YAZIM KURALLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
Advertisements

1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
EVİMDEYİM GÜVENDEYİM U.
POWER-POİNT SUNU 2-Her görseli tek konu ile sınırlayın!.
Çocuklar; Beni Tanımak İster misiniz?.
1.CÜMLENİN TAŞIDIĞI DUYGULAR
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
TÜRKÇE / Anlatım Teknikleri
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
PARAGRAFTA ANLAM.
CÜMLE TÜRLERİ.
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
ANLAM ÖZELLİKLERİNE GÖRE CÜMLELER
Benim gönül dostlarım: Dünyanın dört bir kö ş esinden derledi ğ im çiçekler.
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
YAPISINA CÜMLELER GÖRE BASİT SIRALI BAĞLI BİRLEŞİK.
1.CÜMLELERDE YAKIN ANLAMLILIK CÜMLENİN ANLAM ÖZELLİKLERİ
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
B) Bir defasında beli incindi, nasıl olduysa oldu ayağı takılmış.
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
CÜMLEDE ANLAM.
RENKLER. RENKLER ŞİMDİ TABLOMUZA BİR GÖZ ATALIM.
Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
1.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
Değerli Dostlar, bu sene bahar gelmeyecek mi, diye sorarken… …bu yağışlı havaların arasında, Size müjdeyi vereyim dedim…
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri ( Eleştiri - Deneme - Söyleşi )
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
TEST SORULARI YAZIM KURALLARI.
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
CÜMLEDE ANLAM.
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
Türkçe Öğretmenliği Bölümü
1. Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş
BİLGİSAYAR 1 HAZIRLAYAN: HAVVA ÜNAL
CÜMLEDE ANLAM.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
1.Soru Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
CÜMLE ANLAMI.
CUMLEDE ANLAM.
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
CÜMLEDE ANLAM.
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
KOMPOZİSYON YAZMA GİRİŞ BÖLÜMÜ.
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem. Ilık esen bahar yeli, Sensin, benim güzel annem.
ANLATIMDA ANLATICININ TAVRI. Anlatımda Anlatıcının Tavrı : Bir olay, bir durum kar ş ısında ki ş inin takındı ğ ı davranı ş a tavır denir. Anlatıcı, konuyu.
CÜMLEDE ANLAM.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
ÖZNEL YARGI – NESNEL YARGI
BENİM GÜZEL EVİM.
ÖZNEL VE NESNEL GÖRÜŞ HAZIRLAYAN Zişan Hakverdi
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
ÖZNEL YARGI Öznel yargılarda kişisel düşüncelerimize ve duygularımıza yer veririz. Öznel yargı cümlelerinde “bana göre, bence, benim düşünceme göre” gibi.
METİN TÜRLERİ TEOG SORULARI
TEOG NEDEN-SONUÇ AMAÇ-SONUÇ ÖZNEL NESNEL
5.Sınıf KONUĞA İKRAM (Dinleme Metni) Hazırlayan: Ömer TÖK

1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
ÖZNEL YARGI Öznel yargılarda kişisel düşüncelerimize ve duygularımıza yer veririz. Öznel yargı cümlelerinde “bana göre, bence, benim düşünceme göre” gibi.
Sunum transkripti:

YAZIM KURALLARI

FİİLLER

ÖZNEL- NESNEL

3.ÖZNEL(SUBJEKTİF) CÜMLELER: Kişiden kişiye göre değişen,beğeni,taktir ya da yergi içeren kanıtlanabilirlik özelliği olmayan ifadelerdir.Sanatsal ifadeler,yorumlar, beğeni,benzetme ve eleştirilerin hepsi özneldir. ”Ressam bu tablosunu özenerek yapmış.” “Güneşin doğuşu da batışı da muhteşemdir.” “Gülmek ona çok yakışıyor.”

3.ÖZNEL(SUBJEKTİF) CÜMLELER: Kişiden kişiye göre değişen,beğeni,taktir ya da yergi içeren kanıtlanabilirlik özelliği olmayan ifadelerdir.Sanatsal ifadeler,yorumlar, beğeni,benzetme ve eleştirilerin hepsi özneldir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde öznel bir değerlendirme söz konusudur? A) Romanda anlatılanlar Kurtuluş Savaşı yıllarında geçiyor. B) Öyküdeki kişilerin dördü kadın, üçü erkektir. C) Romanın sonunda kahramanların hepsi ölüyor. D) Kitaptaki ilk öykünün konusu köy yaşamıdır. E) Öykülerin anlatımında bir kuruluk, bir tek düzelik görülüyor. (1991-ÖSS)

3.ÖZNEL(SUBJEKTİF) CÜMLELER: Kişiden kişiye göre değişen,beğeni,taktir ya da yergi içeren kanıtlanabilirlik özelliği olmayan ifadelerdir.Sanatsal ifadeler,yorumlar, beğeni,benzetme ve eleştirilerin hepsi özneldir. Aşağıdakilerden hangisi öznel bir yargı değildir? A) Güzel bir nisan sabahaydı. B) Resim yapmayı pek beceremem. C) Kurduğum güzel cümleleri hep unuturum. D) Mart ayından sonra gelen bir aydır nisan.

4. NESNEL(OBJEKTİF) CÜMLELER: Bilimsel veri ya da istatistiklere dayanan ölçülebilir,kanıtlanabilir ifadelerdir.Nesnel cümlelerde eleştiri beğeni,yorum gibi duyguların ve sezgilerin karıştığı ifadeler bulunmaz. ”Ressam bu tabloda sarı renklere ağırlık vermiş.” “Y.Kemal ”Ok” şiirinde hece ölçüsünü kullanmıştır.” “Kitap birbirinden bağımsız dört bölümden oluşuyor.”

4. NESNEL(OBJEKTİF) CÜMLELER: Bilimsel veri ya da istatistiklere dayanan ölçülebilir,kanıtlanabilir ifadelerdir.Nesnel cümlelerde eleştiri beğeni,yorum gibi duyguların ve sezgilerin karıştığı ifadeler bulunmaz. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin anlatımı nesnel bir nitelik taşımaktadır? A) Tiyatro,sinemaya göre daha eğlencelidir. B) Deniz kenarında yaşamaya doyum olmaz. C) Güneşin batışını izlemek insana mutluluk verir. D) Kentlere göç edenlerin sayısı yıldan yıla artmaktadır. E) Resim sergileri önemli bir sanat etkinliğidir. (1988-ÖSS)

4. NESNEL(OBJEKTİF) CÜMLELER: Bilimsel veri ya da istatistiklere dayanan ölçülebilir,kanıtlanabilir ifadelerdir.Nesnel cümlelerde eleştiri beğeni,yorum gibi duyguların ve sezgilerin karıştığı ifadeler bulunmaz. Aşağıdaki cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır? A) Yüzün üzerinde şiir yazdım. B) Gittiğimiz film çok güzeldi. C) Avukatlık benim yapabileceğim iş değildir. D) Yeşilçam oyuncularının hepsi çok iyi oyuncudur.