Algoritma Mantığı ve Akış Diyagramları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
Advertisements

ALGORİTMA BULUNMASI
Algoritma ve Akış Diyagramları
Problemi Çözme Adımları
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMALARI.
Algoritma ve Akış Diyagramları
ALGORİTMA NEDİR? Algoritma,herhangi bir sorunun çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir[2]. Diğer bir deyişle algoritma verilerin bilgisayara hangi.
Yapısal Program Geliştirme – if, if-else
ALGORİTMA ve PROGRAMLAMA
AKIŞ ŞEMALARI 2.DERS.
Görsel C# ile Windows Programlama
Bilgisayar Programlama
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
Bilgisayar Programlama Güz 2011
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
Temel tanımlar ve işleyiş
ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMASI
Algoritma ve Akış Diyagramları
Problem Yaklaşım Temelleri, Algoritma ve Akış Şeması
MATLAB’te Döngüler.
ALGORİTMA.
C PROGRAMLAMA DİLİ YRD.DOÇ.DR. BUKET DOĞAN 1.
ENF 204 Bilgisayar Programlama Algoritma ve Akış Diyagramları
TEK Mİ ÇİFT Mİ? TOPLA YA DA ÇIKAR.
Problem Yaklaşım Temelleri, Algoritma ve Akış Şeması
BİL 102 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERS 1. PROGRAM GELİŞTİRME AŞAMALARI 1- Probleme ilişkin veriler nelerdir? 2- Çözüm yöntemi nasıl olacaktır? 3- Çözüm sonucunda.
PROGRAMLAMA 2. Hafta TEMEL KAVRAMLAR.
Algoritmalar ve Programlama I Ders 2: Akış Diyagramları
ALGORİTMA VE AKIŞ ÇİZELGELERİ
Programlama Araçları ve Programlama Yapısı
Döngü Komutları. for deyimi bir alt limitten, bir üst limite kadar programın belirli bir parçasını tekrar eder. for deyiminde sayaç artış oranı da verilmelidir.
Adım Adım Algoritma.
ALGORİTMA NEDİR? İster bilgisayarda, ister matematikte, isterse günlük hayatta karşımıza çıkan her problemin çözüm yolu vardır. Örneğin yemek yerken farkında.
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
Ders 2 Algoritma İfade Şekilleri
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Bilgisayar Programlama Dersi KTÜ Harita Müh. Böl. 2015/2016Bahar Dönemi Doç. Dr. Oğuz Güngör Yrd. Doç. Dr. Emine Tanır Kayıkçı Yrd. Doç. Dr. Esra TUNÇ.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
PROGRAMLAMA MANTIĞI, ALGORİTMA PROBLEM ÇÖZME
Akış Diyagramları - 1. Akış Diyagramı  Algoritmalar doğal dille yazıldıklarında herkes tarafından aynı biçimde anlaşılmayabilir.  Ancak, akış diyagramlarında.
BÖLÜM 3 AKIŞ DİYAGRAMI.
ALGORİTMA DERS 3 AKIŞ ŞEMALARI.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
O R T L G İ M A A Ve Akış şemaları.
PROGRAMLAMA TEMELLERİ Burak UZUN Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Burak UZUN.
Algoritma ve Programlama
Algoritma ve Akış Şemaları
T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR VE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ – 2 DERSİ ALGORİTMALAR.
ALGORİTMA VE AKIŞ ŞEMASI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
C Sharp 9. hafta - dIZILER.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 5: Döngüler
BİLGİSAYAR ve Çalışma Mantığı.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
PROGRAMLAMA VE KODLAMAYA GİRİŞ
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ VE ALGORİTMA
Algoritmanın Hazırlanması
Örnekler.
PROGRAMLAMAYA GİRİŞ FORTRAN 77.
Algoritma Nedir? Algoritmayı, herhangi bir problemin çözümü için izlenecek yolun adımlar halinde yazılması olarak tanımlayabiliriz. Algoritma, bir problemin.
Problemi Çözme Adımları
Akis diyagramı Örnekleri
Bilgisayar Bilimi Döngüler.
Algoritma ve Akış Diyagramları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Algoritma Mantığı ve Akış Diyagramları

Algoritma Algoritma, bir sorunun çözümü ya da bir işlemin yapılması için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Çözüm için yapılması gereken işlemler hiçbir alternatif yoruma izin vermeksizin sözel olarak ifade edilir. Algoritma, verilerin, bilgisayara hangi çevre biriminden girileceğinin, problemin nasıl çözüleceğinin, hangi basamaklardan geçirilerek sonuç alınacağının, sonucun nasıl ve nereye yazılacağının sözel veya yazılı olarak ifade edilmesidir. Algoritma hazırlanırken, çözüm için yapılması gerekli işlemler, öncelik sıraları göz önünde bulundurularak ayrıntılı bir biçimde tanımlanmalıdırlar.

İki Sayının Toplamı Algoritması A1: BAŞLA A2: OKU X A3: OKU Y A4: HESAPLA Z=X+Y A5: YAZ Z A6: DUR Algoritmada işlemlerin sıralanmasında, işlem öncelikleri göz önünde bulundurulur. Algoritma, işlemlerin başladığını belirten “Başla” ifadesi ile başlar ve işlemlerin bittiğini belirten “Dur” ifadesi ile sona erer.

Akış Diyagramları (Şemaları) Algoritmaların görsel olarak simge ya da sembollerle ifade edilmiş şekline “akış şemaları” veya FLOWCHART adı verilir. Akış şemalarının algoritmadan farkı, adımların simgeler şeklinde kutular içine yazılmış olması ve adımlar arasındaki ilişkilerin ve yönünün oklar ile gösterilmesidir. Akış şemalarının hazırlanmasına, sorun çözümlenmesi sürecinin daha kolay anlaşılır biçime getirilmesi, iş akışının kontrol edilmesi ve programın kodlanmasının kolaylaştırılması gibi nedenlerle başvurulur. Uygulamada çoğunlukla, yazılacak programlar için önce programın ana adımlarını (bölümlerini) gösteren genel bir akış şeması hazırlanır. Daha sonra her adım için ayrıntılı akış şemalarının çizimi vardır.

Algoritmanın başladığını ya da sona erdiğini belirtmek için kullanılır. Araç belirtemeden giriş ya da çıkış yapılacağını gösterir. Hesaplama ya da değerlerin değişkenlere aktarımını gösterir. Klavye aracılığı ile giriş ya da okuma yapılacağını gösterir. Mantıksal karar verme ya da karşılaştırma durumunu gösterir. Yazıcı aracılığı ile çıkış yapılacağını gösterir. Kart okuyucu aracılığıyla giriş yapılacağını gösterir. Diskten okuma veya diskete yazmayı gösterir.

Oklar işin akış yönünü gösterir. Disketten okuma veya diskete yazmayı gösterir. Oklar işin akış yönünü gösterir. Teyp kütüğünü gösterir. Yapılacak işler birden fazla sayıda tekrarlanacaksa, diğer bir deyişle iş akışında çevrim (döngü) var ise bu sembol kullanılır. Açıklamaları beyaz renki yazıyla yazılmış olan akış diyagramları ders uygulamalarında ve örneklerde kullanılacaktır.

Temel Algoritma Türleri Doğrusal Algoritmalar İş akışları giriş, hesaplama, çıkış biçiminde olan algoritmalardır. Mantıksal Algoritmalar Geniş ölçüde mantıksal kararları içeren akış şemalarıdır. Döngüsel (iteratif, çevrimli, yineli) Algoritmalar Sorunun çözümü için, çözümde yer alan herhangi bir adım ya da aşamanın birden fazla kullanıldığı akış şemalarına denir. İş akışları genel olarak giriş ya da başlangıç değeri verme, hesaplama, kontrol biçiminde olmaktadır.

Doğrusal Algoritmalar ve Akış Diyagramları Herhangi bir koşula bağlı olmaksızın ve yalnızca bir kez gerçekleşen işlem algoritmalarına doğrusal algoritma adı verilir. Sayılar arasındaki aritmetik işlemler, denklem çözümleri, klavyeden metin girişi ve metinlerin ekrana yazdırılması gibi işlemler doğrusal algoritma örnekleridir. Klavyeden girilen İki sayının toplamını hesaplayıp yazan algoritma ( X: Birinci sayı, Y: İkinci sayı, Z: Toplam ) A1 : BAŞLA A2 : OKU X A3 : OKU Y A4 : HESAPLA Z = X + Y A5 : YAZ Z A6 : DUR

Doğrusal Algoritmalar ve Akış Diyagramları

Mantıksal Algoritmalar İşleyişi bir koşul veya mantıksal sınamaya bağlı olan algoritmalardır. Günlük yaşantımızda yaptığımız işlemlerin büyük çoğunluğu mantıksal algoritmalardan oluşur. Sıvı sabunla ellerimizi yıkarken uyguladığımız işlemler mantıksal algoritmanın örneğidir. Adımların sırası ve koşulların hiçbir alternatifi dışarıda bırakmaması önemlidir. A1: Başla A1: Musluğu aç A2: Eğer su akıyorsa sıvı sabunu avcuna dök, GİT A4 A3: Eğer su akmıyorsa musluğu kapat, GİT A5 A4: Ellerini yıka A5: Dur

Mantıksal Algoritmalar Klavyeden girilen bir sayının pozitif, negatif veya sıfıra eşit olma durumunu belirleyip yazdıran algoritma ve akış şeması: (S: Sayı) A1 : BAŞLA A2 : OKU S A3 : EĞER S > 0 ise YAZ “Pozitif”, GİT A6 A4 : EĞER S < 0 ise YAZ “Negatif”, GİT A6 A5 : EĞER S = 0 ise YAZ “Sıfıra eşit” A6 : DUR

Döngüsel Algoritmalar Aynı işlemin birden çok kez tekrar etmesi durumunu ifade eden algoritmalardır. Tekrar sayısı başlangıçta belli olan ve belli olmayan biçiminde ikiye ayrılmaktadır. Tekrar sayısı başlangıçta belli olan algoritmalara günlük yaşantıda temelini tabiattan alan periyotlar (hafta, ay), ilaç kullanım periyotları, insan bedeniyle ilgili periyotlar, dini ibadet ve ritüel periyotları gibi örnekler verilebilir. Tekrar sayısı başlangıçta belli olmayan algoritmaların tekrar sayısı bazı koşullara bağlıdır. Günlük yaşantıda duvara çivi çakarken çekiçle vuruş sayısı (sayı sabit değildir. Başlangıçta bilinmez ve çivinin sabitlenmesine kadar tekrar eder), eller yıkanırken yapılan hareketin tekrarı gibi çok sayıda örneği bulunmaktadır.

Döngüsel Algoritmalar Klavyeden girilen bir yazıyı 5 kez yazdıran algoritma ve akış şeması: ( Y: Yazı, S: Sayaç ) A1 : BAŞLA A2 : OKU Y A3 : S = 1 den 5 e kadar 1 arttır A4 : YAZ Y A5 : S yi kontrol et A6 : DUR

Doğrusal, Mantıksal ve Döngüsel Algoritmanın Birlikte Kullanımı 20 kişilik bir sınıfta 18,19,20 ve 21 yaşlarında kaç öğrenci olduğunu belirleyip yazdıran algoritmayı hazırlayınız. ( Y: Öğrencinin yaşı, S: Sayaç, Y18: 18 yaşındakiler, Y19: 19 yaşındakiler, Y20: 20 yaşındakiler, Y21: 21 yaşındakiler ) A1 : BAŞLA A2 : S =1 den 20 ye kadar 1 arttır A3 : OKU Y A4 : EĞER Y = 18 ise Y18 = Y18 + 1, GİT A8 A5 : EĞER Y = 19 ise Y19 = Y19 + 1, GİT A8 A6 : EĞER Y = 20 ise Y20 = Y20 + 1, GİT A8 A7 : EĞER Y = 21 ise Y21 = Y21 + 1, GİT A8 A8 : S yi kontrol et A9 : YAZ Y18, Y19, Y20, Y21 A10 : DUR