmasını önlemesi Dünyanın aşırı ısınıp soğuması Oksijen moleküllerini yatay yönde hareket ettirmesi Dünya ile beraber dönerek sürtünmeden doğacak ısınmayı önlemesi

Atmosfer içinde yükseldikçe basınç azalır Atmosfer içinde yükseldikçe basınç azalır.Bu durumun temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir ? Havanın sıcaklığının değişmesi Hava içinde gazların seyrekleşmesi Havanın yatay yönde hareketi Havanın katmanlara ayrılması Havanın içindeki tozların azalması