Doç.Dr.Ferhan KARADEMİR MAYIS 2007

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TALASEMİ “Akdeniz Anemisi”
Advertisements

Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
Yüksek Riskli Gebelikler
AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI RİSKLİ BEBEKLERİN TARANMASI
Özel gruplarda aşılama
Özel Gruplarda Aşılama Prensipleri
SEPTİK ŞOK DR BARIŞ VELİ AKIN BAKIRKÖY DR SADİ KONUK EĞİTİM VE
Aşı AtillA ORAK Eğitim Birimi
Kızamık Eliminasyon Programı
Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
İmmunite.
İMMÜNOLOJİ Tıbbın bir alt dalıdır, Türkçe’ye bağışıklık bilimi olarak geçmiştir. Canlının immün sistemi (bağışıklık sistemi) ile ilgilenir. Organizmanın.
B İmmün Sistem Dr. Alisan Yıldıran.
Merkezi Sinir Sistemi Enfeksiyonları
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
Adölesanda Bağışıklama
Kanatlılarda immun sistem
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
PPD pozitifliği için kriterler.
RUTİN AŞILAMADA YENİLİKLER VE PRATİK YAKLAŞIMLAR
VİRAL HEPATİTLERDE SEROLOJİK TANI PROBLEMLERİ
CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR
DEMİYELİNİZAN HASTALIKLAR
AŞILAMA HİZMETLERİ Sağlık hizmetlerinin en önemli ve fayda-maliyet oranı en yüksek alanlarından biri aşılama yoluyla enfeksiyon hastalıklarının önlenmesidir.
İNCE BARSAĞIN CERRAHİ HASTALIKLARI VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Dr. Hülya ŞAHAN Aile Hekimliği AD
İmmün yetmezlikler 1.Primer 2.Akkiz (AIDS).
Primer İmmün Yetersizlik Hastalıkları
AŞILAR ARAŞ. GÖR. DR. SALİH KARSLIOĞLU
Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Eğitimi
BÖLÜM 11 İmmün Sistem Hastalıkları
1.DÜNYA AŞI HAFTASI AŞI HAFTASI (22 Nisan – 27 Nisan 2013)
Hücresel ve Hümoral Immünite
AŞI HAFTASI NİSAN.
YENİDOĞANDA AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Dr. Ferhan KARADEMİR MART 2007.
Bursa Sağlık Müdürlüğü
POZİTİF AİLE HİKAYESİ, ENFEKSİYON, MUTLAK LENFOSİT SAYISI DÜŞÜKLÜĞÜ VE TİMİK GÖLGE YOKLUĞU:AĞIR KOMBİNE İMMUN YETMEZLİĞİN TÜM MOLEKÜLER FORMLARI İÇİN TANISAL.
İNFEKSİYON HASTALIKLARI
ROTA VİRÜS.
İMMÜNOLOJİ VE İMMUNOPATOLOJİ
GEBELİKTE AŞILANMA.
HEPATİTLER. Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C farklı virüslerin yol açtığı hastalıklardır Bu tür virüslerden bir tanesiyle enfekte olma, diğer.
BAĞIŞIKLIK.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 16 Şubat 2016 Salı Yandal Ar. Gör.
DELİCİ KESİCİ ALET YARALANMASI SONRASI YAPILMASI GEREKENLER Nergiz TER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Kalite Birimi.
PEDİATRİDE BAĞIŞIKLAMA GENEL İLKELER
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE IG G2 DÜZEYLERİNDEKİ DÜŞÜKLÜK PEDIATRICS Volume 120, Number 3, September 2007 Dr. Cem BECERİR
Viral Ansefalitler.
Yeni Doğan Enfeksiyonları
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI. Ön Test Aşı Nedir? Aşı; hastalıklarla mücadele edebilmek, hastalıklar oluşmadan önlemek, hastalıklara karşı özel koruma sağlamak.
KIZAMIKÇIK RAHŞAN KOLUTEK.
Çocukluk Çağı Aşıları Dr
Sunum Planı Çocuklarda görülen kanserler Görülme sıklıkları Nedenleri
PARANEOPLASTİK NÖROLOJİK
NAKİL HASTALARINDA AŞILAMA
AKTİF-PASİF BAĞIŞIKLIK
Hücresel ve Humoral İmmün Yetmezlikler
Herediter Anjioödem Dr. Mehmet KILIÇ.
VACCINATION.
İMMÜN YETMEZLİKLER-1 Prof.Dr. Göksal Keskin
BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.
Primer İmmün Yetmezlik Hastalarının Tanı ve Tedavisi
BRONŞEKTAZİ.
İmmün Sistem Vücudumuz, çevremizde bulunan çeşitli hastalık yapıcı infeksiyöz ajanlara karşı hücreler, doku ve organları ile birlikte(immün sistem) çalışır.
İMMÜN YETMEZLİKLER-2 Prof.Dr. Göksal Keskin
Sunum transkripti:

Doç.Dr.Ferhan KARADEMİR MAYIS 2007 ÇOCUK VE İMMUN SİSTEM Doç.Dr.Ferhan KARADEMİR MAYIS 2007

İmmun sistemin kompenentleri Antikor bağımlı (B hücre) immün sistem Hücresel (T hücre) immün sistem Fagositer sistem Kompleman sistemi

İmmun yetersizlik sendromu görülme sıklığı Hipergammaglobulinemi 1:50.000 Ağır kombine immun yet. 1:100.000-1:500.000 Selektif IgA eksikliği 1:300-1:700

Sınıflandırma A- Kombine immun yetersizlik Ağır kombine immun yet (SCID) Adenozin deaminaz eksikliği (ADA) Purin nükleosid fosforilaz eksikliği Retiküler disgenezis

Sınıflandırma B- Antikor eksikliğinin baskın olduğu durumlar X’e bağlı agammaglobulinemi (bruton) Hiper IgM sendromu IgA eksikliği Süt çocukluğunun geçici hipogammaglobulinemisi

Sınıflandırma C- Fagositik fonksiyon defektleri Kronik granülamatöz hastalık Lökosit adezyon defekti Nötrofil G-6PD eksikliği Schwachman sendromu

Sınıflandırma D- Kompleman eksiklikleri C1, C2, C3,…….C9 C1 inhibitör Faktör 1 eksikliği Properdin eksikliği

Sınıflandırma E- Diğer primer immun yetersizlikler IL-2 eksikliği, sinyal iletim defekti, multipl sitokin eksikliği

Sınıflandırma F- iyi tanımlanmış immun yetersizlik sendromları Wiskott-Aldrich sendromu Ataksi telenjiektazi sendromu Di-George anomalisi

İmmun yetersizlik düşündüren özellikler Kronik infeksiyon Tekrarlayan umulandan fazla infeksiyon Az rastlanılan ajan ile infeksiyon Tedaviye yetersiz yanıt.

İmmun yetersizlik düşündüren özellikler Tekrarlayan cilt döküntüleri Kronik diyare Gelişme geriliği Hepatosplenomegali Tekrarlayan apseler Otoimmunite bulguları

İmmun yetersizlik düşündüren öyküde Yılda sekizden fazla ÜSYE Bir yılda en az iki ASYE Hayatı tehdit eden birden fazla geçirilmiş ağır enfeksiyon öyküsü Ailede immun eksiklik, otoimmun hastalıkların olması

Tanısal yaklaşım TK ve PY Humoral immunite yönünden AC grafisi (AP ve lat) {timus kontrolü için} Geç aşırı duyarlılık testleri (bir yaşından sonra)

Tanısal yaklaşım Humaral immunite yönünden İmmunglobulinler Ig subgrupları İzohemaglutinin titresi Spesifik antikor yanıtı

Tanısal yaklaşım Fagositer sistem açısından Fagositoz testi Kemotaksi testi NBT (nitroblue tetrasolium testi)

Tanısal yaklaşım Kompleman sistemi açısından C3, C4 ve CH50 testi

Tedavi İnfeksiyonların uygun antimikrobiyal ajanlarla erken dönemde tedavisi gereklidir. Profilaksi olarak Ko-trimoksazol ivIg

Tedavi Ağır kombine immun yetersizlikte ve Wiskott-Aldrich sendromunda Kİ nakli Genel değişken immun yetersizlikli hastada IL-2 Kronik granulomatoz hastalarında IFN-gamma Gen tedavisi (ADA)

İmmun yetersizliği olan kişiler rutin immunizasyon almalımıdır?

Hücresel yada humaral yetersizliği olan hastalarda canlı-zayıflatılmış virüs (MMR, oral polio, rotavirus) yada canlı- zayıflatılmış bakteri aşılar (BCG, oral tifo) genellikle kontrendikedir.

Rutin spesifik antikor tayinleri yapılması gerekirse, antikor yapımı farklılık gösterir yorumlanması zordur.

İmmunglobulin tedavisinden en az üç ay sonra aşının yapılması gerekir.

Aşılamada aile bireyleri ile ilgili genel prensipler Kardeşlere oral polio yapılmamalı, inaktif polio yapılmalıdır. Kardeşlere MMR ve BCG yapılabilir. OPV yapılmış ise 4-6 hafta virüsü gaita ile ekskrete edeceklerinden hasta ile temas kesilmelidir.

B lenfosit hastalığı olanlara kızamık ve varisella aşılarını uygularken düşünülmelidir??

B lenfosit hastalığı olanlar ivIg almaları nedeniyle antikor yanıtları yeterli düzeyde olmayabilir.

T lenfosit hastalığı olanlarda tüm canlı aşılar kontrendikedir.

T lenfosit hastalığı olanlarda inaktif polio, inaktif influenza aşısı ve diğer inaktif aşılar yapılabilir ancak yeterli antikor yanıtı alınmayabilir.

T lenfosit hastalığı olanlarda ivIg ile veya bazı enfeksiyonlara karşı spesifik immunglobulinlerle korunma sağlanır.

Kompleman eksikliği olanlar tüm rutin aşılar yapılır Kompleman eksikliği olanlar tüm rutin aşılar yapılır. Özellikli pnömokok ve meningokok aşılarının yapılması gerekir.

Asplenik çocuklar Dalağın cerrahi çıkartılması (posttravmatik veya tedavi amacıyla) Orak hücreli anemideki gibi bazı hastalıklarda afonksiyonel aspleni Konjenital aspleni

Asplenik kişilerde fulminan bakteriyemi riski yüksektir Asplenik kişilerde fulminan bakteriyemi riski yüksektir. Çünkü asplenik kişiler S.Pneumonia, Hib ve meningokok gibi kapsüllü mikroorganizmalara bağlı enfeksiyonlara yatkınlık vardır.

Asplenik çocuklara rutin aşılama yapılır, yaşına uygun pnömokok, Hib ve meningokok aşılarının mutlaka yapılması gerekmektedir.

Asplenik çocuklar aşılanma durumlarına bakılmaksızın günlük antibiyotik profilaksisi uygulanmalıdır.

Posttravmatik splenektomi sonucu 5 yaş altındaki çocuklara splenektomiden sonra en az 1 yıl süreyle antibiyotik verilmelidir.

Orak hücreli anemi, talassemi, riskli malign tümörlü hastalara günlük antibiyotik verilmelidir.

Kemoproflaksinin kesilme süresi tartışmalıdır, süre konusunda yeterli bilgi yoktur.

Orak hücreli anemili çocuklarda düzenli kontrol altında beş yaşa kadar, diğer riskli çocuklarda erişkin yaşa kadar antibiyotik alınması gerekebilir??

Organizmamız patojen mikroorganizmalara karşı nötrofil, makrofaj ve kompleman sisteminin yardımı ile B lenfositlerin ürettiği immünglobulinler ve T lenfositleri tarafından korunur.

Stafilokok, serratia marcescens veya candida ile meydana gelen tekrarlayan deri enfeksiyonları bir nötrofil defektini düşündürür.

Enteroviruslerle olan dermatomiyozit, ensefalit x-linked agammaglobulinemiyi düşündürür.

Özellikle neisseria gibi kapsüllü bakterilere karşı tekrarlayan sistemik enfeksiyonlar kompleman defektlerini düşündürmelidir.

Yenidoğan bebeklerde hipokalsemi ile birlikte kalp ve büyük damar yollarında saptanan konjenital malformasyon Di-George sendromunu akla getirmelidir.

Karaciğerde apse, süpüratif lenfadenit, Hp, Sp ve perirektal fissürler sıklıkla kronik granülomatöz hastalık ile ilişkilidir.

Nötrofil ile ilişkili progresif omfalit ve umbilikal kordun geç ayrılmasında adezyon molekül defekti düşünülmelidir.