Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALGORİTMA DERS 3 AKIŞ ŞEMALARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALGORİTMA DERS 3 AKIŞ ŞEMALARI."— Sunum transkripti:

1 ALGORİTMA DERS 3 AKIŞ ŞEMALARI

2 Akış Diyagramları (Şemaları)
Algoritmanın, görsel olarak simge ya da sembollerle ifade edilmiş şekline “akış şemaları” veya FLOWCHART adı verilir. Akış şemalarının algoritmadan farkı, adımların simgeler şeklinde kutular içine yazılmış olması ve adımlar arasındaki ilişkilerin ve yönünün oklar ile gösterilmesidir.

3 En basit şekliyle dikdörtgen kutulardan ve oklardan oluşur
En basit şekliyle dikdörtgen kutulardan ve oklardan oluşur. Akış şeması sembolleri ANSI (American National Standards Institute) standardı olarak belirlenmiş ve tüm dünyada kullanılmaktadır.

4 Akış şeması bir işin tamamlanması için gerekli adımların çok daha iyi anlaşılmasını sağlayan görselliği sağlar. - Programın akış yönü ve işlemler arası bağlantıyı çubuklar ve oklar gösterir. Bazı işlemler için genel şekiller veya o işleme ait özel şekiller kullanılabilmektedir.

5

6 1-BAŞLA Bir algoritmanın başladığı konumu göstermek için kullanılır.

7 2-SON Bir algoritmanın bittiği konumu göstermek için kullanılır.

8 3-İŞLEM Bir algoritma da aritmetik işlem yapılacağının belirtildiği şekildir. Bu dörtgen kutu içine yapılması istenen işlem yazılır.

9 4-Veri Girişi Çevre birimleri ile yapılan bilgi alış verişini simgeler. Bu türde işlemlerde kullanılır ve işlem şekil içerisine yazılır.

10 5- Karşılaştırma Karar  Karşılaştırma işlemi ve sonuçta varılan karar durumuna göre akış yönünü belirleyen işlemlerde kullanılır. Kıyaslama ifadesi şekil içine yazılır, karar E (evet) veya H (hayır) simgesi ile belirtilen bir uçtan çıkan akış ile başka bir düğüme gider.

11 6-Döngü Birden çok tekrar gerektiren durumlarda kullanılan döngü kurgusunu simgeler. Döngü tamamlanmamışsa gidilecek düğüme ulaşan akış çıkışı vardır.

12 7-Alt Süreç Bir işin tamamlanması için alt süreçler ve uygulamalar varsa bu süreçleri simgeler. Sürecin kendisi değil ancak tanımı şekil içine yazılır.

13 8-Bağlantı Bir sayfaya sığmayan şemalarda veya aynı sayfa içinde karmaşık akışları engellemek için akış noktalarını bağlayan şekildir. Şekil içerisine harf veya simgeler yazılarak aynı iki harfin birbirine bağlı olduğu ifade edilir.

14 9- Akış Yönü Şemada şekiller arasındaki akışı gösterirler. Ok yönü akış yönünü gösterir.

15 Ekrana yazdırma işlemi için kullanılır.
10- Çıktı Ekrana yazdırma işlemi için kullanılır.

16 Gelecek Ders Akış Şemaları Örnekleri
Ders Bitti  Gelecek Ders Akış Şemaları Örnekleri


"ALGORİTMA DERS 3 AKIŞ ŞEMALARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları