Hisse Senetleri ve Piyasalarda Alım Satım İşlemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EKİZELDEN Hukuk Bürosu
Advertisements

ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
SERMAYE PİYASASI KURULU HUKUK İŞLERİ DAİRESİ 22 Ekim
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
NİYE VARIZ? NELER YAPTIK? GELECEK PLANLARIMIZ?
Sermaye Maliyeti Nedir?
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
İşletmelerin Yasal Kuruluş Türleri
REPO:Geri alım işlemidir
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
Hisse Senedi Manipülasyonlarında Hukuk Sistemleri Ne Kadar Önemli ?
10. ÜNİTE Öz Kaynaklar Finansal Yönetim, 2. Baskı
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
Slide 1 Kurumsal Mali Sorumluluk ve Muhasebe Standartları « Dördüncü Yönerge » - yıllık hesaplar 1978 « Yedinci Yönerge » - konsolide hesaplar 1983 – Değişiklikler.
Finans Sistemine Genel Bakış
SERMAYE PİYASASI VE BORSA TERMİNOLOJİSİ Dr
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
ÖZKAYNAĞIN İŞLEVİ EKONOMİK VE FİNANSAL KRİZ DÖNEMLERİNDE BANKANIN SÜREKİLİĞİNİ SAĞLAMAK FAALİYET ZARARLARININ KARŞILANMASI GÜVEN VERME KURULUŞ DÖNEMİNDE.
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 5. BÖLÜM Hisse Senetlerinin Değerlendirilmesi.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
TASARRUF Tasarruf Fonksiyonu
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
Ortalama Sermaye Maliyeti
Firma Değerleme Modelleri
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Menkul Kıymet Borsaları
Ders 2 Menkul Kıymet Borsaları Hüseyin İlker Erçen
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetler
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
Faiz Oranları, Yapısı, Türleri ve Paranın Zaman Değeri
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Uluslararası faktör hareketleri
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
MENKUL KIYMETLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
YATIRIM Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kullanılan.
BÖLÜM 9 Hisse Senetleri ve Değerlemesi Bu bölümü bitirdiğiniz zaman aşağıdakileri yapabilmelisiniz: Hissedarların yasal haklarını tartışmak Bir hisse.
Tahviller ve Değerlemesi
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ ÇALIŞMA GURUBU İMKB’YE İLİŞKİN SEKTÖR BİLGİLERİ HAZIRLAYAN MURAT BOLAT YMKP Müdürü.
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
Finans Sistemine Genel Bakış
SERMAYE PİYASASI KURULU
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
Türkiye Sermaye Piyasaları
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
İÇİNDEKİLER Borç Yönetimi Swaplar Opsiyon Sözleşmeleri
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
Finans Sistemine Genel Bakış
İÇİNDEKİLER KISIM-I Faaliyet Raporu, Finansal Tablolar, Amortismanlar, Vergiler, Nakit Akımları Finansal Tablolar ve Yıllık Raporlar Amortismanlar Firmalarda.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Türkiye Sermaye Piyasaları
Sunum transkripti:

Hisse Senetleri ve Piyasalarda Alım Satım İşlemleri Yatırım Analizi Ders 4 Hisse Senetleri ve Piyasalarda Alım Satım İşlemleri Hüseyin İlker Erçen

Hisse Senetleri Hisse senetleri Hisse Senetlerinin Yasal Çerçevesi Pay kavramı Hisse senetlerinin yatırımcılarına sağladığı haklar; Şirket Karından Pay Alma Hakkı Şirket Yönetimine Katılma Hakkı Yeni Pay Alma Hakkı Oy Hakkı Tasfiye Bakiyesine Katılma Hakkı Bilgi Alma Hakkı

Hisse Senetlerinin Ekonomik Önemi Hisse senetleri piyasaları yolu ile şirketlere önemli tutarda özkaynak sağlar. Özkaynak yolu ile sağlanan sermayeye şirketin ödemesi gereken sabit faiz veya yükümlülük yoktur.

Hisse Senetlerinin Ekonomiye Katkıları Hisse senetleri, geniş halk kitlelerinin küçük tasarruflarını büyük işletmeler içinde bir araya getirerek hızlı bir kalkınma için gerekli semaye birikimi sağlar. Hisse senetleri, üretim araçlarının ve iktisadi işletmelerin mülkiyetini geniş halk topluluklarına dağıtmak, iktisadi refahı geniş bir tabana yayıp daha dengeli bir gelir dağılması sağlar.

Hisse Senedi Fiyatları Nominal (İtibari) Fiyat İhraç Fiyatı Piyasa Fiyatı – Borsa Fiyatı

Hisse Senetleri ve Oy Kullanma Oy kullanma hakkı Yönetim Kurulu Üyeleri seçilirken; Çoğunluk Oy Sistemi Azınlık Oy Sistemi

Hisse Senetlerinin Şirket Satın Almalarındaki Rolü Satın Alma neden ve prosedürü Satın alınmak istenen firmanın alabileceği önlemler; Reklam, mektup, vb. Beyaz şovalye Greenmail Geri alma teklifi Zehir hapları

Yönetici Hissedar İlişkileri Yöneticiler vs Hissedarlar Hisse Senedi Alım Opsiyonları

ENRON Skandalı

Hisse Senetleri Piyasının İşleyişi İle İlgili Temel Tanımlar İşlem Miktarı İşlem Hacmi İşlem Birimi Ağırlıklı Ortalama Fiyat Baz Fiyat Refenrans Fiyat

Emir Çeşitleri Normal Emirler Özel Emir Küsurat Emirler Limit fiyatlı emir Kalanı iptal et (KIE) emri Özel limit fiyatlı emir (OLFE) Özel limit değerli emir (OLDE) Özel Emir Küsurat Emirler

Emirlerde Geçerlilik Süreleri Günlük Emir Anlık Emir Tarihli Emir

Borsada Suç Olan İşlemler Piyasa Dolandırıcılığı (Yapay Fiyat Oluşturmak veya Manüpülasyon) Bilgi Süistimali (İçeriden Öğrenenlerin Ticareti veya Insider Trading)

Piyasa Dolandırıcılığı (Yapay Fiyat Oluşturmak veya Manüpülasyon) Gerçeğe uygun olmayan ve görüntüde aktif bir piyasa izlenimi yaratmak. Aktif bir piyasa izlenimi yaratarak, menkul kıymetin fiyatında yapay artış veya azalışa neden olmak. Piyasaya yanlış bilgiler yayarak menkul kıymetin alım veya satımına teşvik etmek. Piyasayı yanıltmak amacıyla bir menkul kıymette fiyatı desteklemek, sabitlemek veya stabilize etmek üzere, dolyalı veya dolaysız olarak, bir veya daha fazla kişi ile anlaşarak bir dizi alım satım yapmak.

Bilgi Süistimali (İçeriden Öğrenenlerin Ticareti veya Insider Trading) Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, henüz kamuya açıklanmamış bilgileri kendisine ve üçüncü kişilere menfaat sağlamak amacı ile kullanarak, sermaya piyasasında işlem yapanlar arasında fırsat eşitliğini bozacak şekilde haksız yarar sağlamak veya bir zararı bertaraf etmek olarak tanımlanmaktadır.