Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ortak İyon Etkisi Ortak iyon çözünürlüğü ya artırma yada azaltma yönünde etkilemektedir. Ag2CrO4 gibi az çözünen tuzun bulunduğu bir çözelti içerisine.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ortak İyon Etkisi Ortak iyon çözünürlüğü ya artırma yada azaltma yönünde etkilemektedir. Ag2CrO4 gibi az çözünen tuzun bulunduğu bir çözelti içerisine."— Sunum transkripti:

1 Ortak İyon Etkisi Ortak iyon çözünürlüğü ya artırma yada azaltma yönünde etkilemektedir. Ag2CrO4 gibi az çözünen tuzun bulunduğu bir çözelti içerisine AgCl veya K2CrO4 gibi tuz ile ortak olan iyonlara sahip maddeler ilave edildiği zaman Ag2CrO4 bileşiğinin çözünürlüğünün tamamen azaldığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra yine az çözünen bir tuz olan AgCl çözeltisi içerisine Cl- iyonu katıldığı zaman AgCl ün çözünürlüğü artmaktadır.

2 Çökelme Titrasyonları
1.Volhard Yöntemi : Ag+ + SCN-  AgSCN (Beyaz çökelek) Reaksiyonun tamamlanıp tamamlanmadığı reaksiyon ortamına ilave edilmiş 1 damla SCN- nin yine reaksiyon ortamında bulunan FeAl(SO4)3 deki Fe3+ ile ; Fe3+ + SCN-  FeSCN kompleksini oluşturması ile anlaşılmaktadır.

3 2. Mohr Yöntemi: Cl- iyonlarının tayininde kullanılan bir yöntemdir. Ag++Cl-  AgCl Ortamda Cl- iyonu bittiği zaman reaksiyonun tamamlandığı ise ; 2Ag+ + CrO42-  Ag2CrO4  çökelmenin olması ile anlaşılmaktadır.

4 Fraksiyonlu Çöktürme :
Çökelti verebilecek iyonlar içeren bir çözeltiye çöktürücü ilave edildiği zaman çözünürlüğü en az olan önce çöker . Böylece çözeltide bulunan iyonlardan birinin diğerinin çökmeyeceği koşullarda çöktürülmesine fraksiyonlu çöktürme adı verilmektedir. I- ve Cl- bulunan bir ortama Ag ileve edildiğinde AgI önce çöker.

5 Örnek : 0.1 mol Ba2+ ve 0.1 mol Pb2+ içeren bir çözeltiye Na2CO3 ilave edildiği zaman hangisi önce çöker.? PbSO4 için Kçç= 7.5X10-14 BaSO4 için Kçç= 5.1X10-9 Çözüm: PbSO4 önce çöker çünkü Kçç= 7.5X değeri BaSO4 oranla daha küçüktür.


"Ortak İyon Etkisi Ortak iyon çözünürlüğü ya artırma yada azaltma yönünde etkilemektedir. Ag2CrO4 gibi az çözünen tuzun bulunduğu bir çözelti içerisine." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları