İ NSAN HAKLARI ve BAROLAR Av.Mustafa Ç İ NKILIÇ Adana Barosu-2015.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DEMOKRASİ ENDEKSİ HARİTASI
Advertisements

TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN İLKELERİ
Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
Siyaset Bilimine Giriş
KAMU HARCAMA HUKUKUNUN KAYNAKLARI
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Anayasal Vergilendirme İlkeleri
Dünden Bugüne Temel Hak ve Özgürlüklerimiz
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük CUMHURİYET’İN İLANI
1924 ANAYASASI.
Hukukun Temel Kavramları
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ ? Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği *İstanbul Barosu Başkanlığı’nın çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.
10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 10 Aralık 1948 tarih ve 217 A (III)
VATANDAŞLIK BİLGİSİ ESRA ERİŞ 4-B KONU : YARGI
Avrupa Birliği Ekonomisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı
SİYASİ HUKUKİ EĞİTİM ve KÜLTÜR TOPLUMSAL EKONOMİ
Sağlık Hukuku Sağlık Hakkı
Mustafa ÖZÜNLÜ Kamu Yönetimi Bilim Uzmanı Mart 2015 Ürgüp/NEVŞEHİR
FATMA ÇAVUŞ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
KAMU POLİTİKASINDA ROL OYNAYAN AKTÖRLER
NORMLAR HİYERARŞİSİ.
İNSAN HAKLARI HUKUKUNUN GENEL İLKELERİ
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
VII. Ünite SİYASET FELSEFESİ
HUKUK KURALLARI HİYERARŞİSİ VE TERİMLERİ
1. HAFTA İ DARE KAVRAMI VE İ DARE HUKUKU. HEDEFLER  İ dare kavramı ö ğ renilecek, idare organı ve idari fonksiyon hakkında bilgi sahibi olunacak.  İ.
Sendika Kavramı, Kaynaklar, Kuruluş, Organlar, Yönetici Güvencesi
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
Süleyman Demirel Üniversitesi Aday Memur Temel Eğitimi
Hukuk Başlangıcı Hukukun Yürürlük Kaynakları
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
DEMOKRASİ NEDİR?. Gücünü halktan alan, yönetimde halk iradesinin etkin olduğu eşitlik, adalet, özgürlük, insan hakları prensibine dayanan anlayışa demokrasi.
VETERİNER HEKİMLİĞİ MEVZUATI
Haziran 2015 Seçimlerine Giderken Kamuoyu Dinamikleri
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
İNSAN HAKLARI DEMOKRASİ
demokrasinin temel ilkeleri
ANAYASA REFERANDUMU’NA NE DİYORUZ
Hukukun TEMEL kavamları
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI KAVRAMI İnsan hakları, genel olarak kişinin insanca yaşaması için gerekli olan, vazgeçilmez ve dokunulmaz.
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
. DERS.
Anayasa normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan ve yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlayan temel hukuk kurallarını içerir. ANAYASA.
MEDENİ HUKUK.
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Demokrasinin Temel İlkeleri Hazırlayanlar:M.Kerem GÜNGÖR Deniz ÇAPAR Kaan CANLI.
Kişiler Hukuku-15. Hafta.
İNSAN HAKLARI (TEMEL HAKLAR)
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
KANUNİLİK İLKESİ HUKUKİ DAYANAĞI KAPSAMI İŞLEVİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
Bağlama Kuralları Gösterici hukuk kurallarıdır
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
HUKUK BAŞLANGICI 12.
Sunum transkripti:

İ NSAN HAKLARI ve BAROLAR Av.Mustafa Ç İ NKILIÇ Adana Barosu-2015

BAKANLAR KURULU KARARI 6 Nisan 1949 tarihli BKK. “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin Resmi Gazete ile yayınlanması, yayından sonra okullarda ve diğer eğitim müesseselerinde okutulması, yorumlanması ve bu beyanname hakkında radyo ve gazetelerde münasip neşriyatta bulunulması” kararlaştırılmıştır. (27.Mayıs.1949 tarih ve 7217 S. RG.)‏

40 yıl sonra… Türkiye, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesini 04 Kasım 1950 tarihinde imzalamış, 10 Mart 1954 tarihinde ise onaylamıştı Bireysel başvuru hakkını tanıdığını 28 Ocak 1987 tarihinde bildirmiştir. 27 Eylül 1989 tarihinden itibaren de Mahkemenin zorunlu yargı yetkisini kabul etmiştir.

“2014 Yılı Demokrasi Endeksi”* Araştırma Eylül 2006’dan beri 167 ülkede yapılıyor. Araştırmada, ülkeleri sınıflamak için beş ölçüt kullanılmış: 1) Seçim sistemi ve çoğulculuk. 2) Hükümetin fonksiyonları. (Etkinlik, şeffaflık) 3) Siyasal katılım. (Oy verme, siyasal parti üyeliği) 4) Siyasal kültür. 5) Medeni haklar. (Temel hak ve özgürlükler) *( pdf)

“2014 Yılı Demokrasi Endeksi”* 1) Tam demokrasiler: 24. 2) Kusurlu demokrasiler: 52. 3) Melez rejimler: 39. 4) Otoriter rejimler: 52. *( pdf)

“Melez rejimler” 1) Seçimler genellikle özgür ve adil değildir. 2) Genellikle muhalefet partileri ve adaylar üzerinde iktidar baskısı vardır. 3) Siyasal kültür, hükümetin fonksiyonları, siyasal katılım konusundaki ciddi eksikler kusurlu demokrasilerden daha yaygındır. 4) Hukuk devleti zayıftır. 5) Sivil toplum zayıftır. 6) Tipik olarak gazeteciler üzerinde baskı vardır. 7) Adalet bağımsız değildir.

TÜRKİYENİN YERİ NERESİ? Türkiye “Melez rejimler” kategorisi içinde. (Nikaragua, Kırgızistan, Uganda, Kenya gibi ülkelerden sonra) 167 ülke arasında, 5.12 puanla Lübnan la birlikte 98’uncu sırada. 2010’de ise 89’nci sıradaymış.

TÜRKİYE OKUMA HARİTASI

Av.K.m.76 Barolar; …hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak,…amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, … kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

Av.K.M.95 (Baro)Yönetim Kurulunun Görevleri … 21. (Ek: 2/5/ /55 m.) Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak,

Av.K.m.110 Birliğin Görevleri … 17. (Ek: 2/5/ /59 m.) Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak, Bu kavramlara işlerlik kazandırmak,

ZORULULUK İnsan Hakları için mücadele etmeyen barolar, Barolar birliği… Anayasa’ya ve kuruluş yasasına aykırı davranmış ve en hafifinden ‘görevi ihmal suçu’ işlemiş olurlar.

İNSAN NEDİR? KONUŞAN-KONUŞTURAN İŞİTEN-İŞİTTİĞİNİ ANLAMLANDIRAN GÜLEN-GÜLDÜREN, ÜRETEN-TÜKETEN, YÖNETEN-YÖNETİLEN İSYANCI, SUÇ İŞLEYEN ÖLÜMLÜ-ÖLECEĞİNİ BİLEN HER YAŞTAN, HER CİNSİYETTEN, HER RENKTEN, HER İNAÇTAN, HER IRKTAN HER FELSEFİ DÜŞÜNCEDEN OLABİLEN BİR CANLI…

İNSAN HAKLARI NEDİR? “bireylerin Sadece insan olmakla Kazandıkları haklar ” Anabritannica sf.368

HAK NEDİR? Hukuk düzeni tarafından şahıslara tanınmış olan yetkilerdir Hukuken korunmaya değer menfaat

İNSAN HAKLARI (?)

İNSAN HAKLARI Temelde devlet gücünü sınırlar, Hem "olanı" hem " olması gerekeni dile getirir Özünde genel ve evrensel niteliktedir. Bütün insanların hatta bazı durumlarda - sağ doğmak koşulu ile- henüz doğmamış olanların her yerde sahip olması gereken haklardır. İnsan Haklan da zamanın bir ürünüdür.

“DEVLET GÜCÜNÜ SINIRLAMA” İH, Egemenlikle doğrudan bağıntılıdır. İnsan Haklarını; 1. Korumak, 2. Geliştirmek, Egemen devletin sorumluluğundadır. Bu sorumluluk: 1. Pozitif Yükümlülük, 2. Negatif Yükümlülük Sadece hukuki değil fiili egemenlikte sorumluluk doğurur.

ULUSAL VE ULUSALÜSTÜ HUKUK İLİŞKİSİ Ulusalüstü belgelerin norm hiyerarşisindeki yerinin belirlenmesi uygulama açısından hayati öneme sahiptir Anayasasının 90, 1961 Anayasasının 65. maddeleri ulusalüstü belgelerin iç hukukumuza giriş kapısını oluşturmaktadır. Buna göre "Usulüne göre yürürlüğe konmuş milletlerarası anlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz"

HERKESİN BİR BAKIŞI VAR (?)

1982 Anayasasının 90/son “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla, kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek Uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır. ”

BAŞARABİLİRİZ!