Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Advertisements

reaktif1 + reaktif2  ürün(ler)
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
BİLEŞİK FORMÜLLERİ VE ADLANDIRMA
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
ELEMENT VE BİLEŞİKLER.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ORTAÖĞRETİM 9. SINIF KİMYA 2. ÜNİTE: BİLEŞİKLER
Bileşikler ve Formülleri
· Elementler tek cins atomu içeren maddelerdir.
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
Kimyasal Reaksiyonlar (Tepkimeler)
Bileşikler Ve Formülleri
Kimyasal Bağlar.
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
ASİT_! BAZLAR_!.
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
MOL KAVRAMI VE KIMYASAL BILESIKLER
KİMYA BAHÇESİ Kimya bahçesi; alüminat, silikat borat, karbonat, siyanoferrat, fosfat, kromat gibi anyonlar içeren sulu çözeltilere çözünür metal tuzlarının.
R-C-H ALDEHİTLER O H-C-H CH3-C-H
Kimyasal Bileşikler.
SUDA SERTLİK YAPAN ELEMENTLER VE BUNLARIN GİDERİLMESİ
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
ASİTLER VE BAZLAR.
1 Kimyasal Bağlar. 2 Atomları birarada tutan ve yaklaşık 40 kJ/mol den büyük olan çekim kuvvetlerine kimyasal bağ denir. Kimyasal bağlar atomlardan bileşikler.
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
Yükseltgenme-İndİrgenme (Redoks) Tepkİmelerİ
9. SINIF KİMYA MART.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
KAZIM KARABEKİR EĞİTİM FAKÜLTESİ KİMYA EĞİTİMİ ANABİLİM DALI
Deney No: 2 Yer Değiştirme Reaksiyonlarının İncelenmesi
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
TOPRAK REAKSİYONU (TEPKİMESİ)
Bileşik ve formülleri.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER.
ASİTLER VE BAZLAR.
ÇöZELTİLER.
ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden.
Çözeltiler.
ASİT VE BAZLARIN ÖZELLİKLERİ
İyonlarda Bileşik Oluşumu (Çaprazlama Kuralı)
4. Grup katyonlarI (Toprak Alkalileri Grubu)
TUZLAR.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
1 Ödev (I. ve II. Öğretim) Soruların cevapları yazılı olarak (el yazısıyla) tarihindeki derste teslim edilmelidir. 1. Nötr bir atom katyona.
İYONİK BAĞLAR Hazırlayan: Erçin ÇORBACIOĞLU.
Çözünürlük ve Çözünürlük Çarpımı
4. ÇÖZÜNÜRLÜK   4.1. Çözünürlük çarpımı NaCl Na Cl- (%100 iyonlaşma)
Bölüm 11. Karmaşık Sistemlerde Denge Problemlerinin Çözümü
SULU ÇÖZELTİLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Philip Dutton University of Windsor, Canada N9B 3P4 Prentice-Hall © 2002  ⇄ ⇌   ‾ + ÷  ↑↓ ↕ | ǁ |│║ │∫∑ √ ∛ ∜ ≤ ≥ ~ ∞ ≡ ≈ Δ δ π σ υ λ α β γ ψ μ t τ.
ATOMLAR MOLEKÜLLER ve İYONLAR
Çözeltilerde Derişim Hesaplamaları
Kimyasal Bileşiklerin Formüllerinin Yazılması ve Adlandırılması
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER Yrd.Doç.Dr. Ahmet Emin ÖZTÜRK.
ELEMENT VE BİLEŞİKLER Fe Co
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
MADDENİN ÖZELLİKLERİ AS İ TLER BAZLAR TUZLAR HAZIRLAYAN : Mehmet KÜÇÜKOĞLU.
Bölüm 5: Sulu Çözelti Tepkimelerine Giriş
Atomlar, Moleküller, İyonlar
ÇÖZÜMLÜ PROBLEMLER.
Ortak İyon Etkisi Ortak iyon çözünürlüğü ya artırma yada azaltma yönünde etkilemektedir. Ag2CrO4 gibi az çözünen tuzun bulunduğu bir çözelti içerisine.
Sunum transkripti:

Çökelme tepkimeleri Çökelme tepkimelerinde belirli katyon ve anyonlar birleşerek çözülemeyen iyonik bir katı oluştururlar. Oluşan katı ÇÖKELEK olarak isimlendirilir. Ag+(aq) + Cl-(aq) → AgCl(s)

Çökleme tepkimeleri nerde kullanılır? 1- Laboratuvar uygulamalarında, bir çözeltide iyonların var olup olmadığının araştırılması, 2- Endüstriyel boyutta bazı kimyasal maddelerin elde edilmesinde, 3- Enstrümental analiz için örnek hazırlama tekniklerinde,

Tepkimede değişmezler Net İyonik Eşitlikler Çöktürme reaksiyonu: NET İYONİK EŞİTLİK; TEPKİMEYİ OLUŞTURAN GERÇEK KATILIMCI İYONLARI İÇERİR. NET İYONİK EŞİTLİKLER; HEM ATOMLAR HEM DE YÜKLER BAKIMINDAN DENK OLMALIDIR. AgNO3(aq) +NaI (aq) → AgI(s) + NaNO3(aq) Gözlemci iyonlar Toplam eşitlik: Tepkimede değişmezler Ag+(aq) + NO3-(aq) + Na+(aq) + I-(aq) → AgI(s) + Na+(aq) + NO3-(aq) Net iyonik eşitlik: Ag+(aq) + I-(aq) → AgI(s)

Sulu çözeltiler karıştırıldığında çökelme ? ? ? ? Çökelme ne zaman olur? Sulu çözeltiler karıştırıldığında çökelme ? ? ? ? Önce iyonik halde eşitlikler yazılmalıdır. AgNO3(aq) + KBr (aq) → ? Ag+(aq) + NO3-(aq) + K+(aq) + Br-(aq) → ? LABORATUVARA GİRMEDEN İYONİK BİLEŞİKLERİN SUDA ÇÖZÜLÜP ÇÖZÜLMEYECEĞİNİ ÖNGÖRMEK İÇİN BAZI BİLGİLERE GEREKSİNİM VARDIR.

Çözünürlük kuralları NH4+ NO3- , ClO4-, CH3COO- Cl- , Br-, I- SO42- ÇÖZÜNEN BİLEŞİKLER Alkali metallerin (grup I) bileşikleri ve amonyum bileşikleri, Nitratlar, perkloratlar ve asetatlar NH4+ NO3- , ClO4-, CH3COO- BÜYÜK ORANDA ÇÖZÜNEN BİLEŞİKLER Kurşun, gümüş ve civa(I) bromür ve klorürleri hariç, klorürler, bromürler, iyodürler Stronsiyum, baryum, kurşun, civa (I) sülfatları hariç (CaSO4 suda az miktarda çözünür) diğer sülfatlar Cl- , Br-, I- SO42-

Çözünürlük kuralları OH-, S2- CO32-, PO43- BÜYÜK ORANDA ÇÖZÜNMEYEN BİLEŞİKLER hidroksitler ve sülfürler, (grup I metallerinin ve amonyum hidroksitleri çözünür, grup II metallerinin sülfürleri çözünür. Kalsiyum, stronsiyum ve baryum hidroksitleri az çözünür) karbonatlar ve fosfatlar, (grup I metallerinin amonyum fosfatları ve karbonatları çözünür) OH-, S2- CO32-, PO43-

AgCl çökeleği oluşumu

Aşağıdaki tepkimelerde çökelme tepkimesi olur mu? Mg(OH)2 (k) 1- NaOH(aq) + MgCl2 (aq) 2- BaS(aq) + CuSO4 (aq) CuS (k) + BaSO4(k) 1-Kurşun, civa(I), gümüş klorürler hariç klorürlerin hepsi suda çözülür 2-Amonyum bileşikleri suda çözünür 3-Stronsiyum, baryum, kurşun, civa (I) sülfatları hariç diğerleri suda çözünür 3- (NH4)2 SO4 (aq)+ ZnCl2 (aq) Tepkime olmaz NEDEN?

Aşağıdaki tepkimeleri tamamlayınız. Alüminyum klorür + potasyum hidroksit Potasyum sülfat + demir bromür Kalsiyum iyodür + kurşun nitrat Sodyum fosfat + alüminyum klorür Amonyum karbonat + kurşun nitrat ?